| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
PREDNOSTI LOKACIJE MARIBORSKEGA LETALIŠČA NA PODROČJU LETALSKEGA TOVORNEGA PREVOZA
Maša Potočnik, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu, v poglavjih 1, 2 in 3, je glavni namen opisati tovor v letalskem prevozu, poslovne modele letalskih linij, razvrščanje letališč in politiko razvoja letališč. Analiziram dolgoletni razvoj nekaterih, z mariborskim letališčem primerljivih evropskih letališč v začetni fazi razvoja. Predstavljeno je Letališče Maribor, njegov razvoj ter potniški in tovorni promet. V nadaljevanju so prikazane še prednosti mariborskega letališča pred konkurenčnimi in okvirni izračuni, zakaj izbrati ravno to letališče. Vizija letališča je postati vstopna točka za tovorni prevoz za Centralno Evropo. Letalski tovorni prevoz bi lahko postal ena ključnih logističnih dejavnosti podravske regije. Kljub težavam, ki ovirajo njegov razvoj, je povečanje letalskega tovornega prevoza na mariborskem letališču le še vprašanje časa.
Keywords: Ključne besede: letalski tovorni prevoz, Letališče Edvarda Rusjana Maribor, letalski tovorni prevozniki, centralna in napajalna letališča, geografska lega letališč.
Published: 22.03.2010; Views: 1836; Downloads: 228
.pdf Full text (1,64 MB)

5.
TRANSPORTNI STROŠKI IN OBLIKOVANJE CEN CESTNEGA TRANSPORTA TRANSPORT COSTS AND PRICING IN ROAD TRANSPORT
Metka Pogorevc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja raziskavo transportnih stroškov in oblikovanja cen transportnih storitev. Osredotočili smo se predvsem na značilnosti cestnega transporta, sestavo transportnih stroškov, njihovo analizo in izračun lastne cene.
Keywords: Cena, cestni transport, gorivo, lastna cena, oblikovanje cene, prevozniki, tovorna vozila, transportni stroški.
Published: 12.11.2010; Views: 4992; Downloads: 748
.pdf Full text (489,97 KB)

6.
ZAKONSKA UREDITEV LETALSKEGA POTNIŠKEGA TRANSPORTA V EVROPSKI UNIJI
Andreja Rogelj, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V uvodnem poglavju smo opredelili problem, ki ga bomo raziskovali, hkrati smo opredelili tudi področje raziskave, namen, cilje in postavili dve osnovni trditvi. Nato smo opredelili še predpostavke in omejitve, ki jih bomo upoštevali skozi raziskavo. V drugem poglavju smo opredelili transport na splošno, v nadaljevanju pa podrobneje še pomen transporta ter posebej razložili pomen pojmov prometa, prevoza in transporta. Na koncu poglavja smo natančneje razložili in opisali vrste transporta. V tretjem poglavju smo opisovali zračni transport. Na začetku poglavja smo na kratko razložili nekaj o začetku letalstva, nato smo zračni transport tudi razdelili, opredelili politiko zračnega transporta, razložili, kako je zgrajena struktura trga in poglavje zaključili z opredelitvijo razlogov za zamude v letalskem prometu. V četrtem poglavju smo se v celoti posvetili zakonski ureditvi v letalskem potniškem transportu. Na začetku smo opisovali letalsko pravo, med katerega spadajo vse tri omenjene temeljne konvencije. V nadaljevanju smo podrobneje opredelili zakone, dokumente in predpise, ki veljajo v letalskem prevozništvu. Nato smo razložili še zavarovanje odgovornosti v zračnem prometu ter zaključili z navedbo praktičnega primera slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika Adrie Airways in podrobneje razčlenili varnost v omenjenem podjetju.
Keywords: Letalski prevozniki, letalo, potniki, varnost, Varšavska konvencija, Montrealska konvencija, Čikaška konvencija, ICAO, zakonodaja, zakoni, Adria Airways
Published: 19.05.2011; Views: 1798; Downloads: 311
.pdf Full text (451,33 KB)

7.
Uporaba večparametrskega odločitvenega modela pri transportnih problemih : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Petra Barber, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Metoda DEX omogoča modeliranje najzahtevnejših odločitvenih procesov, to je takšnih z velikim številom parametrov in alternativ. Primerna je za modeliranje odločitvenih problemov, kjer prevladuje presoja na osnovi subjektivnih parametrov, ki jih je težko formalno opredeliti in natančno meriti in ocenjevati. Takšne odločitve srečujemo tudi v logistiki, ožje pri transportnih problemih, v našem primeru pri izbiri najboljšega prevoznika in pri izbiri najboljše transportne poti. Delo prikazuje uporabo omenjene metode DEX na omenjenih primerih transportnih problemov.
Keywords: transport, sistemi za podporo odločanju, večparametrski odločitveni modeli, transportni problemi, izbor, prevozniki, transportne poti
Published: 05.05.2011; Views: 1791; Downloads: 115
.pdf Full text (1,57 MB)

8.
Ekonomska analiza letalskega sektorja v Zdrzuženih državah Amerike
Blaž Tomc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je predstavitev in analiza letalskega sektorja v Združenih državah Amerike, ki ga bomo prikazali iz vidika letalskih prevoznikov in industrije letal in letalske opreme. Prikazali bomo, da je celoten letalski sektor ZDA, kot eden najrazvitejših letalskih sektorjev na svetu, zelo pomemben element gospodarstva ZDA in celotnega svetovnega gospodarstva. Polega razvoja letalstva, letalskih prevoznikov in letalske industrije se bomo osredotočili na ekonomsko analizo celotnega letalskega sektorja, nekoliko podrobneje pa bomo obravnavali večje letalske prevoznike in večja podjetja letalske industrije. Ugotovitve bomo podkrepili s statističnimi podatki, ki jih bomo tudi grafično prikazali in razložili, na podlagi statističnih podatkov pa bomo tudi primerjali letalski sektor ZDA z ostalimi svetovnimi letalskimi sektorji, predvsem z Evropo. Prikazali bomo tudi, kakšen vpliv na sektor so imeli določeni dogodki v preteklosti in poskusili podati nekaj napovedi na prihodnost letalskega sektorja in našteti nekaj dejavnikov, ki bodo v prihodnosti imeli največji vpliv.
Keywords: letalski potniški in tovorni promet, zračni prometni sistem, letalski prevozniki, letalska industrija
Published: 21.12.2012; Views: 1075; Downloads: 99
.pdf Full text (1,68 MB)

9.
STORITVE MEDNARODNEGA PREVOZNIŠTVA V PODJETJU PREVOZNIŠTVO ČREŠNIK S.P.
Sara Milhberger, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju smo predstavili transport, cestni transport in storitve prevozništva v podjetju Prevozništvo Črešnik s. p.. Transport je pomembna panoga za preživetje ljudi, saj le z mednarodno izmenjavo blaga lahko poslujemo in se tako preživljamo. Srečali smo se s cestnimi prevoznimi pogodbami in z odgovornostjo prevoznika, ki se nanašajo na te pogodbe. Spoznali smo se tudi z prevoznimi sredstvi in infrastrukturo, prevoznimi pogoji in analizo dela, ki je povezana z vožnjo in počitki prevoznika, torej s tahografi. Na koncu pa nismo mogli mimo vpliva cestnega transporta na okolje, saj onesnaženost okolja in zraka bistveno vpliva na nas. Tako smo se spoznali z nekaj elementi onesnaževanja okolja in pri vsakemu poskušali najti rešitev. Nato smo predstavili podjetje Prevozništvo Črešnik s. p.. Glavna dejavnost podjetja je cestni tovorni promet, saj prevažajo tovor v Italijo, Nemčijo in Avstrijo. Spoznali smo transportne pripomočke, s katerimi posluje ter kako podjetje varuje okolje preko vozil (EURO 5). Na koncu pa smo predstavili še iskanje ponudb tovora preko TIMO-COM.
Keywords: transport/cestni transport, prevozniki, prevozne pogodbe, Prevozništvo Črešnik s. p., TIMO-COM
Published: 22.11.2013; Views: 879; Downloads: 125
.pdf Full text (1,04 MB)

10.
Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica