| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Gospodarjenje z nevarnim blagom v podjetju v okviru sistemov ravnanja z okoljem : magistrska naloga
Gregor Novak, 2009, master's thesis/paper

Abstract: Magistrska naloga opredeljuje področje gospodarjenja z nevarnimi kemikalijami oz. blagom v podjetju. Zakonske zahteve, ki jih mora izpolnjevati podjetje pri izvajanju svoje dejavnosti, posegajo na področje samega ravnanja s kemikalijami, prevoza nevarnega blaga in varstva pred nesrečami z nevarnimi kemikalijami. Kako podjetja v praksi zagotavljajo delovanje v skladu s predstavljenimi zahtevami, je prikazano na primeru podjetja Gorenje, d.d.. Podjetje v svoji proizvodnji uporablja paleto nevarnih kemikalij. Vse kemikalije se v podjetje dostavljajo po cestnem prometu, zato je nujno izpolnjevanje predpisov s področja prevoza nevarnega blaga. Določeni postopki so že danes vključeni v vzpostavljen sistem ravnanja z okoljem, za vse ostale, ki še niso, predvsem zagotavljanje obveznosti za prevoz, pa je to smiselno storiti in jih definirati z internimi organizacijskimi predpisi. S pomočjo tehnike diagramov poteka smo povezali obstoječ postopek odobritve uvedbe nove kemikalije v proizvodnjo, s postopkom zagotavljanja obveznosti glede prevoza nevarnega blaga.
Keywords: nevarne kemikalije, prevoz nevarnega blaga, varstvo pred nesrečami, sistem ravnanja z okoljem
Published: 17.08.2009; Views: 2246; Downloads: 199
.pdf Full text (665,26 KB)

6.
ORGANIZACIJA PREVOZOV NEVARNEGA BLAGA NA PRIMERU POSLOVANJA CINKARNE CELJE
Ines Dobnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Nevarnost in z njo povezan strah pred posledicami je dejstvo, ki človeka nenehno navdaja. Vojne, bolezen, nesreče in druge ujme so mu stalno za petami. Tudi prevoz nevarnega blaga predstavlja veliko nevarnost za človeka in okolje, zato je potrebno poskrbeti, da vsi udeleženci pri prevozu zadovoljijo varnostne ukrepe, ki so predpisani po zakonu. Vsak dan se po svetu prevaža več milijonov ton nevarnih snovi. Najbolj nevarne snovi so eksplozivne, vnetljive, jedke, radioaktivne, kužne, oksidirajoče, organski peroksidi, stisnjeni plini, posode pod tlakom, snovi, ki reagirajo z vodo, naftni derivati, strupi in podobni. Pri tem prihaja do nesreč in s tem do onesnaževanja okolja in negativnih vplivov na zdravje in življenja ljudi v vseh fazah prevoza — pakiranju , nakladanju, prevozu in razkladanju. Pri nesrečah največkrat pride do razsutja trdnih snovi, vnetljivosti, izlitja tekočin ali izhajanja plinov, pri čemer je še posebno nevarno, če snov reagira z vodo, zrakom ali je drugače nevarna (radioaktivna, vnetljiva, kužna itd.). Tako pride do onesnaženja tal, zraka, vode in podtalnice, če strupenih snovi hitro ne odstranimo ali nevtraliziramo. Problem, ki ga obravnavamo v vsebini naloge, je, kako vse s predpisi določene zahteve upoštevati in izvesti v praksi — in s tem zagotoviti visoko stopnjo varnosti prevoza nevarnega blaga. Na praktičnem primeru prevoza nevarnega blaga v Cinkarni Celje smo prikazali, kako v praksi poteka celoten proces prevoza organizacije in tehnologija izvedbe,npr. kakšne so dolžnosti posameznikov, ki sodelujejo v procesu in kakšne so zahteve veljavnih predpisov ter kako jih uporabimo in izvedemo v praksi. V nalogi so opisani varnostni ukrepi pri prevozu nevarnega blaga, vrsta embalaže za pakiranje in prevoz nevarnega blaga. Embalaža in pakiranje sta pomembna dejavnika v cestnem prevozu nevarnega blaga, prav tako prevozi nevarnega blaga brez ustreznih in učinkovitih transportnih sredstev nimajo prihodnosti.
Keywords: nevarno blago, organiziranje prevoza nevarnega blaga, navodila za prevoz nevarnega blaga.
Published: 26.08.2010; Views: 2974; Downloads: 403
.pdf Full text (5,64 MB)

7.
IZMENJAVA PODATKOV PRI CARINJENJU BLAGA
Branka Zaletelj, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pri mednarodnem prevozu blaga potekajo različni carinski postopki. Nekateri carinski postopki so zelo zapleteni. Potrebna je posebna carinska deklaracija, ki je odvisna od vrste, količine in vrednosti blaga. Prevoz blaga po državah članicah Evropske unije je enostaven, ker se uporabljajo enotni predpisi in dokumenti. Za uvoz in izvoz blaga iz tretjih držav so potrebni dodatni dokumenti. Države članice uporabljajo carinski zakonik skupnosti. V njem so zbrani zakoni, ki določajo vse dokumente in postopke, katere se uporablja pri prevozu blaga po državah članicah Evropske unije. Carinski urad Republike Slovenije med drugim izvaja nadzor nad carinskimi postopki. Carinske dokumente je potrebno hraniti dlje časa, saj lahko carinski urad izvede naknadno preverjanje dokumentacije. Pravilno izpeljan carinski postopek je med drugim odvisen tudi od carinskega posrednika. Posrednik mora dobro poznati carinske zakone, da lahko v čim krajšem času najde učinkovito rešitev.
Keywords: carinski postopek, prevoz blaga, carinska dokumentacija, naknadno preverjanje, carinski posrednik
Published: 16.04.2012; Views: 1254; Downloads: 170
.pdf Full text (6,36 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica