| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
ANALIZA KAKOVOSTI IZVEDBE PREVENTIVNIH PREGLEDOV V ACRONI D.O.O.
Esmira Delić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil analizirati kakovost izvedbe preventivnih pregledov v obratu Vroča valjarna v Acroni d.o.o. Tako smo najprej analizirali letne zastoje proizvodnje oz. letne zastoje valjarskega stroja blooming. Ugotovili smo, da so bili zastoji proizvodnje predvsem posledica nepričakovanih mehanskih okvar in, da zastoji niso pogosto povezani s samo izvedbo preventivnih pregledov. Za julij 2007 je znašal mesečni strošek zastojev, ki je posledica okvar po preventivnih pregledih, 3,44 % celotnega mesečnega stroška zastojev proizvodnje. Analiza letne razpoložljivosti je pokazala, da je bila letna obratovalna razpoložljivost delovnega sredstva v letu 2007 85,37 %. Najvišja mesečna obratovalna razpoložljivost je bila 96,74 %. Povzamemo lahko, da nastane največ zastojev proizvodnje zaradi nepričakovanih mehanskih okvar, da redko prihaja do okvar, ki so posledica neustreznih preventivnih pregledov in, da sta letna obratovalna in lastna razpoložljivost valjarskega stroja blooming dokaj visoki.
Keywords: · Preventivni pregledi · Preventivno vzdrževanje · Zastoji proizvodnje · Razpoložljivost delovnega sredstva blooming · Program preventivnega vzdrževanja
Published: 22.07.2009; Views: 1651; Downloads: 178
.pdf Full text (466,86 KB)

2.
PRAVICE PREDŠOLSKIH OTROK IZ PREVENTIVNEGA PROGRAMA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA
Tanja Krajnc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je bilo predstavljeno poznavanje pravic staršev predšolskih otrok iz preventivnega programa zdravstvenega varstva. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu diplomsko delo zavzema nekaj splošnih informacij o otroku, njegovih razvojnih obdobjih ter podatkov, kako otrok raste in se razvija. V osrednjem delu so opisane pravice predšolskih otrok iz preventivnega programa zdravstvenega varstva: od patronažnih obiskov, sistematičnega in preventivnega pregleda z določenim namenom, do vloge vzgojiteljev in vrtca pri preventivnem programu zdravstvenega varstva za predšolskega otroka. Pri otroku je vsekakor pomemben celostni razvoj tako na področju telesnega kot na področju duševnega razvoja. Otroci so odvisni od svojih staršev in okolja, v katerem se nahajajo. Zato je izredno pomembna ozaveščenost staršev in vseh, ki so povezani z otrokom. V drugem, empiričnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati, ki smo jih pridobili v vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je bil namenjen staršem otrok. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je ozaveščenost staršev o pravicah predšolskih otrok iz preventivnega programa zdravstvenega varstva in kako jih starši glede na razvojne značilnosti predšolskih otrok koristijo ter koliko prispeva vrtec k poznavanju teh pravic. Z raziskavo smo ugotovili, da anketirani starši poznajo pravice predšolskih otrok iz preventivnega programa zdravstvenega varstva. Največ informacij so si pridobili v zdravstveni instituciji, preko medijev, znancev in vrtca. Iz raziskave je bilo razvidno, da k ozaveščanju staršev veliko prispeva tudi vrtec s preventivno zdravstveno vsebino.
Keywords: predšolski otrok, starši, preventivni pregledi, sistematični pregled, pravice otrok.
Published: 23.03.2010; Views: 1875; Downloads: 172
.pdf Full text (927,72 KB)

3.
Pomen preventivnih pregledov predšolskih otrok
Katja Borovnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Preventivni pregledi predšolskih otrok so pomembni predvsem, zaradi ohranjanja in izboljšanja zdravja otrok ter bistveno pripomorejo k pravočasnemu odkrivanju telesnih okvar. Z njimi je mogoče pravočasno odkriti in odstraniti škodljive vplive na zdravje predšolskih otrok. V diplomskem delu smo opisali pomen preventivnih pregledov predšolskih otrok, ki smo jih povzeli po standardnem nacionalnem preventivnem programu za otroke in mladostnike. Opisali smo obseg sistematičnih in namenskih pregledov. Predstavili smo presejalni test Denver II in njegov namen. V nadaljevanju smo se osredotočili na naloge medicinske sestre pri preventivnih pregledih. V empiričnem delu so predstavljeni rezultati raziskave. Podatke smo zbrali z anketnim vprašalnikom. Anketa je potekala v Zdravstvenem domu Žalec, v mesecu septembru 2010. Vključenih je bilo petinštirideset staršev, ki so prišli z otroki v dispanzer. Namen raziskave je bil ugotoviti ozaveščenost staršev predšolskih otrok, o osnovnem namenu preventivnih pregledov, kot so namen, število preventivnih pregledov in način pridobivanja informaciji. Dobljene rezultate smo preučili in grafično prikazali. Iz rezultatov ankete je razvidno, da se vsi anketirani starši strinjajo, da so preventivni pregledi predšolskih otrok pomembni. Največ informacij o preventivnih pregledih otrok so starši pridobili v šoli za bodoče starše.
Keywords: predšolski otroci, starši, medicinska sestra, preventivni pregledi, sistematični pregledi, namenski pregledi.
Published: 15.03.2011; Views: 2423; Downloads: 407
.pdf Full text (927,71 KB)

4.
Promocija zdravja in proces vključitve odraslih v zdravstveno vzgojne delavnice CINDI
Vladka Vovk, 2011, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo predstavili in opisali teorijo Skrbi avtorice Kristen M. Swanson ter prikazali njeno uporabnost v zdravstveno vzgojni delavnici CINDI. Predstavili smo tudi pomen promocije zdravja. Poskušali smo ugotoviti vzrok majhni napotitvi pacientov na zdravstveno vzgojo s strani osebnih izbranih zdravnikov. Metodologija raziskovanja: Raziskava je temeljila na kvalitativni metodologiji in metodi utemeljene teorije. Potekala je v kliničnem okolju. V njej je sodelovalo deset zdravnikov splošne medicine, ena srednja medicinska sestra in udeleženci zdravstveno vzgojne delavnice CINDI. Za tehniko zbiranja podatkov smo izbrali delno strukturiran intervju. Podatke smo nato analizirali s pomočjo tematske analize. Rezultati: Analiza rezultatov je pokazala, da so zdravniki sicer dobro seznanjeni z delovanjem zdravstveno vzgojnega centra, vendar v ambulantah paciente redko obveščajo o njegovem delovanju. Zavedajo se, da so odgovorni za napotitev pacientov v zdravstveno vzgojne delavnice in da s tem, ko jih napotijo, vplivajo na pacientovo skrb za lastno zdravje. Večina zdravnikov meni, da so za izvajanje celovite zdravstvene vzgoje v ambulantah preobremenjeni. Zelo pomembna je ugotovitev, da zdravniki opazijo pozitiven učinek zdravstvene vzgoje na zdravstveno stanje pacientov. Sklep: Analiza odgovorov pacientov, ki so se udeležili zdravstveno vzgojnih delavnic v okviru CINDI programa je pokazala, da lahko teorijo Skrbi apliciramo tudi v zdravstveno vzgojo. Poglavitna vzroka za nizko število napotitev pacientov v zdravstveno vzgojne delavnice sta na eni strani preobremenjenost zdravnikov z delom v ambulantah, kar meni sedem zdravnikov, na drugi pa nizka notranja motivacija pacientov, s čimer se strinjajo vsi zdravniki. Rešitev problema vidimo v tem, da bi zdravniki zdravstveno vzgojne delavnice predstavljali kot sestavni del preventivnega pregleda in ne le kot eno izmed možnosti za zmanjševanje pojavnosti srčno žilnih bolezni.
Keywords: Ključne besede: teorija Skrbi Kristen M. Swanson, promocija zdravja, preventivni pregledi, zdravstven vzgoja, zdravstveno vzgojne delavnice
Published: 06.01.2012; Views: 3457; Downloads: 744
.pdf Full text (4,12 MB)

5.
Težave v nosečnosti
Albulena Zogaj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Le nekaj redkih nosečnic prestane nosečnost brez ene same težave. Težave v nosečnosti lahko povzročijo veliko neprijetnosti, vendar večina od teh ne ogroža zdravja nosečnic in otroka. Teoretični del diplomske naloge opisuje vrste nosečniških težav in nasvete za njihovo lajšanje. Razdelili smo jih v tri obdobja glede na to, kdaj se najpogosteje pojavljajo. Težave, ki se pojavljajo v nosečnosti, so slabost in bruhanje, pogosto uriniranje, zgaga in zaprtje, hemoroidi, otekanje nog, otežkočeno dihanje. V tem delu smo predstavili tudi zdravstveno vzgojno delovanje medicinskih sester. V drugem delu diplomske naloge smo prikazali rezultate raziskave, ki smo jo opravili s pomočjo anketnega vprašalnika, katerega smo razdelili med 50 nosečnic, ki so v mesecu juniju in juliju 2011 obiskale Zdravstveni dom Dr. Adolfa Drolca Maribor, Službo za zdravstveno varstvo žensk. Namen diplomskega dela je predstaviti najpogostejše nosečniške težave in na kakšen način si skušajo nosečnice te težave lajšati. Zanimalo nas je predvsem, ali se nosečnice po nasvete glede nosečniških težav in lajšanja le teh obračajo na medicinske sestre in druge zdravstvene delavce. Ugotovili smo, da se po nasvete raje obračajo na medije, predvsem na internet in pa tudi prijatelje in znance. S pomočjo analize smo ugotovili, da so starejše in bolj izobražene nosečnice bolje obveščene glede nosečniških težav kot tiste, ki so mlajše in manj izobražene. Ta problem bi lahko rešili tako, da bi se medicinske sestre bolj posvetile mladim nosečnicam, tistim, ki so prvič noseče, in tistim, ki so manj izobražene.
Keywords: nosečniške težave, obdobja nosečnosti, zdravstveno varstvo, preventivni pregledi, šola za starše.
Published: 23.02.2012; Views: 2961; Downloads: 577
.pdf Full text (3,57 MB)

6.
Preventivni pregledi naprav med proizvodnim procesom v proizvodnji anod
Alenka Kodrič Voda, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano izvajanje vizualnih preventivnih pregledov v proizvodnji anodnih blokov med obratovanjem naprav in linij. Pregledi se opravljajo po navodilih za delo, najdene napake ali nepravilnosti se zabeležijo v ustrezen obrazec ter se izdajo delovni nalogi vzdrževanju za odpravo nepravilnosti. Izdelana navodila za preventivne preglede med proizvodnim procesom morajo zagotavljati učinkovit pregled z točno določenim namenom in za obhodnika varno izvajanje pregleda. S pravočasnimi in s postopkom določenimi preventivnimi pregledi, zmanjšati število kurativnih posegov, saj so taki posegi dražji, še posebej, če smo morali stroj med obratovanjem zaustaviti. Poudarili smo povratno informacijo pri odpravi napak na posamezni napravi( v smeri proizvodnja – vzdrževanje – proizvodnja) in s tem izboljšali sledenje nad stanjem naprav in odprave napak. Predstavljen je postopek kako s pomočjo računalniškega programskega orodja spremljamo obdelavo izdanega naloga, potek odprave napake ter zaključevanje naloga in prevzem naprave. Pri tem imamo večjo kontrolo in pregled ali se napaka odpravlja oziroma je že odpravljena ter tako preprečimo, da ne prihaja do podvajanja izdaje delovnih nalogov za enako še ne odpravljeno napako.
Keywords: vzdrževanje, vizualni preventivni pregledi, programsko orodje, proizvodnja anod, procesni kontrolor, reventivni pregledi
Published: 14.08.2012; Views: 868; Downloads: 138
.pdf Full text (2,83 MB)

7.
PREVENTIVNI PREGLEDI OTROK V PREDŠOLSKEM OBDOBJU
Mateja Hrastić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava preventivne preglede otrok v predšolskem obdobju, njihov pomen in obseg. V njem so povzeti preventivni pregledi otrok po standardnem nacionalnem preventivnem programu izvajanja preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni za dojenčke in predšolske otroke do dopolnjenega 6. leta starosti. Predstavljen je razvojni presejalni test Denver II Slovenija, cepljenje predšolskih otrok in vloga medicinske sestre pri preventivnih pregledih. Namen raziskave je bil ugotoviti, ali se starši predšolskih otrok zavedajo pomembnosti preventivnih pregledov, njihovega osnovnega namena, pomembnosti cepljenja, ali poznajo bolezni proti katerim cepimo predšolske otroke in ali poznajo namen razvojnega presejalnega testa Denver II Slovenija. Metodologija in metode dela. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji z uporabo delno strukturiranega anketnega vprašalnika, namenjenega staršem predšolskih otrok, ki so se udeležili enega izmed preventivnih pregledov v dispanzerju za predšolske otroke v Zdravstvenem domu Ljutomer. Rezultati raziskave. Iz rezultatov raziskave je razvidno, da se vsi anketirani starši strinjajo, da so preventivni pregledi otrok v predšolskem obdobju pomembni, dobro poznajo njihov osnovni namen, zavedajo se tudi pomembnosti cepljenja, malo manj pa so jim znane bolezni proti katerim cepimo predšolske otroke in razvojni presejalni test Denver II Slovenija. Ugotavljamo, da bo več pozornosti potrebno posvetiti seznanitvi staršev z boleznimi proti katerim cepimo predšolske otroke, in razlagi razvojnega presejalnega testa Denver II Slovenija.
Keywords: otrokov razvoj, predšolski otroci, starši, medicinska sestra, preventivni pregledi
Published: 08.08.2012; Views: 2531; Downloads: 654
.pdf Full text (295,64 KB)

8.
Pomen preventivnih oftalmoloških pregledov pri otrocih
Matej Jelenc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Preventivni oftalmološki pregledi so pomembni, da pravočasno odkrijemo, če je z otroškim vidom kaj narobe. Le s pravočasnim pregledom in nato z zdravljenjem preprečimo nepopravljivo škodo, ki lahko nastane, če pravočasno ne ukrepamo. Raziskovalna metodologija: V raziskavi smo uporabili deskriptivno metodo dela, zbrali smo literaturo, ki smo jo analizirali, preučili, uredili in sistematizirali. Za zbiranje podatkov smo uporabili anonimni anketni vprašalnik, sestavljen iz odprtih in zaprtih vprašanj. Sodelovalo je 20 staršev otrok, ki imajo težave z vidom. Anketo smo izvedli v Splošni bolnišnici Celje na očesnem oddelku v ambulanti za ortoptiko in pleoptiko ter predšolske otroke, za kar smo zaprosili vodstvo zavoda. Podatke smo analizirali in predstavili s pomočjo programa Microsoft Excel in Word. Rezultati in diskusija: Podatki, ki smo jih pridobili s pomočjo ankete, nam kažejo, da so starši dovolj seznanjeni s pomenom preventivnih pregledov vida pri otrocih, in da so otroci redno na predpisanih kontrolnih pregledih. Ugotovili smo tudi, da je najpogostejši vzrok za obisk v oftalmološki ambulanti astigmatizem.
Keywords: Oftalmologija, otrok, preventivni pregledi vida, bolezni oči, zgradba in razvoj očesa.
Published: 20.11.2012; Views: 1339; Downloads: 182
.pdf Full text (1,28 MB)

9.
Značilnosti nesreč na turnih smukih v obdobju 2005-2010 : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Sara Mertelj, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V preteklosti so gore pozimi bolj samevale. Turne smuči so se uporabljale predvsem za transportno sredstvo v zasneženi pokrajini. Danes pa gore obiskujemo predvsem zaradi rekreativnih razlogov, v zadnjem času pa tudi zaradi tekmovanj v turnem smučanju. Z odličnimi geografskimi in klimatskimi pogoji se ponujajo številne možnosti za raznovrstno smuko. Slovenija kot raznolika dežela ponuja številnim turnim smučarjem nepozabne užitke. Vendar pa se užitki lahko kaj hitro spremenijo, če ne upoštevamo nasvetov varnostnih ukrepov, precenimo svoje telesne sposobnosti, ali pa ne poznamo nevarnosti, ki v zimskem času prežijo na nas. Pomembno je, da najprej poskrbimo za svojo varnost. Na turno smuko se je varneje odpraviti v spremstvu več oseb, saj lahko hitro pomagamo v primeru nesreče. Ker se število turnih smučarjev iz leta v leto povečuje, se tudi število nesreč na žalost povečuje. Namen diplomskega dela je predstavitev značilnosti nesreč, ki so se zgodile na turnih smukih v obdobju 2005–2010. Podatke smo dobili v internem gradivu Gorske reševalne zveze Slovenije. Ugotovili smo, da se je v obdobju 2005–2010 zgodilo 39 nesreč na turnih smukih. Pri tem je bil najpogostejši vzrok padec oziroma zdrs. V diplomskem delu smo tudi predstavili zgodovino turnega smučanja in opremo. Predstavili smo tudi pripomočke za iskanje zasutih v snežnem plazu. Ugotovili smo, da ne obstaja popolna oprema, ki bi nas rešila pred snežnih plazom. Lahko pa nam podaljša možnost preživetja v snežnem plazu ali pa nam omogoči natančni položaj zasutega. Opisali smo tudi osnovne značilnosti snežnih plazov, Gorsko reševalno zvezo Slovenije, Mednarodno komisijo za reševanje v gorah, ogroženost Slovenije zaradi plazov itd. Kljub odličnim pogojem za turne smuke, pa imamo v Slovenji zelo skromno lavinsko preventivo. Zato smo se odločili, da na kratko predstavimo preventivne ukrepe pred snežnimi plazovi v Slovenji in prav tako tudi Švici. Delo je namenjeno tudi preventivnemu delovanju: osveščanju ter opozarjanju na nevarnosti in pasti v zimskih razmerah.
Keywords: turna smuka, oprema, varnostna oprema, nevarnosti, snežni plazovi, nesreče, preventivni ukrepi, statistični pregledi, diplomske naloge
Published: 15.05.2013; Views: 1205; Downloads: 53
URL Link to full text

10.
Preventiva v medicini dela, prometa in športa
Edisa Vehabović, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni vsi preventivni zdravstveni pregledi delavcev, športnikov in udeležencev v prometu, katerih namen je varovanje življenja, zdravja in delovne zmožnosti, preprečevanje nezgod, poklicnih bolezni, tako da zgodaj ugotovimo znake bolezni in drugih zdravstvenih okvar, da bi jih pravočasno odkrili in ustrezno ukrepali. Medicino dela, prometa in športa sestavljajo dispanzerji medicine dela, prometa in športa, obratne ambulante in Inštitut medicine dela, prometa in športa. Predstavljene pa so prav tako tudi naloge medicinske sestre na področju medicine dela, prometa in športa.
Keywords: medicinska sestra, medicina dela, prometa in športa, preventivni zdravstveni pregledi.
Published: 16.10.2013; Views: 1229; Downloads: 284
.pdf Full text (467,44 KB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica