| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 137
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Preventivne intervencije za preprečevanje okužbe s humanim papiloma virusom pri odraslih osebah
Brina Recek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Okužba s humanim papiloma virusom (HPV) je spolno prenosljiva okužba, ki se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. Okužba s HPV povzroča bolezni, kot so genitalne bradavice, rak materničnega vratu, vulve, anusa, penisa in orofarinksa. Zdravila za zdravljenje okužbe s HPV ne poznamo, zato so pomembe preventivne intervencije za preprečevanje okužbe s HPV. Namen zaključnega dela je raziskati učinkovite preventivne intervencije za preprečevanje okužbe s HPV pri odraslih osebah. Metode: Zaključno delo je izdelano na osnovi pregleda znanstvene literature. Uporabili smo deskriptivno metodo dela, metodo analize, kompilacije, komparacije in sinteze. Literaturo smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah CINAHL, Pubmed in Cochrane Library. Moč dokazov smo ocenili s pomočjo hierarhije dokazov. Analizo in sintezo podatkov smo izvedli na podlagi tematske sinteze. Rezultati: V raziskavo smo vključili osem člankov, na osnovi katerih ugotavljamo, da ni relevantnih in strokovnih dokazov, ali je cepljenje proti okužbi s HPV v odrasli dobi enako učinkovito kot pri osnovnošolcih. Prav tako ugotavljamo, da se večina dostopnih raziskav nanaša na cepljenje, manj pa na ostale preventivne intervencije. Diskusija in zaključek: Cepljenje je najbolj zanesljiva preventivna intervencija proti okužbi s HPV, čeprav se premalo ljudi tega poslužuje in zaveda. Obstaja pa še veliko preventivnih intervencij, kot so spolna vzdržnost, uporaba kondoma, moško obrezovanje in zdrav življenjski slog.
Keywords: humani papiloma virus, preventiva, intervencija
Published in DKUM: 18.01.2023; Views: 437; Downloads: 166
.pdf Full text (1,08 MB)

2.
Osveščenost med mladostniki moškega spola o humanem papiloma virusu
Laura Ruhitelj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: HPV je eden najpogostejših povzročiteljev spolno prenosljivih bolezni. Ker je večina okužb asimptomatskih, se lahko virus prenaša tudi nevede. Zaradi povečane stopnje rakavih obolenj in genitalnih bradavic smo tudi v Sloveniji uvedli cepljenje dečkov in mladostnikov. Namen zaključnega dela je bil raziskati, kakšna je osveščenost moške populacije o cepljenju proti HPV. Metode: Izvedli smo pregled literature v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in ScienceDirect. Za prikaz iskanja, pregleda in izbire člankov smo uporabili priporočila PRISMA. Izvedli smo vsebinsko analizo. Uporabljena je bila opisna metoda dela. Rezultati: Ugotovili smo, da je na svetovni ravni še zmeraj premalo razširjeno cepljenje proti HPV med fanti. V končno analizo smo vključili 13 raziskav, pri katerih smo ugotovili, da ima cepivo pozitiven učinek, je varno ter učinkovito proti trajnim okužbam, povezanim s HPV 6/11/16/18. Razprava in zaključek: Mladostniki moškega spola po vsem svetu imajo zelo malo znanja o HPV, zato bi jih bilo treba dodatno osveščati in izobraževati o okužbah in možnostih učinkovitega preprečevanja okužb. Izobraževanja bi bilo treba izvesti že v osnovnih in srednjih šolah. Potrebno bi bilo tudi splošno osveščanje celotne družbe.
Keywords: humani papiloma virus, mladostnik, moški, preventiva, zdravstvena vzgoja.
Published in DKUM: 18.01.2023; Views: 415; Downloads: 78
.pdf Full text (700,86 KB)

3.
Vpliv zniževanja povišanega krvnega tlaka na pojav možganske kapi
Urban Grobelšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Možganska kap je ena najpogostejših bolezni možganov, ki je v Sloveniji in po svetu eden glavnih vzrokov za smrt oziroma invalidnost. Eden najpomembnejših dejavnikov tveganja je hipertenzija, ki se jo da nadzorovati oziroma zdraviti z večimi skupinami zdravil. Namen zaključnega dela je pregledati literaturo o povezavi med možgansko kapjo in zniževanjem povišanega krvnega tlaka. Metode: V namen priprave zaključnega dela smo izvedli pregled, analizo in sintezo znanstvene literature s področja povezave med možgansko kapjo in zniževanjem povišanega krvnega tlaka. Literaturo smo iskali na podlagi našega raziskovalnega vprašanja, upoštevali smo smernice PRISMA, rezultate pa smo kritično ocenili z ocenjevalni orodjem Joanna Brihggs Institutes (JBI). Rezultati: V rezultate smo vključili 7 raziskav. V raziskavah so pokazale, da zniževanje povišanega krvnega tlaka pomembno pomaga pri preprečevanju možganske kapi. Pomembna je preventiva, v primeru možganske kapi je uravnavanje krvnega tlaka pomembno za zmanjšanje možnosti za ponovno kap. Zniževanje krvnega tlaka v akutni fazi možganske kapi lahko pripomore k manjšim posledicam kapi. Razprava in sklep: Področje možganske kapi je zelo široko, veliko je še neraziskanega. V naši raziskavi smo se posvečali povezami oziroma pomenu zniževanja krvnega tlaka za možgansko kap. Tudi to področje potrebuje še veliko raziskav, saj so dosedanje raziskave pokazale, da zniževanje krvnega tlaka lahko prepreči ponovno možgansko kap, hkrati pa pripomore pri preventivi pred drugimi boleznimi.
Keywords: Možganska kap, hipertenzija, preventiva
Published in DKUM: 18.10.2022; Views: 352; Downloads: 53
.pdf Full text (1,27 MB)

4.
Vloga medicinske sestre pri preventivi alkoholizma pri odraslih osebah
Monika Krivec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Alkohol je eden izmed vodilnih vzrokov bolezni, ki ga je možno preprečiti s preventivo. Pri preventivi so vključeni različni zdravstveni profili, eni izmed teh so tudi medicinske sestre. Prav medicinske sestre imajo pomembno vlogo zaradi tesnega stika in rednega stika z bolnikom. Namen zaključnega dela je raziskati preventivo alkoholizma in vlogo medicinske sestre pri odraslih. Metode: Pridobljene podatke smo sistematično preučili in jih analizirali. Iskali smo jih v mednarodnih podatkovnih bazah: CHINAL, PubMed in MEDLINE. Z Boolovimi operaterji smo poiskali niz ključnih besed. Vse zadetke smo pregledali in jih predstavili s pomočjo PRISMA-diagrama (Moher, et al., 2009). Za kritično oceno člankov smo uporabili orodje Joanna Briggs Institute (JBI). Rezultati: Uporabili smo 7 člankov, ki so ustrezali naši temi. Velik pomen imajo preventiva, uporaba presejalnih orodij in ustrezno izobraženo medicinsko osebje, kjer imajo posebno vlogo medicinske sestre. Pomembno je, da se izobražujejo v komunikacijskih tehnikah. Kot učinkovita tehnika se je izkazala metoda z računalniškim preverjanjem uporabe alkohola in s kratko intervencijo kot tudi skupinske kratke intervencije z medicinskimi sestrami. Razprava in sklep: Alkoholizem je vse pogostejši, zato je pomembno, da se izvaja preventiva za zgodnje odkrivanje alkoholizma. Medicinske sestre igrajo pomembno vlogo pri odkrivanju, presejanjih in kratkih intervencijah.
Keywords: alkoholizem, preventiva, odrasli, vloga medicinske sestre
Published in DKUM: 19.08.2022; Views: 567; Downloads: 141
.pdf Full text (1,17 MB)

5.
Razlogi za nesodelovanje v preventivnih presejalnih programih za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu
Nastja Hecl, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Rak materničnega vratu je eden najpogostejših rakov ženske populacije, ki ga je moč pravočasno odkriti s preventivnimi presejalnimi programi. Ti programi so namenjeni navidezno zdravi populaciji. Ključni dejavnik za uspešno delovanje teh programov je udeležba žensk. Metode: Uporabljen je bil sistematični pregled znanstvene in strokovne literature z metodo pregleda, analize in sinteze literature ter metodo kompilacije. Pri iskanju literature smo uporabili iskalno strategijo, ki je bila oblikovana na podlagi raziskovalnega vprašanja po PIO-korakih. Iskanje je potekalo v naslednjih podatkovnih bazah: CINAHL, PubMed, SAGE, ScienceDirect in Wiley Online Library. Zbrano literaturo smo nato pregledali, analizirali in sintetizirali. Sinteza rezultatov je potekala na podlagi vsebinske analize. Rezultati: V raziskavo smo vključili 15 znanstvenih člankov. Oblikovali smo glavno temo: Razlogi za nesodelovanje v preventivnem presejalnem programu za raka materničnega vratu. Eksogeni in osebni razlogi pa so predstavljali teme sekundarnega nivoja. Osebne razloge smo razdelili še na teme primarnega nivoja. Proste kode so bile oblikovane na podlagi razlogov za nesodelovanje v presejalnih programih. Razprava in sklep: Največkrat izsledljiv razlog za nesodelovanje je bil pomanjkanje časa za opravljanje presejalnega testiranja. Naslednja pogostejša ovira je bila neustrezni časovni termini za izvajanje testiranja. Velikokrat so bili navedeni tudi čustveni vidiki kot razlog nesodelovanja. Tako je bistvenega pomena odpravljanje razlogov nesodelovanja in ozaveščanje žensk o pomenu sodelovanja v preventivnih presejalnih programih za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu.
Keywords: reproduktivno zdravje žensk, preventiva, državni program ZORA
Published in DKUM: 29.11.2021; Views: 736; Downloads: 118
.pdf Full text (739,27 KB)

6.
Učinkovitost preventivnih programov depresije za mladostnike
Jaka Sešel, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Depresija je globalni problem sodobne družbe. V preteklosti so jo pripisovali samo odraslim, v modernem času pa se vse več pojavlja pri mladostnikih in pogosto ostaja nezdravljena. Takrat lahko ima hude posledice v kasnejšem življenju. Vpliva na socialno, intelektualno življenje, življenje doma in fizično zdravje. Povzroča emocionalno škodo in posledično socialno-ekonomske posledice. Je ena najpogostejših duševnih motenj v mladostništvu, povezana s samomori in visokimi stroški zdravljenja. Uporabili smo deskriptivno metodo raziskovanja. Zbrali smo podatke iz različnih člankov in raziskav, jih pregledali in analizirali ter uporabili za izdelavo zaključnega dela. Iskanje literature je potekalo s pomočjo vključitvenih in izključitvenih kriterijev ter je prikazano s pomočjo PRISMA diagrama.Preventivni programi za preprečevanje depresije pri mladostnikih imajo številne pozitivne učinke. Medsebojno se programi razlikujejo glede na populacijo oziroma simptome depresije, ki jih obravnavajo. Njihova učinkovitost je različna, globalno pa so njihovi učinki glede zajezitve depresije pozitivni in zavirajo njen razvoj.Za ublažitev povečanja simptomov in zmanjšanja pojavnosti depresivnih motenj je bilo v zadnjih dveh desetletjih razvitih veliko programov. Preprečevanje depresije bi moralo biti optimalno še pred pojavom bolezni in zajemati celotno populacijo mladih. Učinki preventivnih programov so različni glede obravnavane populacije in na njihovo razširjenost. Za večjo predvidljivost uspeha se bo moralo izvesti več raziskav.
Keywords: Depresija, preventiva, programi, mladostniki
Published in DKUM: 12.08.2021; Views: 920; Downloads: 193
.pdf Full text (1,06 MB)

7.
Ovire zgodnjega odkrivanja raka na prostati
Sara Arnuš, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Rak prostate je bolezen, ki svetu predstavlja veliko zdravstveno težavo. Število obolelih za rakom prostate iz leta v leto narašča. Za uspešno preventivno delovanje in zgodnje odkrivanje raka prostate je pomembno ugotoviti, s katerimi ovirami se moški srečujejo, da se ne želijo udeležiti preventivnega pregleda za ugotavljanje raka na prostati. Raziskovalna metoda: Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili kvantitativno metodologijo in neeksperimentalno metodo empiričnega raziskovanja. Kot instrument za zbiranje podatkov smo uporabili anketni vprašalnik, ki ga je izpolnilo 50 moških. Uporabili smo deskriptivno statistiko. Rezultati: Rezultati kažejo, da je ovira, da se moški ne udeležijo preventivnih programov za zgodnje odkrivanje raka prostate, predvsem pomanjkanje informacij o tem, kako preiskava poteka, prav tako je nekoliko izražen tudi strah pred neprijetnimi preiskavami. Vzroki, da ne obiščejo zdravnika, izhajajo iz okolja ali njihovega osebnega mnenja o raku prostate ter preventivnem pregledu. Moški se zavedajo, da zgodnje odkrivanje raka prostate izboljša klinični izid. Razprava in sklep: Z raziskavo smo ugotovili, da bi lahko z večjim informiranjem o raku prostate, torej da bi moškim približali zanimanje za njihovo ohranjanje zdravja, pripomogli k temu, da bi se lestvica zbolevanja za rakom prostate z leti zmanjšala.
Keywords: moški, preventiva, rak prostate, ovire
Published in DKUM: 30.06.2021; Views: 649; Downloads: 73
.pdf Full text (526,23 KB)

8.
Poškodbe zdravstvenih delavcev pri opravljanju nenujnih reševalnih prevozov
Mitja Zebec, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja problematiko poškodb zdravstvenih delavcev pri izvajanju nenujnih reševalnih prevozov in njihovo razširjenost. Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji dela. Kot merski instrument je bil uporabljen anketni vprašalnik. V vzorec smo vključili 50 zdravstvenih delavcev, ki opravljajo nenujne reševalne prevoze na področju Spodnjega Podravja. Ugotovili smo, da je dobra polovica anketiranih utrpela poškodbo pri delu. Pri slabi polovici so se poškodbe pri delu začele pojavljati v starostni skupini med 26 do 35 let, prevladujejo pa predvsem poškodbe v ledvenem predelu hrbtenice. Največ poškodb pri delu so zdravstveni delavci utrpeli pri prenašanju pacientov po stopnicah in pri rokovanju bolnikov s prekomerno telesno težo. Tretjina anketiranih ima ponavljajoče se težave s poškodovanim delom telesa. Večina anketiranih je po poškodbi pri delu začasno opravljala lažja fizična dela ali pa so bili razporejeni na drugo delovno mesto. Prav tako jih večina meni, da se pri mnogih primerih ob prenašanju težkih bremen ni mogoče izogniti poškodbam pri delu. Za varno opravljanje nenujnih reševalnih prevozov v smislu prestavljanja, nošenja, dvigovanja, se zdravstveni delavci najpogosteje odločajo za pomoč reševalcev drugih ekip in svojcev. Pojavnost poškodb pri delu je procentualno največje v kategoriji 1. stopnje debelosti.Rezultati opozarjajo na najpogostejše pojavnosti poškodb in možnosti za njihovo preprečevanje, kajti ravno preprečevanje le-teh je ključnega pomena za kakovostno oskrbo pacientov ter za zagotavljanje zdravega delovnega okolja.
Keywords: poškodbe pri delu, reševalci, varstvo pri delu, preventiva, hrbet in hrbtenica, poškodbe zdravstvenih delavcev, ZZZS, ergonomija, nenujni reševalni prevozi
Published in DKUM: 04.06.2021; Views: 848; Downloads: 78
.pdf Full text (774,41 KB)

9.
Znanje mladih o pomembnosti zdravja ledvic
Mojca Podkrajšek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Ledvice opravljajo številne življenjsko pomembne funkcije. Bolezni sodobnega časa, kot so srčno-žilne bolezni, povišan krvni tlak in sladkorna bolezen, spadajo med najpogostejše vzroke za okvaro ledvic. Za ohranjevanje zdravja ledvic ima veliko vlogo zdrav način življenja. Namen zaključnega dela je raziskati ozaveščenost mladih o pomembnosti zdravja ledvic. V okviru teoretičnega dela smo uporabili opisno metodo dela. Raziskavo z anketnim vprašalnikom smo opravili s spletnim anketnim vprašalnikom in anketirance poiskali na spletnih omrežjih. Pridobljene podatke za empirični del raziskave smo analizirali in statistično obdelali z opisno in sklepno statistiko v programu IMB SPSS. Skupno je v raziskavi sodelovalo 100 mladih, od tega 50 študentov zdravstvene nege in 50 splošne populacije mladih. Z zastavljenim raziskovalnim vprašanjem lahko potrdimo, da imajo anketirani mladi zadovoljivo znanje o zdravju ledvic. Potrdili smo zastavljeno hipotezo, da se znanje o zdravju ledvic med študenti zdravstvene nege in ciljnim laičnim prebivalstvom mladih razlikuje, kar opravičujemo z dejstvom, da pridobijo študentje zdravstvene nege v času študija strokovno znanje. Če se bolezni ledvic dovolj zgodaj odkrijejo, se jih lahko uspešno zdravi, s tem pa se tudi upočasni slabšanje ledvične funkcije in srca ter posledično izboljša kakovost življenja. Menimo, da je zelo pomembno, da se o tem začne ozaveščati že mlade, ki si lahko z upoštevanjem preprostih preventivnih ukrepov izboljšajo kvaliteto življenja.
Keywords: mladi, preventiva, zdrave ledvice, znanje
Published in DKUM: 04.06.2021; Views: 689; Downloads: 78
.pdf Full text (1,27 MB)

10.
Obravnava navidezno zdravih posameznikov v ambulanti družinske medicine
Nastja Robnik Slemnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Zdravstveni tim v ambulantah družinske medicine ima pri preventivi v zdravstvenem sistemu velik pomen. Prej ko bomo odkrili kronično nenalezljivo bolezen, prej bomo lahko pravilno ukrepali in s tem pripomogli h kakovostnejšemu načinu življenja naših ljudi. Namen raziskave temelji na spremljanju lastnega zdravja pri posameznikih, ki se niso zavedali, da že imajo eno izmed kronično nenalezljivih bolezni. Zanimalo nas je, pri kateri starosti posameznika se najpogosteje odkrijejo bolezni ter pripravljenost posameznikov k sodelovanju za izboljšanje lastnega zdravja in opustitev slabih življenjskih navad. Raziskovalna metoda: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Za raziskavo smo uporabili kvantitativno metodologijo s pomočjo anketnega vprašalnika. Razdelili smo 100 anket, ki smo jih s pomočjo programa Excel obdelali z opisno statistiko in jih pisno ter grafično predstavili. Rezultati: Z raziskavo ugotavljamo, da lahko prav v vsakem starostnem obdobju zbolimo za kronično nenalezljivo boleznijo, da pogosto zbolevajo ljudje že od 40. leta starosti naprej. Odkrili smo tudi, da posameznikova opažanja in spremljanja zdravja doma lahko primerjamo s končnimi diagnozami v ambulantah družinske medicine. Posamezniki se delno zavedajo svojega zdravja, vendar po ugotovitvah mladi od 30. leta dalje površno spremljajo svoje zdravje in se ne zavedajo posledic v starejšem obdobju. Diskusija in zaključek: Pomembno je, da se posamezniki zavedajo svojega zdravja in da začnejo živeti zdravo že v mladih letih, saj bodo le tako podaljšali kakovost svojega življenja v zrelih letih.
Keywords: diplomirana medicinska sestra, kronično nenalezljive bolezni, preventiva
Published in DKUM: 23.03.2021; Views: 1026; Downloads: 130
.pdf Full text (646,59 KB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica