| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Optimizacija planiranja proizvodnega procesa v podjetju daihen varstroj d.d.
Ivo Kuzma, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je obravnavana tema optimizacije planiranja proizvodnega procesa v podjetju Daihen Varstroj d.d. Opisane so teoretične osnove, potrebne za razumevanje podanih predlogov za optimizacijo proizvodnega procesa na podlagi obstoječega stanja v podjetju. Osrednja tema diplomskega dela je operativna priprava proizvodnje, ki deluje kot povezovalna enota med konstrukcijo in proizvodnjo. Predstavljeno je podjetje Daihen Varstroj d.d. ter informacijski sistem, ki ga podjetje uporablja za podporo pri pripravi proizvodnje. Podani so predlogi za izboljšanje obstoječega stanja proizvodnega procesa v službi operativne priprave proizvodnje ter pretoka materiala v proizvodnji. Ugotavljam, da bi z uvedbo predlogov poenostavili ter optimizirali delo v službi operativne priprave proizvodnje in skrajšali pretočne čase pretoka materiala v proizvodnji. S tem bi podjetje pridobilo na konkurenčnosti na slovenskem ter tujem trgu.
Keywords: Operativna priprava proizvodnje, planiranje proizvodnje, optimizacija proizvodnega procesa, informacijski sistem, pretok materiala
Published: 05.09.2019; Views: 834; Downloads: 141
.pdf Full text (1,37 MB)

2.
Izboljšava materialnega toka z uporabo novih palet v podjetju xella porobeton
Žan Lunar, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: Cilj diplomskega dela je ovrednotiti smiselnost uporabe novih palet v podjetju Xella porobeton. Podjetje se ukvarja z izdelavo gradbenega materiala, za transport katerega potrebujejo velike količine palet. Ker palete izdelujejo sami, bi njihov predlog o zamenjavi lahko zmanjšal stroške, in pripomogel k uspešnejšemu poslovanju. Osredotočili smo se na primerjavo starih in novih palet in predstavili ključne razlike med njimi. V nadaljevanju smo opravili analizo z vidika stroškov in materialnega pretoka. Za kar se da natančno analizo, smo v njej zajeli 70 % izdelkov. Na podlagi izračunov in transportnih dejavnikov smo ugotavljali kaj bi bila za podjetje najboljša rešitev. Kot eno izmed možnostmi izboljšave smo v analizo vključili tudi euro palete, katere smo primerjali z obstoječimi, iz vidika stroškov in manipulacije.
Keywords: Paleta, paletizacija, pretok materiala, analiza, manipulacija
Published: 15.10.2018; Views: 337; Downloads: 59
.pdf Full text (2,05 MB)

3.
Izboljšave transportnih poti in pretoka materiala v proizvodnji podjetja Swatycomet d.o.o. (SPE Tehnične tkanine)
Antonina Plavčak, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Podjetje Swatycomet (SPE Tehnične tkanine) se ukvarja s proizvodnjo tehničnih tkanin, z impregnacijo le-teh ter z izsekom diskov iz impregnirane tehnične tkanine. Surova tkanina nastaja v proizvodnem obratu tkalnice, kjer se za glavni material v proizvodnji potrebujejo navitki rovinga oziroma prečne niti v tkanini. Za razvoz rovinga se v proizvodnji uporablja električni viličar, s pomočjo katerega se transportira paleta z rovingom po transportni poti. Sočasno se roving ročno nalaga na posebne vozičke, ki pripadajo posameznim strojem. Skozi diplomsko nalogo smo prikazali celoten proces oskrbe z rovingom ter problem transportnih poti, ki smo ga poskušali rešiti z uvedbo nove transportne poti in novim sistemom transportiranja rovinga. Prikazali smo prihranek časa, ki bi ga pridobili z uvedbo nove poti, na tedenski, mesečni in letni ravni. Novo možno transportno pot smo glede na standardne mere primerjali z že obstoječo.
Keywords: notranji transport, transportna pot, oskrba z materialom, pretok materiala, roving
Published: 19.01.2017; Views: 746; Downloads: 120
.pdf Full text (6,97 MB)

4.
Uvedba vitke proizvodnje v oddelek maloserijske proizvodnje MEKOM
Boris Rednak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredinja na ureditev delovnega procesa maloserijske proizvodnje v obratu Šoštanj (MSP). Namen ureditve MSP je izboljšava delovnega procesa, ki s seboj prinese večjo produktivnost delavcev, motivacijo delavcev v proizvodnji, ergonomsko lažje delo za posameznega delavca in na koncu še prihranek pri materialu ali delu. V pričujočem delu se bomo osredotočili na več pristopov tako teorije kot prakse. Za izboljševanje je ključnega pomena uvajanje Lean-projekta, tj. vitka proizvodnja. Z uvajanjem projekta Lean bomo delovni proces skušali čim bolj optimirati in urediti oziroma vizualizirati. V projekt bomo vključili sodelavce iz proizvodnje, da bodo tudi sami čutili odgovornost do spremembe v obratu. V diplomskem delu je predstavljeno obstoječe stanje obrata MSP, ki bo tudi naše izhodišče za optimizacijo procesa. Za vsak problem bo predstavljena problematika in rešitev za problematiko z različnimi Lean-orodji. Diplomsko delo prav tako zajema razvoj in predlog uvedbe mikroplaniranja proizvodnje in izkoristek strojev v proizvodnji.
Keywords: planiranje proizvodnje spremljanje proizvodnje pretok materiala skozi delovni proces vizualizacija metoda 5S
Published: 06.07.2016; Views: 1649; Downloads: 251
.pdf Full text (4,31 MB)

5.
IMPLEMENTACIJA E-KANBAN ORODJA V GOODYEAR DUNLOP SAVI TIRES D.O.O.
Boris Pavlin, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Glavni cilj proizvodnega podjetja je povečanje produktivnosti. Cilj želijo doseči s čim manjšim denarnim vložkom. Uresničevanje ciljev poteka z odpravljanjem izgub v procesu Takšne izgube se pojavljajo zaradi procesa, pomanjkanja materiala in časa v procesu, operaterjev na strojih, orodij, planiranja in vzdrževanja. V diplomskem delu bom podal pregled preteklega stanja in ovrednotene pridobitve s posodobitvijo planiranja proizvodnje avtomobilskih pnevmatik oz. pretoka materiala z metodo E-kanban. Ker je proizvodnja tovarne precej kompleksna, se bom osredotočil samo na transportne delavce. V diplomskem delu predstavljam razliko identificiranja zaloge polizdelkov z ročnim kanban-om in vpeljavo E-kanban-a, ki zagotavlja hitrejši in učinkovitejši odziv transportnih delavcev, ki so ključnega pomena za spremembe v proizvodnji avtoplaščev. Rezultat se bo kazal v večjem zadovoljstvu notranjih kupcev in posledično tudi zunanjih kupcev pnevmatik. Pri ročnem kanban-u je bilo preverjanje zaloge fizično. Transportni delavci so največ časa porabili ravno za identifikacijo zaloge. Zaradi neurejenih skladiščnih prostorov je bilo preverjanje zaloge tudi nevarno, kajti povzpeti so se morali na transportna sredstva. Z namestitvijo E-kanban-a in pripadajoče opreme je delo časovno krajše in bolj učinkovito. Z uvedbo E-kanban-a smo skrajšali pretočne čase v proizvodnji, znižali vmesne zaloge, spremenili odziv proizvodnje na spremembe in spoštovanje dobavnih rokov. Spodbuda sodelavcev v proizvodnji in v planiranju proizvodnje je pripeljala do spremembe v razmišljanju o optimizaciji delovnih procesov.
Keywords: - podjetje - proizvodni proces - planiranje proizvodnje - pretok materiala - kanban
Published: 07.01.2015; Views: 939; Downloads: 82
.pdf Full text (2,87 MB)

6.
OPTIMIZACIJA NOTRANJEGA TRANSPORTA ZA POVEČANJE PRODUKTIVNOSTI PROIZVODNJE V PODJETJU TPV, D.D.
Jasmina Čater, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Optimizacija notranjega transporta za povečanje produktivnosti proizvodnje v podjetju TPV, d.d., smo v teoretičnem delu najprej opredelili pojme, povezane z logistiko in notranjim transportom, ter predstavili podjetje in obstoječe stanje v proizvodnji. V analitičnem delu pa smo s pomočjo notranjega transporta optimizirali proizvodnjo ter podali dodatne predloge za boljše poslovanje podjetja. Na osnovi zaključka analize je bilo ugotovljeno, da je z uvedbo predlaganih sprememb podjetje TPV, d.d., znižalo stroške in zvišalo nivo kakovosti izdelkov ter postalo bolj konkurenčno na trgu avtomobilske industrije.
Keywords: notranji transport, pretok materiala, optimizacija prozvodnje, skladiščenje
Published: 17.10.2013; Views: 1260; Downloads: 174
.pdf Full text (2,47 MB)

7.
Prenova in izboljšanje delovnega procesa v mehanskem laboratoriju v podjetju Impol R in R d.o.o.
Anja Kmetec, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V konkretnem diplomskem delu smo se osredotočili na proces in potek dela v mehanskem laboratoriju. V teoretičnem delu smo za lažje nadaljnje razumevanje natančno opredelili teoretične osnove s področja logistične organizacije, proizvodni proces in logistično tehnologijo. V praktičnem delu smo nazorno opisali obstoječe stanje v mehanskem laboratoriju. Za boljše razumevanje smo mehanski laboratorij razčlenili na več delovnih procesov. Na podlagi tega smo izdelali kritično analizo in določili morebitne vzroke za izgubo delovnega časa med izvajanjem proizvodnega procesa. Praktični del diplomskega dela smo zaključili s predstavitvijo možnih rešitev za skrajšanje delovnega procesa. Predstavili smo problematiko in vzroke za izgubo delovnega časa. V zadnjem poglavju smo predstavili realne možnosti in pozitivne učinke za izvedbo projekta, finančne stroške ter možnosti za nadaljnji razvoj.
Keywords: Proizvodni proces, planiranje in organizacija dela, delovni prostori, transportne naprave, pretok materiala.
Published: 15.03.2013; Views: 1560; Downloads: 132
.pdf Full text (1,46 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica