| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
DALJINSKO OGREVANJE MESTA TRBOVLJE
Metod Kurent, 2010, specialist thesis

Abstract: V delu je predstavljena aplikacija modela CAD HAPN za izračun pretočno-tlačnih razmer v vročevodnem omrežju daljinskega ogrevanja mesta Trbovlje. Aplikacija je v celoti izdelana v objektno usmerjeni programski tehnologiji, razviti na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Osnova so numerični moduli HAPN/HW (hidravlična analiza cevne mreže/vroča voda), ki omogočajo: — določanje smeri pretoka v posameznih odsekih cevne mreže; — izračun volumskega pretoka v posameznih odsekih cevne mreže; — izračun padca tlaka v posameznih odsekih cevne mreže; — izračun tlaka v vozliščih; — pretočno-tlačno analizo cevne mreže s poljubnim številom vtokov in iztokov; — pretočno-tlačno analizo cevne mreže s črpalnimi postajami; — pretočno-tlačno analizo cevne mreže pri spremenljivo odprtih ventilih; — pretočno-tlačno analizo drevesno, zankasto ali kombinirano oblikovane cevne mreže. Podatki o cevni mreži, porabnikih, o topologijah itn. so pridobljeni pri Javnem podjetju Komunala Trbovlje d.o.o. in navedeni v tabelarični obliki. Vsi izračuni so izvedeni za faktorja istočasnosti 0,5 in 1,0. Na osnovi izsledkov so analizirane možnosti zmanjšanja obratovalnega tlaka in letnih črpalnih stroškov. Navedene so tudi enačbe za izračun toplotnih izgub skozi izolirane cevovode, ki potekajo v zraku oziroma kinetah.
Keywords: komunalna energetika, daljinsko ogrevanje, cevne mreže, nelinearno programiranje, pretočno-tlačna analiza, poraba toplotne energije, izolacije.
Published: 29.06.2010; Views: 3340; Downloads: 247
.pdf Full text (12,87 MB)

3.
OPTIMALNO NAČRTOVANJE KONFIGURACIJE IN ANALIZA PRETOČNO – TLAČNIH RAZMER VROČEVODNEGA OMREŽJA MESTA TRBOVLJE V PRIMERU PRIKLJUČITVE VIRA TET
Miran Jamšek, 2010, master's thesis

Abstract: Termoelektrarna Trbovlje (TET) je elektroenergetski objekt, ki trenutno proizvaja samo električno energijo. Z odvzemom določene količine pare na nizko in srednjetlačnem delu parne turbine in s kondenzacijo te pare v dveh zaporedno vezanih kondenzatorjih bi bilo mogoče zagotavljati tudi toplotno energijo. Ta bi se, preko predvidene vročevodne povezave uporabljala za oskrbovanje vročevodnih omrežji mest Trbovlje in Hrastnik. Tlačne izgube v pretočnem sistemu, zlasti tako velikem, so izrednega pomena za končno določitev dimenzij omrežja. Nepravilna določitev dimenzij cevi ima za posledico previsoke ali prenizke padce tlaka, s tem pa tudi povečane obratovalne stroške oziroma motnje pri obratovanju. Da bi pretočno — tlačne izgube v pretočnem sistemu pravilno določili, pospešili reševanje matematičnega modela in z vso zanesljivostjo prišli do rešitve, je podan pristop k reševanju z znano metodo linearne mrežne teorije, ki daje ugodne rezultate, katerih značilnost sta hitra konvergenca in nepotrebnost predpostavljanja začetnih domnevnih tokov. Aplikacija matematičnega modela, katerega rešitev je mogoča z računalniškim programom, je uporabljena v nadaljnjih raziskavah, vezanih na priključitev toplotnega vira TET na vročevodno omrežje daljinskega ogrevanja mesta Trbovlje.
Keywords: Učinkovita raba energije, mehanika fluidov, prenos toplote, daljinsko ogrevanje, vročevodna omrežja, pretočno – tlačna analiza
Published: 01.12.2010; Views: 3239; Downloads: 300
.pdf Full text (1,73 MB)

4.
SODOBNO NAČRTOVANJE DALJINSKEGA OGREVANJA V MANJŠIH MESTIH
Miha Večko, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo izhaja iz predstavitve osnov daljinskega ogrevanja. V osnovi so obdelani vsi sistemi in elementi daljinskega ogrevanja (tipi cevi, črpalke, omejitve glede reliefa, toplotne podpostaje). Vsak sistem daljinskega ogrevanja je edinstven, saj je odvisen od značilnosti mestne sredine oziroma okolice, kjer poteka. Neekonomičnost lokalnih in širših sistemov za proizvodnjo toplote pa je pripeljala do razmišljanja o iskanju novih racionalnejših načinov izkoriščanja proizvedene toplote od proizvajalca do porabnika. Poleg drugih ukrepov za povečanje skupnega izkoristka ogrevalnega sistema pa se poudarja tudi dejstvo, da se s pridobivanjem toplote ene same kurilne naprave za večje število porabnikov doseže veliko boljši učinek. Zaradi tega sta se pojavila uporaba centralne proizvodnje toplote in prenos toplote od proizvajalca do porabnika s pomočjo daljinskega ogrevanja kar je tudi v celoti izdelano za občino Berane v Črni Gori. Ocenjene so priključne moči objektov za potrebe ogrevanja in pripravo sanitarne tople vode. Podana je celotna idejna zasnova vročevodnega omrežja z dimenzioniranjem premerov cevovodov, potrebnih lir. Opravljeni so vsi potrebni kontrolni izračuni in sicer od dimenzioniranja cevovodov, tlačnih padcev cevovodov, izračunov dilatacij ter vse do toplotnih izgub na izolacijah. Opisana je tudi vgradnja in montaža cevi ter na koncu potreben tlačnim preizkus.
Keywords: daljinsko ogrevanje, cevne mreže, vročevodna omrežja, dinamika tekočine, pretočno - tlačna analiza, izolacije, vgradnja in montaža cevi, kontrolni izračuni.
Published: 21.10.2011; Views: 2401; Downloads: 323
.pdf Full text (1,51 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica