| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 58
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Tehnološka nadgradnja skladiščnih sistemov poštnega centra Krško : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Nejc Bratanič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je analizirano skladiščno poslovanje poštnega centra Krško. Predstavljen je način delovanja skladiščnega sistema in navedene so tehnologije, ki se uporabljajo za obdelavo paketnih pošiljk. Obravnavan izziv diplomskega dela je relativno nizka produktivnosti skladiščnega poslovanja, ki je posledica uporabe obstoječe tehnologije. V diplomskem delu je cilj tehnološko nadgraditi skladiščne sisteme z namenom zmanjšanja količine ročnega dela. Prav tako pa je cilj skrajšati pretočni čas obdelave pošiljk, kar bi posledično izboljšalo skladiščno poslovanje. Tehnološka nadgradnja skladiščnega sistema Poštnega Centra Krško zajema implementacijo pasivne RFID tehnologije, novih transportnih vozičkov in nakladalne ploščadi. Z implementirano tehnologijo želimo zboljšati ergonomijo dela in zvišati dobičkonosnost podjetja.
Keywords: logistika, skladiščno poslovanje, skladiščna tehnika in tehnologija, pretočni čas, produktivnost
Published in DKUM: 14.02.2024; Views: 138; Downloads: 6
.pdf Full text (1,90 MB)

2.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju S-Tekavc d.o.o. : diplomsko delo
Anže Serdoner, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Problem več majhnih podjetij na Slovenskem trgu je zapostavljanje organizacije proizvodnje in strmenje samo k čim večjemu tehnološkemu napredku, kar pa velikokrat ne privede do željenih rezultatov. V diplomski nalogi je predstavljen povzetek teorije vseh tem, katere sem v analizi podjetja S-Tekavc d. o. o. spremljal in nanje podal tudi predloge za izboljšave. Sledi kratka predstavitev analiziranega podjetja ter njihovega načina dela. V nadaljevanju sem podrobneje opisal svoje ugotovitve analize skladišč v podjetju, načinu vodenja proizvodnje, uporabi delovnih nalogov in spremnic ter vzdrževanju strojev in naprav. Za vse analizirane teme sem podal praktične predloge za izboljšave, katere bi podjetju pripomogle k boljši organiziranosti proizvodnje, večjemu izkoristku strojnega parka in posledično večjemu letnemu dobičku.
Keywords: vodenje proizvodnje, delovni nalog, planiranje in optimiziranje proizvodnje, skladišče, načrt vzdrževanja, pretočni čas
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 338; Downloads: 20
.pdf Full text (4,26 MB)

3.
Rekonstrukcija sklopnih elementov pretočnega rezalnika OptiMUM : diplomsko delo
Jan Gerčer, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena rekonstrukcija sklopnih elementov na pretočnem rezalniku, ki je priključek za procesiranje hrane na kuhinjskem aparatu OptiMUM. Namen rekonstrukcije je pohitritev in pocenitev proizvodnega procesa izdelka z izbiro alternativnega materiala in z znižanjem kompleksnosti izdelka. Na začetku je predstavljen problem, postavljeni so cilji in zapisane zahteve. Temu sledi izbira alternativnega materiala in rekonstrukcija obstoječe geometrije z novimi variantami v obliki 3D-modelov, ki so podprte z rezultati numeričnih simulacij. Delo zajema tudi praktično testiranje fizičnih kosov ter diskusijo pridobljenih rezultatov. Rezultat diplomskega dela je nova varianta sklopnih elementov priključka iz cenejšega materiala in z nižjo kompleksnostjo.
Keywords: rekonstrukcija, sklopni elementi, pretočni rezalnik, OptiMUM, pocenitev
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 208; Downloads: 15
.pdf Full text (3,40 MB)

4.
Primerjava učinkovitosti in varnosti simetričnih kodirnikov v programskem okolju C++ : diplomsko delo
Tadej Mušič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Kodiranje podatkov ni samo moderna stvar. S težavo varnega prenosa podatkov se je že ubadal rimski general Cezar, ki je z preprosto zamenjavo črk izumil enega izmed prvih kodirnih algoritmov. Danes so algoritmi kompleksnejši, saj morajo kodirati večje število podatkov, zato se je uveljavilo celotno področje razvijanja in optimiziranja kodirnikov. V tem diplomskem delu smo raziskali varnost in učinkovitost osmih simetričnih kodirnikov. Izdelali smo program, ki meri hitrost in zmogljivost na štirih bločnih (AES, RC6, ARIA, IDEA) in štirih pretočnih (Salsa(8/12/20), ChaCha(8/12/20), Rabbit(withIV/noIV), HC128/256) simetričnih kodirnikih. Analiza teorije in rezultatov meritev, je potrdila višjo hitrost pretočnih kodirnikov ter da imajo bločni in pretočni kodirniki primerljivo stopnjo varnosti, kadar delujejo v njihovi najoptimalnejši konfiguraciji.
Keywords: simetrični kodirniki, bločni kodirniki, pretočni kodirniki, kodiranje
Published in DKUM: 07.06.2023; Views: 284; Downloads: 25
.pdf Full text (1,47 MB)
This document has many files! More...

5.
Vzpostavitev tehnične platforme za spletni radio : diplomsko delo
Tilen Drumlič Denac, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Spletni radio je oblika množičnega komuniciranja, ki z uporabo pretakanja omogoča širitev radijskega programa preko interneta. Od tradicionalnega radia se razlikuje po geografski neomejenosti, usmerjenosti nišnemu občinstvu in potencialno večji interaktivnosti s svojimi poslušalci. Večina poslušalcev za poslušanje glasbe ne posega več po radijskem sprejemniku, ampak uporablja mobilno napravo povezano z internetom. V tem diplomskem delu so analizirane uporabljene tehnologije, gradniki in oblika treh spletnih strani radijskih postaj. Na podlagi teh ugotovitev smo ustvarili lastno odzivno spletno rešitev - spletni radio, katerega namen je prikaz možnosti nadgraditev obstoječih spletnih strani radiev.
Keywords: internet, radio, splet, spletna stran, pretočni radio
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 430; Downloads: 51
.pdf Full text (1,64 MB)

6.
Računalniška podpora pri oblikovanju proizvodnega sistema : magistrsko delo
Timi Bojnec, 2022, master's thesis

Abstract: V modernem času, kjer je glavni namen podjetja maksimirati dobiček, je zelo pomembno imeti minimalne stroški znotraj proizvodnje. Za doseganje teh ciljev je pomembno, da so pretočni časi in stroški transporta med delovnimi mesti oziroma stroji najmanjši. Posledično bodo manjši transportni stroški pomenili večji dobiček na koncu poslovnega leta. Manjši pretočni čas bo omogočal več dokončanih produktov v določenem časovnem obdobju. Prav zaradi tega je pomembno, da so proizvodni viri pozicionirani na najbolj optimalen način. Da bi prišli do optimalne razvrstitve proizvodnih virov, smo v magistrskem delu razvili računalniško podprto rešitev za izris diagrama toka obdelovancev iz matrike OD-KAM.
Keywords: diagram toka obdelovancev, matrika OD-KAM, optimalna razvrstitev proizvodnih virov, pretočni čas, transportni strošek.
Published in DKUM: 23.09.2022; Views: 530; Downloads: 40
.pdf Full text (1,87 MB)

7.
Analiza in optimizacija pretočnih časov delovnih nalogov v podjetju Var d.o.o. : magistrsko delo
Nika Uzelac, 2021, master's thesis

Abstract: Vsa proizvodna podjetja si želijo čim hitrejše realizacije naročil in pravočasnega izpolnjevanja dobavnih rokov kupcem. Iz navedenih razlogov je v proizvodnji nujno potrebno minimizirati pretočne čase delovnih nalogov, ki jih lahko razumemo kot čas med lansiranjem delovnega naloga in prispetjem gotovih izdelkov v skladišče (ta čas pa je sestavljen iz časov posameznih delovnih operacij in prehodnih časov oz. časov ''ležanja''). V družbi VAR d.o.o. izdelujejo številne visokokakovostne izdelke za avtomobilsko industrijo in želijo, da so le-ti pri kupcih v najkrajšem možnem času. Zaradi proizvodnje teh izdelkov v obsežnih serijah pa je nujno potrebna temeljita organizacija in optimizacija proizvodnje. Magistrsko delo obsega posnetek trenutnega stanja na področju vodenja proizvodnje za določene izdelke, ki so produkt znanja podjetja VAR d.o.o., beleženje strukture pretočnih časov, njihovo analizo, na koncu pa tudi predloge izboljšav z ekonomsko oceno.
Keywords: analiza, optimizacija, delovni nalogi, pretočni časi, organizacija proizvodnje
Published in DKUM: 27.09.2021; Views: 1162; Downloads: 206
.pdf Full text (2,14 MB)

8.
Primerjava pretočnih šifrirnikov podatkov na modulu STM32f411 : diplomsko delo
Filip Horvat, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se posvetili preučevanju vede kriptografije in šifrirnih algoritmov. Pogledali smo si delovanje pretočnih šifrirnikov, natančneje dveh algoritmov projekta eStream. Opisali smo delovanje algoritmov Salsa20/ChaCha20 in Grain v1. Njuno delovanje smo preverili na mikrokrmilniku STM32F411. Implementacijo algoritma Salsa20/ChaCha20 smo našli v knjižnici STM CryptoLib. Algoritma Grain v1 prej omenjena knjižnica ne vsebuje, zato smo ga implementirali sami. Na koncu smo primerjali njuni hitrosti šifriranja s tremi video datotekami različnih velikosti. Ugotovili smo, da se naša implementacija algoritem Grain v1 precej počasneje šifrira in dešifrira podatke kot Salsa20/ChaCha20.
Keywords: kriptografija, pretočni šifrirni algoritmi, eStream, ChaCha20, Grain v1, STM32F411, STM CryptoLib
Published in DKUM: 04.11.2020; Views: 680; Downloads: 40
.pdf Full text (1,37 MB)

9.
Analiza procesa vodenja proizvodnje v podjetju Rofram d.o.o. : diplomsko delo
Iva Živković, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času, ko vsaka sekunda šteje, je za podjetje zelo pomembno in velik izziv kako obstati na trgu. Konkurenca je vedno večja, kupci vse bolj zahtevni, še posebej z zahtevami po znižanju cen izdelkov. Podjetje mora pri tem stalno »ohranjati ravnovesje« oziroma mora biti kolikor se da optimalno. Namen moje naloge je bil, da na konkretnem primeru in z jasnim ciljem uporabim znanje, ki sem ga pridobila na fakuleti. Diplomska naloga se nanaša na zmanjševanje pretočnih časov naročil, vodenje zalog materiala ter razmeščanja delovnih nalogov za istega kupca pri zasedenih kapacitetah. Za analizo vodenja zalog sem uporabljala metodo vodenja zalog materiala pri konstantni porabi, pri zmanjševanju pretočnih časov pa sem se usmerila na metodi »skrajšanje pretočnega časa z istočasnim izvajanjem operacij« ter »skrajšanje pretočnega časa s prekrivanjem operacij«. K razmeščanju delovnih nalogov sem pristopila s hervističnimi prednostnimi pravili. Z izračunom in priloženimi postopki iz teorije ter s pomočjo mentorjev sem skušala podjetju pomagati v procesu izvajanja naročila.
Keywords: vodenje proizvodnje, zaloge, pretočni časi, delovni nalog, optimizacija, razvrščanje
Published in DKUM: 13.07.2020; Views: 1121; Downloads: 162
.pdf Full text (1,73 MB)

10.
Alternativna televizija, spletni pretočni video za prenos v živo : diplomsko delo
Klemen Skledar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela je razložen kratek razvoj televizije in njena vloga danes v primerjavi s spletnimi platformami za predvajanje video vsebine. Naslednja poglavja so posvečena nastanku in pripravi vsebine za pretočni video prenos na splet v živo. Razloženi so pojmi progresivnega in pretočnega predvajanja, kodirnika in distribucijskega strežnika za pretakanje vsebine. Izpostavljeni sta tudi temi video stiskanja in protokoli za spletno pretočno predvajanje video vsebine v živo. V zadnjem delu diplomskega dela je študija praktičnega primera spletnega prenosa v živo na portal YouTube. Prikazan je tudi primer delovanja ob slabi internetni povezavi, in reševanje prenosa ob izgubi signala.
Keywords: splet, stiskanje videa, pretočni video, kodirnik, pretočni strežniki, diplomske naloge
Published in DKUM: 15.01.2019; Views: 2210; Downloads: 204
.docx Full text (2,84 MB)

Search done in 0.35 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica