| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Preračun verižnega transporterja za prenos zabojev : diplomsko delo
Leon Mesarič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema preračun verižnega transporterja, za verifikacijo predhodno že izdelanega verižnega transporterja. Verižni transporter je izdelalo podjetje Tehnika-Set d. d., ki se ukvarja z konstruiranjem in proizvodnjo kovinskih konstrukcij, ter z mehansko obdelavo kovin. Pri preračunu je bilo upoštevano, da je na transporterju sočasno 5 zabojev, ki skupaj tehtajo m = 5 t. Najprej je bila izračunana hitrost transportiranja in teoretična zmogljivost, nato pa po odsekih še sile v verigi. Določena je bila še največja vlečna sila v verigi in potrebna moč pogonskega motorja. Na koncu je bila preverjena še statična trdnost transporterja s pomočjo programa SolidWorks 2020. Ugotovljeno je bilo da je nosilna konstrukcija močno predimenzionirana, ostali elementi transporterja pa so ob upoštevanju določene varnosti primerno dimenzionirani.
Keywords: transportni sistemi, verižni transporter, preračun zmogljivosti, verifikacija zmogljivosti, trdnostna analiza podkonstrukcije transporterja
Published in DKUM: 29.09.2022; Views: 533; Downloads: 126
.pdf Full text (5,22 MB)
This document has many files! More...

2.
Transport odpadnih surovin v termoelektrarni ugljevik : magistrsko delo
Andrej Dolinšek, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen preračun transportnega traku za transport odpadnih surovin iz termoelektrarne Ugljevik. Tračni transporter, ki je predmet magistrske naloge, je del obsežnejšega transportnega sistema, ki po površju poteka od nakladalne postaje v termoelektrarni do odlagalnega mesta na deponiji. V nalogi se osredotočimo na preračun najdaljšega odseka transportnega sistema. Obravnavani odsek je med nakladalnim in razlagalnim delom dolg 964 m. Osnovni preračun tračnega transporterja temelji na sekcijskem preračunu. V preračunu upoštevamo upore pregibanja traku na bobnih, upore rotirajočih delov, pospešek traku, pospešek materiala in vpliv poteka traku. V razširjeni preračun je zajet tudi kritični element, to je zagon tračnega transporterja. Zagon temelji na postopnem in nadzorovanem zaganjanju pogonskega bobna. V sklopu nadzorovanega zagona razdelamo in primerjamo tudi različne načine zagona električnih motorjev in njihove poglavitne karakteristike. Na koncu določimo še napenjalni vitel za aktivno napenjanje traku ter spreminjanje in prilagajanje napenjalne sile. Preračun je izdelan analitično v programu MS Excel.
Keywords: Transport, termoelektrarna, transportne naprave, tračni transporter, preračun zmogljivosti in odporov pri gibanju tračnega transporterja
Published in DKUM: 02.04.2021; Views: 926; Downloads: 96
.pdf Full text (4,81 MB)

3.
Numerična analiza pretočne zmogljivosti elevatorja s korci z uporabo metode DEM : diplomsko delo
Niko Banfi, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnove in lastnosti elevatorja s korci. Elevator je eden izmed ključnih sestavnih delov v gospodarstvu, ki se uporablja za transport sipkega ali kosovnega materiala na izbrano višino. Po preučitvi transporterja (elevatorja) smo elevator skonstruirali v programu SolidWorks, katerega model smo nato uporabili v programskem paketu EDEM. V nadaljevanju diplomskega dela smo s pomočjo programskega paketa EDEM izvedli numerično analizo presipa delcev pod različnimi pogoji (različne hitrosti, posledično tudi različne stopnje polnjenja ipd.).
Keywords: Transportni sistemi, elevator s korci, sipki material, analitični preračun zmogljivosti, numerična analiza DEM, analiza presipa delcev z EDEM.
Published in DKUM: 24.09.2020; Views: 776; Downloads: 131
.pdf Full text (2,84 MB)

4.
Posodobitev procesa sortiranja žaganega lesa z valjčnim transporterjem za proizvodnjo lepljenega lesa : magistrsko delo
Rok Hribernik, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo konstruirali valjčni transporter za potrebe sortiranja rezanega lesa na kmetiji Hribernik. Izdelali smo 3D model valjčnega transporterja ter določili in izbrali standardne strojne elemente. S pomočjo analitičnega preračuna smo določili zmogljivost in potrebno moč valjčnega transporterja. Kmetija Hribernik namerava v prihodnosti nadgraditi predelavo lesa s tehnologijo lepljenja lesa, zato smo v magistrskem delu preučili možnost izvedbe projekta lepljenja lesa. Ugotovili smo, da za uspešno izvedbo projekta lepljenja lesa potrebujemo nove stroje, prostor in tržišče. Izračunali smo stroške investicije ter analizirali izkoristek lepljenja lesa. Glede na izračunan dobiček smo ugotovili, da je investicija v projekt zanimiva in bi se sorazmerno hitro povrnila.
Keywords: predelava lesa, tehnologija lepljenja lesa, načrtovanje valjčnega transporterja, valjčni transporterji, konstruiranje, preračun zmogljivosti, analiza gospodarnosti lepljenega lesa
Published in DKUM: 13.02.2019; Views: 1298; Downloads: 125
.pdf Full text (2,72 MB)

5.
Načrtovanje transportnega sistema za transport odpadnega materiala
Jure Zorič, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava načrtovanje transportnega sistema za transport odpadnega materiala. V teoretičnem delu je podan opis transporterjev in njihovih glavnih sestavnih delov. Na podlagi robnih pogojev in zahtev naročnika so podani analitični preračuni celotnega transportnega sistema. S pomočjo preračunov so izbrani standardni elementi, s katerimi zmanjšamo stroške proizvodnje. Predstavljeni so pomembnejši koraki 3D-modeliranja sistema in konstrukcijske rešitve nekaterih podsklopov transporterja. Za izbran transporter so predstavljeni stroški izdelave. Na koncu so podane izjava o skladnosti in navodila za vzdrževanje transporterja. Rezultati magistrskega dela so bili uporabljeni za izdelavo dejanskega transportnega sistema.
Keywords: transportni sistem, preračun tračnega transporterja in verižnega transporterja s strgali, 3D-modeliranje, analiza zmogljivosti
Published in DKUM: 12.12.2017; Views: 1283; Downloads: 173
.pdf Full text (2,81 MB)

6.
Členkasti transporter za sistem čiščenja ostružkov pri CNC stroju
Marko Pavlič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Členkasti transporter za sistem čiščenja ostružkov pri CNC stroju obravnava preračun členkastega transporterja. Transporter je nameščen pri CNC stroju, kjer poteka mehanska obdelava kovin. Na začetku je kratek opis transportnih naprav, temu sledi izračun obravnavanega transporterja, kjer so izračunane sile v verigi in zmogljivost transporterja. Navedene so tudi zahteve glede vzdrževanja in varnosti pri delu.
Keywords: transportne naprave, členkasti transporter, preračun zmogljivosti in sil.
Published in DKUM: 14.12.2015; Views: 1857; Downloads: 222
.pdf Full text (2,43 MB)

7.
8.
Analiza zmogljivosti žičniške naprave za prevoz oseb
Anto Briševac, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena splošna žičniška tehnika ter sistemi, ki omogočajo delovanje žičniških naprav. Osrednjo temo diplomskega dela predstavlja podrobna analiza obstoječega stanja žičniške naprave Smrekovec na smučišču Golte. V diplomskem delu smo analizirali dejansko zmogljivost omenjene žičniške naprave, saj glede na porast števila smučarjev in glede na pričakovano nadaljevanje naraščanja v prihodnjih letih trenutna žičniška naprava ne zagotavlja želene oz. potrebne zmogljivosti. Prav tako bo nov hotel, ki se nahaja v smučarskem centru, še povečal število smučarjev. Na osnovi poglobljenega posnetka obstoječega stanja in kritične analize smo predlagali rešitve v zvezi s povečanjem zmogljivosti oz. zamenjavo obstoječe žičniške naprave. V okviru rešitev smo izvedli analizo učinkovitosti obstoječe in predlagane nove žičniške naprave ter analizirali predvideno stroškovno oceno predlagane variante.
Keywords: žičnice, žičniške naprave za prevoz smučarjev, preračun zmogljivosti, analiza učinkovitosti.
Published in DKUM: 20.12.2012; Views: 1942; Downloads: 240
.pdf Full text (3,16 MB)

9.
Preračun tračnega transporterja za transport gline
Jaka Štefančič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V podjetju Wienerberger se ukvarjajo s proizvodnjo različnih vrst zidakov, katerih osnovni sestavni material predstavlja glina. Transport gline se vrši z različnimi tračnimi transporterji, med katerimi je tudi transporter za odvoz gline iz mlina na končno deponijo. Obravnavana problematika diplomskega dela je drsenje materiala na traku transporterja zaradi velikega nagiba transporterja. V diplomskem delu smo iskali rešitve za preprečitev drsenja materiala, ki bo nastala z načrtovanim povečanjem količine transportirane gline za 30 %. Ker je trenutni transporter predimenzioniran in ker podjetje načrtuje investicije za izboljšanje obstoječega transporterja, smo v diplomski nalogi s pomočjo preračuna zmogljivosti transporterja iskali tehnološko najprimernejšo rešitev transportnega traku. Za najbolj optimalno rešitev pri ohranjeni konstrukciji in pogonskem motorju se je izkazala zamenjava obstoječega traku s trakom z rebri. Taka rešitev se ujema tudi z ekonomsko politiko podjetja, ki teži k temu, da ob zmanjšanih stroških proizvodnje ostane konkurenčna na trgu.
Keywords: tračni transporter, elementi tračnega transporterja, preračun tračnega transporterja, analiza zmogljivosti
Published in DKUM: 15.11.2012; Views: 2452; Downloads: 467
.pdf Full text (2,40 MB)

10.
Tehnika žičniških naprav za prevoz oseb
Tadej Toplak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so opredeljene žičniške naprave. Predstavljena je delitev žičniških naprav, opisani so najpomembnejši podsistemi žičniških naprav. Na kratko so predstavljeni tudi gradbeni elementi na progi in najpogostejši načini gradnje žičniških naprav. Opisan je sistem zakonodaje in standardizacije in kako je razdeljena zakonodaja ter kako so razvrščeni standardi. Predstavljeni so konstrukcijski napotki, kako morajo biti obravnavane naprave in kakšno mora biti njihovo vzdrževanje. Predstavljene so tudi posebne metode vzdrževanja in kontroliranja prižemk. Podrobneje je predstavljena žičniška naprava na Mariborskem Pohorju. Predstavljeni so njeni glavni elementi in način obratovanja. Opisana je tudi lega in trasa žičniške naprave. Na tej žičniški napravi se letno prepelje veliko smučarjev, zato je v diplomskem delu predstavljen tudi preračun zmogljivosti žičniške naprave in smučarske proge, ki jo povezuje omenjena naprava. Prav tako je v diplomskem delu omenjena žičniška naprava na Areškem Pohorju, za katero je izdelan preračun zmogljivosti žičniške naprave in smučarske proge.
Keywords: žičniške naprave, zakonodaja in standardizacija, preračun zmogljivosti izbrane žičniške naprave
Published in DKUM: 14.11.2012; Views: 2121; Downloads: 455
.pdf Full text (3,66 MB)

Search done in 2.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica