| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 561
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Preventiva in lajšanje težav z izpadanjem las po kemoterapiji pri pacientih z rakom
Maja Črešnar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Kemoterapevtiki poleg rakavih celic poškodujejo tudi zdrave celice in povzročijo njihovo smrt. Izpadanje las je eden od neželenih učinkov kemoterapije, ki ima zelo negativni učinek na paciente. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kakšna je preventiva pred izpadanjem las in lajšanje teh težav po kemoterapiji pri pacientih z rakom. Metode: Uporabljen je bil narativni pregled znanstvene literature. To smo iskali v podatkovnih bazah CINAHL, PubMed in SAGE. Sledili so pregled, analiza in sinteza izbrane literature, ki je temeljila na podlagi vsebinske analize. Rezultati: V raziskavo smo vključili 11 člankov. Ugotovili smo, da je najučinkovitejši način za preprečevanje izpadanja las hlajenje lasišča med prejemanjem kemoterapije. Pri izpadanju las si pacienti pomagajo z lasuljami in pokrivali. Opravljena je bila tudi raziskava o učinkovitosti lokalnega losjona CG428. Po njegovi uporabi sta se izboljšala volumen in gostota las. Raziskava na podganah o zdravljenju alopecije z nizkonivojskim laserjem pa je pokazala, da to zdravljenje povzroči hitrejšo rast dlak. Razprava in zaključek: Pomembna je dobra psihična priprava pacientov na možno izpadanje las po kemoterapiji. Potrebno bi bilo, da bi bil nakup lasulje v celoti krit s strani zdravstvene zavarovalnice in da bi bile le-te iz naravnih materialov, kar bi prispevalo k manjši izgubi samozavesti pacientov.
Keywords: citostatiki, alopecija, preprečevanje, lajšanje težav
Published in DKUM: 10.08.2023; Views: 106; Downloads: 19
.pdf Full text (957,45 KB)

2.
Intervencije za preprečevanje nasilja nad medicinskimi sestrami
Ana Vuzem, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Nasilje nad medicinskimi sestrami je zelo razširjen in velikokrat spregledan problem. Pomembno je, da medicinske sestre znajo prepoznati potencialno nasilnega pacienta in se z njim soočiti. Namen zaključnega dela je raziskati in predstaviti intervencije za preprečevanje nasilja nad medicinskimi sestrami. Metode: Za pripravo zaključnega dela smo opravili pregled literature. Literaturo smo ob upoštevanju vključitvenih in izključitvenih kriterijev pridobili v mednarodnih podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL in Cochrane Library. Uporabljena je bila deskriptivna metoda. Potek iskanja literature smo prikazali s pomočjo diagrama PRISMA, analizo vsebine smo prikazali v tabeli, skupne karakteristike raziskav pa smo predstavili v sintezni tabeli. Rezultati: V podatkovnih bazah smo identificirali 629 raziskav, od katerih smo jih v končno analizo vključili 8. Ugotovili smo, da sta se kot najboljši način za preprečevanje nasilja izkazala dodatno izobraževanje zaposlenih in vključevanje večkomponentnih intervencij. Razprava in sklep: Ker je nasilje nad medicinskimi sestrami zelo razširjen problem, je pomembno, da poznajo tehnike in načine za njegovo preprečevanje. Prav tako je pomembno, da se zavedajo pomena ničelne tolerance do nasilja. Temo je treba dodatno raziskati in podpreti z dokazi.
Keywords: medicinske sestre, nasilje, preprečevanje
Published in DKUM: 16.06.2023; Views: 194; Downloads: 52
.pdf Full text (767,34 KB)

3.
Varnost pred kriminaliteto pri zasnovi novogradenj : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Mirela Čorić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Eden od pomembnih dejavnikov, ki prispeva k občutku zdravja in dobrega počutja, je doživetje občutka varnosti, predvsem varnosti v stanovanjskih območjih. Na dojemanje varnosti lahko vplivajo okoljske in oblikovne komponente, vključno s slabo osvetlitvijo, prisotnostjo grafitov, odsotnostjo varnostnih naprav, prostori za sedenje ali rekreacijo. Odvisno je tudi od različnih dejavnikov, kot so starost, spol, družbeni položaj, ekonomski položaj, osebne značilnosti, zdravje in politični pogledi članov v skupnosti. Trženje mesta in spodbujanje udobja za življenje v mestu sta postala pomembna vidika urbane regeneracije in znotraj tega scenarija se varnost pojavi kot ključna skrb. Ker je varnost pomemben cilj, so se začela izvajati tudi načela na področju preprečevanja kriminala, kjer ima glavno vlogo oblikovanje okolja. Z nenehnim napredovanjem urbanizacije so raziskave vztrajno poudarjale, da je kriminal ključno vprašanje za družbo in da je varnost predpogoj za kakovostno ter trajnostno okolje. Preprečevanje kriminala z oblikovanjem okolja velja za proaktiven pristop v smislu strategije, saj je proces, ki zagotavlja preprečevanje kaznivih dejanj skozi začetne faze načrtovanja pri poskusu odpraviti možnosti pojava kriminala. V diplomskem delu se bomo osredotočali na preprečevanje kriminalitete pri novogradnjah, saj je izrednega pomena, da se ljudje počutijo varne v prostorih, kjer se gibajo in preživljajo večino svojega prostega časa. To še posebej velja za ljudi, ki prebivajo v večjih mestnih, kjer je tovrstnega premoženjskega kriminala več, saj so ljudje v soseskah manj povezani ter posledično ne izvajajo družbenega nadzorstva, ki je poleg varnostnih naprav in nadzoru dostopa zelo pomemben dejavnik pri preprečevanju kaznivih dejanj, pod katere štejemo vlom, tatvine, rope, nadzorstvo in poškodovanje tuje lastnine.
Keywords: varnost, kriminaliteta, soseske, novogradnje, preprečevanje kriminala, zaščita, diplomske naloge
Published in DKUM: 26.05.2023; Views: 208; Downloads: 30
.pdf Full text (779,97 KB)

4.
Spolno nasilje nad starejšimi osebami v socialno varstveni ustanovi
Tjaša Marin, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Spolno nasilje nad starejšimi osebami predstavlja problematiko, o kateri se do nedavnega ni veliko govorilo. Gre za situacijo, ki pri starejših odraslih ostaja zapostavljena v raziskavah, politiki in praksi. Natančnejši podatki o razširjenosti še niso na voljo, posledično še ni oblikovan natančen pristop k njenemu preprečevanju. Namen diplomskega dela je raziskati spolno nasilje nad starejšimi osebami v socialnovarstvenih ustanovah. Metode: V diplomskem delu smo pregledali literaturo na temo spolnega nasilja nad starejšimi osebami v socialnovarstvenih ustanovah. Literaturo smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in Science Direct. Zastavili smo si vključitvene in izključitvene kriterije. Prikaz iskanja literature smo prikazali z diagramom PRISMA. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Rezultati: Skupno številno identificiranih zadetkov je znašalo 455, od katerih smo 6 raziskav vključili v končno analizo. Raziskave poudarjajo pomen izobraževanja, ustrezne komunikacije in opazovanja kot preventivne intervencije. Razprava in zaključek: Po pregledu literature smo razbrali, da gre za neprijetne dogodke, za katere se od medicinske sestre pričakuje vseživljenjsko učenje in s tem povezano izpopolnjevanje v preventivnih intervencijah. Le z zrelostjo, znanjem in komunikacijskimi sposobnostmi je možno konstruktivno reševati spolno nasilje.
Keywords: negovalne intervencije, preprečevanje spolnega nasilja, socialnovarstvene ustanove, starejše osebe
Published in DKUM: 15.05.2023; Views: 229; Downloads: 26
.pdf Full text (698,09 KB)

5.
Učinkovitost intervencij pri preprečevanju ventilatorsko povzročenih pljučnic pri intubiranih pacientih
Alen Pernek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Ventilatorsko povzročene pljučnice (VAP) so definirane kot pljučnice, kise razvijejo pri pacientih, ki so mehansko ventilirani vsaj 48 ur. VAP lahko povzroči vrsto drugih zapletov in posledično podaljša bivanje v bolnišnici, kar vpliva tudi na višje stroške oskrbe. Zato je pomembno, da VAP preprečujemo z različnimi intervencijami. Namen zaključnega dela je opisati učinkovitost intervencij pri preprečevanju VAP pri intubiranih pacientih.Metode: Izvedli smo sistematični pregled in pregledali znanstveno literaturo v podatkovnih bazah PubMed, CIHNAL in Web of Science. Vključili smo raziskave, ki so opisovale učinkovitost intervencij za preprečevanju VAP. Izvedli smo analizo in sintezo vključenih raziskav.Rezultati: V končni pregled smo vključili deset člankov, ki so ustrezali izbranim kriterijem. Ugotovili smo, da je intervencij, ki učinkovito preprečujejo VAP, veliko, vendar lahko le nekatere uvrstimo med zelo učinkovite. Zelo učinkovite so: ustna nega z antiseptikom, subglotična aspiracija, dvig vzglavja postelje pacienta od 30 stopinj do 45 stopinj ali višje, preverjanje napihnjenosti cuffa vsakih osem ur in izobraženost kadra.Razprava in zaključek: VAP še vedno ostaja eden od pogostih zapletov pri mehansko ventiliranih pacientih. Učinkovitost intervencij za preprečevanje VAP je težko izmeriti, vendar ugotovitve kažejo, da so intervencije, ki preprečujejo VAP (ustna nega z antispetikom, dvig vzglavja do 45 stopinj ali višje, subglotična aspiracija, primerna napihnjenost cuffa in ustrezna usposobljenost kadra) učinkovite tako posamezno kot v kombinaciji.
Keywords: učinkovitost, intervencije, preprečevanje, VAP, intubirani
Published in DKUM: 27.03.2023; Views: 373; Downloads: 110
.pdf Full text (977,10 KB)

6.
Vpliv spletnega nasilja na učence 2. vzgojno-izobraževalnega obdobja : magistrsko delo
Mirela Mulaj, 2022, master's thesis

Abstract: Raziskava, ki je predstavljena v magistrskem delu, raziskuje o vplivu spletnega nasilja na učence, ki obiskujejo 2. vzgojno-izobraževalno obdobje in je sestavljena iz dveh delov – teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu so predstavljena teoretična izhodišča, in sicer definicija spletnega nasilja, njegove oblike, značilnosti, posledice, kako se spletno nasilje pojavlja v šolah in tudi doma ter načini zaščite pred samim spletnim nasiljem. V empiričnem delu je predstavljena empirična raziskava (n = 170). V tem delu so predstavljeni rezultati anketnega vprašalnika o tem, ali učenci vedo, kaj je to spletno nasilje, ali so se z njim srečali, ga prepoznavajo, se z njim spopadajo in ali ga znajo preprečiti. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, analizirali pa smo jih s pomočjo programa Jamovi. Tri od šestih zastavljenih hipotez smo potrdili, in sicer da je več kot polovica anketiranih učencev že seznanjena s tem, kaj spletno nasilje je, drugo hipotezo, v kateri smo predvidevali, da je manj kot polovica učencev že doživelo spletno nasilje ter tretjo hipotezo, ki glasi, da se je vpliv spletnega nasilja v času epidemije povečal zaradi povečane uporabe IKT. Enako priča ena izmed študij, spet druge dobijo ravno nasprotne rezultate, in sicer da se spletno nasilje ni povečalo, nekatere ugotovitve celo pričajo, da se je ta oblika nasilja celo zmanjšala. Ostale tri hipoteze pa smo ovrgli, in sicer da več kot polovica žrtev spletnega nasilja o tem ne spregovori, da je spletnega nasilja več v višjih razredih ter da med spoloma ne obstaja statistično pomembne razlike pri doživljanju spletnega nasilja. Da med spoloma obstaja razlika, pa so pokazale številne druge raziskave, v katerih so ugotovili, da spletno nasilje v večji meri doživljajo dekleta. Podatki naše raziskave pa niso pokazali razlik med razredi in spoloma.  
Keywords: internet, spletno nasilje, učenci, poznavanje spletnega nasilja, preprečevanje spletnega nasilja
Published in DKUM: 13.01.2023; Views: 288; Downloads: 69
.pdf Full text (1,21 MB)

7.
Forenzično računovodstvo in izzivi korupcije pri javnem naročanju
Denis Fras, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskovali uporabnost forenzičnega računovodstva v boju proti korupciji v poslovnem svetu. O sami korupciji in njenem preprečevanju se v zadnjem času veliko govori, saj se novi sumi o koruptivnih dejanjih pojavljajo dnevno, med njimi sta še posebej izrazita pojava nepotizma in klientelizma. Ker je zaradi velike mere kreativnosti posameznikov prevare v poslovnem svetu vse težje odkrivati, se je razvila nova veja računovodstva, ki se je specializirala za preiskovanje, odkrivanje in dokazovanje poslovno-finančnih prevar, poneverb in kriminalnih dejanj »belih ovratnikov«. Nova veja računovodstva se imenuje forenzično računovodstvo in zajema uporabo računovodskih pojmov, razumevanj, rešitev in tehnik za reševanje pravnih poslov. V zadnjem desetletju so se spremenila gospodarska razmerja, poslabšala se je kultura nosilcev poslovnih dejavnosti. Ob tem sta se razvili predvsem negotovost in turbulenca, ki vplivata in ogrožata temeljne vrednote v poslovnem svetu. Etično obnašanje je v želji po pridobivanju lastne koristi in uspeha zamenjalo neetično. Razvil se je gospodarski kriminal, ki se širi na vsa področja in povzroča nepopravljivo škodo. Tako je tudi dejavnost javnega naročanja podvržena koruptivnim dejanjem, kar je glavna tema magistrskega dela. Javno naročanje je dejavnost, ki predstavlja oskrbo javnega sektorja z blagom, storitvami in gradbenimi deli s ciljem pridobiti na podlagi vnaprej določenega postopka in na podlagi pridobitve čim več konkurenčnih ponudb najugodnejšega ponudnika (Kos, 2013). Zaradi neupoštevanja temeljnih načel javnega naročanja in etičnih meril javnih uslužbencev ter posledičnega nepravilnega ravnanja v postopkih javnega naročanja (ki so lahko tudi posledica nepoznavanja veljavnih predpisov) pogosto prihaja do koruptivnih dejanj v postopku. Nemalokrat se zgodi, da naročnik prilagodi javno naročilo ali njegov element z namenom, da bo izbran točno določen ponudnik. Kljub nadzoru določenih institucij nad postopki je korupcija še vedno močan del sistema javnega naročanja, kar dokazujejo prijave sumov koruptivnih dejanj s strani neizbranih ponudnikov. S čim bi torej lahko uspešno zatrli koruptivna dejanja? Morda s spremembo zakonodaje, še bolj poostrenim nadzorom nad delom naročnikov in ponudnikov ter uvajanjem forenzičnega računovodstva z namenom vzpostaviti sistem transparentnosti in integritete ter dokazati, da se korupcija ne izplača.
Keywords: forenzično računovodstvo, forenzični računovodja, prevara, korupcija, gospodarski kriminal, obvladovanje tveganj, odkrivanje kaznivih dejanj, preprečevanje kaznivih dejanj, javno naročilo, javni sektor
Published in DKUM: 20.12.2022; Views: 403; Downloads: 79
.pdf Full text (2,30 MB)

8.
Učinkovitost probiotikov pri preprečevanju driske, povzročene zaradi jemanja antibiotikov pri pediatričnih pacientih
Tina Brotšnajder, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki delujejo koristno na zdravje gostitelja, kadar jih apliciramo v ustreznih okoliščinah. Ravno obratno učinkovanje na gastrointestinalno mikrobioto imajo antibiotiki. Ti porušijo ravnovesje, kar povzroči gastrointestinalne zaplete. Zaradi blagodejnih učinkov, ki jih prinašajo probiotiki, bi se jih moralo uvajati v terapijo, kjer se jemlje antibiotike, najpomembneje pri pediatričnih pacientih. K uvajanju probiotikov pa bi morali primerno izobraziti tudi starše in jih podučiti. Metode: Zaključno delo je temeljilo na analizi in pregledu strokovne literature, pridobljene iz elektronskih baz PubMed, ScienceDirect in CINAHL. Upoštevali smo vključitvene in izključitvene kriterije. Potek iskanja literature smo prikazali z diagramom PRISMA. Ocena kakovosti izbranih študij je bila izvedena s pomočjo 8-stopenjske hierarhije dokazov. Opravljeni sta bili tematska analiza in sinteza podatkov. Rezultati: Probiotiki so zelo učinkoviti pri preprečevanju driske, povzročene z jemanjem antibiotikov. Študije so pokazale, da probiotiki v 50–80 % preprečujejo drisko in tako koristijo zdravju otroka. Razprava in sklep: Probiotiki so zelo dobro raziskani. Ugotovljeno je, da sta za pediatričnega pacienta najučinkovitejša probiotika Lacticaseibacillus rhamnosus GG in Saccharomyces boulardii
Keywords: probiotiki, preprečevanje driske, antibiotiki, pediatrični pacienti
Published in DKUM: 19.12.2022; Views: 411; Downloads: 62
.pdf Full text (2,07 MB)

9.
Pomen preventivnih družinskih intervencij pri preprečevanju odvisnosti od psihoaktivnih substanc pri mladostnikih
Tamara Andjela Ivanović, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Odvisnost od psihoaktivnih substanc (PAS) predstavlja svetovni zdravstveni in socialni izziv, s katerim se danes soočamo. Najbolj tvegana populacija za nastanek bolezni odvisnosti so otroci in mladostniki, zato so družine primarno mesto za učinkovite intervencije. Preventivne družinske intervencije imajo pri preprečevanju uporabe PAS pomembno vlogo, ob tem pa tudi različne družinske in šolske preventivne intervencije oz. v družine usmerjeni programi za preprečevanje uporabe PAS pri mladostnikih. Metode: Pri pripravi zaključnega dela smo sistematično pregledali znanstveno literaturo, ki smo jo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah: MEDLINE, CINAHL, Cohrane Library in v iskalniku Google Scholar. Določili smo vključitvene in izključitvene kriterije ter postopek iskanja zadetkov prikazali s pomočjo PRISMA diagrama. Rezultati: V končno analizo smo vključili dvanajst raziskav. Ugotovili smo, da so bili univerzalne preventivne intervencije oz. programi večinoma učinkoviti pri zmanjšanju pogostosti uporabe PAS, vendar še vedno ni močnih in trdnih dokazov o učinkovitosti velikega števila preventivnih intervencij. Razprava in zaključek: Preventivni programi oz. intervencije so lahko učinkoviti, vendar ne popolnoma, njihovi zanesljivejši oceni učinkovitosti se posveča premalo pozornosti. Prihodnje raziskave potrebujejo bolj poglobljeno analizo pri ocenjevanju učinkovitosti preventivnih programov.
Keywords: preprečevanje odvisnosti, družinski preventivni programi, mladostniki, psihoaktivne substance
Published in DKUM: 24.11.2022; Views: 245; Downloads: 58
.pdf Full text (1,60 MB)

10.
Preprečevanje okužb z uporabo dezinfekcijskih zamaškov z izopropilnim alkoholom pri hospitaliziranih pacientih
Emina Kasumović, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Dezinfekcijski zamašek je pripomoček za enkratno uporabo, ki vsebuje peno, impregnirano s 70-odstotnim izopropilnim alkoholom. Namen zaključnega dela je sistematično pregledati, analizirati in sintetizirati ustrezno literaturo ter raziskati, ali uporaba zamaškov z izopropilnim alkoholom pri venskih katetrih preprečuje nastanek okužbe pri hospitaliziranih pacientih.
Keywords: pacienti, dezinfekcijski zamaški, izopropilni alkohol, preprečevanje okužb, nevarnost kontaminacije.
Published in DKUM: 19.10.2022; Views: 440; Downloads: 192
.pdf Full text (1,08 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica