| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
Psihološki vidik policijske in sodne prepoznave osumljenca : diplomsko delo
Marina Aščić, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: očividci, osumljenci, prepoznave, spomin, zaznavanje, diplomske naloge
Published: 17.10.2011; Views: 1662; Downloads: 144
.pdf Full text (613,59 KB)

5.
Sugestivni vidiki prepoznave : diplomsko delo
Mateja Vahtar, 2011, undergraduate thesis

Abstract:
Keywords: spomin, prepoznave, sugestija, diplomske naloge
Published: 15.11.2011; Views: 1546; Downloads: 98
.pdf Full text (560,17 KB)

6.
Zamenjava vira informacij kot vir spominske zmote pri priči : diplomsko delo
Maja Anžič, 2011, undergraduate thesis

Abstract:
Keywords: priče, prepoznave, spomin, zmote, verodostojnost, diplomske naloge
Published: 15.11.2011; Views: 1504; Downloads: 133
.pdf Full text (550,75 KB)

7.
8.
Postopki prepoznavanja storilcev kaznivih dejanj : diplomsko delo univerzitetnega študija
Neža Dolanc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Prepoznava in pričanje sta pomembni komponenti pravnega sistema. Na žalost, prihaja do napak pri prepoznavi, kar ima za posledico napačne obtožbe. Veliko dejavnikov vpliva na napake pri identifikaciji, vključno z značilnostmi priče (starost, rasa, spol) in situacijski faktorji, kot so stres, prisotnost orožja, trajanje dogodka, pričakovanja, interes, pretekle izkušnje in še marsikaj. Dejavniki po dejanju prav tako vplivajo na napačno prepoznavo: koliko časa je minilo, zavajajoče informacije, nezavestni prenos, samozavest priče. Prav zaradi dejavnikov in narave dogodka je pomembno, kako se preiskovalci lotijo zadeve. Prepoznavo je potrebno opraviti v skladu z veljavno zakonodajo ter glede na primer, s kakršnim se preiskovalci srečajo. Prav izbira pravilnega postopka prepoznave in izvedbe le tega je odločilno za uspešnost oziroma neuspešnost le te. Razlike med pričanjem otroka ali odraslega ter teža pričanja sta pomembni. Ravno zato obstaja vrsta zaščit za otroke, ki so žrtve ali priče kaznivega dejanja in pričajo na sodišču. Poleg tega so uporabljena razna varovala in zaščite, da se zmanjšajo možnosti obsodbe nedolžnega človeka. Ravno otroci so ponavadi tisti, ki v normalnem življenju vedno govorijo iskreno in pristno resnico. Seveda pa glede na njihovo starost, zmožnost zaznavanja in dojemanja okolice njihove izjave in pričanja sprejemamo kritično.
Keywords: kazniva dejanja, storilci, priče, prepoznave, prepoznavne vrste, zaznavanje, diplomske naloge
Published: 30.05.2013; Views: 1189; Downloads: 180
.pdf Full text (893,87 KB)

9.
Prepoznava oseb po fotografijah in izdelava fotorobota z namenom ugotovitve istovetnosti storilca kaznivega dejanja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Gregor Mlakar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Prepoznava oseb po fotografijah in izdelava fotorobota sta v diplomskem delu predstavljeni kot policijski pooblastili z namenom, da se v predkazenskem postopku ugotovi identiteta storilca kaznivega dejanja. Pooblastili predstavljata pomembni vir pridobivanja osebnih dokazov, za katere velja, da so to najbolj sporno, občutljivo in pomembno področje kriminalistične ter procesnopravne teorije in prakse. Pri pridobivanju teh dokazov je potrebno upoštevati postopkovne zakonitosti, zato so v uvodnem delu predstavljeni pomen predkazenskega postopka in posamezna policijska pooblastila, ki so v neposredni povezanosti z obravnavano tematiko. Koncept je zasnovan od širše opredelitve splošnih določb in pooblastil, ki so zajeta v Zakonu o kazenskem postopku (2013), do opredelitve prepoznave oseb po fotografijah in izdelave fotorobota, ki sta kot nekatera druga pooblastila ločeno opredeljena v Zakonu o nalogah in pooblastilih policije (2013). Za delo na tem področju se zahteva zakonito pridobivanje in vodenje evidenc fotografiranih oseb in fotorobotov. Zanemarjen ni niti del zbiranja in obdelovanja osebnih podatkov kot tudi pridobivanje fotografij oseb iz drugih evidenc. Slednjemu delu sledi psihološki del, kjer so opredeljeni dejavniki zaznavanja in spominjanja, predvsem tisti, ki jih je potrebno upoštevati in razumeti za potrebe prepoznavnega postopka in pri izdelavi fotorobota. Osrednji del je osredotočen na postopek prepoznave oseb po fotografijah, ki je razdeljen na posamezne dele, s čimer je pooblastilo podrobneje razloženo od priprave do ustreznega dokumentiranja. Pooblastili sta razloženi s pomočjo sodne prakse in mnenj strokovnjakov. Na takšen način so pojasnjene nekatere dileme, nejasnosti, izražena so priporočila in mnenja, kar bi lahko pripomoglo k strokovnejšemu, uspešnejšemu in predvsem učinkovitejšemu izvajanju pooblastila. V delo so vključeni tudi statistični podatki, ki izkazujejo dosedanjo njuno uporabo. Sklepni del zajema opredelitev postavljenih hipotez in priporočila kot varovala, da bi bile prepoznave oseb po fotografijah v prihodnosti verodostojnejše, kot tudi, da že v predkazenskem postopku ne bi prihajalo do napačnih identifikacij oseb. Tako se preprečuje, da bi se zaradi napačne osredotočenosti suma na določeno osebo preiskava kaznivega dejanja vodila v napačni smeri.
Keywords: preiskovanje, kazniva dejanja, osumljenci, prepoznave, fotoroboti, diplomske naloge
Published: 25.08.2014; Views: 2010; Downloads: 438
.pdf Full text (645,45 KB)

10.
Načini uporabe prepoznavne vrste : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Janez Borovinšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postopek prepoznave z uporabo prepoznavne vrste. V njej smo opisali različne vrste le teh, ki so v uporabi pri nas in v tujini. Posebej smo se osredotočili na različne načine uporabe prepoznavne vrste in izpostavili predvsem razlike med sočasno in zaporedno prepoznavno vrsto. Prepoznava ima v dokaznem postopku veliko vrednost, še posebej ob pomanjkanju drugih dokazov. Prav tako smo opisali psihološke dejavnike zaznavanje, pozornost in spomin, ki vplivajo na samo prepoznavo. Pomembno je zavedanje o tem, da različne okoliščine lahko vplivajo na pričo in sicer med samim dogodkom, ki ga mora opisati, kot tudi med procesom prepoznave. Pogosto se namreč dogaja, da tudi preiskovalci hote ali nehote vplivajo na pričo. Temu se lahko izognemo tako, da oseba, ki vodi postopek prepoznave ne ve katera oseba v prepoznavni vrsti je osumljenec. Napake pri sestavi in uporabi prepoznavne vrste v fazi prepoznave, lahko imajo za posledico obsodbo napačne osebe. Tem posledicam pa se je potrebno na vsak način izognit tako, da smo izjemno previdni in skrbni pri načrtovanju sestave in uporabe prepoznavne vrste. Namen diplomske naloge je predstaviti načine prepoznavne vrste študentom Fakultete za varnostne vede in širši javnosti ter pokazati, kako kompleksno je to na prvi pogled enostavno dejanje. Obenem je namen tudi poglobiti dosedanje znanje o načinih uporabe prepoznavne vrste in poznavanja le teh. Za pisanje diplomske naloge, ki je teoretičnega značaja, smo uporabili opisno metodo dela. Podatke smo pridobili s prebiranjem člankov in strokovne literature v slovenskem in tujem jeziku.
Keywords: kazniva dejanja, osumljenci, storilci, priče, prepoznave, prepoznavna vrsta, fotografije, zaznavanje, spomin, diplomske naloge
Published: 12.11.2014; Views: 772; Downloads: 95
.pdf Full text (941,92 KB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica