| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prepoznavanje jedi iz digitalnih slik s pomočjo konvolucijskih nevronskih mrež
Jan Banko, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu se ukvarjamo s prepoznavo jedi iz digitalnih slik s pomočjo konvolucijskih nevronskih mrež. Namen diplomskega dela je razvoj in implementacija sistema, ki je zmožen prepoznati hrano na digitalni sliki. Natančneje smo preučili delovanje konvolucijskih nevronskih mrež ter postopek prepoznavanja objektov. Opisali smo tudi uporabljene algoritme za detekcijo objektov, ki uporabljajo konvolucijske nevronske mreže. Pri implementaciji razpoznavalnika hrane smo se omejili na 8 različnih kategorij hrane. Pri testiranju na podatkovni zbirki »The Food-101 Data Set« je na množici 2400 slik najboljši izmed uporabljenih modelov detektorjev dosegel natančnost prepoznavanja 95,59 % pri uporabi metrike »PASCAL VOC 2010« ter 72,1 % pri uporabi metrike »COCO«.
Keywords: računalniški vid, prepoznavanje hrane, konvolucijske nevronske mreže, Tensorflow
Published: 31.08.2018; Views: 1228; Downloads: 214
.pdf Full text (2,69 MB)

2.
PREPOZNAVANJE NEZADOSTNEGA VNOSA HRANE MED ZDRAVLJENJEM OTROK S KEMOTERAPIJO
Petra Klanjšek, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo opredelili problematiko nezadostnih vnosov hrane pri otrocih, ki se zdravijo s kemoterapijo. Analizirali smo prevladujoče vzroke nezadostnega vnosa hrane, prehranske preglede, prehranske intervencije ter odgovornost medicinske sestre pri prehranski obravnavi otroka. Namen magistrskega dela je bil raziskati, kako pogosto medicinske sestre na oddelku za otroško hematologijo in onkologijo prepoznavajo vzroke nezadostnih vnosov hrane pri otrocih, ki se zdravijo s kemoterapijo. Prav tako je bil namen ugotoviti pogostost izvajanja prehranskih pregledov in prehranskih intervencij z vidika zdravstvene nege. Raziskovalne metodologija: V raziskavi je bila uporabljena kvantitativna metodologija. Izvedli smo mnenjsko anketo med medicinskimi sestrami na oddelku za otroško hematologijo in onkologijo. Podatke smo zbrali s pomočjo namensko izdelanega vprašalnika. Rezultate ankete smo obdelali s pomočjo računalniških programov Microsoft Office Excell 2010 in IBM SPSS Statistics 21. Rezultati raziskave: Ugotovili smo, da je bolečina zaradi mukozitisa najpogosteje prepoznani vzrok nezadostnih vnosov hrane pri otroku. Po pogostosti sledijo slabost in bruhanje, sprememba okusa, izguba apetita ter sprememba vonja. Psihološki vzroki prehranjevalnih težav otroka so redkeje prepoznani. Rezultati kažejo na razpršenost mnenj medicinskih sester o pogostosti izvajanja prehranskih pregledov in prehranskih podpornih intervencij na oddelku. Sklep: Medicinske sestre se zavedajo svoje odgovornosti pri prepoznavanju ter obvladovanju nezadostnih oralnih vnosov hrane pri otroku, ki se zdravi z intenzivno kemoterapijo. Hkrati pa je razvidna potreba po vpeljevanju uporabnih protokolov rednih prehranskih presejanj, prehranskih pregledov in prehranskih podpornih intervencij, ki jih izvajajo medicinske sestre.
Keywords: otroci, rak, kemoterapija, nezadostni vnos hrane, prepoznavanje vzrokov, prehranske intervencije, zdravstvena nega.
Published: 25.08.2014; Views: 1279; Downloads: 262
.pdf Full text (1,59 MB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica