| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 41
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Zasnova in izdelava stroja za oplaščenje elektrod za elektro obločne peči v proizvodnji korunda
Luka Lešnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova namenske naprave za oplaščenje elektrod v podjetju Imerys Ruše d.o.o.. Zasnova mehanskega dela naprave je po korakih predstavljena s pomočjo CAD modelov. Za gibanje in krmiljenje naprave skrbijo hidravlični elementi, ki so krmiljeni s pomočjo relejne tehnike. Načrtovano povezavo hidravličnih in električnih komponent prikazujeta hidravlična in električni shema. Kot dodatek k napravi so predstavljeni še zgodovina podjetja, dodatni dvižni sistem, varnostni ukrepi ter navodila za uporabo in vzdrževanje naprave.
Keywords: Naprava za oplaščenje elektrod, preoblikovanje pločevine, upogibanje pločevine, ovijanje, zasnova.
Published: 04.10.2019; Views: 527; Downloads: 39
.pdf Full text (6,29 MB)

2.
Analitično in eksperimentalno določanje sile pri upogibanju pločevine
Ermin Dunić, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je najprej na splošno opisan proces upogibanja pločevine in upogibanje v matrici. Postopek upogibanja je v proizvodnih podjetjih zelo razširjen in pomemben proces pri izdelavi nekega izdelka. V diplomski nalogi smo analitično in eksperimentalno določili upogibne sile v odvisnosti od nekaterih parametrov: matrice in pestiča, kvalitete materiala in debeline pločevine. Rezultati eksperimentov so pokazali, da se pojavijo razlike pri dejanskih in analitično določenih upogibnih silah. Vpliv preiskovanih upogibnih parametrov je pri tem različen. Rezultate eksperimentov, analitičnih preračunov ter vplivnost parametrov smo predstavili v obliki grafov.
Keywords: preoblikovanje, upogibanje pločevine, sile, visokotrdnostna jekla
Published: 18.09.2018; Views: 700; Downloads: 94
.pdf Full text (2,42 MB)
This document has many files! More...

3.
Priprava in izdelava pripomočka za demontažo matrice iz osnovne plošče na primeru 1670_0104_D
Rok Čeh, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja problem, ki se pojavlja pri demontaži matričnih vložkov iz osnovne plošče, in zajema celotno tehnološko zasnovo in izdelavo pripomočka za demontažo. Bistvo izdelave in uvedbe pripomočka je, da smo preprečili poškodbe matric ob demontaži, povečali njihovo produktivnost in življenjsko dobo ter dosegli hitrejšo demontažo. V diplomi je podrobneje opisan celoten proces izdelave pripomočka, vse od idejne zasnove do končne izdelave. Na koncu smo opravili še preizkus demontaže s pomočjo pripomočka in s tem preverili njegovo delovanje. Dodan je tudi manjši stroškovni pregled izdelave obeh pripomočkov in matric ter primerjava produktivnosti matric pred in po uvedbi pripomočka.
Keywords: izsekovanje, preoblikovanje pločevine, matrica, montaža, orodjarstvo
Published: 18.09.2018; Views: 445; Downloads: 42
.pdf Full text (3,90 MB)

4.
Eksperimentalno in analitično določanje razvite dolžine pri upogibanju pločevine
Klemen Kos, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so na kratko opisani postopki preoblikovanja pločevine, nato pa podrobneje proces upogibanja pločevine in K - faktor. K – faktor je pomemben parameter pri upogibanju, ki ima zelo velik vpliv na razvito mero dolžine izdelka. V diplomski nalogi so predstavljeni analitični in eksperimentalni rezultati, dobljeni z upoštevanjem različnih K – faktorjev ter vpliv le-tega na razvito mero dolžine. Izvedeni so bili preizkusi z različnimi vrednostmi K – faktorjev na treh različnih debelinah jekla S355 ter primerjava rezultatov preizkušancev s konstruiranimi izdelki v programu SolidWorks. Ugotovili smo, da so izračunane vrednosti razvite dolžine v veliki meri odvisne od vrednosti K-faktorja.
Keywords: Preoblikovanje, Upogibanje pločevine, K – faktor, Razvita dolžina.
Published: 06.09.2018; Views: 1185; Downloads: 193
.pdf Full text (2,49 MB)

5.
Kontrola toka pločevine pri procesu preoblikovanja visokotrdnostnih pločevin
Miha Vozlič, 2016, master's thesis

Abstract: Pri postopku globokega vleka je kontrola toka pločevine zelo pomemben dejavnik. Tok pločevine nadzorujemo predvsem z vlečnimi zavorami. V računalniškem okolju jih poznamo več različnih modelov: numerični, kombinirani in geometrijski model. Med sabo se predvsem razlikujejo po natančnosti rezultatov in v porabi časa računanja simulacije. Cilj magistrskega dela je, da s pomočjo simuliranja toka pločevine skozi zavore primerjamo rezultate glede na posamezni model. Opazovali smo stopnjo preoblikovanja, silo na držalo pločevine in čas računanja, ki je seveda precej krajši pri uporabi numeričnega modela. Primerjave rezultatov so pokazale, da je preoblikovanje pločevine z uporabo geometrijskega modela intenzivnejše, kar se kaže tudi pri sili na držalo pločevine. Pomembno vlogo ima tudi čas računanja simulacije, na katerega imata, poleg modela zavore, velik vpliv površina prireza in hod orodja. Na podlagi rezultatov preizkusov lahko v prihodnje izboljšamo natančnost numeričnemu modelu zavore in se tako približamo rezultatom geometrijskega modela ter hkrati privarčujemo čas, ki ga porabimo za simulacije z geometrijskim modelom.
Keywords: preoblikovanje pločevine, globoki vlek, vlečne zavore, simulacije
Published: 07.11.2016; Views: 1113; Downloads: 120
.pdf Full text (3,31 MB)

6.
PRIMERJAVA MED LITIM IN VARJENIM OHIŠJEM ORODJA ZA PREOBLIKOVANJE PLOČEVINE
Aljaž Jovan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava ohišje orodja za preoblikovanje pločevine. Naloga najprej predstavi funkcije orodja, nato pa primerja tehnične značilnosti ohišja orodja, če je izdelano iz sive litine v primerjavi z varjeno izvedbo ohišja orodja. V nalogi je izdelana trdnostna simulacija na litem ohišju, raziskovalno delo je osredotočena na podporna rebra, saj se lahko na njih materialno, kot tudi stroškovno največ prihrani. V simulacijah primerjajo različne debeline reber in njihov vpliv na konstrukcijske lastnosti ohišja. Konstruirano in modelirano je samo varjeno ohišje. Primerjalno lito ohišje pa je vzeto iz obstoječe proizvodnje orodij za preoblikovanje. Na koncu naloge je narejena stroškovna primerjava med litim in varjenim ohišjem orodja.
Keywords: orodje, preoblikovanje pločevine, konstruiranje, računalniška simulacija
Published: 20.09.2016; Views: 776; Downloads: 65
.pdf Full text (3,51 MB)

7.
Konstruiranje in snovanje orodja za preoblikovanje pločevine
Darko Mlasko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Orodja za preoblikovanje pločevin zahtevajo veliko znanja, izkušenj in truda. Orodjarne ki se lotevajo izdelave zelo kompliciranih pa tudi enostavnih orodij za preoblikovanje pločevin, pa so primorane v posodabljanje , da lahko konkurirajo ostalim na trgu. V diplomski nalogi smo na začetku opisali nekaj izvedb orodij za preoblikovanje pločevin, nato sledijo teoretične osnove različnih operacij preoblikovanja, določitev nekaterih parametrov za izračune, ki so potrebni pri sami konstrukciji orodja, kot so rezalne in upogibne sile ter sile snemanja. Narejen je bil metodni plan, na podlagi katerega nato konstruiramo orodje. Od naročnika smo dobili tudi podatke stiskalnice na kateri bo orodje delovalo. Prikazan je tudi postopek, kako si pomagat s programskim paketom AUTOFORM.
Keywords: konstruiranje, preoblikovanje pločevine, simulacija, progresivno orodje
Published: 14.09.2016; Views: 2505; Downloads: 489
.pdf Full text (6,54 MB)

8.
Konstruiranje orodja za preoblikovanje pločevine
Daniel Petek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Izdelava orodja za preoblikovanje pločevine zahteva veliko znanja in truda. Za dobro konkurenčnost pa so orodjarne prisiljene v uvajanje novih tehnologij, saj so samo tako lahko konkurenčne na trgu. V diplomski nalogi smo opisali konstruiranje progresivnega orodja. Teoretično smo opisali vrste orodij in osnovne preoblikovalne tehnike, ki so potrebne za konstruiranje orodja. V osnovah preoblikovalne tehnike smo predstavili upogibanje, globoki vlek in rezanje. Pri konstruiranju smo upoštevali zahteve od kupca. Preračunali smo sile, ki so potrebne za izbiro stiskalnice in za konstruiranje orodja. Določili smo metodni plan, s pomočjo katerega smo nadalje konstruirali celotno orodje. Celotno orodje smo prilagodili standardnim delom. Izdelana je bila tehniška dokumentacija za izdelavo orodja.
Keywords: preoblikovanje pločevine, upogibanje, progresivno orodje, orodjarstvo, konstruiranje
Published: 20.10.2015; Views: 2821; Downloads: 817
.pdf Full text (3,39 MB)

9.
Konstruiranje stiskalnice za preoblikovanje pločevine strešne kritine
Mario Čuček, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje proces snovanja stiskalnice za preoblikovanje pločevine strešne kritine. Glavni cilj diplomske naloge je bil koncipirati, konstruirati in izdelati stiskalnico z ustreznim orodjem za preoblikovanje pločevine, katera omogoča izdelavo novega modela kovinske strešne kritine. Začetna poglavja podajajo analizo obstoječih modelov kritin, predstavitev oblike in zahtev novega modela kritine, ter opis izbrane konceptne rešitve. Ta poglavja predstavljajo smernice vsebinskega dela diplomske naloge, v katerem so najprej določene potrebne preoblikovalne sile, nato pa konstruirani, dimenzionirani in izdelani posamezni sestavni deli stiskalnice. Rezultati so opisani v zadnjih poglavjih diplomskega dela, prikazujejo pa jih CAD model stiskalnice, modeliran s programskim paketom Pro/ENGINEER, sestavljena in testirana stiskalnica, ter prvi izdelani paneli strešne kritine.
Keywords: kovinske strešne kritine, preoblikovanje pločevine, upogibna sila, strižna sila, preoblikovalna orodja, hidravlična stiskalnica, hidravlični cilindri, škarjasti mehanizem
Published: 02.07.2015; Views: 1636; Downloads: 188
.pdf Full text (4,19 MB)

10.
Predstavitev in analiza preoblikovalnega postopka pri izdelavi trgalnika papirja
Stojan Pislak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana celotna tehnologija izdelave trgalnika papir, ki ga uporabljajo na bencinskih servisih. Največ pozornosti je v diplomski nalogi namenjeno operaciji globokega vleka, zanj je izdelana konstrukcija prototipnega orodja in predstavljena določitev sile pridržanja pločevine na analitično, numerično in z eksperimentiranjem. Cilj diplomske naloge je predstavitev tehnološkega postopka s poudarkom na preoblikovanju pločevine. Predstavljen je tehnološki postopek s poenostavljenim preoblikovalnim orodjem in izbrano tehnologijo. Konstrukcija orodja je izvedena s programom CATIA V5R20, simulacija vleka pa s programom AutoFormplusR5.
Keywords: Preoblikovanje pločevine, globoki vlek, lasersko rezanje
Published: 14.04.2015; Views: 1190; Downloads: 113
.pdf Full text (2,92 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica