| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
OPTIMIZACIJA SISTEMOV ZA PREPREČEVANJE VODNEGA KAMNA V TOPLOTNIH POSTAJAH DALJINSKEGA OGREVANJA
Primož Matičič, 2010, master's thesis/paper

Abstract: V sistemu daljinskega ogrevanja v Ljubljani se za preprečevanje izločanja vodnega kamna v toplotnih postajah za pripravo sanitarne tople vode večinoma uporabljajo sistemi s tekočimi polifosfati. Te sisteme poskušamo nadomestiti s sistemi, ki delujejo brez dodajanja kemijskih sredstev v potrošno vodo. V magistrskem delu so v realnih razmerah ovrednoteni termični sistem in naprave za magnetno obdelavo vode ter primerjani s sistemom na osnovi tekočih polifosfatov. Obravnavani so tudi sodobni pristopi k izbiri regulacijskega ventila kot ključnega elementa v termičnem sistemu in optimizacija teh sistemov, ki izboljša njihovo učinkovitost pri preprečevanju izločanja vodnega kamna.
Keywords: energetika, daljinsko ogrevanje, toplotna postaja, prenosnik toplote, naprava za magnetno obdelavo vode, termični sistem, vodni kamen, sanitarna topla voda
Published: 12.09.2010; Views: 3534; Downloads: 282
.pdf Full text (12,62 MB)

5.
ZASNOVA IN RAZVOJ MENJALNIKA MOTOKULTIVATORJA
Marko Pišek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je del projekta med Univerzo v Mariboru in podjetjem Štruc Muta - kmetijska mehanizacija d.o.o., ki se ukvarja z proizvodnjo male kmetijske mehanizacije. Cilj projekta je skonstruirati motokultivator na podlagi zahtev podjetja ter izdelava tehnične dokumentacije. Na začetku diplomskega dela so predstavljene teoretične osnove prenosnikov moči. Nadaljevanje diplomskega dela zajema zasnovo in razvoj motokultivatorja. V procesu razvoja smo poizkušali v največji meri izpolniti zahteve podjetja, katere so bile določene na podlagi analize tržišča. Prav tako si želi podjetje zagotoviti fleksibilnost na trgu, zato želijo omogočiti izbiro nekaterih komponent (motor, kolesa,…). Tekom razvoja so bili potrebni sestanki z predstavniki podjetja, saj so bila potrebna usklajevanja in potrditve predlaganih rešitev. Žal projekt še ni končan, zato sem v diplomskem delu predstavil razvoj motokultivatorja do stopnje, ki je osvojena.
Keywords: Motokultivator, prenosnik moči, menjalnik, strojni elementi, ohišje, konstruiranje.
Published: 04.03.2011; Views: 4190; Downloads: 591
.pdf Full text (11,22 MB)

6.
OPTIMIRANJE TOPLOTNE ČRPALKE ZRAK-VODA Z ZUNANJIM TOPLOTNIM PRENOSNIKOM
Janez Jelen, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem najprej predstavil splošno delovanje toplotne črpalke. Na kratko so opisane vse najpomembnejše komponente posamezne toplotne črpalke. Prav tako so na kratko opisane tudi vsi tipi kompresorskih toplotnih črpalk. Kasneje sem predstavil tudi izračun grelnega števila po standardu EN 255 in po uredbi EHPA (European Heat Pump Association V nadaljevanju sem na podlagi testiranja posameznih zunanjih toplotnih prenosnikov za toplotno črpalko predstavil ugotovitve in posamezne izračune grelnega števila . Pri tem se je upoštevalo zanesljivo delovanje toplotne črpalke pri vseh pogojih testiranja in dovolj visoko grelno število toplotne črpalke. Namen diplomskega dela je torej predstaviti različne tipe toplotnih prenosnikov in vpliv toplotnega prenosnika na delovanje toplotne črpalke. Tako so v tej diplomski nalogi predstavljeni štirje toplotni prenosniki, ki so se testirali pod standardnimi pogoji testiranja. Na koncu je na podlagi dobljenih rezultatov, predvsem dobro grelno število toplotne črpalke in zanesljivega delovanja, bil izbran najprimernejši in najučinkovitejši zunanji toplotni prenosnik za toplotno črpalko.
Keywords: Toplotna črpalka, Toplotni prenosnik, Grelno število
Published: 07.10.2011; Views: 2438; Downloads: 264
URL Link to full text

7.
ZAMENJAVA OBSTOJEČIH TOPLOTNIH PRENOSNIKOV IN NJIHOVA MODIFIKACIJA V OBRATU ROČNO ORODJE, UNIOR D.D.
Ožbej Goričan, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Unior d.d. je kovinsko predelovalno podjetje, ki se danes ukvarja z izdelavo kovanih in sintranih izdelkov za avtomobilsko industrijo, izdelavo ročnega orodja, strojegradnjo in turizmom. V tej diplomski nalogi, smo za podjetje Unior d.d., za obrat Obdelovalnica na novo izračunali pretoke in iztočne temperature grelne vode ob zamenjavi obstoječega toplotnega prenosnika na proizvodni liniji za mangan-fosfatiranje. S programom Aspen Plus smo izračunali obratovalne parametre za različne možne postavitve, pri različnih vtočnih temperaturah grelne vode in pri različnih temperaturah delovne raztopine. Na osnovi simulacij predlaganih postavitev smo izbrali najboljšo možno, ki ne bo motila delovne operacije pri čiščenju toplotnih prenosnikov, prav tako pa ne bo imela vpliva na ostale delovne procese omenjene proizvodne linije.
Keywords: toplotni prenosnik, rekonstrukcija, Apen Plus, modifikacija toplotnih prenosnikov
Published: 25.11.2011; Views: 1402; Downloads: 98
.pdf Full text (2,75 MB)

8.
VPLIV GEOMETRIJE KANALOV NA IZBOLJŠANJE PRENOSA TOPLOTE
Dejan Ploj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan laminarni tok hladilne tekočine skozi kanale toplotnega prenosnika. S pomočjo računalniške dinamike tekočin sta izvedeni analiza in medsebojna primerjava tokovnih in toplotnih razmer različnih geometrij kanalov. Izvedena je tudi optimizacija, tako da je z obliko doseženo mešanje tekočine oziroma tanjšanje mejne plasti in s tem izboljšanje prenosa toplote. Problem je najprej obravnavan časovno neodvisno v dveh dimenzijah, nato časovno odvisno in na koncu še prostorsko. Na podlagi rezultatov numeričnih simulacij je bilo podanih nekaj predlogov za izdelavo in laboratorijsko preskušanje določenih izvedb toplotnih prenosnikov. Podane so tudi smernice za nadaljnje numerične analize.
Keywords: laminarni notranji tok, mejna plast, toplotni prenosnik, računalniška dinamika tekočin, Ansys
Published: 27.02.2012; Views: 1937; Downloads: 82
URL Link to full text

9.
VPLIV SPREMEMBE TEHNOLOGIJE HLAJENJA NA EKONOMIKO PROIZVODNJE FF SMOL
Jurica Glavina, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Nafta Petrochem d.o.o. zaradi potreb povečanja proizvodnje FF smol preučuje možnosti povečanja proizvodnje s pomočjo alternativnega hlajenja smole izven reaktorja. Predlagan je bil ploščni toplotni prenosnik zaradi najbolj ugodnih karakteristik. Diplomska naloga obravnava teoretične osnove proizvodnje FF smol in preračun hlajenja s pomočjo cevne kače v reaktorju v primerjavi s hlajenjem skozi ploščni toplotni prenosnik. Predlagane so tudi možnosti uporabe izračunov v ostalih reaktorjih podjetja Nafta Petrochem.
Keywords: procesne naprave, hlajenje, fenolformaldehidne smole, ploščni toplotni prenosnik, ekonomska analiza
Published: 12.07.2012; Views: 1359; Downloads: 88
.pdf Full text (2,99 MB)

10.
IZKORIŠČANJE ODPADNE TOPLOTE V HLADILNIH SISTEMIH
Ivana Tršelič, 2012, master's thesis

Abstract: Delo opisuje sisteme izkoriščanja odpadne toplote in predstavi projekt, kjer je takšen sistem izkoriščanja odpadne toplote za namen ogrevanja sanitarne in ogrevalne vode vgrajen. Glede na podatke izvedenega sistema sta izračunana finančni prihranek in vpliv na okolje. V zadnjem poglavju je s preračunom eksergijskega izkoristka prikazana prednost sistema, ki izkorišča odpadno toploto.
Keywords: ploščni prenosnik toplote, odpadna toplota, temperatura vročih plinov, temperatura kondenzacije, uparjanje, eksergija
Published: 12.11.2012; Views: 2561; Downloads: 356
.pdf Full text (5,32 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica