| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 134
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Prenosni avtonomni registrator z lokalno obdelavo podatkov in brezžičnim prenosom
Miha Horvat, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V projektnem delu je predstavljen razvoj prototipa registratorja za merjenje tlaka na vodovodnem omrežju. Namen uporabe registratorja je beleženje hipnih sprememb, kot so vodni udari. Registrator shranjuje podatke lokalno, jih obdeluje in pošilja preko GSM/GPRS signala na oddaljene strežnike. Upravlja ga integrirano vezje Atmega328P, za katerega smo razvili program v programskem jeziku C. Pripravljeno vezje je nameščeno v vodotesno ohišje. Na strežnikih smo opravili vizualizacijo podatkov v obliki grafov, tabel in dinamičnih grafik. Cilj projektne naloge je optimizacija delovanja vodovodnega omrežja na področju delovanja javnega podjetja Vodovod sistema B s pravočasnim obveščanjem in preventivnim ukrepanjem.
Keywords: registrator, lokalna obdelava podatkov, brezžični prenos, vizualizacija, sistem SCADA
Published: 16.05.2019; Views: 627; Downloads: 59
.pdf Full text (37,07 MB)

2.
ZAJEM IN BREZŽIČNI PRENOS PODATKOV Z MIKROKRMILNIKOM ARDUINO
Ferdin Shotani, 2017, diploma project paper

Abstract: V projektnem delu je predstavljen mikrokrmilnik Arduino Uno in njegova integracija v internetno omrežje. Za potrebe prenosa podatkov preko brezžičnega omrežja je uporabljen Wifi shield podjetja Arduino, za meritev toka je uporabljen senzor ACS712-5b, napetost pa se meri preko uporovnega delilnika. Vsi zajeti podatki se shranjujejo na SD mini kartico in jih je mogoče s programom Processing tudi izrisati v graf.
Keywords: Termoelektrični element, brezžični prenos, baza podatkov, analogno digitalni pretvornik, Arduino
Published: 30.01.2018; Views: 1334; Downloads: 200
.pdf Full text (1,04 MB)

3.
Povezljivost programskih orodij za projektiranje električnih inštalacij v praksi
Jernej Ferlež, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstavitev možnosti, ki jih programska orodja za projektiranje nudijo za izboljšanje hitrosti in učinkovitosti dela ter kakšne možnosti ti nudijo za medsebojno povezavo in prenos podatkov. Določeno povezljivost je mogoče doseči glede na namen, polno povezljivost pa preko podatkovne povezave med programskimi orodji MS Excel in Autodesk AutoCAD. V večini ostalih primerov prenosa podatkov dosežemo delno povezljivost, kot so iznosi podatkov iz dokumentov in izdelavi kosovnic. S takšnim pristopom k delu in projektiranju si lahko olajšamo delo ter skrajšamo čas dela in zmanjšamo možnost napak pri vstavljanju in prenosu podatkov.
Keywords: programska orodja, prenos podatkov, povezljivost, MS Excel, AutoCAD
Published: 24.10.2017; Views: 622; Downloads: 80
.pdf Full text (5,11 MB)

4.
Numerična analiza temperaturnih razmer v napravi za optični prenos podatkov
Jure Zagoranski, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavana naprava za optični prenos podatkov, v kateri pod vplivom sončnega sevanja in zunanje temperature ter notranjih izvorov toplote prihaja do toplotnih obremenitev. Zaradi kompleksnosti naprave analitični preračun ni mogoč, zato je bilo na poenostavljenem modelu izvedenih več numeričnih simulacij za različne robne pogoje in primerjalna simulacija za primerjavo z odčitki testne naprave v realnih pogojih. Richardsonova ekstrapolacija je služila za oceno numerične negotovosti in s tem vpliva gostote mreže na rezultate numerične analize. Dobljeni rezultati bodo v pomoč in kot vodilo pri nadaljnjem razvoju naprave.
Keywords: optični prenos podatkov, numerična analiza, prenos toplote, Richardsonova ekstrapolacija, optika
Published: 25.09.2017; Views: 592; Downloads: 89
.pdf Full text (5,37 MB)

5.
PRENOS PODATKOV LOKALNIH NADZORNIH SISTEMOV BMS NA CENTRALNO ODDALJENO LOKACIJO
Primož Mahorič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Sodobne informacijske in komunikacijske naprave so vpete v vse pore sodobnega življenja. Njihovo delovanje je odvisno od računalniških centrov in njihovih oskrbnih sistemov. Te upravljamo z namenskimi nadzornimi sistemi, nameščenimi v lokalnem omrežju računalniškega centra. Obstaja neposredna povezanost med upravljanjem oskrbnih sistemov ter razpoložljivostjo informacijskih in komunikacijskih naprav v računalniških centrih. Krajši je čas prenosa informacij o kritičnih dogodkih in čim bolj je informacija o aktualnem stanju pravilna ter popolna, tem krajši je čas do odprave morebitne napake. V diplomskem delu smo analizirali zahteve ter z uporabo spletnih servisov zasnovali sistem za prenos podatkov iz nadzornih sistemov na oddaljen centralni nadzorni sistem. Spletne servise in ustrezne module sistema smo zasnovali tako, da omogočajo uporabo v različnih okoljih in niso odvisni od specifičnih rešitev v posamičnih računalniških centrih. Posebno skrb smo posvetili razvoju zanesljivega posredovanja in varovanja podatkov, s čimer smo preprečili njihovo izgubo ali zlorabo. V zaključku dela je bila izvedena analiza sistema glede na izhodiščne zahteve. Podali smo tudi usmeritve za nadaljnji razvoj.
Keywords: BMS, podatkovne zbirke, prenos podatkov, računalniški center, spletni servis
Published: 08.09.2016; Views: 578; Downloads: 61
.pdf Full text (5,90 MB)

6.
AVTOMATSKI ZAJEM PODATKOV IZ INTERNETNIH STRANI
Denis Govekar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano, kako se podatki po internetu sploh prenašajo in kakšni so načini, kako s programsko rešitvijo omogočiti prenos datotek z internetnih strani na več različnih načinov. Tako uporabnikom, v primeru velikega števila prenosov, omogočimo enostavnejše in hitrejše delo. V diplomski nalogi je tudi na kratko opisano, kako poteka razčlenjevanje podatkov. Podrobneje bomo spoznali protokola HTTP in FTP ter orodja, ki nam omogočajo prenos podatkov s programom. Podan je tudi praktični primer, ki je nastal v podjetju TriTim d. o. o., kjer je prikazana uporaba orodja za prenos podatkov z interneta.
Keywords: HTTP protokol, FTP protokol, internet, C#, orodja za prenos podatkov
Published: 30.10.2015; Views: 731; Downloads: 97
.pdf Full text (1,82 MB)

7.
UPRAVLJANJE, OBVLADOVANJE TVEGANJ IN SKLADNOST V ZAVAROVALNICI MARIBOR
Karmen Semler, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Nov sistem upravljanja zavarovalnic, ki ga prinaša direktiva Solventnost II zagotavlja večjo stabilnost in transparentnost poslovanja zavarovalnic in s tem tudi boljšo zaščito zavarovancev, ki so uporabniki zavarovalnih storitev. Kot negativno posledico uvedbe direktive Solventnost II lahko štejemo višje administrativne stroške ob vpeljavi direktive. Dolgoročno pa bi naj direktiva vplivala na ugodnejše poslovanje zavarovalnic. Korporativno upravljanje zavarovalnic pa v sektor zavarovalništva prinaša več etike, s tem pa tudi večje zaupanje v zavarovalne storitve in produkte.
Keywords: zavarovalništvo, Zavarovalnica Maribor, Zakon o zavarovalništvu, korporativno upravljanje, obvladovanje tveganj, tveganja, skladnost, Solventnost II, Lamfalussyjev proces, EIOPA, zahtevani solventnostni kapital, minimalni zahtevani kapital, zavarovalno-tehnične rezervacije, vrednotenje lastnih sredstev ORSA, kakovost podatkov, prenos informacij, sposobnost in primernost, ključne funkcije, notranje kontrole, izločeni posli, poročanje in razkritja
Published: 23.10.2015; Views: 1155; Downloads: 252
.pdf Full text (1,57 MB)

8.
Komunikacija ter prenos podatkov med osebnim računalnikom in digitalnim signalnim krmilnikom preko TCP/IP protokola
Darko Podržaj, 2015, master's thesis

Abstract: Zaradi čedalje zmogljivejših računalniških integriranih vezij se je razvila potreba po hitrejši in učinkovitejši komunikaciji med posameznimi računalniškimi enotami. Prav tako se pojavlja zahteva po vedno večji količini prenesenih podatkov. V tem magistrskem delu smo raziskali in implementirali komunikacijo, oziroma prenos podatkov, med digitalnim signalnim krmilnikom proizvajalca Texas Instuments, ter uporabniškim vmesnikom na osebnem računalniku. Komunikacija temelji na Ethernet omrežju in uporablja TCP/IP protokol. Za izvedbo komunikacije smo uporabili omrežni čip WIZNET W5200, s fiksno ožičenim TCP/IP protokolskim skladom. Uporabniški vmesnik za vzpostavitev in testiranje komunikacije smo izdelali v programskem orodju MATLAB/Simulink.
Keywords: osebni računalnik, digitalni signalni krmilnik, komunikacija, prenos podatkov, Ethernet, TCP/IP
Published: 11.09.2015; Views: 1113; Downloads: 99
.pdf Full text (3,28 MB)

9.
Lokacijsko odvisne storitve v mobilnem poslovanju
Aleksej Jerman-Blažič, 2002, master's thesis

Abstract: Lokacijsko odvisne storitve v mobilnem poslovanju
Keywords: informatika, računalništvo, informacijska tehnologija, prenos podatkov, sistemi, ekonomske analize, aplikacija, case study
Published: 10.07.2015; Views: 362; Downloads: 74
URL Link to full text
This document has many files! More...

10.
KOORDINIRAN PRENOS GPS PODATKOV MOBILNE NAPRAVE DO STREŽNIKA
Miha Ravber, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje razvoj Android aplikacije in strežnika ter vso uporabljeno tehnologijo. Predstavljen je koordiniran prenos GPS (ang. Global Positioning System) podatkov iz mobilne naprave do strežnika. Aplikacija pridobi GPS podatke naprave in jih pošlje strežniku, ki te podatke prejema. Strežnik bo tudi krmilil hitrost pošiljanja GPS podatkov s telefona na strežnik. Implementiran sistem tako omogoča uporabo GPS podatkov v različne namene.
Keywords: operacijski sistem Android, mobilna aplikacija, prenos podatkov GPS, model odjemalec-strežnik.
Published: 15.11.2012; Views: 1401; Downloads: 114
.pdf Full text (2,08 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica