| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Projektiranje celovite zaščite sončnih elektrarn po standardu SIST EN 62548 : diplomsko delo
Dario Hren, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene vse komponente male sončne elektrarne in njihovo delovanje. Nato sta predstavljena zaščita, primerna za uporabo pri sončnih elektrarnah, ter njeno delovanje. Predstavljena zaščita je tokovna, prenapetostna in poleg zaščite so prikazani tudi ozemljitveni sistemi. Sledi standard SIST EN 62548, ki obsega 44 strani in ponuja celovit pristop k načrtovanju fotonapetostnih polj. Standard obravnava vse naprave, elemente in načrtovanje nosilne konstrukcije. Po obdelanem standardu, pri čemer je bil poudarek na DC stran fotonapetostnega sistema, je podan predlog lastnega projekta, torej izbira elementov sončne elektrarne, kot tudi vsa zaščita, ki sledi zahtevam standarda.
Keywords: sončna elektrarna, standard, prenapetostna zaščita, tokovna zaščita, strelovodna zaščita.
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1050; Downloads: 203
.pdf Full text (2,23 MB)

2.
Zaščita proti prenapetosti v nizkonapetostnem omrežju : diplomsko delo
Matjaž Lipovec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno delovanje prenapetostne zaščite v nizkonapetostnem omrežju. Opisani so vzroki in posledice, ki nastopijo ob prenapetostih, pa tudi posamezni prenapetostni odvodniki. Prav tako je predstavljen standard SIST EN 62305-4, ki opisuje zaščito za električne in elektronske naprave v zgradbah pred udari strel. Na koncu sta še dva primera izračunov induciranih napetosti v zankah električnih inštalacij in tokov, ki stečejo ob udaru strele.
Keywords: napetost, odvodnik, prenapetost, prenapetostna zaščita, strela, tok
Published in DKUM: 21.01.2020; Views: 1441; Downloads: 268
.pdf Full text (1,92 MB)

3.
Projektiranje prenapetostne zaščite stavb v okviru novega gradbenega zakona : diplomsko delo
Tomaž Volmajer, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Cilj je izdelava projekta prenapetostne zaščite objekta, ki upošteva vse možne ukrepe za zmanjšanje tveganja za električni udar kot posledica pojava prenapetosti. Projekt bo zajemal tehnični in ekonomski del, kjer bom ovrednotil vse te ukrepe s predvidenimi stroški. Na osnovi zakona, standardov in smernic s tega področja bom predstavil primer pravilnega projekta prenapetostne zaščite stavbe, ki je lahko osnova za nadaljnje delo. Ta diploma bo lahko zasnova za projektante električnih inštalacij in vzorec za projektiranje prenapetostne zaščite.
Keywords: prenapetostna zaščita, električne inštalacije, zakon, standardi, projekt
Published in DKUM: 11.12.2019; Views: 1259; Downloads: 252
.pdf Full text (6,62 MB)

4.
Grafični pristop k izbiri zaščite pred delovanjem strele za sončne elektrarne : diplomsko delo
Gašper Povše, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so opisane sončne elektrarne in postopek fotovoltaike. Predstavljena in opisana je tudi zaščita sončnih elektrarn pred direktnimi in posrednimi poškodbami zaradi udara strele, saj je potrebno za nemoteno in varno obratovanje sončnih elektrarn upoštevati določene zahteve oziroma standarde. Podana je tudi najnovejša standardizacija s področja sončnih elektrarn in njenih elementov, da je njihovo obratovanje varno in učinkovito. Cilj diplomske naloge je spoznati strelovodno in prenapetostno zaščito sončnih elektrarn in na podlagi tega teoretično izvesti celovito zaščito za realne primere sončnih elektrarn, ob upoštevanju vseh standardov.
Keywords: Sončne elektrarne, fotovoltaika, standardizacija, strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita
Published in DKUM: 28.06.2019; Views: 1490; Downloads: 178
.pdf Full text (2,33 MB)

5.
VPLIV ELEKTRIČNEGA OMREŽJA NA DELOVANJE PRENAPETOSTNE ZAŠČITE
Aleš Kolbl, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisan postopek izbire in delovanje notranje ter zunanje prenapetostne zaščite. Podrobno je predstavljen izvor strele in ostalih prenapetosti, ki se pojavljajo v okolici ali v samih objektih. Cilj magistrske naloge je, s pomočjo simulacij v programskem paketu Matlab/Simulink, ugotoviti vpliv parametrov kabla v električnih inštalacijah, na delovanje prenapetostne zaščite. Simulacije so se izvajale za realen primer, na razdalji od transformatorske postaje do porabnika. Simulacije so bile opravljene za primere brez prenapetostne zaščite, za primere z eno vrsto prenapetostne zaščite (plinski odvodnik oz. metal-oksidni varistor) in za primer uporabe obeh prenapetostnih zaščit.
Keywords: prenapetostna zaščita, dolžina vodnikov, prenapetosti
Published in DKUM: 22.05.2015; Views: 1397; Downloads: 173
.pdf Full text (9,06 MB)

6.
STRELOVODNA ZAŠČITA SILOSOV ODPADNIH PRODUKTOV TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ BLOKA 6
Marko Grošelj, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje zaščito pred udarom strele silosov odpadnih produktov termoelektrarne Šoštanj bloka 6. Opisani so standardi, ki se uporabljajo pri načrtovanju in izvedbi strelovodne zaščite. Podano je dimenzioniranje sistema zaščite pred udarom strele ter ustreznega ozemljitvenega sistema. V sklopu magistrskega dela je izdelan program za preračun posameznih komponent rizikov pri udaru strele, izračun poteka skladno z standardoma SIST EN 62305-1 in SIST EN 62305-2. V zaključku dela, je predstavljeno simulacijsko orodje Ščit, ki se uporablja kot pripomoček pri projektiranju strelovodne zaščite.
Keywords: strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita, udar strele, Termoelektrarna Šoštanj, standardizacija
Published in DKUM: 26.09.2014; Views: 2223; Downloads: 207
.pdf Full text (7,49 MB)

7.
Strelovodna zaščita za stanovanjski objekt
Rok Kunšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana zaščita stanovanjskega objekta pred udarom strele. Obravnavano je projektiranje, načrtovanje, izračun rizika in meritve. Podani so predlogi izvedbe strelovodne zaščite za stanovanjski objekt, ki so izdelani in izračunani z upoštevanjem najnovejših standardov s področja zaščite pred delovanjem strele. Za dodatno pomoč pri izdelavi lovilnega sistema je uporabljeno programsko orodje Ščit, ki je namenjeno projektiranju in dimenzioniranju strelovodne zaščite.
Keywords: strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita, izračun rizika, atmosferska prenapetost
Published in DKUM: 18.06.2014; Views: 2043; Downloads: 446
.pdf Full text (10,26 MB)

8.
STRELOVODNA ZAŠČITA ZA KOMPAKTNE IN BETONSKE TRANSFORMATORSKE POSTAJE
Matej Tovornik, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo opisuje zaščito malih transformatorskih postaj pred udarom strele. Opisano je določanje in dimenzioniranje sistema zaščite pred strelo z uporabo veljavnih standardov s tega področja. Poseben poudarek gre izračunu verjetnosti udara strele. V zaključnem poglavju je predstavljeno načrtovanje strelovodne zaščite za kompaktno transformatorsko postajo tip TP/TEN 10/24 in betonsko transformatorsko postajo tip C.
Keywords: strelovod, prenapetostna zaščita, transformatorska postaja, atmosferska prenapetost, standardi
Published in DKUM: 23.09.2011; Views: 3495; Downloads: 400
.pdf Full text (3,26 MB)

9.
PRENAPETOSTNA ZAŠČITA V ELEKTRIČNIH INSTALACIJAH
Rok Resnik, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi sem obdelal osnovne probleme prenapetostne zaščite v električnih napeljavah. Prenapetostne zaščite sem obdelal z novimi predpisanimi standardi, ki opisujejo pravilno načrtovanje prenapetostnih zaščit. Obrazložil sem tudi uporabo ozemljitve, saj mora biti pravilno načrtovana, da prenapetostna zaščita pravilno deluje. Prikazana je tudi pravilna uporaba prenapetostne zaščite v kombinaciji s tokovnim zaščitnim stikalom pri posrednem dotiku, imenovanim RCD-zaščitnim stikalom.
Keywords: električne napeljave, vrste napeljav, zaščita pred posrednim dotikom, prenapetostna zaščita
Published in DKUM: 14.12.2010; Views: 2541; Downloads: 486
.pdf Full text (1,41 MB)

10.
Search done in 0.78 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica