| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vključevanje premogovniške dediščine v turizem : primer Hrastnika : primer Hrastnika
Nina Mešiček, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Premogovništvo je v Hrastniku pustilo močan pečat, z zaprtjem premogovnika in odkupom premogovniških objektov s strani Občine Hrastnik se je pojavila nova priložnost za rabo teh objektov. Ena izmed možnosti rabe je tudi vključevanje v turizem, zavzemanja za le-to so vidna tudi s strani občine. V diplomskem delu smo opredelili industrijsko, rudarsko in premogovniško dediščino ter njihovo vključevanje v turizem. Predstavili smo dobre prakse vključevanja premogovniške dediščine v turistično ponudbo, nato smo se osredotočili na Hrastnik ter predstavili njegovo dediščino in turistično ponudbo, opisali zgodovino premogovništva in premogovniške objekte, ki so na voljo za turistično rabo. Izvedli smo kvalitativno raziskavo, kjer smo skozi polstrukturirane intervjuje zbrali informacije, ki so nam pomagale pri odgovorih na naša raziskovalna vprašanja in nam nato koristile pri naših smernicah za vključevanje premogovniške dediščine v turistično ponudbo Hrastnika ter našem predlaganem integralnem turističnem produktu, ki je rezultat našega diplomskega dela.
Keywords: industrijska dediščina, rudarstvo, rudarska dediščina, premogovništvo, premogovniška dediščina, Hrastnik
Published in DKUM: 15.11.2022; Views: 636; Downloads: 70
.pdf Full text (2,60 MB)

2.
Izdelava ocene tveganja in certificiranje sistema dvoverižnega transporterja dvt-470 z drobilnikom premoga pv-htz v podjetju premogovnik Velenje d.o.o. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Jan Hudobreznik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem v okviru praktičnega usposabljanja v podjetju Premogovnik Velenje d.o.o. proučeval tveganja, ki so povezana z uporabo dvoverižnega transporterja z drobilnikom premoga in dokumentacijo, potrebno za ustrezno izdelavo ocene tveganja. Prav tako sem se udeležil izobraževanja s strani Bureau Veritas, ki bo izdalo končno potrjeno dokumentacijo. V prvem delu diplomskega dela je predstavljeno podjetje, nato pa sledi prikaz trenutnih direktiv s področja protieksplozijske zaščite. Za lažje razumevanje je dodan kratek opis teh direktiv. Izdelana ocena tveganja bo pripomogla k temu, da bo drobilnik premoga PV-HTZ z implementacijo na dvoverižni transporter DVT-470 postal dokončano strojno postrojenje.
Keywords: premogovništvo, drobilnik, transporter, certificiranje, ocena tveganja, analiza, tveganje vžiga
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 437; Downloads: 74
.pdf Full text (2,19 MB)

3.
POSODOBITEV KRMILNEGA SISTEMA MEŠALCEV MALTE V JAMSKI ČRPALNI POSTAJI PREMOGOVNIKA VELENJE D.D.
Jože Tevž, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje posodobitev krmilnega sistema mešalcev jamske črpalna postaje v Premogovniku Velenje d.d. Vsebina diplomskega dela zajema opis predhodnega krmilnega stanja, opis nove krmilne opreme, diagram poteka in izdelavo programa, komunikacijo, uporabniški vmesnik ter vizualizacijo za nadzorni center. Z novim krmilnim sistemom smo pridobili boljši uporabniški vmesnik in lažjo diagnosticiranje krmilnega sistema. Sistem je zasnovan tako, da imamo možnost nadgradnje, s katero bi jamsko črpalno postajo popolnoma avtomatizirali.
Keywords: premogovništvo, mešalci malte, krmiljenje in nadzor
Published in DKUM: 16.09.2016; Views: 795; Downloads: 123
.pdf Full text (8,87 MB)

4.
Projekt vzpostavitve preizkuševališča opreme v Premogovniku Velenje
Rolando Koren, 2012, master's thesis

Abstract: Eden izmed načinov rasti dohodka podjetja je uvajanje sodobnega sistema zagotavljanja kakovosti, ki postaja tudi vse bolj pomemben dejavnik za konkurenčno sposobnost podjetja. Omenjeno velja tudi za Premogovnik Velenje. Oprema, ki se uporablja za izdelavo podzemnih prog in pridobivanje premoga, je specifična in zelo draga. Pred njeno uporabo, zlasti to velja za pogonske naprave, se le-ta preizkuša samo v prostem teku. Brez obremenitvenega testa ali preizkusa je zanesljivost delovanja pogonskih naprav vprašljiva. V magistrskem delu smo se osredotočili na pripravo projekta oziroma projektne dokumentacije za postavitev preizkuševališča ter njegovo oblikovanje s pomočjo metod s področja oblikovanja proizvodnih sistemov. Ker na odločitev o postavitvi preizkuševališča vpliva tudi obseg potrebnih sredstev, smo del dela posvetili tudi stroškovni upravičenosti izgradnje preizkuševališča. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela - na del, ki se ukvarja s projektno dokumentacijo in analizo problematike zastojev proizvodnje premoga v podjetju ter del, ki se ukvarja z oblikovanjem preizkuševališča s pomočjo sodobnih metod oblikovanja proizvodnih sistemov. V delu, ki se ukvarja s projektno dokumentacijo, smo prikazali izdelavo projekta od naročila do izvedbe projekta in z diagrami realno prikazali časovno zaporedje dogodkov, ki morajo biti opravljeni za končanje projekta. Pri oblikovanju preizkuševališča smo največjo pozornost posvetili layoutu oziroma razmestitvi delovnih mest in opreme v preizkuševališču. Layout smo pripravili na podlagi raziskave, ki smo jo izvedli pri bodočih uporabnikih preizkuševališča.
Keywords: projekt, planiranje projektov, proizvodni management, oblikovanje proizvodnih sistemov, layout, preizkuševališče, premogovništvo
Published in DKUM: 04.10.2012; Views: 1925; Downloads: 261
.pdf Full text (63,15 MB)

5.
KULTURNA DEDIŠČINA ŠALEŠKE DOLINE
Alenka Močilnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena kratka kulturna zgodovina Šaleške doline. Predstavljen je geografsko-zgodovinski oris Šaleške doline in njenega obrobja. Opisane so arheološke izkopanine, gradovi in sakralna kulturna dediščina, prav tako spomeniki in skulpture. Za Šaleško dolino so pomembni tudi muzeji, predvsem Muzej premogovništva Slovenije in Muzej usnjarstva na Slovenskem, Glasbena šola Fran Korun Koželjski Velenje, časopisi in drugi mediji. Opisane so naravne znamenitosti in predstavljene pomembnejše osebnosti Šaleške doline. V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna raziskovalna metoda, pri osebah in zgodovinskih dejstvih pa zgodovinska metoda.
Keywords: Šaleška dolina, zgodovina, kulturna dediščina, premogovništvo, usnjarstvo, naravne znamenitosti, glasbena šola, osebnosti
Published in DKUM: 07.01.2011; Views: 3474; Downloads: 503
.pdf Full text (2,48 MB)

6.
Rudarske stavke v Zasavju v letih 1918-1929
Sanja Šikovec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene stavke v Zasavju v obdobju 1918—1929. V prvih petih povojnih letih je značilen velik porast mezdnih gibanj in stavk. Za tako množičen in enoten boj delavstva v Zagorju, Trbovljah in Hrastniku je precej pripomoglo dejstvo, da je bilo na relativno majhnem prostoru skoncentrirano veliko število delavcev, ki so bili izkoriščeni do maksimalne mere. Te nemogoče razmere so jim dale polet v mezdnih in stavkovnih gibanjih. Mezdno gibanje se je vleklo skoraj brez prestanka vseh prvih pet let in vsako leto je preraslo v stavko. Rezultati teh gibanj so bili različni. Na eni strani je delavstvo doživljalo poraze, ki so jim sledile aretacije, izgoni in odpusti z dela, večkrat pa so dosegli uspehe, ki so jim izboljšali življenjske in delovne pogoje, ki pa so zaradi stalnega naraščanja cen življenjskih potrebščin bili največkrat zelo kratkotrajni. Po veliki stavki leta 1923 sledi upad stavk v Zasavju, saj je bila v obdobju 1923—1929 le ena stavka, ko so se za izboljšanje življenja borili zagorski steklarji. Vzroki za upad so v množičnih redukcijah, ki so sledile zaradi racionalizacije proizvodnje.
Keywords: premogovništvo, Zasavje, revirji, stavke, delavsko gibanje
Published in DKUM: 07.01.2011; Views: 2431; Downloads: 289
.pdf Full text (520,79 KB)

7.
Predstavitev nabave na Premogovniku Velenje : diplomsko delo
Robert Kožar, 2006, undergraduate thesis

Keywords: premogovništvo, nabava, nabavna politika, tržne raziskave
Published in DKUM: 28.09.2007; Views: 2892; Downloads: 227
.pdf Full text (1,59 MB)

8.
9.
Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica