| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza splošnih zavarovanj pred odgovornostjo na slovenskem trgu
Tim Očko, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Potreba po zavarovanju premoženja je bila zaradi škodnih, neobvladljivih in nepredvidljivih dogodkov prisotna skozi človeško zgodovino. Od novejše zgodovine naprej pa so se začeli intenzivno razvijati vse kompleksnejši in raznoliki zavarovalni produkti. Tako zavarovalnice danes ponujajo produkte, ki lahko zavarujejo vse aspekte modernega življenja. Osrednja raziskovalna tema diplomskega projekta so zanimiva in svojevrstna zavarovanja splošne odgovornosti. Kljub temu da spadajo med premoženjska zavarovanja, se v marsičem razlikujejo. Omenjana zavarovanja nas torej ščitijo pred odškodninsko odgovornostjo, ki smo jo povzročili tretjim osebam. Omogočajo možnost, da svoje premoženje zaščitimo kot zasebnik, delodajalec, kot prodajalec oziroma distributer produktov na trgu, kot član poslovodstva v gospodarski družbi in z vsemi ostalimi zavarovanji, ki so zaradi pomembnosti zakonsko določena kot obvezna, pri opravljanju poklica. Koristnost zavarovanj se kaže v permanentni rasti pobranih premij tako na slovenskem kot tudi na evropskem trgu. Po analizi zbranih podatkov je razvidno, da splošna zavarovanja pred odgovornostjo pridobivajo na pomembnosti in se bodo v prihodnje še razvijala, kljub temu da trenutno predstavljajo majhen odstotek premoženjskih zavarovanj. Prav tako je v vrsti omenjenih zavarovanj razviden močan trend naraščanja pobranih premij pri izbranih zavarovalnicah.
Keywords: Splošna zavarovanja pred odgovornostjo, premoženjska zavarovanja, škodni dogodki, zavarovanje poklicne odgovornosti, premije
Published: 08.11.2021; Views: 142; Downloads: 35
.pdf Full text (1,14 MB)

2.
Razvoj in vpliv InsurTecha na področju premoženjskih zavarovanj
Tomaž Arih, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Zavarovalništvo velja za eno izmed najstarejših panog, ki do sedaj ni bila v ospredju vodilnih tehnoloških inovacij. Vse večja nagnjenost k uporabi elektronskih naprav in pojav digitalizacije pa sta povzročila zanimanje za uporabo naprednih tehnologij tudi v zavarovalništvu, kot so umetna inteligenca, internet stvari, telematika in tehnologija veriženja blokov. Uporabo teh in sorodnih tehnologij v zavarovalništvu imenujemo InsurTech. Gre za izraz, ki organizacije v tej panogi izpostavlja določenim tveganjem, hkrati pa ponuja priložnosti za inovacije in nove poslovne ideje. Te inovacije je mogoče implementirati predvsem na področju premoženjskih zavarovanj, kjer je na voljo tudi največ manevrskega prostora. InsurTech lahko nastopa kot tehnologija, ki jo uporabljajo obstoječe in uveljavljene zavarovalnice tako po svetu kot tudi na slovenskem trgu. Lahko pa deluje kot zagonsko podjetje, ki za svoje delovanje uporablja napredno tehnologijo. Vsekakor pa v obeh primerih prinaša določene prednosti in slabosti.
Keywords: zavarovalništvo, InsurTech, zavarovalna tehnologija, digitalizacija, premoženjska zavarovanja
Published: 04.11.2021; Views: 91; Downloads: 12
.pdf Full text (969,97 KB)

3.
PRIMERJAVA TRGA ŽIVLJENJSKIH ZAVAROVANJ V SLOVENIJI V PRIMERJAVI S TRGOM EVROPSKE UNIJE
Brigita Čepelnik Knez, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Življenjsko zavarovanje je osebno zavarovanje, ki se nanaša na zavarovanje za nevarnosti, ki pretijo človeku, njegovemu življenju, njegovi integriteti. Gre za zavarovanje človekovega življenja za primer pogodbenega dogodka in za obdobje, za katero je zavarovanje sklenjeno. Življenjska zavarovanja so v Sloveniji doživela pravi razcvet. Njihov delež v skupni premiji se iz leta v leto povečuje. Kar nekaj let zapovrstjo dosegajo življenjska zavarovanja višjo rast obračunane premije kot neživljenjska zavarovanja. Slovenija kot srednje razvit zavarovalni trg ter razvijajoči se trg življenjskih zavarovanj dosega majhen delež življenjskih zavarovanj v svoji celotni premiji. Magistrska naloga je razdeljena na pet poglavij. V prvem poglavju smo opredelili osnovne pojme življenjskih zavarovanj ter prikazali nekatere vrste življenjskih zavarovanj in osnovne razlike med njimi, ki vplivajo na odločitve o posamezni obliki življenjskega zavarovanja. Seveda pa nismo pozabili opredeliti osnovnega pomena in posameznih funkcij, katere nosi življenjsko zavarovanje.
Keywords: Ključne besede: življenjsko zavarovanje, trg življenjskih zavarovanj, zavarovalna premija, neživljenjska zavarovanja, premija na prebivalca, stopnja rasti, zakon o zavarovalništvu, premoženjska zavarovanja.
Published: 05.07.2011; Views: 3687; Downloads: 448
.pdf Full text (2,13 MB)

4.
Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica