| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
MEDČASOVNI POTROŠNI MODEL VREDNOTENJA CEN PREMOŽENJA - EMPIRIČNI TESTI
Renato Božič, 2014, master's thesis

Abstract: Medčasovni potrošni model z Neumen-Morgensternovo isoelastično funkcijo s konstantnim relativnim koeficientom nenaklonjenosti tveganju smo proučili z metodologijo stohastičnega diskontnega faktorja in posplošeno metodo momentov. Uganko premije za tveganje in uganko netvegane obrestne mere smo za Slovenijo, Madžarsko, Češko, Nemčijo in skupino evropskih držav EU-17 empirično testirali z linearnim in nelinearnim modelom. Rezultati kažejo, da model pojasni naše podatke zgolj ob ekstremno visokih koeficientih nenaklonjenosti tveganju in nerazumni stopnji investitorjeve časovne preference. Vključitev javnih informacij zmanjša koeficiente nenaklonjenosti tveganju in zagotovi visoko statistično značilne diskontne faktorje; vendar pa J-statistika ne potrdi pravilne specifikacije modela.
Keywords: Medčasovni potrošni model vrednotenja cen premoženja, stohastični diskontni faktor, uganka premije za tveganje, uganka netvegane obrestne mere, posplošena metoda momentov
Published: 31.07.2014; Views: 785; Downloads: 101
.pdf Full text (1,75 MB)

8.
9.
DONOSNOST ZAVAROVALNIC V JAVNI TER ZASEBNI LASTI V SLOVENIJI IN EVROPI
Mihael Vuzem, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu želimo predstaviti zavarovalniški sektor na področju Slovenije in Evropske unije. Analiza zavarovalniškega trga je zanimiva, ker je za uspešno delovanje na tem področju potrebno dobro poznavanje finančnega sektorja in hkrati obvladovanje raznovrstnih tveganj, ki se pojavljajo na trgu zavarovalništva. Zavarovalništvo se zaradi svojega pomena ne more primerjati z drugimi finančnimi sektorji. Ne glede na zakonodajo, ki obstaja v vsakem narodnem gospodarstvu, je zavarovalništvo podvrženo posebnim zavarovalniškim zakonom, ki določajo parametre za zaščito zavarovancev. Ker velja Slovenija v primerjavi z visoko razvitimi evropskimi državami za srednje do dobro razvito državo, želimo prikazati morebitne razlike med Slovenijo in drugimi državami Evropske unije. Delo je sestavljeno iz treh delov. V prvem delu predstavimo stanje in dinamiko zavarovalniškega sektorja v Sloveniji. Vključili smo podatke drugih evropskih držav, kot so Nemčija, Avstrija, Švica, Velika Britanija in Hrvaška, ki nam služijo kot mera za primerjavo Slovenije z omenjenimi evropskimi državami. V drugem delu je poudarek na pretekle raziskave zavarovalništva v Sloveniji in v Evropski uniji. Franjo Štiblar je izdal dve raziskavi, ki sta podali dobro sliko o zavarovalništvu in izhodno točko za naše analitično poglavje. Ključno poglavje je analitični del, v katerem bomo analizirali in primerjali slovenski zavarovalniški sektor z drugimi državami Evropske unije v razdobju od leta 2008 do 2012. Jedro analize bodo dejavniki donosnosti, ki vplivajo na zavarovalniški sektor. Dejavnike smo razdelili na donosnost sredstev, kapitala in prodaje. Z njihovo pomočjo bomo določili v kateri regiji in katera lastniška struktura je uspešnejša v zavarovalniškem sektorju. Ugotovitve so bile jasne. Donosnost prodaje je ključna za zavarovalniški sektor, kot kazalec uspešnosti. Ob tem so zavarovalnice najbolj učinkovite, ko imajo na razpolago zasebno lastniško strukturo brez državnega vpliva in ob zahodnoevropskem tržnem režimu.
Keywords: kazalci uspešnosti, asimetrija informacij, premije, škodni rezultat, profit na premijo, donosnost sredstev, donosnost kapitala.
Published: 11.08.2016; Views: 504; Downloads: 34
.pdf Full text (2,69 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica