SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
SOBOŠKI POGOVORNI JEZIK
Tjaša Volmut, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V svojem diplomskem delu sem se ukvarjala z domačim, soboškim pogovornim jezikom. Murska Sobota oz. po domače Sobota je tako rekoč središče Prekmurja, moj rojstni kraj in prav zato sem se odločila, da slovnično raziščem posebnosti te nadvse zanimive govorice. Najprej sem opisala slovenski pogovorni jezik, nato značilnosti pokrajinskega pogovornega jezika. Opisala sem tudi osnovne značilnosti ljubljanskega ter mariborskega pokrajinskega pogovornega jezika. V jedru sem se precej bolj obsežno ukvarjala s soboškim jezikom, in sicer sem obdelala glasoslovje, oblikoslovje, skladnjo ter leksiko omenjenega jezika.
Keywords: narečje, panonska narečna skupina, prekmurščina, Sobota
Published: 05.01.2012; Views: 1033; Downloads: 135
.pdf Full text (27,79 MB)

3.
Stične točke pri oblikovanju slovaškega in prekmurskega knjižnega jezika
Marko Jesenšek, 2001, original scientific article

Abstract: V okviru ogrske države sta se v 18. stoletju začela oblikovati dva nova knjižna jezika (slovaški in slovenski prekmurski), za katera je bilo značilno, da sta normativno podobo dobivala na podoben način. V prispevku so prikazane nekatere take podrobnosti, kljub temu pa njun razvoj ni bil enak - slovaščina je danes samostojen knjižni jezik enega izmed slovanskih narodov, prekmurski (knjižni) jezik pa se je sredi 19. stoletja združil z osrednjeslovenskim v t. i. novoslovenščino, tj. v enoten knjižni jezik vseh Slovencev.
Keywords: slovenščina, slovenska narečja, prekmurščina, slovaščina, zgodovinski pregledi
Published: 10.07.2015; Views: 324; Downloads: 17
URL Link to full text

4.
Slovarsko gradivo Ftičarjevega romana Za nápršnjek vedríne
Natalija Ulčnik, 2010, original scientific article

Abstract: Za nápršnjek vedríne (2004, 2006) avtorja Jožeta Ftičarja predstavlja prvi slovenski narečni roman, v širšem smislu pa ga lahko razumemo tudi kot nadaljevanje in nadgradnjo stare prekmurske knjižne ustvarjalnosti. V prispevku je analizirano in ovrednoteno slovarsko gradivo, ki je izšlo kot dodatek k romanu. V njem je avtor zbral skoraj 3000 leksemov, za katere je predvideval, da jih sodobni (ne)prekmurski bralec ne bi mogel razumeti. Pomen slovarja se pokaže tudi v okviru prekmurskega narečnega slovaropisja, saj so vanj vključene številne enote, ki pred tem še niso bile evidentirane.
Keywords: slovenščina, prekmurščina, prekmurski knjižni jezik, prekmursko narečje, slovar, narečni roman
Published: 30.05.2017; Views: 328; Downloads: 95
.pdf Full text (724,79 KB)
This document has many files! More...

5.
Oblikoslovje v panonski narečni skupini
Zinka Zorko, 2010, original scientific article

Abstract: V razpravi so predstavljeni oblikospreminjevalni in oblikotvorni vzorci v narečjih panonske narečne skupine v primerjavi s staro cerkveno slovanščino in slovenskim knjižnim jezikom ter s kratko analizo narečnega glasoslovja in naglasnih razmer. Obdelani so narečna sklonila in osebila; vsi trije spoli, zlasti slabo obstojni srednji spol; vsa tri števila, saj je dvojina dobro ohranjena. Nepregibne besedne vrste se med obravnavanimi narečji manj razlikujejo.
Keywords: panonske narečne skupine, prekmurščina, slovenskogoriško narečje, prleško narečje, haloško narečje, oblikoslovje, slovnica, dialektologija, jezikoslovje
Published: 05.02.2018; Views: 103; Downloads: 54
.pdf Full text (305,04 KB)
This document has many files! More...

6.
Prekmurski členki v Pleteršnikovem slovarju
Maruška Agrež, 2015, original scientific article

Abstract: Prispevek obravnava prekmurske členke v Pleteršnikovem slovarju in ostalih relevantnih popisih besedja ter v izbranih besedilih prekmurskega knjižnega jezika. Tipično prekmurski je le ešče. Nekateri členki so značilni za celoten vzhodnoslovenski prostor. Drugi se pojavijo tudi v kajkavščini. Od osrednjeslovenskih in sodobnih slovenskih knjižnih členkov se prekmurski členki razlikujejo leksikalno, glasoslovno in besedotvorno. Etimološko so blizu praslovanskim variantam.
Keywords: slovenščina, členek, leksikografija, slovarji, prekmurščina, prekmurski knjižni jezik, kajkavščina
Published: 16.02.2018; Views: 176; Downloads: 76
.pdf Full text (3,19 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica