| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PROCESNO NASLEDSTVO V PRAVDI KOT POSLEDICA STATUSNEGA PREOBLIKOVANJA GOSPODARSKE DRUŽBE
Saša Lampe, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava procesno nasledstvo v pravdi kot posledica statusnega preoblikovanja gospodarske družbe. Pravda oziroma pravdni postopek je zgrajen po sistemu dveh strank, med katerima obstaja spor, ki ga mora sodišče rešiti. V primeru prenehanja stranke, gre za dogodek, ki vpliva tudi na sposobnost biti stranka v pravdnem postopku, saj je meritorno odločanje o tožbenem zahtevku mogoče le pod pogojem, da v pravdo vstopi pravna naslednica prvotne stranke. Zato se na tem mestu pokaže kot zelo pomemben institut procesnega nasledstva stranke, ki omogoča pravnemu nasledniku stranke, da vstopi v pravdni postopek namesto prvotne stranke. V primerih statusnega preoblikovanja gospodarskih družb pravne naslednice družbe pridobijo procesno nasledstvo v pravdnem postopku na podlagi univerzalnega pravdnega nasledstva. Univerzalno pravdno nasledstvo vključuje tako materialno kot procesno nasledstvo. S procesnim nasledstvom je omogočeno pravnemu nasledniku družbe, da vstopi v pravdni položaj družbe, ki je prenehala, in postane njen pravdni naslednik glede pravic, obveznosti ter pravdnih razmerij. S tem pridobi sposobnost biti stranka v pravdnem postopku, zato se lahko pravdni postopek nadaljuje in sledi meritorno odločanje o tožbenem zahtevku.
Keywords: pravdni postopek, sposobnost biti stranka, procesno nasledstvo, univerzalno pravdno nasledstvo, prekinitev postopka, nadaljevanje prekinjenega postopka, zastopnik, pravni naslednik.
Published in DKUM: 15.09.2016; Views: 1243; Downloads: 131
.pdf Full text (1,18 MB)

2.
Zastoji v izvršilnem postopku : diplomsko delo
Nina Kekec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava zastoje v izvršilnem postopku. Izvršilni postopek je pomemben del sodnega varstva, ki naj bi bil ekonomsko ugoden in hiter za stranke. Zato je še toliko bolj nerazumljivo, da v Sloveniji že od samega sprejetja Zakona o izvršbi in zavarovanju iz leta 1998, še vedno poteka postopek prepocasi. Lahko bi rekli, da zastoje posledicno dopušca sam zakon na strani upnika ali dolžnika s pravnimi in drugimi sredstvi, kot so: odlog izvršbe, ugovor, pritožba, obnova postopka, prekinitev izvršilnega postopka. V diplomski nalogi je predstavljena pravna podlaga izvršilnega postopka, med drugim tudi vse novele, ki so bile sprejete po sprejetju Zakona o izvršbi in zavarovanju leta 1998; sam izvršilni postopek in zastoji v izvršilnem postopku s sodno prakso ter pravna sredstva, ki vplivajo na zastoje v izvršilnem postopku. Na kratko pa sta opisana tudi izvršilna postopka na Hrvaškem in v Avstriji.
Keywords: izvršba, zastoj, sodna praksa, odlog izvršbe, prekinitev postopka, ugovor, pritožba, obnova postopka, diplomska dela
Published in DKUM: 10.12.2014; Views: 3224; Downloads: 718
.pdf Full text (471,49 KB)

Search done in 0.76 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica