| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 161
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Na osebo osredotočena oskrba pacienta z Alzheimerjevo demenco
Azra Harb, 2023, master's thesis

Abstract: Uvod: Alzheimerjeva demenca je med vsemi oblikami demence najpogostejša. Pristop na osebo osredotočene oskrbe temelji na oblikovanju zdravih odnosov med izvajalci oskrbe, uporabniki storitev in drugimi, ki so pomembni v njihovem življenju. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, kako takšen pristop vpliva na kakovost življenja pacientov z Alzheimerjevo demenco. Metode: Pregledana je bila znanstvena literatura v mednarodnih podatkovnih bazah MEDLINE, PubMed, CINAHL, Web of Science in SAGE. Za analizo in sintezo rezultatov smo uporabili pristop po Thomas in Harden. Upoštevane so bile smernice PRISMA. Rezultati: Od 575 identificiranih zadetkov je bilo v končno analizo vključenih 7 raziskav in identificiranih 6 sekundarnih tem, povezanih z vplivom na osebo osredotočene oskrbe pacientov z Alzheimerjevo demenco na kakovost življenja: vzpostavljanje ljubečih odnosov; podpiranje dostojanstva; skupno ukvarjanje s pomembnimi dejavnostmi; prilagajanje razvijajočim se potrebam; izboljšanje dobrega počutja in kakovosti življenja; obvladovanje simptomov in neželenih učinkov antipsihotikov. Razprava in sklep: Na osebo osredotočena oskrba pozitivno vpliva na ohranitev in krepitev kakovosti življenja pacienta z Alzheimerjevo demenco. Pomembno je, da se takšna oskrba zaradi narave bolezni skozi različne faze začne dovolj zgodaj in da so oskrbovanci/negovalci ter pacientovi bližnji poučeni o njenih načelih in pristopih.
Keywords: Alzheimerjeva demenca, na osebo osredotočena oskrba, kakovost življenja, sistematični pregled
Published in DKUM: 23.01.2024; Views: 170; Downloads: 42
.pdf Full text (2,91 MB)

2.
EM-KA-CE : 30 let javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor
2023, catalogue

Abstract: Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor, znan tudi pod kratico MKC (em-ka-ce), predstavlja nepogrešljiv del zgodovine odraščanja več generacij mladih v Mariboru. Njegove korenine segajo v šestdeseta prejšnjega stoletja, ko je začel delovati Klub mladih na Orožnovi 2, v naslednjih dveh desetletjih so se v njem odvijale številne dejavnosti za mladino. Leta 1988 se je Klub mladih preimenoval v Klub MKC, leta 1993 pa je bil uradno ustanovljen javni zavod MKC Maribor. Pričujoča publikacija na kratek in pregleden način ob slikovnem materialu podaja bogato zgodovino tega javnega zavoda na področju mladinske kulture in politike. Ob predstavitvi raznolikih programov in projektov, ki obsegajo glasbeno, literarno ter multidisciplinarno umetniško ustvarjanje, galerijske in festivalske dejavnosti, podporo marginalnim družbenim skupinam in mladinski turizem, v njej najdemo še zgodovinske dokumente in medijske odmeve, vezane na delovanje zavoda, ter predstavitev založniške produkcije zavoda. Vse to priča o izjemno pomembni vlogi te institucije pri aktivnemu vključevanju mladih v mestno kulturno in druž­beno življenje.
Keywords: Mladinski kulturni center Maribor, zgodovinski pregled, kulturna zgodovina, mladinska kultura, mladinska politika, javni zavodi, Maribor, jubilej, razstavni katalog
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 199; Downloads: 11
.pdf Full text (50,50 MB)
This document has many files! More...

3.
Vzdrževanje visokonapetostnih daljnovodov s pomočjo brezpilotnih letalnikov : diplomsko delo
Dominik Satler, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je predstaviti pomen in uporabo novih tehnologij za vzdrževanje visokonapetostnih daljnovodov. Podrobneje so opisani posamezni sestavni deli daljnovoda, vzroki za nastanek poškodb in različni postopki vzdrževanja. Izpostavili smo tudi pravila, ki veljajo za letenje z brezpilotnim letalnikom in razložili njihovo delovanje ter tehnične podrobnosti. Podrobneje je opisana laserska tehnologija zajemanja podatkov, ki se s časom vse bolj uporablja v povezavi z brezpilotnimi letalniki. Za lažjo predstavo smo naredili tudi primerjavo med klasičnim vzdrževanjem in vzdrževanjem z uporabo brezpilotnega letalnika. Na koncu pa je predstavljen potek same izvedbe vzdrževanja in prikaz rezultatov zajetih podatkov iz fotogrametrije in LiDAR.
Keywords: vzdrževanje, pregled, daljnovodi, brezpilotni letalnik, vegetacija, fotogrametrija, zakonodaja
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 226; Downloads: 26
.pdf Full text (3,70 MB)

4.
Analiza potreb po kompetencah in znanjih s področja kakovosti izdelkov v podjetju x
Tanja Tepeš, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga »Analiza potreb po kompetencah in znanjih na področju kakovosti izdelkov v podjetju X« predstavlja celovito analizo potreb po kompetencah in znanjih zaposlenih na področju kakovosti izdelkov. Namen študije je bil identificirati specifična področja, kjer zaposleni potrebujejo dodatna usposabljanja, da bi izboljšali svojo uspešnost in prispevali k splošnemu izboljšanju kakovosti izdelkov v podjetju X. Za dosego ciljev raziskave smo uporabljali različne metode. V diplomski nalogi smo predstavili metodologijo dela in samo podjetje. V teoretičnem delu smo se lotili opredelitve pojmov: steklo, opis kontrolnih točk, opis pregledov, službe zagotavljanja kakovosti izdelkov ter znanja in kompetence. Nato je sledila raziskava, kjer so bolj podrobno predstavljena raziskovalna vprašanja in analiza ankete. Pri ugotovitvah smo se še obrnili na temo usposabljanja.
Keywords: kompetence, znanja, pregled, usposabljanje, kakovost
Published in DKUM: 26.09.2023; Views: 196; Downloads: 7
.pdf Full text (1,56 MB)

5.
Pregled sistemov za upravljanje z dokumenti : diplomsko delo
Jaka Udovič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko upravljanje dokumentov je pomemben del poslovnih procesov, saj pripomore k znižanju stroškov in zmanjša porabo časovnih in človeških virov. Diplomsko delo obsega pregled elektronskih sistemov za upravljanje z dokumenti. Začetna poglavja zajemajo opis upravljanja z dokumenti in elektronskih dokumentnih sistemov. Delo se nadaljuje s pregledom rešitev za urejanje dokumentov, med katerimi smo izbrali štiri za primerjavo. Izbrane sisteme smo raziskali, preizkusili in zapisali njihove lastnosti, na podlagi katerih smo v zadnjem delu opravili vrednotenje posamezne rešitve. Zaključek obsega obrazložitev in analizo rezultatov.
Keywords: dokument, upravljanje, pregled, primerjava
Published in DKUM: 21.09.2023; Views: 174; Downloads: 7
.pdf Full text (1,33 MB)

6.
Vloga spiritualne oskrbe pri pacientih s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v okviru paliativne oskrbe
Jan Breznik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Spiritualna oskrba je pomemben del zdravstvene oskrbe zlasti, ko se soočamo s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi v paliativni oskrbi. Spiritualne potrebe pacientov v paliativni oskrbi so povezane z iskanjem smisla in namena življenja ter smisla doživljanja bolezni, povezanosti z drugimi ljudmi, bogom in naravo, pogovora o smrti, najboljšega izkoristka lastnega časa in neodvisni. S pregledom literature želimo prispevati k opolnomočenju medicinskih sester in jih spodbuditi k zagotavljanju varne, kompetentne in na osebo osredotočene spiritualne oskrbe pacientov v paliativni obravnavi. Metode: Uporabili smo sistematični pristop, ki je vključeval metodo pregleda, analize ter sinteze znanstvene literature. Članke smo iskali v angleškem jeziku s pomočjo podatkovnih baz PubMed, CHINAL, SAGE in Web of Science. Proces iskanja literature smo prikazali v diagramu PRISMA, sintezo izbranih virov smo prikazali s pomočjo tematske analize. Rezultati: V podatkovnih bazah smo našli 1.236 zadetkov. V končno analizo smo vključili 10 zadetkov. Rezultati tematske analize so prikazani v temah: spiritualne potrebe, intervencije spiritualne oskrbe, omejitve spiritualne oskrbe ter vprašanja pacientov. Razprava in zaključek: Spiritualna oskrba je zelo pomemben vidik v paliativni oskrbi pacienta s kronično nenalezljivo boleznijo. Vključevanje spiritualnosti in spiritualne oskrbe v celostno obravnavo je za pacienta ključnega pomena, saj lahko pomembno vpliva na kakovost življenja.
Keywords: paliativna oskrba, spiritualna oskrba, vloga, pregled
Published in DKUM: 23.08.2023; Views: 415; Downloads: 146
.pdf Full text (784,41 KB)

7.
Kakovost izvedenih korektivnih ukrepov ob pojavu presežnih vrednosti mikroogranizmov v živilskem obratu - primer mesarije : diplomsko delo
Hana Koželjnik Kačičnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V okviru notranjega nadzora mora nosilec živilske dejavnosti zagotoviti zdravstveno ustreznost in varnost živil v vseh fazah proizvodnje in prometa z živili na podlagi veljavne zakonodaje in načel HACCP sistema (analiza tveganja in ugotavljanja kritičnih kontrolnih točk). Na primeru mesarije smo v sodelovanju z Inštitutom za sanitarno inženirstvo proučevali higiensko-tehnične zahteve za živilski obrat in preverjali učinkovitost korektivnih ukrepov ob pojavu preseženih vrednosti mikroorganizmov. V mesariji smo opravili mikrobiološke preskuse iz različnih površin in ugotovili presežne mejne vrednosti pri 70 % odvzetih vzorcev. Predlagali smo korektivne ukrepe (dezinfekcija in dodatno usposabljanje zaposlenih) in ugotavljali, ali so le-ti zadostni za izboljšanje higienskega stanja. Pri ponovnem pregledu mesarije, po opravljeni dezinfekciji, so bile vrednosti aerobnih mezofilnih bakterij v vseh odvzetih vzorcih pod dovoljenimi mejnimi vrednostmi (snažni vzorci). Dezinfekcija se je tako izkazala za učinkovit korektivni ukrep. Preverjanje znanja zaposlenih o higieni živil in HACCP sistemu je pokazalo pomanjkljivo poznavanje tematike s tega področja. Po izvedenem dodatnem izobraževanju zaposlenih se je stopnja znanja zaposlenih znatno povečala, prav tako je bila snažnost obrata v skladu s predpisanimi normativi. S tem smo potrdili, da je dodatno izobraževanje delavcev učinkovit ukrep za izboljšanje higienskega stanja v živilskih obratih, ki je ključno za zagotavljanje varnosti hrane in preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni.
Keywords: varnost živil, HACCP sistem, mesarija, sanitarno-tehnični pregled, mikroorganizmi
Published in DKUM: 07.07.2023; Views: 358; Downloads: 51
.pdf Full text (1,20 MB)

8.
Analiza gibalnih dejavnosti nekoč in danes : diplomsko delo
Nina Grušovnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Analiza gibalnih dejavnosti nekoč in danes je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo se osredotočili na pregled gibalnih dejavnosti na Slovenskem, športno vzgojo pred 50 leti in vse do danes, vlogo vrtca in družine pri usmerjanju h gibalnim dejavnostim, primernost kupljenih in improviziranih športnih pripomočkov ter vključevanje otrok v organizirane gibalne dejavnosti. Opisali smo tudi izbrane gibalne dejavnosti in njihov vpliv na gibalni razvoj otroka. V empiričnem delu smo predstavili in raziskali gibalne aktivnosti otrok ter njihovo poznavanje določenih športnih panog in gibalnih dejavnosti. Izbrane gibalne dejavnosti, ki smo jih podrobneje raziskali, so: gumitvist, kotalke, rolka, rolerji, skiro, kolo, smučanje, košarka, nogomet in drsanje. Prav tako smo poznavanje slednjih raziskali pri starših otrok v njihovem predšolskem obdobju, in sicer s pomočjo anketnih vprašalnikov, ki smo jih primerjali z rezultati anketiranih otrok. Tako smo predstavili in evalvirali postavljene hipoteze. S pomočjo anketnih vprašalnikov smo primerjali telesne dejavnosti otrok s telesnimi dejavnostmi njihovih staršev ter poiskali razlog za pomanjkanje gibalnih aktivnosti otrok danes.
Keywords: gibalni razvoj, predšolski otroci, starši, gibalne dejavnosti, vpliv tehnologije, časovni pregled gibalnih dejavnosti
Published in DKUM: 02.06.2023; Views: 474; Downloads: 67
.pdf Full text (374,20 KB)

9.
Osamljenost in socialna izoliranost pri starejših osebah v času pandemije covid-19
Katja Knuplež, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: V času trajanja pandemije COVID-19 je bil svet prisiljen v omejevanja stikov za zaščito ranljivih skupin, v katero spadajo tudi starejše osebe. Zaradi omejevanja stikov in socialnega distanciranja z namenom zaščite ranljivih in krhkih starejših oseb so nastale številne posledice, kot so depresija, osamljenost, motnje razpoloženja, čustvene motnje, razdražljivost. Namen zaključnega dela je ugotoviti vpliv osamljenosti in socialne izoliranosti v času pandemije COVID-19 na duševno dobro počutje starejših oseb. Metode: Izvedli smo pregled znanstvene literature v angleškem in slovenskem jeziku. Pri pregledu, analizi in sintezi člankov smo uporabili naslednje podatkovne baze: CINAHL, PubMed, Sage in Web of Science. Za izbiro in prikaz člankov iz podatkovnih baz je bil uporabljen diagram poteka iskanja virov po priporočilih PRISMA. S tematsko analizo smo zbrane podatke ustrezno analizirali in sintetizirali. Rezultati: Od skupnega seštevka 1102 zadetkov smo vključili 13 zadetkov. Skozi analizo in sintezo smo dobili štiri podkategorije, in sicer Biološki, Psihološki in Socialni vidik ter Spopadanje s pandemijo. Na podlagi podkategorij smo oblikovali eno glavno kategorijo, in sicer Duševno dobro počutje starejše osebe v času pandemije COVID-19. Razprava in sklep: Negativen vpliv osamljenosti in socialne izoliranosti je terjal negativne posledice na duševnem počutju starejših oseb. Nastale so številne posledice na duševnem počutju starejših oseb, ki so negativno vplivale na sam potek njihovega življenja.
Keywords: osamljenost, socialna izoliranost, starejše osebe, Covid-19, pregled
Published in DKUM: 25.01.2023; Views: 694; Downloads: 261
.pdf Full text (1,75 MB)

10.
Analiza in predlog mreže mobilnih enot nujne medicinske pomoči na območju delovanja dispečerskega centra zdravstva Maribor : magistrsko delo
Matevž Golob, 2022, master's thesis

Abstract: V praksi smo opazili, da je obstoječi sistem nujne medicinske pomoči precej centraliziran, zaradi tega nastajajo na posameznih območjih daljši dostopni časi. To lahko privede do razlik v dostopnosti nujne medicinske pomoči občanom na ruralnih območjih, ki so bolj oddaljena od mestnih središč oziroma začetnih izvoznih lokacij mobilnih enot nujne medicinske pomoči. Namen naloge je preučiti obstoječe stanje in predstaviti povprečne dostopne čase ekip do lokacij izrednih dogodkov ter izdelati identifikacijo potrebnega števila ekip za zagotavljanje dostopnih časov pod mejo, ki je pri 15 minutah. Na osnovi ugotovitev bomo oblikovali predlog za preoblikovanje mreže mobilnih enot nujne medicinske pomoči. Na ta način bomo pomagali zagotoviti enakomernejšo obravnavo in enakomernejše dostopne čase za vse prebivalce ne glede na lokacijo bivanja. Pri tem se bomo primarno oprli na geografske informacijske sisteme (GIS) in podatke, ki se med operativnim delom zbirajo v dispečerskem centru zdravstva Maribor.
Keywords: nujna medicinska pomoč, GIS, izboljšanje dostopa s pomočjo GIS, pregled načinov optimizacije poti, večkriterijsko odločanje
Published in DKUM: 16.01.2023; Views: 341; Downloads: 42
.pdf Full text (5,29 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica