| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
RAZVOJ IN PLANIRANJE NASLEDSTVA NA PRIMERU DRUŽINSKEGA PODJETJA OČKO S.P.
Anja Očko, 2010, final seminar paper

Abstract: Diplomski seminar z naslovom Lastnosti in planiranje nasledstva na primeru družinskega podjetja Očko s.p. ima opisane lastnosti družinskih podjetij, prednosti in slabosti družinskih podjetij, planiranje nasledstva, ter tudi prakstičen primer podjetja, kjer je najprej opisano samo preučevano podjetje, nato sledijo prednosti in slabosti tega podjetja, življenjski cikel podjetja, družine in posameznikov, ter primeri planiranja nasledstva v družinskem podjetju Očko s.p.
Keywords: Nasledstvo, planiranje nasledstva, lastnosti družinskih podjetij, družina, podjetje, življenjski cikel podjetja, življenjski cikel posameznika, prednosti družinskih podjetij, slabosti družinskih podjetij, model življensjskega cikla podjetja, plan nasledstva, rast in razvoj podjetja.
Published: 18.11.2010; Views: 1890; Downloads: 224
.pdf Full text (396,26 KB)

2.
Prednosti in slabosti družinskih podjetij na podlagi podjetja iz prakse
Suzana Magdič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Glavni namen našega diplomskega dela je raziskati prednosti in slabosti družinskih podjetij nasploh in v družinskem podjetju Jelša d.d. Prepoznavanje njihovih prednosti kot tudi slabosti je ključnega pomena, da lahko prednosti izkoristijo za napredek podjetja, slabosti pa minimizirajo ali odpravijo in se tako izognejo pastem, ki prežijo na družinska podjetja. V družinskemu podjetju Jelša d.d. želimo vzpodbuditi razmišljanje o tem, na katerih področjih je njihovo družinsko podjetje drugačno od ostalih, ki niso družinska in kaj so njihove temeljne značilnosti ter na kakšen način jim lahko pomagajo izboljšati poslovanje. Družinska podjetja najbolj zaznamuje vpliv družine na poslovanje oziroma prepletanje družinskega sistema s poslovnim. V družinska podjetja ustanovitelji vlagajo ogromno odrekanja, dela in truda, čutijo se osebno odgovorne za podjetje, dolgoročne cilje postavljajo pred zaslužek, in se vedejo družbeno odgovorno, zato imajo večje možnosti za preživetje in dolgoročni uspeh. Tipične nevarnost, ki se največkrat pojavljajo v teh podjetjih pa so nezadostno planiranje nasledstva, prevelika stopnja centralizacije, nepotizem in izogibanje spremembam.
Keywords: družinsko podjetje, prednosti družinskih podjetij, slabosti družinskih podjetij, konflikti, vpliv družine, značilnosti
Published: 09.06.2016; Views: 804; Downloads: 191
.pdf Full text (943,02 KB)

3.
Družinsko podjetje in njihovo nasledstvo na primeru podjetja avtobusni prevozi Mrgole, d.o.o.
Maja Koren, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V delu diplomskega seminarja smo družinska podjetja predstavili z raziskovanjem različnih definicij, ki se razlikujejo od avtorja do avtorja. V teoretičnem delu smo prikazali značilnosti in prednosti družinskih podjetij. Predstavili smo tudi možne nasledstvene možnosti družinskih podjetij. Zanimalo nas je, zakaj pride do težav pri prenosu podjetja na naslednjo generacijo in kako poteka proces prenosa vodenja ter lastništva, zato smo nasledstvo natančno raziskovali. Zaradi potreb proučevanja podjetja, ki smo ga analizirali v praktičnem delu diplomskega seminarja, smo v nadaljevanju predstavili tudi konflikte, ki lahko nastanejo med družinskimi člani, ter namenili pozornost predvsem konfliktom med očetom in sinovi ter konfliktom oz. rivalstvu med brati in sestrami. V praktičnem delu diplomskega seminarja smo analizirali družinsko podjetje Avtobusni prevozi Mrgole, d.o.o. ter predstavili družinske člane, njihovo dejavnost in potek nastajanja podjetja. Poudarek je bil na praktičnem delu prenosa nasledstva, kjer so predstavljene njihove nasledstvene možnosti. Pri analizi smo se osredotočili predvsem na prenos podjetja na družinske člane, na konflikte med njimi in njihove cilje za prihodnost.
Keywords: družinska podjetja, značilnosti družinskih podjetij, prednosti družinskih podjetij, nasledstvene možnosti, konflikti, družinsko podjetje Avtobusni prevozi Mrgole, d.o.o.
Published: 27.06.2017; Views: 326; Downloads: 71
.pdf Full text (1,20 MB)

4.
Prednosti in slabosti družinskega podjetja
Špela Jug, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Glavni namen našega diplomskega dela je preučiti ter raziskati prednosti in slabosti družinskih podjetij nasploh in v družinskem podjetju Rajmax, d.o.o. Prednosti bo lahko podjetje izkoristilo v prid podjetja, slabosti pa bodo nato skušali zmanjšati in s časom odpraviti. V podjetju Rajmax, d.o.o. bomo skušali ugotoviti, na katerih področjih je njihovo podjetje boljše od ostalih in po čem se razlikujejo od nedružinskih podjetij. V družinskem podjetju se prepletata družina in podjetje, kar je potrebno usklajevati. Lastniki družinskih podjetij so podjetju popolnoma predani, vanj vlagajo veliko truda, časa, denarja in samega sebe. Pomembni so jim dolgoročni cilji podjetja, družbena odgovornost in ponavadi si želijo, da se podjetje ohrani v družinskem krogu. V družinskih podjetjih se pojavljajo tudi slabosti, kot so nasledstvo, čustvene težave, težave pri uvajanju sprememb, dominantnost lastnika in psihološke težave.
Keywords: družinsko podjetje, ključne osebe v družinskih podjetjih, prednosti družinskih podjetij, slabosti družinskih podjetij, družina, podjetje.
Published: 07.11.2017; Views: 836; Downloads: 267
.pdf Full text (1005,46 KB)

5.
Prednosti in slabosti družinskega podjetja na primeru podjetja Železnina Hudovernik, d. o. o.
Nika Holzknecht, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega projekta so prednosti in slabosti družinskega podjetja. Posamezne prednosti in slabosti, ki jih različni avtorji pripisujejo družinskim podjetjem, smo najprej raziskali v teoriji, nato pa smo na podlagi informacij, ki smo jih pridobili s pogovorom s člani družine Hudovernik, posamezne prednosti in slabosti iz teorije preverili na primeru družinskega podjetja Železnina Hudovernik, d. o. o. Zapisane ugotovitve bo lahko uporabilo podjetje v svoji poslovni praksi: poskušalo prednosti izboljšati in izkoristiti, slabosti pa zmanjšati ali celo odpraviti. V prvem delu dela diplomskega projekta smo opredelili značilnosti družinskih podjetij. Opredelili smo pojem družinskega podjetja, vloge članov družine v družinskem podjetju, možne konflikte ter vzroke za njihov nastanek. Zapisano v prvem, teoretičnem delu dela diplomskega projekta, smo v drugem, praktičnem delu dela diplomskega projekta, preverjali na primeru podjetja Železnina Hudovernik, d. o. o. Z raziskanim smo imeli zadostna izhodišča za določitev prednosti in slabosti podjetja, ki smo jih obravnavali v drugem delu diplomskega projekta. Družinsko podjetje predstavlja dva sistema – družinskega in poslovnega, ki ju je potrebno medsebojno usklajevati. Družinsko podjetje gospodarstvu prinaša mnoge prednosti: omogoča visoko transparentnost poslovanja glede prihodkov, stroškov, dobička in delitve le-tega, spodbuja k odgovornosti in razvijanju delovnih navad vseh članov družine ter nudi identiteto in možnost motiviranja za člane in nečlane družine, v njihovi predanosti za doseganje skupnih ciljev. Soočajo pa se tudi s slabostmi, kot so to na primer nasprotje med željami otrok in staršev, omejitev finančnih virov sredstev, pomanjkanje časa za normalno družinsko življenje, prenos težav članov družine, ki so vključeni v družinski posel, v oba sistema, ki ju družinsko podjetje predstavlja. Zaradi navedenega, je za vsako družinsko podjetje še toliko bolj pomembno, da svoje prednosti in slabost dobro pozna.
Keywords: družinsko podjetje, prednosti in slabosti družinskih podjetij, vloge članov družine v družinskem podjetju, družinski odnosi, družinski konflikti, vzroki za konflikte v družinskem podjetju
Published: 29.11.2018; Views: 105; Downloads: 49
.pdf Full text (1,23 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica