| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
POVEZAVA DELNIH PRAZNITEV Z ELEKTRIČNIM POLJEM V ELEKTRIČNIH NAPRAVAH
Matija Milin, 2016, master's thesis

Abstract: V tem magistrskem delu je predstavljen pojav delnih praznitev. Obravnava je osredotočena predvsem na pojav delnih praznitev znotraj srednjenapetostnih podpornih izolatorjev. Predstavljeno je fizikalno ozadje delnih praznitev in fizikalno ozadje preboja v plinu. Opisane so lastnosti dielektričnih materialov. Z metodo končnih elementov je bil izdelan 2D model podpornega izolatorja in nekaj primerov zračnih votlinic znotraj dielektrika. Izvedena je bila analiza vpliva votlinic na delne praznitve v izolatorju.
Keywords: Delne praznitve, električno polje, metoda končnih elementov, podporni izolator
Published: 02.06.2016; Views: 775; Downloads: 85
.pdf Full text (8,16 MB)

2.
VZDRŽEVANJE ZAŠČITNE STRELOVODNE VRVI NA DALJNOVODIH PRENOSNEGA OMREŽJA V SLOVENIJI
Matic Zdolšek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je širši množici predstaviti pomen zaščitnih strelovodnih vrvi v daljnovodni tehniki, koncept vzdrževanja in idejna vpeljava naprednejšega pregleda pri preventivnem vzdrževanju. Podrobneje je opisan razvoj zaščitne strelovodne vrvi z optičnimi vlakni in vzroki nastanka poškodb, kot so atmosferske razelektritve in ostali vremenski vplivi ter mehansko popuščanje. Omenjeno je preventivno vzdrževanje, pregledi daljnovodnih tras in korektivno vzdrževanje s postopki za sanacijo. Predlagan je nov pristop k vzdrževanju zaščitnih strelovodnih vrvi kot nadgradnja pregledov v odnosu preventivnega vzdrževanja, ki vključuje preglede z multikopterji in podrobnejšo poznejšo analizo.
Keywords: atmosferske praznitve, zaščitne strelovodne vrvi, OPGW, vzdrževanje, pregled, poškodba, sanacija, dron
Published: 21.09.2015; Views: 1117; Downloads: 196
.pdf Full text (3,57 MB)

3.
ANALIZA DELNIH PRAZNITEV S POMOČJO STATISTIČNIH METOD
Gašper Centrih, 2013, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je analiza različnih vrst delnih praznitev s statističnimi metodami. Delne praznitve ne vodijo do takojšnjega preboja in uničenja izolacijskega materiala. Če se pojavljajo čez daljši časovni rok, pa lahko negativno vplivajo na izolacijske lastnosti dielektrika. Povzročajo erozijo materiala vse do točke popustitve dielelktrične trdnosti oziroma preboja. Velikega pomena je torej njihovo ocenjevanje in kontroliranje. V magistrski nalogi so bile za analizo delnih praznitev uporabljene različne teoretične porazdelitve kot, normalna, lognormalna in gamma porazdelitev. Za ocenitev povezovanja med dejansko in teoretično porazdelitvijo se uporablja Anderson-Darling test prilagajanja. Kot referenca pa je opravljen še test normalnosti s Kolmogorov-Smirnov testom. S pomočjo pridobljenih parametrov se posameznim vrstam delnih praznitev določijo karakteristične lastnosti.
Keywords: delne praznitve, statistične metode, skoznjiki, podporni izolatorji, normalna porazdelitev, analiza
Published: 17.01.2014; Views: 1415; Downloads: 126
.pdf Full text (7,41 MB)

4.
RAZPOZNAVANJE DELNIH PRAZNITEV V DIELEKTRIKIH S POMOČJO WEIBULLOVE PORAZDELITVE
Marjan Stegne, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava delne praznitve z njihovimi specifičnimi lastnostmi v različnih dielektrikih. Pri predstavitvi dielektrikov je poudarek na umetnih polimernih materialih. Prikazan je nazoren opis pojava delnih praznitev v dielektrikih s podano fizikalno sliko. Predstavljene so metode, ki se uporabljajo za ocenjevanje delnih praznitev in obsegajo električne, neelektrične in statistične metode. Poseben poudarek je namenjen predstavitvi in uporabi Weibullove verjetnostne porazdelitve za ocenjevanje vrednosti delnih praznitev. Za posamezne primere izmerjenih delnih praznitev v laboratoriju je prikazan način analize delnih praznitev z uporabo Weibullove porazdelitve. Podani so rezultati analize za posamezne primere delnih praznitev in potrjena je uporabnost Weibullove analize za ocenjevanje delnih praznitev.
Keywords: dielektriki, delne praznitve, električno polje, Weibullova porazdelitev, električno omrežje, izolacijski elementi
Published: 14.10.2013; Views: 1219; Downloads: 106
.pdf Full text (2,41 MB)

5.
Delne praznitve v stikalnih napravah
Matija Milin, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je opisan pojav delnih praznitev. Delne praznitve so lokalizirane električne praznitve naboja, ki ne povzročijo preboja dielektrika med dvema prevodnikoma. Opisano je več vrst in vzrokov za pojav delnih praznitev. Opisan je tudi način merjenja delnih praznitev v laboratoriju po standardu IEC 60270, kot tudi nekaj novih metod za merjenje in delo z delnimi praznitvami. Praktični del diplomske naloge predstavlja merjenje delnih praznitev na nekaterih elementih stikalnih naprav v laboratoriju ICEM in interpretacija rezultatov.
Keywords: delne praznitve, stikalne naprave, meritve, elementi stikalnih naprav
Published: 12.10.2011; Views: 2078; Downloads: 100
.pdf Full text (12,06 MB)

6.
UPORABA SKOZNJIKOV V DISTRIBUCIJSKEM OMREŽJU
Tadej Črešnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil raziskati problematiko pri uporabi skoznjikov v distribucijskem omrežju in narediti kosovni preskus na 24 kV ameriških skoznjikih proizvajalca Piedmont Dielectrics Corporation. Preskusi so bili izvedeni na neuporabljenih skoznjikih in na tistih, ki so obratovali deset let. Opisani so tudi postopki za preskušanje srednjenapetostnih skoznjikov in merilna proga za meritev delnih praznitev. Vse meritve so bile izvedene v Infrastrukturnem centru za izvajanje energetskih meritev – ICEM, ki se nahaja ob elektrarni Mariborski otok.
Keywords: skoznjik, okvare, delne praznitve
Published: 13.04.2011; Views: 1843; Downloads: 104
.pdf Full text (3,20 MB)

7.
NOTRANJE OKVARE V RAZDELJEVALNEM OMREŽJU
Marjan Zorman, 2010, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga opisuje obratovalne posebnosti, ki imajo vpliv na nastanek notranjih okvar v stikalni napravi in s tem na zanesljivost delovanja elektroenergetskega omrežja. Na osnovi tega so bili analizirani vzroki za nastanek okvar. Kot posebnost obratovanja raziskan električni oblok, ki je posledica notranjih okvar izolacije. Ta je v stikalni napravi podvržena staranju pri prenapetostnih obremenitvah, ki nastanejo ob enofaznih zemeljskih stikih, spremembi obratovalnih stanj in atmosferskih prenapetostih. Na staranje izolacije, vpliva intenzivnost delnih praznitev, ki ne povzročijo takojšnega preboja izolacije, povzročajo pa motnje v okolju in po določenem času tudi okvare. Raziskan je pojav delnih praznitev in izbrane so razne merilne metode, s katerimi lahko ocenjujemo stanje in preostalo življenjsko dobo izolacije. Podane so praktične rešitve za zmanjšanje števila notranjih okvar; z njimi lahko izboljšamo preventivno vzdrževanje elektroenergetskih naprav. Izdelan je postopek spremljanja delnih praznitev trdne izolacije.
Keywords: Notranja okvara, stikalna naprava, distribucijsko omrežje, električni oblok, električna poljska jakost, delne praznitve, korona, trdni dielektrik.
Published: 06.01.2011; Views: 2569; Downloads: 255
.pdf Full text (2,24 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica