| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ZAPOSLITVENA REHABILITACIJA IN ZAPOSLOVANJE GLUHIH IN NAGLUŠNIH
Alma Lorger, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Invalidnost se večinoma razumeva kot stereotip za revščino in socialno izključenost, kar je posledica tega, da se invalidi soočajo z manjšimi zaposlitvenimi možnostmi. Invalidi so na trgu delovne sile ena od najbolj ranljivih skupin, za katere je v povprečju značilna nižja izobraženost in usposobljenost, višja starost in omejitve delovne zmožnosti, kar je posledica njihove invalidnosti. Delo je pomembno tako za pridobivanje materialnih sredstev za življenje invalida kot tudi za ohranjanje njegove socialne in psihološke vrednosti,za ohranjanje njegovega dostojanstva. Zaposlitev je najboljše varovalo pred socialno izključenostjo,je temelj socialne varnosti posameznika, saj mu zagotavlja sredstva za preživljanje, vključevanje v družbo in možnost samouresničitve. Položaj invalidov se je začel izboljševati,ko je začela prevladovati misel o normalizaciji in integraciji invalidov v družbo. Osnovna ideja temelji na dejstvu, da imajo invalidi pravico do družine in življenja v običajnih življenjskih okoljih. Da bi to dosegli, so invalidi potrebovali pripravo na samostojnejše življenje, usposabljanje in prilagoditev okolja na novo stvarnost, kar je narekovalo spremembe v rehabilitacijskih in izobraževalnih programih. V tem diplomskem delu obravnavamo zaposlitveno rehabilitacijo invalidov, ki je namenjena izvajanju posameznih aktivnosti, s katerimi se omogoča invalidom, da pridobijo ustrezno zaposlitev, da jo ohranijo in v njej napredujejo. V empiričnem delu na osnovi anketne metode raziskujemo ključne vidike zadovoljstva gluhih in naglušnih oseb, ki so bile vključene v programe zaposlitvene rehabilitacije v podjetju Racio d.o.o. Celje.
Keywords: človekove pravice, brezposelnost, zaposlitev, invalidi - gluhi in naglušni, zaposlitvena rehabilitacija (ZR), zaposlovanje invalidov.
Published: 22.08.2011; Views: 2325; Downloads: 285
.pdf Full text (947,21 KB)

2.
PRAVICE INVALIDOV S KRONIČNO VNETNO ČREVESNO BOLEZNIJO NA PODLAGI KONVENCIJE ZDRUŽENIH NARODOV O PRAVICAH INVALIDOV IN REALIZACIJA LE TEH S POMOČJO DRUŠTVA
Barbara Dreo, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o pravicah invalidov, natančneje o pravicah invalidov s kronično vnetno črevesno boleznijo. V diplomski nalogi je podrobneje predstavljena Konvencija Združenih narodov o pravicah invalidov, njen razvoj, pomen, vsebina in ukrepi iz strani držav. Konvencija je temeljni pravni vir s katerim so urejene pravice invalidov. Je temelj na katerem temeljijo vsi ostali pravni viri in vse aktivnosti društev ter organizacij. Preko vsebine konvencije so zajeta načela konvencije in prizadevanja držav za uveljavljanje le teh. Poseben poudarek v diplomski nalogi je na Evropski zvezi društev za Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis – EFCCA, še bolj pa sem izpostavila slovensko Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen – Društvo za KVČB, njegov razvoj, predvsem pa naloge in aktivnosti društva, s katerimi dosegajo svoje cilje pri zavzemanju za pravice invalidov s kronično vnetno črevesno boleznijo. Konvencija o pravicah invalidov se namreč, na žalost, ne izvaja vedno tako, kot bi si vsi, predvsem pa invalidi želeli. Na to pa opozarjajo invalidska društva na nacionalni in mednarodni ravni. Gre za to, da so društva glas bolnih in invalidnih ljudi, ki jim poleg bolezni v življenju vse skupaj otežuje še zaničevanje, diskriminacija in nevednost drugih ljudi. Čeprav se proti neenakovrednosti in diskriminaciji invalidov bori že sama konvencija, je realna slika taka, da je to pogosto zgolj zapis pravic, na katere še država pogosto pozablja. Zato brez društev, ki se z vso silo zavzemajo za njihove pravice in opozarjajo na napake, življenje invalidov nebi bilo tako polno in kakovostno.
Keywords: pravice invalidov, pravice invalidov s kronično črevesno boleznijo, Konvencija o pravicah invalidov, EFCCA, Društvo za KVČB
Published: 01.12.2014; Views: 790; Downloads: 104
.pdf Full text (277,32 KB)

3.
PRAVICE INVALIDOV PO SODNI PRAKSI SODIŠČA EU
Brigita Trobentar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Invalidi predstavljajo v Evropski uniji eno šestino prebivalstva. So največja manjšina na svetu, ki je upravičena do posebnega pravnega varstva. V letu 2006 je Sodišče EU prvič definiralo pojem »invalidnost«. Pred tem je obstajalo mnogo razlag tega pojma, ki pa so se bolj osredotočale na medicinski vidik pojmovanja invalidnosti kot na družbeni vidik. Sodišče EU je navedlo, da je iz zahteve po enotni uporabi prava EU in načela enotnosti ponudilo avtonomno razlago pojma. Diplomska naloga obravnava pravice invalidov, osredotočena je na primere iz sodne prakse Sodišča EU. V uvodu so razloženi osnovni pojmi za lažje razumevanje nadaljnjega obravnavanja problematike in osnovni pravni akti, sprejeti na mednarodni ravni in ravni Evropske unije.
Keywords: pravice invalidov, invalidnost, diskriminacija, diskriminacija zaradi invalidnosti, Sodišče EU, sodna praksa
Published: 02.12.2014; Views: 877; Downloads: 192
.pdf Full text (485,40 KB)

4.
Odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidni osebi
Katarina Budič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo se ukvarjali s problematiko zaposlovanja invalidov in njihovimi pravicami. Tako kot v državah po svetu, je tudi v Sloveniji brezposelnost invalidov večja od brezposelnosti ostalega prebivalstva. Da bi izenačili možnosti zaposlovanja invalidov, je v ta namen državna politika razvila vrsto ukrepov, ki jih je povzela iz drugih držav. Nekaterim pomembnejšim, kot so zaposlitvena rehabilitacija, zaščitna zaposlitev, podporna zaposlitev, zaposlitveni centri in vzpodbude za zaposlovanje smo posvetili več pozornosti. Primerjali smo tudi podatke Zavoda za zaposlovanje in Statističnega urada ob predpostavki, da je zaposlitvena možnost invalidov manjša kot pri neinvalidih. Poudarek smo dali na varstvene določbe, ki jih je zakonodajalec predvidel, da bi invalidom omogočil dodatno varstvo pri zaposlitvi, v času trajanja in pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Dejstvo je, da so pravice invalidov vključene v številne zakone in predpise, kar povzroča nepreglednosti in nejasnosti. Izpostavili smo tri najpomembnejše zakone, in sicer: Zakon o delovnih razmerjih, Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter Zakon o poklicni rehabilitaciji in zaposlitvi invalidov.
Keywords: invalid, pravice invalidov, ustrezno delovno mesto, zakon o delovnih razmerjih, zakon o rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi
Published: 04.07.2016; Views: 473; Downloads: 59
.pdf Full text (1,02 MB)

5.
PRAVICE DELOVNIH INVALIDOV
Gabriela Firšt, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene pravice delovnih invalidov, ki predstavljajo najštevilčnejšo skupino med invalidi. V Sloveniji nimamo enotnega zakona, ki bi podal definicijo invalida, temveč je teh več. Status delovnega invalida pa imajo le tisti, ki pridobijo katero od pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Kljub temu, da zavarovanec uveljavlja pravice pri zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, je obveznost za uresničitev nekaterih od njih na strani delodajalca. Delovne invalide razvrščamo v različne kategorije invalidnosti, odvisno od tega kako težke posledice je invalidnost pustila pri zavarovancu. V kolikor postane zavarovanec popolnoma nezmožen za delo, mu pripada pravica do invalidske pokojnine, s katero se mu želi omogočiti čim boljše življenje. V primeru zmožnosti za delo, pa se poskuša delovnemu invalidu omogočiti čim večjo dejavnost na trgu dela v skladu z njegovo preostalo delovno zmožnostjo. Namen diplomske naloge je tudi predstaviti položaj delovnega invalida v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi ter vloga delodajalca pri pravicah delovnih invalidov. Invalidi se le stežka uveljavljajo na trgu dela, saj se jim delodajalci pogosto želijo izogniti zaradi obveznosti, ki jih s sabo prinaša zaposlitev invalida. Zato je še toliko bolj pomembno, da se pravice invalidov spoštujejo ter se jim s tem omogoči, da ne občutijo neenakosti in se lažje vključijo na trg dela.
Keywords: Invalid, delovni invalid, pravice invalidov, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, socialna varnost
Published: 16.09.2016; Views: 585; Downloads: 67
.pdf Full text (665,66 KB)

6.
Zgodovinski razvoj pravic invalidov do sprejetja MKPI
Miha Erhatič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Invalidi so heterogena skupina, za katero so značilne različne invalidnosti in zato lahko v literaturi srečamo številne definicije invalidnosti. Tako kot je pri številu definicij invalidnosti, je tudi področje urejanja človekovih pravic močno razvejano. Naloga prikazuje pomembnejše dokumente, ki urejajo človekove pravice invalidov do sprejetja Mednarodne konvencije o pravicah invalidov. Pravna ureditev pravic invalidov je zahtevna tematika, ki je med seboj zelo prepletena in s tem tako na mednarodni kot tudi na ravni RS urejena s številnimi zakoni. Na mednarodni ravni so v nalogi predstavljeni predpisi, ki to področje urejajo in so jih sprejele: OZN, Mednarodna organizacija dela, Svet Evrope in Evropska unija. Na nacionalni ravni pa je ureditev pravic invalidov prikazana po različnih področjih. Tako je prikazano področje vzgoje in izobraževanja, dela in zaposlovanja, zdravstvenega varstva, pokojninskega in invalidskega zavarovanja, starševskega varstva in družinskih prejemkov, socialnega varstva vojnih invalidov ter kulture.
Keywords: invalidi, pravice invalidov, mednarodna ureditev, nacionalna ureditev
Published: 22.01.2019; Views: 180; Downloads: 27
.pdf Full text (749,34 KB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica