| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ŠOLA IN OTROKOVA PRAVICA POVEDATI SVOJE MNENJE
Staša Račnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Otrokom pripadajo temeljne človekove pravice in svoboščine, v skladu z njihovo starostjo in zrelostjo. Te so opredeljene v številnih mednarodnopravnih aktih, med katerimi so najpomembnejši v diplomskem delu tudi omenjeni. Otrokom pripada posebno varstvo in skrb, zato jim pripadajo tudi posebne pravice, opredeljene v Konvenciji ZN o otrokovih pravicah, Evropski konvenciji o uresničevanju otrokovih pravic in v drugih aktih. V diplomskem delu so omenjeni tudi Ustava RS, zakoni, ki dajejo otroku pravico, da pove svoje mnenje in relevantni predpisi s področja šolstva. Prav tako je na kratko opisana tudi svoboda izražanja. Za boljše razumevanje področja otrokovih pravic je potrebno najprej opredeliti pojem otroka, razložiti njegov prehod od objekta pravic k subjektu, ter opisati njegove pravice. Otrokom so pravice zagotovljene tudi na področju izobraževanja. Najpomembnejša je že sama pravica do izobraževanja. Države, ki spoštujejo človekove pravice, morajo namreč zagotavljati pogoje za izobrazbo svojih državljanov. V šoli imajo otroci tudi pravico do varnosti, svobode izražanja, vesti, zasebnosti, družinskega življenja ter zbiranja in združevanja. Pomembno je, da ima otrok možnost sodelovati v vseh postopkih v zvezi z njim in da lahko izrazi svoje mnenje. Pravica do izražanja mnenj se v šoli uresničuje na različne načine. V nekaterih primerih otrokove pravice uveljavljajo starši, v drugih pa otroci sami. Ta pravica se različno uresničuje v osnovnem in v srednjem izobraževanju, saj imajo v slednjem otroci več možnosti, da sami poskrbijo za svoje pravice. Pri tem pa se postavlja vprašanje, če je v šoli ta pravica res dovolj uresničena in s tem zagotovljena največja korist otroka.
Keywords: Človekove pravice, otrokove pravice, svoboda izražanja, otrok, vzgoja in izobraževanje, šola, pravica povedati svoje mnenje, pravice in dolžnosti učencev.
Published: 29.09.2010; Views: 5978; Downloads: 370
.pdf Full text (530,45 KB)

2.
DISCIPLINA IN MOTIVACIJA PRI POUKU GLASBE V ZADNJEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE
Anja Ramot, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko nalogo, ki nosi naslov Disciplina in motivacija pri pouku glasbe v zadnjem triletju osnovne šole sestavljata teoretični in praktični del. Pomanjkanje discipline je danes največji problem, s katerim se srečujejo šole. V prvem, teoretičnem, delu diplomske naloge sta podrobneje predstavljeni disciplina in motivacija. Pri problemu discipline smo se osredotočili na vzroke, zakaj v šolah sploh prihaja do nediscipline. Opisanih je nekaj disciplinskih problemov v slovenskih šolah in šolah v tujini. Prav tako so navedeni napotki za učitelje pri soočanju z nedisciplino in za preprečevanje nediscipline. Ker se učenci vedno bolj zavedajo svojih pravic, dolžnosti pa skorajda ne poznajo, smo v diplomski nalogi opisali tudi pravice in dolžnosti učencev, kazni in pohvale ter kako in kdaj se uporabljajo. Drugi sklop teoretičnega dela je namenjen motivaciji. Opisane so motivacijske teorije, ki jih delimo na teorije, ki so usmerjene na potrebe, na delovanje in k cilju. Podrobneje je opisana učna motivacija. Analizirali smo, kako v šoli delujejo motivirani in nemotivirani učenci ter kako na njih vplivata vzgoja in okolje. V drugem, praktičnem, delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati anketnih vprašalnikov in razlaga le-teh. Ugotovili smo, da so učitelji zadovoljni z disciplino, ki jo imajo pri glasbeni vzgoji, učenci pa prav tako z učitelji, ki jih znajo pri pouku dobro motivirati.
Keywords: Glasbena vzgoja, disciplina, motivacija, kazen, pohvala, pravice in dolžnosti učencev
Published: 02.08.2012; Views: 2320; Downloads: 222
.pdf Full text (2,29 MB)

3.
Načela disciplinskega pristopa
Mateja Pšunder, 2006, review article

Abstract: Raziskave kažejo, da je disciplina v šolah še vedno precej tradicionalna in kot takšna problematična, saj pri učencih ne podpira razvoja samodiscipline in odgovornosti. Če želimo aktualizirati disciplino v šolah, je treba disciplino najprej ustrezno razumeti, jo pojmovati. Danes je prevladalo prepričanje, da o tem, kateri disciplinski pristop je dober ali učinkovit, ne morejo soditi zunanji strokovnjaki, temveč lahko o tem presojajo učitelji sami. Namen prispevka je stališča nekaterih sodobnih avtorjev o disciplini obupoštevanju izsledkov raziskavo navedeni tematiki v tujini in pri nas združiti v načela, ki naj bi učitelje vodila pri presojanju disciplinskega pristopa. Izhodišča za oblikovanje načel so nam pomenile skupne točke med posameznimi avtorji. Načela, ki so usmerjena v doseganje obeh temeljnih ciljev discipline, bi po našem mnenju lahko bila aktualna tudi pri nas.
Keywords: vzgoja in izobraževanje, disciplina, disciplinski pristopi, pravice učencev, dolžnosti učencev, razredni menedžment
Published: 10.07.2015; Views: 397; Downloads: 41
URL Link to full text

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica