| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PREVZEMI IN IZTISNITVE MANJŠINSKIH DELNIČARJEV
Urban Gošnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem predstavil teoretični okvir prevzemov ter delovanja in sestave delniških družb. Nadalje so predstavljene pravice delničarjev, ki jih le-ti uživajo na osnovi lastništva delnic. Znotraj pravic vseh delničarjev se pojavlja manjša skupina ljudi, ki pa zaradi premajhnega deleža glasovalnih pravic ne morejo vplivati na odločitve v družbi, čeprav jih te odločitve prizadenejo. Končno so predstavljene možnosti, ki jih imajo manjšinski delničarji za zavarovanje svojih interesov nasploh, pa tudi postopek iztisnitve in izstopa malih delničarjev iz družbe in njihove možnosti za dosego ustrezne višine denarne odpravnine.
Keywords: prevzemi, motivi, vrste prevzemov, posledice prevzemov, delniške družbe, organi, pravice delničarjev, manjšinski delničarji, pravice manjšinskih delničarjev, iztisnitev, izstop
Published: 26.08.2010; Views: 2591; Downloads: 683
.pdf Full text (998,80 KB)

2.
PRAVICE DELNIČARJEV
Dejan Fras, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje podatke o delniških družbah, delnicah in pravicah delničarjev. Slednje ima v tem delu najpomembnejšo vlogo. Pravice delničarjev so v Sloveniji jasno opredeljene, ureja jih Zakon o gospodarskih družbah. Tudi Evropska unija je to področje vzela pod drobnogled in ga uredila z raznimi direktivami, te pa so posledično vplivale na posamezne države članice EU. Razumeti je potrebno, da živimo v globalnem svetu, ki je postal neskončno prepleten. Delničarji so deležni različnih pravic, od premoženjskih pa do članskih. Veliko vlogo predstavlja tudi to, ali je delničar manjšinski ali večinski. Če je delničar v vodilnem položaju glede deleža, lahko pride do popolnega lastništva družbe. To je njegova pravica. Seveda je tak postopek zakonsko urejen. Manjšinski delničar pa se lahko v določeni meri »pogaja« o odškodnini, ki mu pripada v takem primeru. Pomembno spoznanje, ki ga je dobro upoštevati je, da če postanete delničar, je najprej na vas, da se o vaših pravicah in dolžnostih dodobra seznanite, da se boste lažje znašli v poslovnem svetu kot delničar.
Keywords: Delnice, delničarji, delniška družba, pravice delničarjev, zakon o gospodarskih družbah, obveznosti delničarjev.
Published: 18.07.2013; Views: 3492; Downloads: 666
.pdf Full text (714,88 KB)

3.
Ureditev pravic delničarjev iz prve in druge delničarske direktive v Združenem kraljestvu in Sloveniji
Hana Šrot, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava pravice delničarjev, ki izhajajo iz 1. in 2. delničarske direktive, pri čemer je poudarek dan na njihovo implementacijo v dveh državah članicah Evropske unije – Združenem kraljestvu in Sloveniji. Urejanje pravic delničarjev družb, ki kotirajo na borzi, se je na ravni Evropske unije začelo na začetku 21. stoletja, ko je Evropska komisija leta 2007 sprejela 1. delničarsko direktivo (v nadaljevanju: 1. Direktiva) o uveljavljanju določenih pravic delničarjev. V istem obdobju je svetovna finančna kriza že spodbudila razmisleke o potrebi po dodatni regulaciji ter reviziji 1. Direktive, kar se je realiziralo leta 2017 z 2. delničarsko direktivo (v nadaljevanju: 2. Direktiva) glede spodbujanja dolgoročnega sodelovanja delničarjev. V osrednjem delu je najprej obravnavana prva delničarska direktiva, vključno s sistematičnim pregledom njene vsebine. Šest ključnih področij, ki jih ureja, je najprej predstavljenih v kontekstu same direktive, nato pa je predstavljena še njihova normativna ureditev v Združenem kraljestvu ter v Sloveniji, kjer je hkrati podana tudi primerjava med obema sistemoma. Na kratko je podana tudi predstavitev okoliščin, ki so pripeljale do revizije 1. Direktive. Nenazadnje je po enakem sistemu kot 1. Direktiva obravnava še 2. Direktiva, od analize njenih določb do primerjave implementacije v Združenem kraljestvu in Sloveniji. Avtorica je v delu ugotovila, da so bile za implementacijo obeh direktiv večje spremembe potrebne v Sloveniji, saj domača zakonodaja nekaterih institutov sploh ni urejala. Čeprav Slovenija še ni implementirala 2. Direktive, je iz predloga novele ZGD-1K razvidno, da bo določena področja potrebno urediti povsem na novo. Spremembe zakonodaje Združenega kraljestva so bile znatno manjše, kar gre deloma pripisati temu, da je Združeno kraljestvo že imelo zelo razvit zakonodajni okvir, ki je urejal večino institutov, deloma pa temu, da je tekom postopka sprejemanja direktiv Združeno kraljestvo izkoristilo svoj vpliv znotraj Evropske unije in ugovarjalo vrsti predlaganih določb, ter doseglo njihovo predrugačenje ali pa izključitev iz končnega besedila direktiv.
Keywords: pravice delničarjev, Direktiva 2007/36/ES, Direktiva (EU) 2017/828, ZGD-1K.
Published: 19.12.2019; Views: 184; Downloads: 72
.pdf Full text (720,30 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica