| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
STRAH PRED GOVOROM PRI ODRASLIH TEČAJNIKIH TUJEGA JEZIKA
Lavra Kunc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Tema sledečega diplomskega dela je »Strah pred govorom pri odraslih tečajnikih tujega jezika«. Namen naloge je raziskati stopnjo in razloge za strah pred uporabo tujega jezika. 20 tečajnikov iz Slovenije in Avstrije, starih med 28 in 52 let so kot anketiranci del te analize. Vsi anketirani so v preteklosti obiskovali vsaj eno stopnjo jezikovnega tečaja. Slovenci so obiskovali tečaj nemškega jezika, Avstrijci pa tečaj slovenskega jezika. Izkušnje pri delu z obema ciljnima skupinama so pokazale velike razlike (tudi v strahu pred uporabo jezika). Slovenski in avstrijski tečajniki imajo povsem različne cilje in pričakovanja, kaj želijo na tečaju doseči. Te razlike so bile natančneje raziskane v okviru empiričnega dela. Podlaga za raziskovanje strahu pred uporabo tujega jezika (predvsem govora) so bila teoretična izhodišča, črpana iz strokovne literature. Ključne besede: strah, tečaj tujega jezika, odrasli tečajniki, poznavanje slovnice, poznavanje besednega zaklada, komunikacijske sposobnosti.
Keywords: strah, tečaj tujega jezika, odrasli tečajniki, poznavanje slovnice, poznavanje besednega zaklada, komunikacijske sposobnosti.
Published: 25.10.2016; Views: 688; Downloads: 63
.pdf Full text (905,90 KB)

2.
PREGLEDI K SPOZNAVANJU IN RABI MADŽARSKEGA JEZIKA MED ODRASLIMI V DOLGI VASI IN UČENCI GENTEROVSKE ŠOLE V PREKMURJU
Aleksandra Horvat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Diplomska naloga analizira poznavanje in rabo madžarskega jezika med prebivalci Dolge vasi in učenci Dvojezične osnovne šole Genterovci. Glavni cilj moje naloge je bil ugotoviti obseg znanja madžarskega jezika. Podatke sem zbrala s pomočjo dveh različnih anket. Prebivalci Dolge vasi so izpolnili vprašalnik, ki je vseboval šestdeset vprašanj, učenci DOŠ Genterovci pa vprašalnik s petdesetimi vprašanji. V Dolgi vasi sem anketirala 30 oseb treh različnih generacij, v DOŠ Genterovci pa 25 učencev od petega do devetega razreda. Anketirani učenci se madžarščino učijo kot materni jezik, nekateri pa kot jezik okolja. Vprašalnik s 60-imi različnimi vprašanji je vseboval štiri tipe vprašanj, vprašalnik z 50-imi različnimi vprašanji pa pet tipov vprašanj. Tipi vprašanj in odgovori so bili sledeči: a) Pri izbirnem tipu vprašanj so anketiranci morali izbrati med dvema oz. tremi podanimi odgovori. Ta tip vprašanj je bil z vidika zbiranja in analize (obdelave) podatkov najenostavnejši. b) Pri vprašanjih dopolnilnega tipa so anketiranci morali dopolniti povedi z za njih najprimernejšimi besedami. c) Nadomestni tip vprašanj je bil najtežji, saj prav tukaj anketiranci največkrat niso podali nobenega odgovora. d) Pri dopolnjevalnem tipu vprašanj so anketiranci besedi morali dodati primerno končnico in postavili glagol v ustrezno slovnično obliko. e) Popravljalni tip vprašanj je bil navzoč le pri anketi, ki so jo izpolnili učenci. Učenci so morali podano slovensko besedo zamenjati z ustrezno madžarsko besedo. Pri vseh petih tipih vprašanj so se odgovori pojavili v narečni, pogovorni, kontaktni in regijski pogovorni obliki.
Keywords: poznavanje jezika, raba jezika, vprašalnik, anketiranci, tipi vprašanj
Published: 18.01.2011; Views: 1372; Downloads: 95
.pdf Full text (1,51 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica