| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
VLOGA POZAVAROVANJA NA SLOVENSKEM IN EVROPSKEM TRGU
Bernardka Valenko, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno osvetlitvi nekaterih značilnosti pozavarovanja ter zapletov, ki se pojavljajo na slovenskem in evropskem trgu. Kondicija slovenskih zavarovalnic je menda dobra, kljub kakšnim praskam, ki jih je, enim bolj, drugim manj, prizadela finančna kriza. V prihodnosti je v svetu moč pričakovati rast premije tako pri tradicionalnih pozavarovanjih, kot tudi pri alternativnih prenosih tveganj. Vzrok za rast premije pri tradicionalnem pozavarovanju naj bi bil predvsem rast cen zavarovanj, povpraševanje pa naj bi ostalo približno na enaki ravni. V svetovnem pozavarovalništvu se močno odraža naraščanje vrednosti nastalih škod, predvsem tistih, ki so nastale kot posledica naravnih nesreč, kar močno vpliva na dosežene rezultate pozavarovalnic. Hitro naraščanje vrednosti nastalih škod iz naravnih nesreč lahko pojasnimo z večjo gostoto prebivalstva in z naraščanjem vrednosti na izpostavljenih področjih, dodamo pa lahko še spremembe v naravnem okolju ter posledično učinke na lokalnem podnebju. Kljub vsemu pa je potrebno pozornost namenjati tudi nagli rasti nevarnostnih dogodkov, ki jih povzroča človek. Trendi v svetovnem zavarovalništvu in pomanjkljivosti tradicionalnih oblik pozavarovanj tako nudijo skoraj idealne pogoje za nadaljnji razvoj alternativnih prenosov tveganj (ART).
Keywords: pozavarovalnica, pozavarovanje, pozavarovatelj, retrocesionar, retrocesija, proporcionalna pozavarovanja, alternativni prenos tveganj, premija, škodne rezervacije
Published: 15.02.2011; Views: 1456; Downloads: 124
.pdf Full text (1,39 MB)

3.
MATEMATIČNE OSNOVE POZAVAROVANJA
Mihael Pisanec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V uvodnem poglavju so predstavjene osnove verjetnostnega računa. Te so prilagojene (z označbami in obliko) za nadaljna poglavja. V drugem poglavju je osrednja tema število škodnih primerov. Ta števila opišemo v smislu slučajne spremenljivke. Nastavimo enačbe za izračun osnovnih karakteristik števila škodnih primerov, katere bomo kasneje potrebovali za konstrukcijo porazdelitvene funkcije. V naslednjem poglavju s pomočjo slučajne sestavljene spremenljivke opišemo višino škod. Opišemo, kako lahko izračunamo osnovne karakteristike te slučajne spremenljivke. Slednje uporabljamo za konstrukcijo porazdelitvene funkcije velikosti škod. Uvedemo pomoţno spremenljivko, s katero lahko različno vplivamo na te porazdelitvene funkcije. Porazdelitvena funkcija nam ponazarja porazdelitev višine škod v procentih. Zaradi tega vpeljemo funkcijo limitne pričakovane vrednosti, ki nam prikazuje porazdelitev višine škod v denarnih enotah. Na koncu poglavja opišemo gamma, log-normalno in pareto porazdelitveno funkcijo, saj se te navadno uporabljajo v zavarovalništvu za predstavitev porazdelitve velikosti škod. V zadnjem poglavju je opisano, kaj pojem pozavarovanje predstavlja. Predstavljeni so različni pozavarovalni programi: kvotno (angl. quota share), vsotopreseţkovno (angl. surplus), škodnopreseţkovno (angl. excess of loss),... Nato uporabimo pridobljeno znanje iz prejšnjih poglavih za izračun osnovnih pozavarovalnih premij.
Keywords: pozavarovanje, neproporcionalno pozavarovanje, proporcionalno pozavarovanje, osnove statistike
Published: 14.11.2011; Views: 1250; Downloads: 204
.pdf Full text (1,32 MB)

4.
5.
6.
7.
8.
9.
Vpliv izbire modela pozavarovanja na stabilnost poslovanja zavarovalnice
Jože Zorman, 2016, master's thesis

Abstract: V tej magistrski nalogi sem predstavil pozavarovanje kot nek interni poslovni odnos med zavarovalnico in pozavarovalnico, ki pomembno vpliva na poslovne rezultate zavarovalnice. Opisal sem oblike in načine pozavarovanja v teoriji in v dejanski praksi. Prvi del naloge se nanaša na pomen prepoznavanja tveganja, pred katerim se lahko zaščitimo tako, da se z zavarovalno pogodbo prenaša iz zavarovanca na zavarovalnico. V drugem delu so analizirani procesi, ki potekajo v zavarovalnici z namenom, da bi pravilno ocenili tveganje in ga nad določenim samopridržajem v obliki presežka tveganja prenesli na pozavarovalnico. V tretjem delu obravnavam postopke, ki predstavljajo sodelovanje zavarovalnice s pozavarovalnico in zajemajo analizo pozavarovanja različnih zavarovalnih vrst, ceno pozavarovanja, ocenjevanje tveganj in določanje največje verjetne škode in kar je bolj pomembno, da se na podlagi analiz konkretnih primerov izboljšuje ukrepe za stabilno in varno poslovanje zavarovalnice. Če je praksa prevzemanja tveganja in prenašanja presežkov tveganja skrbno urejena, bo manj verjetno, da pri teh postopkih pride do kakršnekoli napake, ki bi lahko negativno vplivala na poslovne rezultate zavarovalnice. Glede na vse to je mogoče zaključiti, da ima pozavarovanje pomembno vlogo pri zagotavljanju stabilnosti in varnosti poslovanja zavarovalnice. Pomembno pa je, da zavarovalnica pravilno prepoznava tveganja in da presežke teh tveganj nad lastnim samopridržajem skrbno prenaša na pozavarovatelje.
Keywords: Zavarovalnica, zavarovanje, pozavarovanje, tveganje, največja verjetna škoda, poslovni rezultat.
Published: 09.12.2016; Views: 616; Downloads: 111
.pdf Full text (1,08 MB)

10.
Porazdelitve ekstremnih vrednosti za potrebe določanja lastnih deležev pri pozavarovanju
Aleša Cipot, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava teorijo ekstremnih vrednosti in njene porazdelitve, ki imajo velik pomen pri modeliranju velikih premoženjskih škod v pozavarovalništvu. Delo je razdeljeno na dva dela, in sicer teoretični ter empirični del. V prvem poglavju so zapisani osnovni pojmi iz verjetnosti in statistike. V drugem poglavju je podrobneje obravnavana teorija ekstremnih vrednosti in splošna parametrična pristopa, to sta: model maksimumov skupin podatkov in model preseganja mejne vrednosti. V tretjem poglavju sta predstavljeni grafični orodji, graf kvantilov in graf povprečnih odmikov, ki nam pomagata pri določanju mejne vrednosti pri drugem parametričnem pristopu. V četrtem poglavju je definirana mera tveganja, njene lastnosti in pogosto uporabljeni meri tveganja, tvegana vrednost ter pričakovani primanjkljaj. V petem poglavju obravnavamo pozavarovanje in na kratko predstavimo oblike ter načine pozavarovalnega kritja. Teoretični del zaključujemo z uporabo teorije ekstremnih vrednosti v pozavarovalništvu. V empiričnem delu naloge je obravnavana teorija ekstremnih vrednosti na realnih podatkih izbrane zavarovalnice. Tu določimo porazdelitveno funkcijo ekstremnih škod in podamo rezultate mer tveganj, ki predstavljajo pravo dodano vrednost uporabe teorije ekstremnih vrednosti v pozavarovalništvu. Tako z grafičnimi in teoretičnimi metodami, opisanimi v prvem delu naloge, upravičimo uporabo teorije ekstremnih vrednosti na danih podatkih.
Keywords: teorija ekstremnih vrednosti, model maksimumov skupin podatkov, posplošena porazdelitev ekstremnih vrednosti, model preseganja mejne vrednosti, posplošena Paretova porazdelitev, mera tveganja, tvegana vrednost, pričakovani primanjkljaj, pozavarovanje, lastni delež.
Published: 19.07.2016; Views: 956; Downloads: 180
.pdf Full text (4,89 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica