| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razvoj metodologije za razvrstitev zaznavnih ploskev pri oblikovanju izdelkov
Andrej Cupar, 2015, doctoral dissertation

Abstract: Disertacija obravnava problematiko vrednotenja površja. To površje je lahko elementarna ploskev, ploskev, sestavljena iz elementarnih ploskev, 3D skenogram ali mrežni model. Uporabljamo izraz zaznavne ploskve, ki predstavljajo površje, ki ključno vpliva na zaznavanje izdelka z uporabniškega vidika. Pri tem nas ne zanima estetska vrednost teh ploskev, ampak metodologija, ki omogoča vrednotenje. Za ta namen smo predstavili metodologijo n×n, ki se izvaja hkrati v programskem okolju Rhinoceros (RH) in dodatku Grasshopper (GH). V GH je nastavljena procedura z uporabo standardnih gradnikov GH. Rezultat te analize je najprej n×n matrika, v kateri so zbrane n×n razdalje, ki so v nadaljevanju normirane in zbrane v normalizirani n×n matriki. Iz normirane n×n matrike izhajajo izračuni za lastnosti CASP. S temi štirimi lastnostmi lahko ovrednotimo vsako površje; označujejo pa ukrivljenost, pospešenost, simetrijo in proporcionalnost. Rezultati so primerljivi samo pri elementarnih ploskvah. Elementarna ploskev je ploskev, ki ima podobno ukrivljenost ali predstavlja oblikovno značilnost ali del oblikovne značilnosti. Pri kompleksnih ali sestavljenih ploskvah lahko rezultate primerjamo samo za določen tip objektov; na primer samo za obraze. Sicer kompleksne ploskve segmentiramo in razdelimo na elementarne. Prikazanih je tudi nekaj vmesnih razvojnih faz, v katerih smo uporabili drugačne analitične postopke, ki smo jih na koncu opustili. Vseeno lahko z njimi analiziramo geometrijo, le povezati in aktivirati je potrebno ustrezne gradnike v GH; kot je recimo izris in analiza linije prereza ali prerez dveh prostorskih teles. V eksperimentalnem delu je zbranih nekaj praktičnih primerov uporabe CASP in postopki za izboljšavo dizajnerskega procesa za nadaljnjo uporabo. Prikazana je uporaba CASP metode na sedežih profesionalnih tekmovalnih koles, na računalniških miškah, na obrazih, na zadku avtomobila Tushek & Spigel – TS 600 in na obrezilnih orodjih za industrijske stiskalnice. Predstavljena je metoda, ki smo jo poimenovali DEGI, kjer uporabimo obstoječo geometrijo in jo vgradimo v nov izdelek.
Keywords: metodologija, dizajn, analiza, površje, računalniška grafika, modeliranje
Published: 01.12.2015; Views: 1042; Downloads: 124
.pdf Full text (6,36 MB)

2.
ALGORITEM PREDVIDEVANJA POPLAVNIH OBMOČIJ Z UPORABO PODATKOV LiDAR
Matej Brumen, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Z napredovanjem računalniške tehnologije se zadnje čase pojavlja čim več različnih fizikalnih simulacij, med katere spadajo tudi simulacije dinamike tekočin. Enačbe Navier-Strokes opisujejo takšno gibanje tekočin v 3D prostoru, katerih diskretizacija in reševanje na CPU porabi veliko časa. Zato bi si želeli lažjo in hitrejšo metodo za tovrstne simulacije. V diplomskem delu smo predstavili implementacijo reševalnika enačb plitve vode, ki opisujejo gibanje tekočin v 2D prostoru. Reševalnik smo uporabili za predvidevanje poplavnih območij nad 2.5D mrežo zgrajeno iz 3D oblaka točk. Ta množica točk običajno predstavlja realna površja, ki so bila posneta s tehnologijo LiDAR. Tako je v razvitem orodju mogoče predvidet ogrožene predele, ki bodo poplavljeni v realnem času.
Keywords: algoritmi, računalniška geometrija, enačbe plitvih voda, podatki LiDAR, 2.5D površje, realno-časovna simulacija tekočin, vizualizacija terena, vizualizacija tekočin
Published: 12.09.2013; Views: 1759; Downloads: 107
.pdf Full text (38,11 MB)

3.
PROBLEM PARTNERSKE ZVEZE V IZBRANIH DELIH MARGARET ATWOOD
Alenka Omulec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem se lotila raziskave problema partnerske zveze v izbranih štirih romanih avtorice Margaret Atwood. To so romani: Deklina zgodba, Preročišče, Na površje in Zadnji človek. V diplomskem delu sem upoštevala dejstvo, da se je avtorica pri obravnavi partnerskih odnosov naslonila na feminizem, kar je bil odgovor na takratne družbenopolitične razmere v Ameriki, saj so oblasti želele, da bi se naj ženske vrnile k tradicionalnim vlogam matere in gospodinje. Ti dogodki so na avtorico močno vplivali in tako je feminizem postal vidna tema njenih romanov. V obravnavanih izbranih delih je prikazala problem partnerskih odnosov s stališča osrednjega ženskega literarnega lika, ki ostalim ženskam sporoča, da lahko le z lastno voljo in željo postanejo to, kar želijo biti. Protagonistke izbranih romanov so ženske, ki skušajo dokazati, da je svet lahko v partnerstvu lepši tudi za žensko in da ženskam ni potrebno, da so senca moškega, ampak se lahko same uveljavljajo, imajo pravico do svobode, do izbire. Izjema je roman Zadnji človek, kjer najdemo feministične prvine, a je dogajanje prikazano s stališča osrednjega moškega literarnega lika. Diplomska naloga obravnava problematične partnerske odnose med ženskimi in moškimi liki, pri čemer ugotavlja, da glavni ženski liki, pa tudi nekateri stranski, odstopajo od stereotipov in tradicionalne vloge ženske v zgodovini in nobena partnerska zveza v delih ni idealna oziroma srečna. Vse partnerske zveze propadejo ali propadajo. Protagonistke so se pripravljene postaviti zase, čeprav velikokrat iščejo svojo izgubljeno identiteto, se nenehno trudijo za lastno srečo in svobodo.
Keywords: Margaret Atwood, Preročišče, Na površje, Deklina zgodba, Zadnji človek, feminizem, problem partnerske zveze.
Published: 27.07.2010; Views: 2314; Downloads: 300
.pdf Full text (493,41 KB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica