| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Odziv sistema zaščite in reševanja v primeru rušilnega potresa v urbanem okolju - študija primera Mestne občine Ljubljana
Katarina Lindič, Andrej Sotlar, 2018, original scientific article

Abstract: Namen prispevka: Namen prispevka je analizirati, kakšen naj bi bil odziv sistema zaščite in reševanja v primeru rušilnega potresa v urbanem okolju. Za študijo primera je bila izbrana Ljubljana. Metode: Opravljen je bil podroben pregled literature glede značilnosti potresov, potresnega inženirstva ter zaščite in reševanja. Opravljeni so bili tudi intervjuji, razgovori in konzultacije s strokovnjaki s področja potresnega inženirstva ter zaščite in reševanja. Za potrebe študije primera so bili analizirani predpisi ter načrti zaščite in reševanja ob potresu za Mestno občino Ljubljana. Ugotovitve: Najučinkovitejši preventivni ukrep pred posledicami rušilnih potresov je ustrezna gradnja, ki temelji na doslednem spoštovanju gradbenih predpisov. Zaradi goste poseljenosti, velikega števila dnevnih migrantov in seizmičnih lastnosti spada Mestna občina Ljubljana med potresno najbolj ogrožena območja Slovenije. Mesto ima kvalitetno izdelane dokumente za zaščito in reševanje ob potresu, kljub vsemu pa Mestna občina Ljubljana sama ne bi zmogla izpeljati tako obsežne zaščitno-reševalne akcije, kot bi jo zahteval rušilni potres, zato bi potrebovala pomoč države, drugih občin in verjetno tudi mednarodno pomoč, kar ne nazadnje predvidevajo tudi načrti. Omejitve raziskave Raziskava je omejena na proučevanje teoretičnih dognanj, načrtov in drugih dokumentov s področja zaščite in reševanja, na osnovi katerih je možno zgolj predvidevati, kakšen bi bil odziv sistema zaščite in reševanja ob rušilnem potresu. Izvirnost/pomembnost prispevka: Prispevek obravnava tako potresno inženirstvo, ki je prvi pogoj za kakršnokoli zaščito pred potresom, kot načrtovanje zaščite in reševanja ob upoštevanju značilnosti rušilnih potresov in značilnosti potresne ogroženosti Mestne občine Ljubljana.
Keywords: rušilni potresi, potresno inženirstvo, zaščita, reševanje, Ljubljana
Published: 15.04.2020; Views: 162; Downloads: 16
.pdf Full text (1,03 MB)
This document has many files! More...

2.
Krizno upravljanje v primeru rušilnega potresa v Mestni občini Ljubljana
Katarina Lindič, 2017, master's thesis

Abstract: V preteklosti so večje naravne nesreče za seboj pustile ogromna razdejanja. Nekatere naravne nesreče se lahko pravočasno predvidi in s hitrim ukrepanjem prepeči hujše posledice. Obstajajo pa tudi naravne nesreče, ki jih je težje oz. nemogoče napovedati in človeštvu predstavljajo veliko presenečenje. Takšna naravna nesreča je tudi rušilni potres, kjer je moč pričakovati veliko stopnjo panike, prestrašenosti in zmede med ljudmi. Na območju Slovenije so potresi že v preteklosti večkrat povzročili hude posledice. Ljubljansko območje s potresno ranljivimi stavbami, visoko koncentracijo prebivalstva in številnimi dnevnimi migracijami upravičeno velja za potresno najbolj ogroženo območje v Sloveniji. Sistem zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji ureja Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in je organiziran na državni, regijski in občinski ravni. Državni načrt zaščite in reševanja ob potresu sprejme Vlada RS in se aktivira ob nastanku rušilnega potresa v kateremkoli delu Republike Slovenije. Omenjeni načrt predstavlja osnovo načrtom zaščite in reševanja ob potresu na občinski ravni. V okviru raziskovanja so bili pregledani dokumenti Mestne občine Ljubljana s področja zaščite, reševanja in pomoči. Kot glavne akterje pri izvajanju zaščite, reševanja in pomoči Načrt Mestne občine Ljubljana za zaščito in reševanje ob potresu določa gasilske in reševalne službe, pripadnike Civilne zaščite, posamezne gospodarske družbe, zavode in druge organizacije ter posameznike z izvajanjem osebne in vzajemne zaščite. Po pridobljenih podatkih z raziskovalnega projekta POTROG lahko na območju Mestne občine Ljubljana v primeru rušilnega potresa pričakujemo večje število poškodovanih prebivalcev ter stavb in poškodovane infrastrukture. Omenjene službe zaščite in reševanja bodo, neposredno po potresu, zaradi uničene infrastrukture, porušenih ali delno porušenih hiš ter uničenih cestišč tako imele izjemno zahtevno in oteženo delo.
Keywords: krizno upravljanje, naravne nesreče, potresi, zaščita in reševaje, Ljubljana, magistrska dela
Published: 08.11.2017; Views: 669; Downloads: 90
.pdf Full text (1,67 MB)

3.
Lok
Mladen Živčić, Jure Ravnik, 2011, software

Abstract: Pri načrtovanju mrež potresnih opazovalnic programska oprema Lok omogoča napoved pričakovane natančnosti določitve epicentra in globine potresov.
Keywords: prenosni pojavi, potresi, metoda končnih elementov, programska oprema
Published: 10.07.2015; Views: 1132; Downloads: 22
URL Link to full text

4.
Iskanje in reševanje pogrešanih oseb s psi
Karmen Medija, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča. Naravne nesreče spreminjajo okolje, povzročajo materialno škodo in ogrožajo življenja ljudi. Pomembno je, da s čimprejšnjim odzivom vseh služb, ki sodelujejo pri reševanju, poskušamo zmanjšati posledice nesreč in reševati življenja ljudi. Smernice INSARAG so predvsem pomembne zaradi tega, ker lahko reševalne ekipe med seboj sodelujejo s takojšnjim odzivom na množično nesrečo, ne glede na jezik države in njene ostale ureditve. Vodniki reševalnih psov so s svojimi psi pomemben del iskalnih in reševalni akcij, svoje pse v ta namen šolajo vrsto let, šolanje se začne že pri izbiri mladička, nato pa nadaljuje skozi vse življenje. Namen. Namen diplomskega dela je predstaviti, na kakšen način je v Sloveniji urejeno iskanje in reševanje pogrešanih oseb in pri tem izpostaviti vlogo reševalnega psa. Metodologija raziskovanja. Diplomsko delo je teoretično, pregledali smo obstoječo strokovno literaturo in do sedaj opravljene raziskave na predstavljeno temo. Pri izdelavi diplomskega dela sta uporabljeni deskriptivna metoda dela in metoda analize primarnih in sekundarnih virov. Teoretična izhodišča smo predstavili opisno, na zastavljena raziskovalna vprašanja smo odgovorili s pomočjo preučitve in analize obstoječe domače in tuje literature. Diskusija in sklep. Iz leta v leto narašča iskanje izgubljenih in pogrešanih oseb. Vodniki reševalni psov se kot prostovoljci udeležujejo s svojimi psi pri iskanju in reševanju pogrešanih oseb v gozdu, ruševinah in pod snežnimi ali zemeljskimi plazovi. Za svoje delo ne dobijo plačila, nagrade ali priznanja, ampak pomagajo sočloveku. Biti reševalec s psom pomeni način življenja, mnogo odrekanja in znanja, prav tako pa tudi velik finančni strošek, saj si vodniki opremo, stroške usposabljanj, prevoze na treninge in vsa zavarovanja pokrivajo sami. Vodniki reševalnih psov težijo k izboljšanju nacionalno – varnostnega sistema, vendar imajo premalo podpore s strani delodajalcev in države. Menimo, da bi morali delodajalci zaradi izostanka vodnikov reševalnih psov z dela dobiti ustrezno denarno nadomestilo s strani države. Vodniki reševalnih psov si tudi prizadevajo, da bi se v Sloveniji uporaba psov razširila tudi v druge službene namene.
Keywords: potresi, ruševine, psi, iskanje, reševanje, nujna medicinska pomoč
Published: 30.05.2014; Views: 1290; Downloads: 148
.pdf Full text (2,12 MB)

5.
Načrtovanje in izvajanje načrta evakuacije iz zgradb : diplomsko delo
Janja Krajnčič, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: izredni dogodki, potresi, požari, evakuacija, načrt evakuacije, diplomske naloge
Published: 17.10.2011; Views: 1447; Downloads: 724
.pdf Full text (6,19 MB)

6.
7.
8.
9.
Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica