| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Zagotavljanje varnosti letališča ob vrnitvi vrhunskih športnikov z velikih tekmovanj - študija primera letališča Ljubljana : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Klara Kregar, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Letališče Jožeta Pučnika je največje slovensko letališče. Skozi njega letno potuje okoli 1,8 milijona potnikov. Zato si varnostni subjekti prizadevajo z varnostnimi ukrepi in predpisi zagotoviti potnikom, čimbolj varno in mirno pot. Letališče je sestavljeno iz zračnega in zemeljskega dela, za vsak del letališča so predpisani ter določeni varnostni ukrepi, ki jih morajo upoštevati vsi, tako potniki, kot zaposleni v različnih službah na letališču. Glavni subjekt varovanja Letališča Jožeta Pučnika je Fraport Slovenija d.o.o., ki skrbi za varovanje in upravljanje letališča, izvajanje oskrbe in varnosti potnikom, tovora ter drugih komercialnih dejavnost. Znotraj njegove organizacijske strukture se nahaja služba za varnost - Služba za varnost in zaščito. Fraport Slovenija d.o.o. je leta 2007 najel zasebnovarnostno službo G4S, ki je prevzela nadzor nad opravljanjem pomembnih nalog letališča, ki jih je do takrat opravljala policija. Postaja letališke policije Brnik izvaja na Letališču Jožeta Pučnika mejno kontrolo nad potniki ob njihovem prihodu in odhodu. V nalogi smo preučevali, kako športnik s svojim prihodom in množica navijačev vplivata na spremembo rutinskega delovanja letališča. Dogodek kot je prihod vrhunskih športnikov na letališče se ne obravnava kot javna prireditev, prav tako pa se varnostni ukrepi izvajajo za vse (navijače in športnike) enako. Takrat se letališki varnostni subjekti med seboj povežejo, izmenjajo si informacije, ocenijo tveganje in izoblikujejo načrt varovanja, kjer ima vsak subjekt svoje naloge. Poostrenost ukrepov, ki se izvajajo so odvisni od razpoznavnosti športnika, velikosti množice navijačev, ki je prišla podpret športnika/e in zaznavanja stopnje tveganja, ki ga tak dogodek predstavlja. Športniki so tisti, za katere je sprejem pripravljen, le ti pa se najpogosteje zaradi prisotnih emocij in neverjetnih občutkov ne zavedajo možnih varnostnih tveganj, ki jih povečano število navijačev prinaša, kakor tudi ne varnosti, ki jo jim zagotavlja varnostno osebje.
Keywords: diplomske naloge, letališče, varnost, potniki, navijači, vrhunski, športniki
Published in DKUM: 20.09.2019; Views: 707; Downloads: 119
.pdf Full text (1,32 MB)

2.
Mikro javni potniški promet
Monika Štrukelj, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili javni potniški promet, njegovo organiziranost in sisteme financiranja. Sledi prehod k dejstvu, da se je javni potniški promet skozi leta močno skrčil, potrebe po mobilnosti pa se zaradi demografije - deleža starejše populacije povečujejo. Osredotočili smo se na mobilnost prebivalcev na podeželskih območij in analizirali primer integracije sistema javnega prevoza potnikov z ostalimi tako imenovanimi posebnimi oblikami. Predstavili smo mikro javni potniški promet in na to temo predelali tujo literaturo o primerih dobrih praks in jih na koncu implementirali na naša podeželjska območja.
Keywords: mikro javni potniški promet, mobilnost, potniki
Published in DKUM: 27.09.2017; Views: 726; Downloads: 70
.pdf Full text (2,15 MB)

3.
ANALIZA KAKOVOSTI JAVNEGA MESTNEGA POTNIŠKEGA PROMETA V KRŠKEM
Rebeka Benčin, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo govori o javnem mestnem potniškem prometu v Občini Krško, natančneje o izvajanju mestnega prevoza in njegovi kakovosti, katero bomo s pomočjo ankete poskušali analizirati in podati morebitne predloge za izboljšavo. V začetku naloge predstavimo definicijo javnega potniškega prometa, od tehnologije in organizacije do zakonodaje na področju opravljanja storitev javnega cestnega potniškega prometa, prav tako se dotaknemo vrste in sistemov javnega mestnega potniškega prometa in opredelimo pojem kakovosti, ki je naše glavno vodilo diplomske naloge. V nadaljevanju se osredotočimo na javni prevoz potnikov v mestnem prometu v Občini Krško, kjer najprej spoznamo samo občino in njene značilnosti. Tako pridemo do ugotovitve, da je pri izvajanju mestnih prevozov zelo pomembno medsebojno sodelovanje med občino in izvajalcem prevozov, saj se s tem kakovost storitev izvajanja prevozov nadgrajuje in tako lahko pričakujemo povečanje števila uporabnikov javnega mestnega prevoza v Krškem, to pa je največji poudarek skozi celotno delo.
Keywords: javni mestni potniški promet, avtobusni prevoz, potniki, kakovost, anketa
Published in DKUM: 04.10.2016; Views: 1213; Downloads: 212
.pdf Full text (8,16 MB)

4.
ANALIZA TRGA KRIŽARJENJ PO MORJU V ZDA
Marko Rižnar, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Turistično križarjenje po morju je eno izmed najhitreje rastočih množičnih turističnih dejavnosti na svetu. Obsega vrsto različnih storitev, kot npr. oglede znamenitosti, športne aktivnosti, kopanje, kulinariko itd. Turizem, tako tudi križarjenja, ima gospodarske in druge posredne pozitivne učinke. Vplivi križarjenj so ambivalentni, saj dejavnost sproža tudi nekatere negativne socio-ekonomske in okoljske učinke. Diplomsko delo obsega šest poglavij in je sestavljeno iz teoretičnega in aplikativnega dela. V prvem delu so predstavljeni zgodovinski oris, deležniki dejavnosti, ponudniki križarjenj in vplivi na okolje in prostor. V drugem delu naloge je narejena raziskava o dejavnosti križarjenj v ZDA. Opisani so dejavniki, ki vplivajo na odločitev turistov za izbiro takšne vrste počitnic, preučene so demografske značilnosti križarskih turistov in analiziran vpliv dejavnosti na gospodarstvo ZDA.
Keywords: turistično križarjenje, deležniki križarjenj, potniki križarjenj, ekonomski vpliv križarjenj na gospodarstvo ZDA
Published in DKUM: 06.08.2015; Views: 1026; Downloads: 92
.pdf Full text (1,97 MB)

5.
Omejevanje zasebnosti na letališču
Sašo Žurga, 2012, published professional conference contribution

Keywords: letališča, varnost, potniki, zasebnost
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 860; Downloads: 83
URL Link to full text

6.
KAZNIVA DEJANJA NA CIVILNIH LETALIH
Tina Vöröš, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Letalska industrija je ena izmed najhitreje rastočih industrij na svetu in je še kako pomembna v življenju mnogih, ki potujejo. Zaradi prisotnosti terorizma v letalstvu in vseh preteklih napadov na civilna letala, ki so terjali številne žrtve, je varovanje pred dejanji nezakonitega vmešavanja v civilno letalstvo ena izmed glavnih prioritet vseh letališč in letalskih prevoznikov ter nekaterih mednarodnih organizacij. Varnost letala pa znajo ogroziti tudi neposlušni in napadalni potniki, ki iz različnih psiholoških dejavnikov povzročajo nemir med ostalimi potniki ter ovirajo delo posadke. V diplomski nalogi bodo predstavljene mednarodne organizacije, katerih poslanstvo je zagotavljati varen prevoz potnikov, konvencije, ki urejajo področje nezakonitega vmešavanja v civilno letalstvo ter nekaj primerov, ki so vplivali na nastanek in oblikovanje zakonodaje. Predstavljen bo tudi sistem varovanja na letališčih in letalih ter ugotovitev, kako uspešne so države pri preprečevanju terorizma v civilnem letalstvu ter kako učinkovita je zakonodaja v zvezi z izročitvijo, pregonom ter sojenjem ugrabiteljem civilnih letal ter neobvladljivih potnikov.
Keywords: nezakonito vmešavanje v civilno letalstvo, terorizem, neposlušni in napadalni potniki, zaščita civilnega letalstva, ugrabitev letala.
Published in DKUM: 09.05.2014; Views: 1143; Downloads: 166
.pdf Full text (1,21 MB)

7.
MOŽNOST RACIONALIZACIJE POTNIŠKIH PREVOZOV V DRUŽBI IZLETNIK CELJE
Urška Marš, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Javni cestni potniški promet v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih ne sledi tempu povečanja prometa z osebnimi in tovornimi vozili, zato je večina cest v državi preobremenjena, hkrati pa občutno povečanje prometa vpliva na hitrost prometnih tokov, obremenjevanje okolja, kakovost prometnih storitev in ne nazadnje na kakovost vsakdanjega življenja. Ko pomislimo na javni potniški prevoz, moramo misliti tudi na okolje, saj je prevoz pomemben dejavnik, ki ima negativen vpliv na okolje in prostor. Vendar pa brez prevoza nikakor ne gre, zato morajo podjetja, ki se ukvarjajo z javnimi potniškimi prevozi, nabavljati prevozna sredstva, ki so kar se da prijazni okolju ter zdravju ljudi, kar pomeni, da so manj hrupni, imajo manj izpusta strupenih plinov v okolje ter nudijo potniku varno in udobno vožnjo. V diplomskem delu sem predstavila racionalizacijo javnih potniških prevozov v cestnem prometu. Opisani so problemi, s katerimi se soočajo prevozna podjetja, kot je Izletnik Celje, in katere cilje želimo doseči za večjo uporabnost javnih prevozov (nižja cena vozovnice, uvedba avtobusov na zemeljski plin – metanbus, prenova avtobusnih postajališč in postaj, uvedba enotne vozovnice).
Keywords: javni potniški prevoz, Izletnik Celje, d. d., promet, potniki, varnost prevozov, cena prevozov, vozni park, avtobus, ekonomičnost, udobnost, moderniziranost.
Published in DKUM: 22.01.2014; Views: 1830; Downloads: 120
.pdf Full text (4,15 MB)

8.
9.
NERENTABILNE LINIJE V PODJETJU VEOLIA TRANSPORT ŠTAJERSKA D.D.
Lucija Obran, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pričujoče diplomsko delo opisuje oziroma analizira stroške v podjetju Veolia Transport Štajerka d.d., nerentabilne linije, zaradi katerih ima podjetje izgube, in to prav zaradi premajhnega števila kupljenih vozovnic s strani potnikov, ki potujejo na teh linijah. Stroški so odvisni od obsega poslovanja, kar pomeni, da so odvisna funkcija od obsega poslovanja. Gledano z matematično ekonomske plati so stroški odvisna spremenljivka, medtem ko je dosežen obseg poslovanja neodvisna spremenljivka. V vsakem podjetju nastajajo tako fiksni kot variabilni stroški, ki so odvisni od obsega poslovanja. Javni potniški promet predstavlja izvajanje storitev skupinskega prevoza za potrebe širše javnosti med določenimi lokacijami v določenem času, ne glede na pravni status ali lastništvo upravljavca prevoznih sredstev. Zaradi vse večje stopnje motorizacije je uporabnikov javnega potniškega prometa vse manj, zato postaja vse dražji tako za državo kot tudi za lokalne skupnosti, ki ga posredno in neposredno subvencionirajo.
Keywords: promet, potniki, stroški, linije, Veolia Transport Štajerska
Published in DKUM: 22.10.2011; Views: 1878; Downloads: 108
.pdf Full text (4,94 MB)

10.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA MOBILNO NAROČANJE
Matic Kožuh, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava razvoj programske rešitve, namenjene podpori trgovskim potnikom na terenu. Rešitev je namenjena tistim potnikom, ki naročila zbirajo na terenu. Glavni cilj je pospešiti prodajni proces od prejetega naročila do izdane fakture. Trenutno trgovski potniki naročila kupcev vpisujejo ročno, na papirne formularje. Izpolnjene formularje nato dostavijo na upravo v dnevu ali dveh. Referent vnese naročilo v ERP-sistem, v skladišču nato pripravijo odpremo. Fakturo lahko izdajo po tem, ko v podjetje pride dobavnica, podpisana s strani kupca. V nalogi so predstavljeni problemi, želeni cilji in metode pri razvoju programske rešitve, ki poleg zbiranja in vnašanja naročil na terenu trgovskim potnikom omogoča tudi dostop do vseh pomembnih informacij tako o strankah kot tudi o preteklih naročilih in dobavah. Opisana je uporabnost aplikacije v praksi in način dela z njo. Aplikacija omogoča uporabniku hitro in učinkovito zbiranje naročil. Poleg tega aplikacija omogoča tudi tiskanje naročilnic. Za razvoj aplikacije sem uporabil Visual Studio.NET, Microsoft SQL Server Compact 3.5, ki je namenjen za delo s podatkovnimi bazami na telefonih, dlančnikih in podobnih naparavah. Izpisi pa so bili narejeni posebej za termične tiskalnike.
Keywords: naročanje, trgovski potniki, dlančnik, prodaja
Published in DKUM: 09.08.2011; Views: 2163; Downloads: 93
.pdf Full text (1,94 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica