| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Intuitivno vodenje robotske roke s kretnjami
Domen Ulbl, 2018, diploma project paper

Abstract: Pomembno področje razvoja v robotiki so novi pristopi k učenju robotov, ki bi njihovo uporabo približali ljudem brez strokovnega znanja iz robotike. V Projektnem delu je predstavljen princip vodenja robotske roke na podlagi kretenj rok uporabnika. Za zajem kretenj rok smo izbrali senzorski zapestnici Myo Armband, ki nam nudita meritve pospeška, kotne hitrosti in smeri magnetnega polja, iz katerih algoritem senzorske fuzije izračuna orientacijo v prostoru. V projektu smo predstavili možno teoretično razlago algoritma združevanja meritev za pridobivanje orientacije. Na podlagi informacije o orientaciji obeh zapestnic smo razvili kinematični model človeške roke in ga simulirali v simulacijskem programu V-REP. Algoritem vodenja s pomočjo kretenj in kinematičnega modela človeške roke smo preizkušali na simulaciji robotske roke Kinova Mico. Rezultate simulacije vodenja robotske roke s kretnjami smo predstavili v obliki videa.
Keywords: C++, kinematika, Kinova, kretnje, Mico, magnetometer, Myo Armband, pospeškometer, simulacija, robotska roka, vodenje, žiroskop
Published: 07.02.2019; Views: 840; Downloads: 83
.pdf Full text (1,45 MB)

2.
Vgrajen sistem za varovanje osebnih predmetov
Nejc Poglajen, 2018, diploma project paper

Abstract: V zaključnem delu sta opisana delovanje in razvoj varnostnega vezja za osebne predmete. V delu smo se dotaknili problematike varovanja osebnih predmetov in razvili elektronsko napravo za varovanje le teh. Opisane so nekatere funkcije mikrokrmilnika, SPI in UART komunikacija, ter bluetooth modul HC-05 in inercijski MEMS modul LSM6DS0. Napravo smo razvili z namenom varovanja osebnih predmetov in preprečitev kraj. Pri tem smo upoštevali kriterije za čim preprostejšo, zanesljivo in robustno napravo.
Keywords: varovanje, pospeškometer, bluetooth, mikrokrmilnik
Published: 06.02.2019; Views: 320; Downloads: 40
.pdf Full text (1,15 MB)

3.
Konstruiranje preizkuševališča avtomobilskih vlečnih kljuk
Blaž Rošer, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema konstruiranje preizkuševališča avtomobilskih vlečnih kljuk, ki omogoča mehansko nastavitev horizontalne vlečne sile priklopnika (t. i. D-vrednost). Glavni cilj diplomske naloge je bil skonstruirati preizkuševališče, na katerega bi lahko pritrdili vlečno kljuko in jo testirali z izbrano obremenitvijo ter določenim številom ciklov. Preizkuševališče smo modelirali v programu CREO 3.0 in SOLIDWORKS 2017. Obremenitve merimo s pomočjo pospeškometra in se beležijo, tako da je omogočeno kasnejše preučevanje le teh. Izdelali smo manjšo maketo, na kateri smo lahko izvajali testiranja in programiranje pospeškometra.
Keywords: vlečna kljuka, preizkuševališče, pospeškometer, konstruiranje naprav, testiranje
Published: 22.11.2018; Views: 449; Downloads: 66
.pdf Full text (2,04 MB)

4.
Analiza in ovrednotenje meritev tresljajev z uporabo nizkocenovnega merilnika pospeškov MEMS
Sergej Lipnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil zasnovati, izvesti in ovrednotiti merjenje in analizo vibracij z uporabo nizkocenovnega MEMS – pospeškometra. Naredili smo primerjavo med industrijsko profesionalno opremo ter našo rešitvijo. S časovno analizo in FFT – frekvenčno analizo zajetih signalov smo ocenili primernost predlagane rešitve za merjenje vibracij in podali omejitve.
Keywords: MEMS – pospeškometer, analiza vibracij, Beaglebone Black, LabVIEW, FFT – analiza, Arduino
Published: 07.11.2018; Views: 454; Downloads: 61
.pdf Full text (2,09 MB)

5.
DALJINSKO VODEN SAMO-RAVNOTEŽNI ROBOT
Tadej Vovk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena izvedba samo-ravnotežnega robota. Cilj diplomskega dela je bila izdelava robota, ki bo lovil pokončen položaj z možnostjo upravljanja preko brezžične komunikacije. Robot je opremljen s krmilnim sklopom, senzorji za ravnotežje in brezžičnim modulom. V delu so podrobno opisani posamezni sklopi, vse uporabljene komponente, delovanje programske opreme in izvedba prototipa. Prototipna zasnova omogoča nadgradnjo sistema z novimi funkcionalnostmi. V sklopu podamo predloge za izboljšave samo-ravnotežnega robota.
Keywords: mikrokrmilnik, elektronska krmilna enota, pospeškometer, giroskop.
Published: 27.09.2016; Views: 1170; Downloads: 96
.pdf Full text (2,85 MB)

6.
MODELIRANJE DINAMIKE VOŽNJE Z ANALIZO MULTIMODALNIH PODATKOV O DELOVANJU VOZILA
Tom Marn, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Za komunikacijo z računalnikom v vozilu se pojavlja vedno več aplikacij in naprav, ki zahtevajo branje podatkov preko standardiziranega priključka. Kadar je to edina dovoljena ali mogoča poveza za zbiranje telemetričnih podatkov, naletimo na problem, ko zajeti podatki niso v želeni resoluciji ali razpoložljivi, kot zahteva njihova nadaljnja uporaba. V diplomski nalogi smo predlagali, kako priti do večje ločljivosti podatka o hitrosti vozila, kot je ločljivost, ki ustreza standardu ISO 15031-5 ali SAE J1939-71. Razvili smo merilni modul s pospeškometrom, žiroskopom in magnetometrom. S Kalmanovim filtrom smo združili senzorske podatke in jih povezali s podatki, zajetimi iz avtomobilskega računalnika. Tako smo nekoliko izboljšali ločljivost. Rezultate smo statistično potrdili z 30 krajšimi in 31 daljšimi vožnjami, na katerih smo ocenjene hitrosti in prevožene poti primerjali z referenčnimi podatki.
Keywords: modeliranje dinamike vožnje, Kalmanov filter, OBD, pospeškometer, žiroskop, magnetometer
Published: 21.09.2016; Views: 755; Downloads: 69
.pdf Full text (1,92 MB)

7.
ZAJEMANJE IN OZNAČEVANJE PODATKOV O HOJI Z MOBILNIM TELEFONOM ANDROID
Tadej Jakolič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali operacijski sistem Android in sloje platforme Android. V naslednji fazi smo predstavili strojno opremo, ki smo jo uporabili za preizkus aplikacije. Nato je sledil opis razvoja mobilne aplikacije Android, katere namen je zajemanje in označevanje podatkov o hoji uporabnika. Predstavljeno je tudi delovanje senzorja žiroskopa in pospeškometra, ki sta bila ključna za delovanje aplikacije, ter senzorja GPS, ki je ključen za prikaz lokacije uporabnika. Aplikacija je bila testirana in uspešno deluje na Android različici 4.3 (telefon Samsung Galaxy SIII) in najnovejši Android različici 5.1.1 (telefon LG Nexus 5).
Keywords: zajemanje podatkov, mobilni telefon, žiroskop, GPS, pospeškometer
Published: 14.10.2015; Views: 860; Downloads: 73
.pdf Full text (2,34 MB)

8.
SPROTNA ROTACIJA 3D VIRTUALNIH OBJEKTOV S POMOČJO MOBILNEGA TELEFONA Z OPERACIJSKIM SISTEMOM ANDROID
Petar Stojkovski, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo s pomočjo ţiroskopa in pospeškometra, ki ju vsebuje vsaka mobilna naprava, izdelali mobilno aplikacijo za sprotno rotiranje navideznega 3D-objekta na zaslonu osebnega računalnika. Aplikacija je omejena na mobilne naprave z operacijskim sistemom Android ter omogoča hitro in intuitivno vzpostavitev komunikacije med njimi in streţniškim okoljem, ki skrbi za rotacijo izbranega 3D-objekta. Slednjega je mogoče poljubno spreminjati in s tem aplikacijo enostavno prilagoditi različnim poslovnim modelom, ki zahtevajo upravljanje in pregledovanje 3D-objektov (npr. ogled računalniških modelov, turističnih znamenitosti, oblek, avtomobilov, pričesk itd.).
Keywords: senzorji, pospeškometer, ţiroskop, mobilna naprava, Android, 3D-virtualni objekti.
Published: 14.10.2015; Views: 822; Downloads: 59
.pdf Full text (1,50 MB)

9.
TREMORSENS - MOBILNA APLIKACIJA ZA VREDNOTENJE PATOLOŠKEGA TREMORJA MED UPORABO MOBILNEGA TELEFONA
Goran Paligora, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo implementirali mobilno aplikacijo za detekcijo in analizo patološkega in fiziološkega tremorja med vsakdanjo uporabo mobilnega telefona. Aplikacija je omejena na mobilne naprave z operacijskim sistemom android verzije 4.0 in vgrajenim pospeškometrom. Uporabniku omogočimo spremljanje pridobljenih podatkov iz pospeškometra v obliki grafa, ki se v tekom zajema podatkov samodejno posodablja. Aplikacija omogoča pregled obdelanih podatkov in prikaz frekvenčnega spektra pridobljenih signalov iz katerega ocenjujemo tip tremorja ter njegovo amplitudo in frekvenco.
Keywords: tremor, android, mobilna aplikacija, mobilna naprava, senzor, pospeškometer
Published: 14.10.2015; Views: 593; Downloads: 68
.pdf Full text (2,23 MB)

10.
PRAKTIČNA UPORABA PODATKOV, PRIDOBLJENIH IZ SENZORJEV NA MOBILNIH NAPRAVAH
Boštjan Dolenc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu, ki se nanaša na praktično uporabo podatkov, pridobljenih iz mobilnih senzorjev, smo predstavili, kako delujejo senzorji, kateri senzorji so v naših napravah in kako se odzivajo na spremembe v okolju. Pri tem smo se osredotočili na nekaj izbranih senzorjev in preučili njihovo delovanje. Teoretične ugotovitve smo podkrepili z izdelavo mobilne aplikacije, v kateri smo podatke, pridobljene iz senzorjev, uporabili za zagotavljanje funkcionalnosti spremljanja osnovne statistike smučarja. V ta namen smo v aplikaciji s pomočjo senzorjev pridobivali nekatere koristne podatke, kot so čas, orientacija naprave, višina in spremembe višine v določenem času. Na osnovi teh pridobljenih podatkov smo lahko izračunali nekaj, za smučarja zanimivih in koristnih, informacij, npr. trajanje dejanske smuke, trajanje počitka, število zavojev ipd. Na osnovi podanih informacij lahko smučar ugotavlja, kakšna je bila njegova dnevna aktivnost in se na podlagi tega lažje odloča tudi za v prihodnje (npr. izbira smučišča).
Keywords: mobilni senzorji, Android, žiroskop, pospeškometer, mobilna aplikacija, mobilna naprava
Published: 25.02.2015; Views: 931; Downloads: 80
.pdf Full text (2,09 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica