| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 70
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Uporaba orodij poslovne inteligence v diagnostično analitskem centru družbe ELES
Denis Kozjek, 2019, master's thesis

Abstract: V podjetju ELES, d.o.o. se je zaradi vse večje količine in kompleksnosti podatkov ter prepoznanem potencialu odkrivanja informacij, ki jih področje poslovne inteligence ponuja, vodstvo odločilo za izgradnjo diagnostično analitskega centra. Center bo v podjetju predstavljal središče tehnično poslovne inteligence. Podjetje ELES, d.o.o., se je s poslovno inteligenco že srečevalo, vendar celovite rešitve še ne uporabljajo. V magistrskem delu smo preučili in opisali področje poslovne inteligence ter različno programsko opremo oziroma orodja, ki se na tem področju uporabljajo. Z namenom izbire najprimernejšega orodja smo na podlagi zahtev, potreb in predlogov podjetja ter raziskav trga izvedli večparametrsko analizo izbranih orodij. Poleg analize smo vsako orodje tudi praktično preizkusili. Na podlagi rezultatov smo izbrali najprimernejše orodje za uporabo pri izgradnji nadzornih plošč. Namestitev in uporabo izbranega orodja smo v magistrskem delu tudi podrobneje opisali. Poleg tega je podrobno opisana tudi izgradnja in delovanje nadzornih plošč, ustvarjenih za potrebe diagnostično analitskega centra. Nadzorne plošče so osredotočene na visokonapetostne naprave. Omogočajo spremljanje številnih parametrov stanja in vzdrževanja visokonapetostnih naprav, z namenom zagotavljanja ažurnih ter kakovostnih informacij za sprejemanje poslovnih odločitev.
Keywords: poslovna inteligenca, večparametrska analiza, odločitveni modeli, DEXi, nadzorne plošče, Microsoft Power BI, elektroenergetski sistemi
Published: 15.01.2020; Views: 421; Downloads: 58
.pdf Full text (5,70 MB)

2.
Etični kodeksi v organizacijah
Sara Stavanja, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo najprej opredelili kaj sploh je etika in kaj poslovna etika ter kako ljudje in podjetja gledajo nanjo. Podjetja večinoma zagotavljajo etičnost delovanja in vedenja s pomočjo uporabe etičnih kodeksov, ki predstavljajo najpogostejši instrument za izvajanje zastavljenih načel delovanja in vedenja. Etični kodeksi so vodila, smernice in pravila nekega podjetja, ki temeljijo na njihovih vrednotah in ciljih. V njih naj bi bile povzete vse možne etične dileme in situacije v katerih se lahko zaposleni znajdejo v okviru svojega delovanja in vedenja v organizaciji. Izbrali smo naključne 4 etične kodekse, jih povzeli in analizirali ter prišli do ugotovitve, da imajo temeljne sestavine zelo podobne, vendar pa se z vidika dajanja poudarka na različnih sklopih medsebojno precej razlikujejo. Pomembnejši ponavljajoči se sklopi so odnos podjetja do zaposlenih in obratno, odnos do kupcev, dobaviteljev in poslovnih partnerjev ter tudi odnos do okolja. Glede na značilnosti analiziranih kodeksov smo sestavili nov etični kodeks, kateri bo na dolgi rok pripomogel k ugledu podjetja in analizirali, ali bi ta bil primeren tudi za ostala mala slovenska proizvodna podjetja. Na podlagi te analize smo prišli do zaključka, da bi to bilo le delno primerno. Sestavljen etični kodeks bi lahko služil le kot primerna podlaga za ostala mala slovenska proizvodna podjetja, vendar ga zaradi njegovih posebnosti ne moremo popolnoma kopirati.
Keywords: Etika, poslovna etika, etične dileme, etični kodeksi, primerjalna analiza
Published: 01.12.2017; Views: 2410; Downloads: 571
.pdf Full text (821,13 KB)

3.
Analiza učinkovitosti in uspešnosti poslovanja organizacij razvijalcev iger
Lea Knez, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Z razvojem tehnologije se povečuje delež in raznolikost iger na trgu. Ko govorimo o igrah, imamo v mislih računalniške igre, igre za konzole in mobilne igre (v nadaljevanju igre). Obstaja velik trg iger, kar povzroča združevanje oziroma uskupinjanje manjših in srednjih podjetij, ki se ukvarjajo z razvijanjem iger. Preučevana podjetja so iz Evrope, Združenih držav Amerike in Kitajske, saj v Sloveniji ni nobenega podjetja, ki se ukvarja z razvijanjem iger, organizirano kot delniška družba. Najuspešnejše slovensko podjetje, ki razvija igre Outfit7 (poznano po igrah Talking Tom), je organizirano kot družba z omejeno odgovornostjo. V diplomskem projektu bomo ugotavljali in primerjali učinkovitost in uspešnost organizacij razvijalcev iger glede na povprečje v panogi. Uspešnost in učinkovitost takšnih organizacij je v veliki meri odvisna od uspešnosti njihovih iger na trgu. Za proučevanje organizacij razvijalcev iger in njihovo primerjavo smo se odločili zaradi želje po ugotovitvi, katera podjetja poslujejo bolje ter kaj je razlog, da so uspešnejša.
Keywords: Razvijalci iger, primerjava, konkurenčnost, poslovna analiza, uspešnost, učinkovitost.
Published: 22.11.2017; Views: 761; Downloads: 57
.pdf Full text (1,92 MB)

4.
Slovenski podjetniški observatorij 2000
Miroslav Rebernik, Dijana Močnik, Matej Rus, 2001, final research report

Abstract: Pomen malih in srednjih podjetij je zelo velik in teh podjetij je v evropskem in svetovnem merilu vse več, v njih pa je tudi zaposlenih vse več ljudi. Nobenega dvoma tudi ni, da bo pomen malih in srednjih podjetij še nadalje naraščal, ne nazadnje tudi zaradi tega, ker se z digitalizacijo poslovanja bistveno spreminjajo meje podjetja, razvoj tehnologije, globalizacija poslovanja in splošno zniževanje transakcijskih stroškov pa pripomorejo k temu, da so tudi mala in srednja podjetja vse bolj konkurenčna večjim. Skladno z naraščanjem pomena malih in srednjih podjetij pa seveda narašča tudi potreba po rednem spremljanju njihovega razvoja in po primerjavi med državami. Slovenski podjetniški observatorij je prva tovrstna publikacija v Sloveniji, ki se v celoti posvetila proučevanju tega fenomena. V prvem delu podajamo analizo slovenskih podjetij za leto 1999 po regijah, dejavnostih in velikostnih razredih. V drugem delu primerjamo slovensko gospodarstvo z evropskim gospodarstvom, v tretjem delu pa smo razgrnili nekatere pomembnejše izide terenske raziskave, ki smo jo opravili med slovenskimi podjetji. Publikacija je dvojezična (slovenščina in angleščina).
Keywords: Slovenija, podjetništvo, podjetje, poslovni rezultati, zadolženost, podatki, informacije, statistični podatki, ocenjevanje, mala podjetja, srednja podjetja, zaposlenost, dodana vrednost, dobiček, reševanje problemov, birokracija, uporaba računalnika, Internet, inovacijska dejavnost, primerjave, mednarodne primerjave, Evropa, Evropska unija, Slovenski podjetniški observatorij, poslovna analiza, ovire za poslovanje
Published: 18.01.2017; Views: 646; Downloads: 100
.pdf Full text (1,93 MB)
This document has many files! More...

5.
ANALIZA VPLIVOV UVEDBE NOVE DEJAVNOSTI V PODJETJU X NA NJEGOVO USPEŠNOST IN PREMOŽENJSKO-FINANČNI POLOŽAJ
Vesna Gabor Smej, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Analiza uspešnosti, premoženjsko-finančnega položaja, poslovne uspešnosti in denarne uspešnosti.
Keywords: analiza uspešnosti, premoženjsko-finančni položaj, poslovna uspešnost, denarna uspešnost
Published: 27.09.2016; Views: 387; Downloads: 33
.pdf Full text (432,75 KB)

6.
KRMILJENJE TEMPERATURE NA INDUKCIJSKEM KUHALIŠČU IN POSLOVNA STRATEGIJA NA PRIMERU SPECIALNE INDUKCIJE VIETNAM ZA PODJETJE GORENJE D.D.
Simon Seršen, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Tehnični vidik diplomske naloge zajema predstavitev indukcijskega kuhališča, kjer je prikazana sestava in delovanje indukcijskega kuhališča. Podrobneje sta predstavljeni dve tipični izvedbi indukcijskega modula kuhališča in potek krmiljenja izhodne temperature oz moči kuhlišča, ki jo oddaja posodi. Teoretično ozadje nadgrajuje praktični primer ugotavljanja kakovosti indukcijskega kuhališča. Z ekonomskega vidika je predstavljeno področje strateškega managementa, natančneje strateško planiranje in s tem povezano razvijanje poslovnih strategij podjetja. Teoretična spoznanja so podkrepljena z obravnavo praktičnega primera poslovne strategije za programsko – tržno področje (indukcijskih) kuhališč družbe Gorenje.
Keywords: Elektromagnetna indukcija, vrtinčni tokovi, prenos toplote, indukcijsko kuhališče, polmostično vezje, krmiljenje moči, IGBT tranzistor. Politika podjetja, vizija in smotri, poslovna strategija, analiza okolja in celovitega podjetja, portfeljska analiza, kazalniki uspešnosti poslovanja podjetja, strategija sinjega oceana.
Published: 22.09.2016; Views: 661; Downloads: 91
.pdf Full text (3,37 MB)

7.
IZDELAVA ANALITIČNEGA OGRODJA ZA POSLOVNO OBVEŠČANJE PO MERI UPORABNIKA
Miroslav Malek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo orodje DecideHub in tehnologije, ki so bile uporabljene pri njegovem razvoju. Z njegovo pomočjo želimo pokazati, da lahko z združitvijo različnih tehnologij implementiramo orodje, ki lahko rešuje kompleksne korake pri gradnji podatkovne strukture za opravljanje poslovnih analiz. To so koraki, ki vključujejo korake vse od izbire vira podatkov, gradnje podatkovnega skladišča, prenosa podatkov do pretvarjanja podatkov v ustrezno obliko za prikaz v poslovnih poročilih. Na začetku smo bolj osredotočeni na teoretični del, kjer želimo predstaviti pomen in osnove poslovne inteligence ter njen razvoj skozi čas. V nadaljevanju pa s pomočjo različnih razvojnih tehnologij in programerskih vzorcev prehajamo vedno bolj na praktične primere, kjer pretvorimo principe in korake poslovne inteligence v tehnične implementacije.
Keywords: poslovna inteligenca, podatkovno skladišče, poslovna analiza, poročanje, .NET, SQL strežnik, WPF, programiranje.
Published: 08.09.2016; Views: 644; Downloads: 65
.pdf Full text (2,97 MB)

8.
PRIMERJALNA ANALIZA UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI PODJETJA X D.O.O. V PRIMERJAVI S PODJETJEM ENI SLOVENIJA, D.O.O. IN S POVPREČJEM V PANOGI
Viljem Vakaj, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Danes je proizvodnja in prodaja naftnih derivatov v svetu pod velikim pritiskom. Na eni strani gre za države, kjer na primer aktivno posegajo v lastniško strukturo, pa tudi podržavljajo pomembna naftna podjetja v državi, kot je to na primer v Rusiji, Braziliji, Venezueli. Na drugi strani imamo države, ki s svojimi administrativnimi ukrepi, namesto da bi spodbujale konkurenčnost, posegajo na področje določanja maloprodajnih cen, kot je to v Sloveniji. K vsemu temu pa lahko dodamo še izredno nestabilne razmere v zadnjem obdobju. Samo poglejmo, kaj se dogaja s ceno nafte na svetovnih borzah in v kakšen prepad je zdrvela v zadnjem letu dni. Ne smemo tudi pozabiti različnih dajatev, davkov, trošarin, taks, okoljskih dajatev, ki so v državah dodane na osnovno nabavno ceno. Za vse države je značilno, da vidijo v tej panogi prikladen način za polnjenje svojih proračunov. Podjetje moramo zato danes obravnavati kot odprt sistem, ki je sposobno tekmovati v danem okolju s konkurenco in je družbeno odgovorno. Brez temeljite poslovne analize si je težko predstavljati učinkovito in uspešno delovanje in obnašanje podjetja, zato je analiza na osnovi kazalnikov v okviru celovite poslovne analize lahko dober instrument presojanja učinkovitosti in uspešnosti podjetja v danem okolju. Za proučevanje družbe X d.o.o. in njeno primerjavo z družbo Eni Slovenija, d.o.o. ter s povprečjem panoge sem se odločil, da ugotovim, ali je mogoče v Sloveniji, ki je relativno zaprta na področju prodaje naftnih derivatov, saj so cene regulirane s strani države in pa trg s 60 % tržnim deležem obvladuje en sam ponudnik, uspeti in se normalno razvijati v prihodnosti. To bo pokazala predvsem primerjava s konkurentom, ki je prav tako eden izmed manjših ponudnikov na tem področju in deluje zadnjih 20 let v Sloveniji. Proučevanje bo temeljilo predvsem na osnovi pridobljenega znanja v okviru učnega procesa, na osnovi javno dostopnih podatkov, strokovne literature za to področje in na osnovi lastnega razmišljanja ob dobljenih rezultatih proučevanja.
Keywords: cena nafte, konkurenčnost, poslovna analiza, učinkovitost, uspešnost
Published: 21.06.2016; Views: 667; Downloads: 83
.pdf Full text (1,72 MB)

9.
PRIMERJALNA ANALIZA UČINKOVITOSTI IN USPEŠNOSTI PODJETJA GORENJE SUROVINA D.O.O. Z DVEMA DOMAČIMA IN ENIM TUJIM KONKURENTOM
Zlatka Ornik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Z diplomsko nalogo smo naredili primerjalno analizo učinkovitosti in uspešnosti treh slovenskih podjetij, Gorenje Surovina d.o.o., Dinos d.d. in Odpad d.o.o., ter nemškega podjetja Scholz AG za obdobje šestih let (od leta 2008 do leta 2013) za slovenska podjetja ter za obdobje štirih let (od leta 2010 do leta 2013) za podjetje Scholz iz Nemčije. Ugotavljamo, da je kriza v letu 2009 negativno vplivala na poslovno in finančno uspešnost vseh proučevanih podjetij, vendar ne enako močno. Najbolj je prizadela podjetje Gorenje Surovina, ki je leto zaključilo z izgubo oziroma negativnim poslovnim izidom. V prihodnosti bo poslovanje proučevanih podjetij močno odvisno od razmer na trgu, ki se zadnja leta močno spreminjajo. S primerjalno analizo ugotavljamo, da je podjetje Gorenje Surovina konkurenčno podjetje v svoji branži. Predstavljene so prednosti in slabosti poslovanja, ki jih podjetje mora upoštevati, če želi uresničevati zastavljene cilje.
Keywords: predelava odpadkov, primerjalna analiza premoženjsko-finančnega položaja, poslovna učinkovitost, poslovna uspešnost
Published: 08.06.2016; Views: 899; Downloads: 118
.pdf Full text (1,89 MB)

10.
Razmerja med odgovornim računovodenjem, računovodjo ter vodenjem in upravljanjem v Sloveniji
Andreja Kolar, 2015, master's thesis

Abstract: Razmerja med odgovornim računovodenjem, računovodjo, vodenjem in upravljanjem v podjetjih se izražajo v medsebojnih vplivih in povezanosti. Raziskava analizira odnose med računovodji in direktorji ter vpliv upravljanja in vodenja na računovodenje, vpliv vodstva na računovodjo ter vpliv računovodje na vodenje v sodelujočih podjetjih. Podjetja se že desetletja soočajo z odgovornostjo v korporativnem upravljanju. Številne znanstvene raziskave potrjujejo vplive korporativnega upravljanja na neustrezno računovodstvo. Etika posameznih direktorjev, celotnega vodstva, podjetja in družbe je lahko v nasprotju, kar se izraža v etičnih dilemah pri odločanju direktorjev, ki se pri opravljanju svojih nalog srečujejo z različnimi interesi deležnikov podjetja. Odgovornost je lastnost, značilnost človeka, ki si prizadeva zadovoljevati norme ter izpolnjevati zahteve in dolžnosti, je možnost odzivanja. V računovodstvu je odgovornost porazdeljena na vse udeležence v procesu računovodenja, vključno z vodstvom. Informacije finančnega računovodstva omogočajo lastnikom nadzor nad delovanjem vodstva, drugim deležnikom podjetja pa razkrivajo poslovanje, na osnovi katerega lahko pričakujejo uresničevanje svojih interesov v podjetju. Vodstva podjetij se zaradi različnih interesov in motivov zatekajo k prevaram in prevarantskemu računovodskemu poročanju, čeprav se odgovornosti za pravilnost podatkov in informacij, ki jih zagotavljajo računovodski izkazi, nikakor ne morejo izogniti. Za obvladovanje in spremljanje poslovanja podjetij je potrebno vzpostaviti sistem notranjih kontrol, ki omogočajo strokovno in moralno sprejemljivo delovanje vseh procesov poslovanja. Kontrolno okolje je odnos direktorjev, nadzornikov, lastnikov in ostalih zaposlencev do poslovne etike, poslovnih tveganj in vzpostavitve ter delovanja sistema notranjih kontrol v organizaciji.
Keywords: računovodenje, računovodja, vodenje, korporativno upravljanje, interesi deležnikov, odgovornost, poslovna etika, računovodske informacije, notranje kontrole, analiza primerov.
Published: 30.11.2015; Views: 891; Downloads: 124
.pdf Full text (1,09 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica