| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
Lažne prijave posilstev žensk : diplomsko delo
Katja Geč, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: posilstvo, preiskovanje, lažne prijave, krive ovadbe, psevdo žrtev, diplomske naloge
Published: 27.10.2011; Views: 1984; Downloads: 355
.pdf Full text (642,34 KB)

4.
5.
Sodobni pristopi k obravnavi posilstva
Eva Bertok, 2008, published professional conference contribution

Keywords: posilstvo, žrtve, prijava posilstva, pomoč žrtvam
Published: 04.06.2012; Views: 1989; Downloads: 101
URL Link to full text

6.
POSILSTVO
Zlatka Frangež, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja s pojmom posilstva v sodobnem kazenskem pravu. V prvem delu obravnava pojem spolne samoodločbe posameznika v zvezi z njegovo »najbolj notranjo zasebnostjo« okrog katere se osredotoča varstvo človekove telesne notranjosti pred spolnimi napadi. V zgodovinskem pregledu je prikazan razvoj razmerja inkriminacije spolnega prisiljenja in posilstva. Posilstvo je težek primer kaznivega dejanja znotraj inkriminacije spolnega prisiljenja in pomeni posebno in hkrati temeljno – kvalificirano dejanje, kamor ga uvršča večina evropskih kazenskopravnih sistemov. Posilstvo je dejanje, ki je v prvi vrsti nasilno, to je storjeno brez soglasja žrtve, in (v drugi vrsti) seksualno. Konstitutiven element posilstva je spolno občevanje, ki je ena od najširše poznanih in razumljivih inkriminacij v vseh sodobnih kazenskih zakonih. Posilstvo je v osnovi agresivno dejanje in je simptom neke psihološke disfunkcije, bodisi začasne ali trajne. Storilci kaznivega dejanja so visoko heterogena populacija, ki ima močno izražene dimenzije osebnosti. Stereotipno dojemanje spolnih vlog in sprejemanje medsebojnega nasilja so povezani s sprejemanjem stereotipov o posilstvu.
Keywords: spolna samoodločba, spolno prisiljenje, spolno nasilje, posilstvo, prisilitveno ravnanje, spolno občevanje, spolna praktika, agresivnost, storilci posilstva, miti o posilstvih
Published: 13.09.2012; Views: 2435; Downloads: 430
.pdf Full text (423,44 KB)

7.
Kaznivo dejanje posilstva : kriminalistično-psihološki vidik
Nina Ozvatič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem obravnavala kaznivo dejanje posilstva s kriminalističnega in psihološkega vidika. Najprej sem v poglavju o kriminalističnem pogledu na kaznivo dejanje posilstva prikazala številke o storjenih kaznivih dejanjih posilstev v Republiki Sloveniji za obdobje zadnjih desetih let, nato pa sem spregovorila o taktiki in metodiki preiskovanja teh kaznivih dejanj. Sledi podpoglavje o prijavi kaznivega dejanja posilstva in razlogih za neprijavo le-tega. Ogled kraja kaznivega dejanja je enkratno in neponovljivo procesno dejanje, v okviru katerega se pri kaznivem dejanju posilstva največkrat zavarujejo biološke sledi. Poglavje sem zaključila s tem, da sem zapisala, kaj oziroma kdo vse je lahko v pomoč pri preiskavi, ter težavnost dokazovanja kaznivega dejanja posilstva. Uporabnost kriminalistične psihologije pri preiskovanju kaznivih dejanj posilstev sem opisala skozi poligrafiranje, pričanje očividcev, zaslišanje osumljenca in obveščanje bližnjih (svojcev) o tem, da je bil nekdo žrtev kaznivega dejanja posilstva. V naslednjem poglavju sem objavila intervju s kriminalistom, ki preiskuje kazniva dejanja posilstva. Intervju je rezultat vnaprej pripravljenega vprašalnika. Pred pisanjem zaključka sem opisala in kratko analizirala še en praktičen primer kaznivega dejanja posilstva.
Keywords: kazniva dejanja, posilstvo, preiskovanje, kriminalistična psihologija, diplomske naloge
Published: 03.06.2013; Views: 1717; Downloads: 444
.pdf Full text (810,47 KB)

8.
Trend kaznivega dejanja posilstva v Evropi : diplomsko delo univerzitetnega študija
Ines Verbič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V diplomski nalogi sem iz obstoječe literature prikazala spoznanja o posilstvu ter izbrane podatke o kaznivem dejanju posilstva uporabila za izračun in preveritev izbranih domnev. Naloga se deli na dva dela, teoretični in empirični del. V prvem delu sem pozornost namenila pregledu pravne zakonodaje s področja kaznivega dejanja posilstva in problemu raznolikega definiranja, predstavitvi različnih teoretičnih pristopov, vzrokom za neprijavljanje kaznivega dejanja posilstva ter različnim »vrstam« posilstva. V empiričnem delu sem predstavila izračune, tabele in grafične predstavitve izbranih podatkov. Podatki so pridobljeni iz četrte izdaje European Sourcebook of Crime and Criminal Justice Statistics, spletne publikacije Human Development Report 2009 in spletne strani evropskega statističnega urada (Eurostat). Pri izračunu sem se omejila na zadnje statistično razdobje, ki zajema podatke od leta 2003 do leta 2007. Preučila sem, kako se trendi porasta oz. upada razlikujejo po posameznih sklopih držav, ki sem jih oblikovala glede na geografsko in družbeno-politično povezanost. Poleg sem preučila tudi nekatere družbene dejavnike, ki so morebiti povezani z obsegom in gibanjem števila kaznivih dejanj posilstva. Preverila sem tri osnovne domneve, in sicer ali obstaja povezanost med številom kaznivih dejanj posilstva (na 100.000 preb.) in med omenjenimi izbranimi družbenimi dejavniki (stopnja družbenega razvoja, gospodarskega razvoja in dohodkovne neenakosti). Za te podatke sem izračunala Spearmanov koeficient korelacije rangov.
Keywords: kazniva dejanja, posilstvo, Evropa, statistični podatki, diplomske naloge
Published: 19.06.2013; Views: 1041; Downloads: 258
.pdf Full text (1,02 MB)

9.
Nekateri sociološki vidiki odnosa do posilstva v postmoderni družbi
Mateja Praprotnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Ko slišimo besede, kot so spolno nasilje, spolna zloraba ali posilstvo, imamo svoje predstave in svoja dojemanja glede teh grozovitih dejanj. V teoretičnem delu našega diplomskega dela smo se osredotočili na pojem in problematiko posilstva. Posilstvo predstavlja akutno obliko spolne zlorabe, katerega so lahko deležne tako ženske, moški, starostniki kot tudi otroci. V družbi se pojavlja že več stoletij, a vsako obdobje ima nanj drugačen pogled, družba nanj tudi različno reagira. V teku stoletij so se tako pojavili določeni miti o posilstvu, ki so se globoko zasidrali v mišljenje človeške družbe. V diplomskem delu smo izpostavili tudi nekatere vidike, in sicer psihološki, zdravstveni, pravni, sociološki in feministični vidik. Vsak izmed teh ponuja opredelitev tega akutnega dejanja in razlaga njegove vzroke in posledice. Skozi naše delo smo ves čas izpostavljali predvsem žrtve posilstva, katerih število se med državami precej razlikuje. Na delež vplivajo različni dejavniki, ki so v tisti državi oz. tistem okolju prisotni. Vsak posameznik, ki doživi posilstvo, pa se na svoj način sooča tudi s posledicami, ki jih posilstvo prinaša. Te posledice se pri žrtvah lahko razlikujejo glede na spol, starost ali okolje, od koder žrtev izhaja, a kljub temu so psihološke posledice tiste, ki so, neodvisno od okolja, spola ali starosti, prisotne pri slehernem zlorabljenem posamezniku. Te posledice in samo obravnavo posilstva pa rešujejo organizacije, tako državne kot nevladne, ki smo jih v zadnjem poglavju tudi opredelili. V empiričnem delu smo s pomočjo anketnih vprašalnikov dobili vpogled v stališča in ocene posameznikov o posilstvu in nekatera njihova stališča analizirali glede na spol, starostno skupino, kraj bivanja ali izobrazbo. Pri preverjanju hipotez v zadnjem delu empiričnega dela smo strnili vse ugotovitve, ki smo jih pridobili med pisanjem diplomskega dela. Diplomsko delo nam tako daje vpogled v problematiko kaznivega dejanja posilstva, vpogled v stališča anketirancev in pokaže nam odnos Slovencev do posilstva v postmoderni družbi.
Keywords: družbeno okolje, miti o posilstvu, organizacije za pomoč žrtvam, posilstvo, posledice posilstva, postmoderna družba, spolno nasilje, spolna zloraba, storilci, zgodovina posilstev, žrtve.
Published: 16.10.2013; Views: 1562; Downloads: 187
.pdf Full text (1,26 MB)

10.
Posilstvo - viktimološki pogled : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Iris Španinger, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V svetu je bilo posilstvo že od nekdaj »tabu« tema, o kateri se ni nikoli govorilo na glas. Z leti se je to začelo spreminjati, saj so žrtve pričele posilstva prijavljati policiji. Tako se je z leti začelo vedno bolj govoriti o posilstvih in ljudje hoteli ali ne, so se morali sprijazniti, da so posilstva že dolgo let med nami. Danes imamo na tem področju napisanih, kar nekaj knjig in strokovnih člankov, opravljene pa so bile tudi raziskave. Največ posilstev se zgodi v krogu znancev, zelo malo je takšnih, ki se zgodijo med neznanci. Kontrola in moč sta dejavnika, ki ženeta storilca. Posiljevalca ne moremo prepoznati, saj so to običajno čisto običajni ljudje, ki živijo normalno življenje. V Kazenskem zakoniku (KZ-1-UPB2) imamo pod 170. členom opredeljeno kaznivo dejanje posilstva. O posilstvih obstaja veliko različnih mitov, ki pa ne držijo, kajti resnica je zelo drugačna. Poznamo tudi dejavnike tveganja za posilstvo. Ravno dejavniki, pa so tisti, ki nam nekoliko pomagajo razumeti, zakaj pride do posilstev. Razlogov za neprijavljanje posilstev je veliko, vendar pa je od vsake žrtve posebej odvisno kateri bo tisti, ki bo prevladoval, da ne bo prijavila kaznivega dejanja. Seveda je lahko teh dejavnikov več. Žrtev se po storjenem posilstvu sooča sama s seboj in s kruto resnico, da je bila posiljena. V njej se preplavljajo različni občutki in v takšnih trenutkih je psihična stiska največji spremljevalec vsake žrtve. Od vsake žrtve pa je odvisno kako si bo pomagala v tej stiski. Za žrtev je zraven posilstva najtežje nekomu povedati, kaj se ji je zgodilo. Kajti glede na to, da v družbi oziroma med ljudmi velja prepričanje, da je vsaka posiljena oziroma zlorabljena ženska, sama kriva za dejanje, ki se ji je zgodilo, bo žrtev zelo premislila, če se bo komu zaupala. Ljudje se premalo zavedajo, da se to lahko zgodi tudi njim, kajti nihče ni varen pred posiljevalci. Posilstvo je prisiljen, nezaželen spolni odnos, ki v žrtvi pusti življenjske posledice in to je dogodek, ki jo je zaznamoval v vseh pogledih, tako v fizičnem, še najbolj pa na psihičnem področju.
Keywords: spolne zlorabe, posilstvo, žrtve, pomoč žrtvam, viktimologija, sekundarna viktimizacija, diplomske naloge
Published: 18.06.2014; Views: 1365; Downloads: 286
.pdf Full text (543,27 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica