| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Redefinicija kaznivega dejanja posilstva - "ja pomeni ja" : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Tjaša Krmelj, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava redefinicijo posilstva kot kaznivega dejanja, in sicer s poudarkom na jasnosti soglasja med spolnimi partnerji. Naloga raziskuje različne pristope k redefiniciji posilstva v različnih državah, kot so Švedska, Nemčija, Francija, Velika Britanija in Španija. Pri tem proučuje, kako se zakonodaja spreminja, da bi bolje zaščitila žrtve in določila jasno soglasje kot ključni element spolnega dejanja. Naloga analizira tudi psihične in fizične posledice posilstva ter raziskuje obstoječe organizacije in ustanove v Evropi, ki nudijo pomoč žrtvam posilstva. Prav tako se diplomska naloga osredotoča na potrebo po redefiniciji posilstva kot kaznivega dejanja in razloge za to, pri čemer poudarja pomen zagotavljanja jasnega soglasja v spolnih odnosih. V navezavi na to izpostavlja predloge za redefinicijo in raziskuje, kako bi takšne spremembe lahko izboljšale zaščito žrtev in zmanjšale pojavnost spolnega nasilja. Diplomska naloga na osnovi analize različnih pristopov k redefiniciji posilstva kot kaznivega dejanja omogoča vpogled v pomembno družbeno vprašanje, ki se nenehno razvija, da bi bolje odražalo sodobne norme in vrednote glede soglasja med spolnimi partnerji.
Keywords: kazniva dejanja, posilstvo, redefinicija posilstva, soglasje, diplomske naloge
Published in DKUM: 13.03.2024; Views: 188; Downloads: 42
.pdf Full text (1,19 MB)

2.
Uporaba drog pri posilstvih : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Lara Koprivnikar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Posilstvo je ena najhujših oblik nasilja, s katero se soočajo posamezniki v družbi. Je izredno resen problem, ki predstavlja grobo kršenje spolne integritete, osebnega dostojanstva in človekovih pravic. Vendar pa se posilstva ne dogajajo le zaradi fizične prisile, temveč se včasih uporabljajo tudi druge metode za omamljanje žrtve in zmanjšanje njenega odpora. Eden od načinov, kako se to doseže, je uporaba drog pri storitvi posilstva. Problem uporabe drog pri storitvi posilstva je izredno resen in ima številne negativne posledice za žrtve. Drogiranje žrtve posilstva se lahko pojavi z namenom zmanjšanja njenega odpora, zmede ali povzroči izgubo zavesti. Ko je žrtev pod vplivom drog, se njena sposobnost jasnega razmišljanja, presojanja in sprejemanja odločitev močno zmanjša. To pomeni, da žrtev morda ni sposobna dati pristne privolitve ali se sploh zavedati, da je žrtev posilstva. Drogiranje zmanjšuje njeno sposobnost braniti se ali poklicati na pomoč. Drogiranje žrtve lahko povzroči tudi izgubo spomina ali zameglitev dogodka. To lahko oteži zbiranje dokazov, saj žrtev morda nima jasnih spominov ali informacij o napadu. Pomanjkljivi dokazi lahko vplivajo na uspešnost preiskave in kazenskega pregona domnevnega storilca. Primeri posilstva, ki vključujejo drogiranje žrtve, predstavljajo pravne izzive. Žrtve se lahko soočajo s težavami pri zbiranju dokazov, pomanjkanjem ozaveščenosti o tej problematiki v pravosodnem sistemu ter z možnostjo, da se jih obtoži, da so bile same odgovorne zaradi uživanja drog. Poleg tega lahko takšen travmatičen dogodek žrtvi pusti hude psihološke posledice, vključno s posttravmatskim stresnim sindromom (PTSD), depresijo, tesnobo, občutki krivde in nizkim samospoštovanjem. Žrtve se lahko soočajo s težavami v medosebnih odnosih ter izkušajo dolgotrajno in kompleksno trpljenje zaradi posilstva in drogiranja.
Keywords: droge, posilstva, podtikanje drog, diplomske naloge
Published in DKUM: 12.10.2023; Views: 313; Downloads: 99
.pdf Full text (1,87 MB)

3.
Študija primera obravnave kaznivega dejanja posilstva mladoletnice v predkazenskem in kazenskem postopku : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Adriana Dejak, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Kaznivo dejanje posilstva je eno hujših kršitev temeljnih človekovih pravic, ki se obravnava po 1. odstavku 170. člena Kazenskega zakonika – 1. V danem diplomskem delu se skozi šest raziskovalnih vprašanj odvija razplet celotne študije primera kazenske ovadbe kaznivega dejanja posilstva mladoletnega oškodovanega dekleta, katere storilec dejanja je znana oseba. V študiji primera je zajet celoten postopek kazenske ovadbe, ki zajema vse podrobnosti o predkazenskem in kazenskem postopku. Za lažje razumevanje primera je študija razdeljena po logičnih in sledečih si poglavjih, ki opisujejo ter razlagajo primer. Delo je razdeljeno na analizo predkazenskega postopka – ta vključuje opis dela policije in usmerjanje državnega tožilca v primeru; ter analizo kazenskega postopka, ki je, razumljivo, bistveno daljša, zahtevnejši in obširnejša. V njej se je potrebno poglobiti na delo, ki ga opravi državni tožilec v ovadbi, na samo sodno preiskavo, vključiti je potrebno tudi izvedenstvo in ga analizirati po vsakem danem mnenju; in kako le to vpliva na ovadbo in zaključek tega postopka. Obdelati je bilo potrebno še glavne obravnave, ki so bile zastavljene med primerom kot predmet razsodbe. Velik del zaključnega dela, ki se ga je naloga želela dotakniti, so posledice in pečat, ki jih tako hudo poseganje v temeljne človekove pravice prinesejo žrtvi kaznivega dejanja. V delu se analizira tudi vpliv kazenskega postopka, psihične in druge posledice ter spopadanje s strahom, za katere se v delu izrazi mnenje o kritični izkušnji s strani žrtve same.
Keywords: posilstva, mladoletnice, oškodovanke, kaznivo dejanje posilstva, kazenski postopki, predkazenski postopki, obdolženi, izvedenstvo, diplomske naloge
Published in DKUM: 18.08.2023; Views: 367; Downloads: 96
.pdf Full text (674,72 KB)

4.
Nekateri sociološki vidiki odnosa do posilstva v postmoderni družbi
Mateja Praprotnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Ko slišimo besede, kot so spolno nasilje, spolna zloraba ali posilstvo, imamo svoje predstave in svoja dojemanja glede teh grozovitih dejanj. V teoretičnem delu našega diplomskega dela smo se osredotočili na pojem in problematiko posilstva. Posilstvo predstavlja akutno obliko spolne zlorabe, katerega so lahko deležne tako ženske, moški, starostniki kot tudi otroci. V družbi se pojavlja že več stoletij, a vsako obdobje ima nanj drugačen pogled, družba nanj tudi različno reagira. V teku stoletij so se tako pojavili določeni miti o posilstvu, ki so se globoko zasidrali v mišljenje človeške družbe. V diplomskem delu smo izpostavili tudi nekatere vidike, in sicer psihološki, zdravstveni, pravni, sociološki in feministični vidik. Vsak izmed teh ponuja opredelitev tega akutnega dejanja in razlaga njegove vzroke in posledice. Skozi naše delo smo ves čas izpostavljali predvsem žrtve posilstva, katerih število se med državami precej razlikuje. Na delež vplivajo različni dejavniki, ki so v tisti državi oz. tistem okolju prisotni. Vsak posameznik, ki doživi posilstvo, pa se na svoj način sooča tudi s posledicami, ki jih posilstvo prinaša. Te posledice se pri žrtvah lahko razlikujejo glede na spol, starost ali okolje, od koder žrtev izhaja, a kljub temu so psihološke posledice tiste, ki so, neodvisno od okolja, spola ali starosti, prisotne pri slehernem zlorabljenem posamezniku. Te posledice in samo obravnavo posilstva pa rešujejo organizacije, tako državne kot nevladne, ki smo jih v zadnjem poglavju tudi opredelili. V empiričnem delu smo s pomočjo anketnih vprašalnikov dobili vpogled v stališča in ocene posameznikov o posilstvu in nekatera njihova stališča analizirali glede na spol, starostno skupino, kraj bivanja ali izobrazbo. Pri preverjanju hipotez v zadnjem delu empiričnega dela smo strnili vse ugotovitve, ki smo jih pridobili med pisanjem diplomskega dela. Diplomsko delo nam tako daje vpogled v problematiko kaznivega dejanja posilstva, vpogled v stališča anketirancev in pokaže nam odnos Slovencev do posilstva v postmoderni družbi.
Keywords: družbeno okolje, miti o posilstvu, organizacije za pomoč žrtvam, posilstvo, posledice posilstva, postmoderna družba, spolno nasilje, spolna zloraba, storilci, zgodovina posilstev, žrtve.
Published in DKUM: 16.10.2013; Views: 2515; Downloads: 278
.pdf Full text (1,26 MB)

5.
POSILSTVO
Zlatka Frangež, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja s pojmom posilstva v sodobnem kazenskem pravu. V prvem delu obravnava pojem spolne samoodločbe posameznika v zvezi z njegovo »najbolj notranjo zasebnostjo« okrog katere se osredotoča varstvo človekove telesne notranjosti pred spolnimi napadi. V zgodovinskem pregledu je prikazan razvoj razmerja inkriminacije spolnega prisiljenja in posilstva. Posilstvo je težek primer kaznivega dejanja znotraj inkriminacije spolnega prisiljenja in pomeni posebno in hkrati temeljno – kvalificirano dejanje, kamor ga uvršča večina evropskih kazenskopravnih sistemov. Posilstvo je dejanje, ki je v prvi vrsti nasilno, to je storjeno brez soglasja žrtve, in (v drugi vrsti) seksualno. Konstitutiven element posilstva je spolno občevanje, ki je ena od najširše poznanih in razumljivih inkriminacij v vseh sodobnih kazenskih zakonih. Posilstvo je v osnovi agresivno dejanje in je simptom neke psihološke disfunkcije, bodisi začasne ali trajne. Storilci kaznivega dejanja so visoko heterogena populacija, ki ima močno izražene dimenzije osebnosti. Stereotipno dojemanje spolnih vlog in sprejemanje medsebojnega nasilja so povezani s sprejemanjem stereotipov o posilstvu.
Keywords: spolna samoodločba, spolno prisiljenje, spolno nasilje, posilstvo, prisilitveno ravnanje, spolno občevanje, spolna praktika, agresivnost, storilci posilstva, miti o posilstvih
Published in DKUM: 13.09.2012; Views: 3813; Downloads: 586
.pdf Full text (423,44 KB)

6.
Sodobni pristopi k obravnavi posilstva
Eva Bertok, 2008, published professional conference contribution

Keywords: posilstvo, žrtve, prijava posilstva, pomoč žrtvam
Published in DKUM: 04.06.2012; Views: 3726; Downloads: 136
URL Link to full text

7.
Obravnava žrtev posilstva : multidisciplinarni pristop
Mateja Govekar Kalan, 2010, master's thesis/paper

Keywords: žrtve, posilstva, spolno nasilje, storilci, magistrska dela
Published in DKUM: 06.08.2010; Views: 3283; Downloads: 405
.pdf Full text (1,51 MB)

8.
Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica