| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Tipi demografskih območij v subpanonski Severovzhodni Sloveniji
Damijana Počkaj Horvat, 1991, published scientific conference contribution

Abstract: Prispevek predstavlja rezultate tipizacije demografskih območij v subpanoski SV Sloveniji in jih primerja z "demografsko ogroženimi območji" v Sloveniji, določenimi z Zakonom o spodbujanju demografsko ogroženih območij leta 1990.
Keywords: geografija, demogeografija, poselitev, Slovenija, Pomurje, Podravje
Published: 10.07.2015; Views: 384; Downloads: 62
URL Link to full text

2.
Merjenje razpršenosti poselitve
Sebastijan Borko, Vladimir Drozg, 2011, original scientific article

Abstract: Spreminjanje poselitvenega vzorca običajno prikazujemo s kvalitativnimi oznakami, kar je pogosto premalo natančno. V prispevku je podana metoda prikaza razpršenosti poselitvenega vzorca z numeričnimi kazalci. Povzeta je po švicarski študiji in temelji na geometriji prostora oziroma na ponderiranih razdaljah med pozidanimi območji. Metoda omogoča vpogled v regionalno in časovno spreminjanje poselitvenega vzorca. Najpomembnejše spoznanje uporabljenega prikaza je, da se je razpršenost poselitvenega vzroca v obravnavanih naseljih med leti 1860 do 2010 močno povečala.
Keywords: poselitev, razpršenost, kazalci razpršenosti, Slovenija
Published: 21.12.2015; Views: 434; Downloads: 46
.pdf Full text (483,76 KB)
This document has many files! More...

3.
Vpliv geoloških in geomorfoloških značilnosti na poselitev Mežiške doline
Simon Rožič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Na poselitev območij vpliva več dejavnikov. V Mežiški dolini so geološke in geomorfološke značilnosti odločilno vplivale na poselitev, razporeditev in velikost naselij ter dinamiko števila prebivalcev. Zaradi tega se v diplomski nalogi osredotočimo na te značilnosti. Da smo lahko raziskali vzroke obstoječe poselitve, smo morali najprej opisati geološke in geomorfološke lastnosti. Izkazalo se je, da je navkljub manjšemu območju, raznolikost v geologiji in geomorfologiji precejšnja. V tem smislu lahko območje po geoloških značilnostih razdelimo na tri, po geomorfoloških značilnostih pa na dva dela. Glede na poselitev smo območje razdelili na štiri dele, ker niso imeli enakih razvojev. Industrija je v dobi industrializacije imela odločilen vpliv na današnjo podobo naselij in število prebivalcev. Razlika v razvoju prebivalstva med celotnim ozemljem Slovenije in Mežiško dolino je velika, kar pa ne pomeni, da podobnih območij v Sloveniji ni. Slovenija kot celota ima konstantno rast prebivalstva, medtem ko v Mežiški dolini prihaja do anomalij. Geomorfološke značilnosti so vplivale na poselitev Mežiške doline vse od začetka in njihov vpliv nikoli ni prenehal, ampak se je v obdobju razvoja industrije samo zmanjšal. V tem obdobju so glavno gonilo industrije in vzpona števila prebivalcev, ki ga drugače ne bi bilo v takšnem obsegu, naravne geološke razmere, ki pa niso vplivale same po sebi, ampak preko specifične litološke zgradbe (rude), kar je bilo zanimivo za gospodarsko izkoriščanje. S prenehanjem neposrednega vpliva rudnin na območje se je zopet povečal vpliv morfologije terena, ta pa zaradi prekomerne zazidave ugodnih leg danes deluje predvsem omejevalno na poselitev.
Keywords: Mežiška dolina, poselitev, geologija, geomorfologija, raba tal, pedogeografija, prebivalstvo
Published: 27.05.2016; Views: 625; Downloads: 66
.pdf Full text (6,36 MB)

4.
VISOKO UČINKOVITA KOMBINIRANA ČISTILNA NAPRAVA
Tomislav Zore, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Tema diplomske naloge je izgradnja in testiranje visoko učinkovite kombinirane male čistilne naprave, umeščene v občutljivo okolje. S kombinacijo in povezavo različnih načinov čiščenja želimo doseči visoko učinkovito čiščenje z malo porabljene energije. Problem je doseči takšne minimalne koncentracije škodljivih snovi v izpustu, da ne bo nikakršnih posledic za živelj na vplivnem območju male čistilne naprave. Rešitev smo videli v sinergiji različnih metod in tehnik čiščenja, kot so fizikalno, kemijsko in biološko čiščenje v sekvenčnih bioloških reaktorjih, ter s pomočjo biološko-kemijskih procesov, ki potekajo v rastlinski čistilni napravi. Za opredeljeni problem smo skušali najti optimalno rešitev. Rezultat naloge je projektirana, izgrajena in testirana kombinirana mala čistilna naprava na področju razpršene poselitve, kjer ni mogoč priklop na javno kanalizacijsko omrežje. Prenovili smo obstoječo greznico, dodali rastlinski del in dobili spodbudne rezultate. Ti lahko pomembno vplivajo na nadaljnji razvoj malih čistilnih naprav in ponovno uporabo prečiščene vode.
Keywords: Mala čistilna naprava, Sekvenčni biološki reaktor, Rastlinska čistilna naprava, Razpršena poselitev
Published: 12.10.2016; Views: 642; Downloads: 77
.pdf Full text (2,37 MB)

5.
Prebivalstvo in poselitev Združenih držav Amerike
Hana Orešnik, 2017, master's thesis

Abstract: Združene države Amerike imajo danes dobrih tristo milijonov prebivalcev in so, za Kitajsko in Indijo, tretja najbolj naseljena država na svetu. Prebivalstvo ZDA je plod stalnega priseljevanja skozi stoletja, zaradi česar je demografska sestava prebivalstva danes zelo pestra. Po Kolumbovem odkritju kontinenta v 15. stoletju je sledilo množično priseljevanje. V različnih zgodovinskih obdobjih so se na kontinent priseljevale različne etnične skupine prebivalstva, ki so se naselile v zase značilne regije, odraz česar je danes prostorska razporeditev etničnih skupin. Največja etnična skupina so potomci prvih evropskih priseljencev, ki zastopajo belo raso, sledijo jim številčno čedalje večja skupina priseljencev iz Latinske Amerike, črno in azijsko prebivalstvo ter predstavniki ameriških domorodcev. Priseljevanje ljudi je še danes zastopano v veliki meri in tudi rast prebivalstva je v veliki meri pozitivna na račun priseljevanja. Ob prihodu v državo se večina priseljencev naseli v večja mesta, kjer so razmere za življenje lažje kot v ruralnih območjih. ZDA so visoko urbanizirana država, saj več kot osemdeset odstotkov prebivalstva živi v velikih mestih, med njimi so največja New York, Los Angeles in Chicago. Večina severnoameriških mest se nahaja ob obalah, zaradi česar so te najgosteje naseljene, medtem ko je osrednji del, z izjemo večjih mest, le redko poseljen. Mnoga urbana območja so se razvila v tako imenovane megalopolise, med katerimi je največji megalopolis na vzhodnoatlantski obali in zajema metropole New York, Washington, Boston in Filadelfijo. Začetna angleška dominanca je bila osrednjega pomena za razvoj kulture in jezika. Angleščina je danes uradni jezik, čeprav v zadnjih letih, zaradi vse večjega števila latinoameriških priseljencev, vse bolj v ospredje prihaja španski jezik.
Keywords: prebivalstvo, poselitev, migracije, črno prebivalstvo, Latinoameriško prebivalstvo, ameriški Indijanci, Združene države Amerike
Published: 01.02.2018; Views: 1673; Downloads: 97
.pdf Full text (4,71 MB)

6.
Odvajanje in čiščenje odpadnih vod na podeželju v primeru razpršene poselitve
Gregor Wurcer, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je poiskati najprimernejši način odvajanja in čiščenja odpadnih vod na območjih z razpršeno poselitvijo. Opisali smo različne vzorce poselitve in statistiko poselitve države in občine Gornja Radgona. Nazorno je predstavljeno, da v celotni državi, vključno z občino Gornja Radgona, večji del prebivalstva živi na podeželju. Opisani bodo štirje načini odvajanja vod na podeželju, prav tako pa tudi primeri čiščenja z uporabo osrednje in male čistilne naprave. Podane bodo delitve čistilnih naprav po tipologiji čiščenja. V zadnjem poglavju bodo obravnavane rešitve odvajanja in čiščenja odpadnih vod na podeželju v primeru razpršene poselitve.
Keywords: odvodnjavanje, čiščenje, odpadne vode, podeželje, razpršena poselitev, čistilna naprava
Published: 31.07.2018; Views: 215; Downloads: 52
.pdf Full text (1,69 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica