| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 172
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Sekvenčno programiranje z lestvično logiko v TIA portalu s krmilnikom Siemens S7-1200 in grafičnim panelom KTP700 : diplomsko delo
Niko Hržica, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja inovativen pristop k programiranju avtomatiziranih sistemov, osredotočen na možnosti sekvenčnega programiranja z lestvično logiko v okolju TIA Portal. Uporabljata se krmilnik Siemens S7-1200 in grafični panel KTP700. Naloga raziskuje pretvorbo iz SCF (graph) v LAD programski jezik, poudarjajoč učinkovito upravljanje kompleksnih funkcij. Cilj je doseči prihranek finančnih sredstev ob ohranjanju funkcionalnosti grafične tehnologije. Sistematično predstavlja postopek prenosa grafičnega programa z združljivostjo s krmilnikom Siemens S7-1200 in podrobno implementacijo na grafičnem panelu KTP700. Rezultati prinašajo praktičen prikaz učinkovitega upravljanja sistemov, poudarjajoč finančno učinkovitost s prehodom na sekvenčno programiranje.
Keywords: PLK (programirljiv logični krmilnik), TIA Portal, Sekvenčno programiranje, Siemens S7-1200
Published in DKUM: 26.04.2024; Views: 326; Downloads: 52
.pdf Full text (2,09 MB)

2.
Programiranje mikrokrmilnikov z lestvičnimi diagrami : diplomsko delo
Blaž Pečenik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena primerjava različnih programov, s katerimi lahko programiramo z lestvičnimi diagrami. Namen te naloge je bil ugotoviti, ali lahko dobimo iste ali dovolj podobne rezultate s programskimi okolji, ki so brezplačni v primerjavi s programskim okoljem, ki se uporablja v industriji in je zelo drago ter vezano na licenco. Za vsako programsko okolje smo uporabili tudi dva mikrokrmilnika in PLC.
Keywords: lestvični diagram, PLC, mikrokrmilnik, OpenPLC, LDmicro, TIA Portal
Published in DKUM: 28.02.2024; Views: 244; Downloads: 18
.pdf Full text (5,05 MB)

3.
Nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata : magistrsko delo
Jaka Štruc, 2024, master's thesis

Abstract: V sklopu magistrskega dela se je izvedla nadgradnja vodenja in upravljanja hidravličnega pogonskega agregata v laboratoriju za oljno hidravliko na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru. Hidravlični agregat, ki je bil zasnovan in izgrajen leta 2008, se uporablja za raziskovalne in pedagoške namene. Najprej se je preučilo delovanje obstoječe strojne in programske opreme, sledila je nadgradnja programskega okolja nadzornega sistema na aktualno verzijo. Nato se je izvedla nadgradnja nadzornega sistema. Pri tem so se odpravile napake krmiljenja hidravličnega agregata, s čimer se je povečala zanesljivost delovanja agregata pri obratovanju. Izboljšali sta se preglednost in varnost pri uporabi uporabniškega vmesnika na enoti HMI. V sklopu nadgradnje so se dodali in implementirali senzorji spremljanja pretoka in padca tlaka ter analogni senzor zamašenosti povratnega filtra. Celotna programska koda, izdelana v programskem okolju TIA Portal, za posodobljeno ter že obstoječo senzorsko tehniko in ostalo opremo, se je izvedla čim bolj strukturirano in v skladu z industrijsko prakso.
Keywords: hidravlični agregat, krmilno-nadzorni sistem, PLK, TIA Portal, HMI
Published in DKUM: 23.02.2024; Views: 297; Downloads: 28
.pdf Full text (5,53 MB)

4.
Avtomatizacija delovne postaje za etiketiranje v okviru sistema CP Lab : magistrsko delo
Luka Tandara, 2023, master's thesis

Abstract: Eden od poudarkov koncepta Industrija 4.0 je je digitalna transformacija in avtomatizacija proizvodnih procesov. Tem usmeritvam sledi tudi vsebina magistrskega dela, kjer je v ospredju razvoj procesa avtomatizirane proizvodnje. V ta namen je bil uporabljen laboratorijski sistem CP Lab proizvajalca Festo, pri čemer je bila v ospredju podrobna analiza modula za označevanje izdelkov - etiketiranje. Znotraj programskega okolja TIA Portal smo razvili krmilni program, ki omogoča upravljanje sistema tako v ročnem kot tudi v avtomatiziranem načinu dela, prav tako smo zasnovali uporabniški vmesnik HMI za nadzor in vizualizacijo delovanja sistema. V zaključni fazi projekta je bil modul za etiketiranje uspešno implementiran v celovit sistem CP Lab.
Keywords: Industrija 4.0, Festo CP Lab, Označevanje izdelka, TIA Portal, HMI
Published in DKUM: 09.02.2024; Views: 339; Downloads: 30
.pdf Full text (5,19 MB)
This document has many files! More...

5.
Optimizacija vodenja dveh elastično sklopljenih asinhronskih motorjev : magistrsko delo
Max Klančar, 2023, master's thesis

Abstract: Osrednji cilj magistrske naloge je eliminirati nihanje hitrosti v sistemu dveh elastično sklopljenih asinhronskih motorjev. Z izdelavo simulacije v programskem okolju OpenModelica sta prikazana delovanje in obnašanje opazovanega sistema. V sklopu naloge je bila izdelana električna vezalna shema. S pomočjo internih blokov v podjetju je bil izdelan program za vodenje motorjev v različnih konfiguracijah. Rezultati so predstavljeni v obliki slik in razloženi s pomočjo komentarjev.
Keywords: simulacija, vodenje pogonov, asinhronski motor, programljivi logični krmilnik, TIA portal, OpenModelica, MATLAB
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 392; Downloads: 21
.pdf Full text (3,62 MB)

6.
Avtomatizacija in prvi zagon testne naprave za testiranje materialov verižnih členov : magistrsko delo
Karlo Klobučarić, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava problematiko avtomatizacije testne naprave za testiranje materialov verižnih členov v podjetju Ledinek Engineering. Testna naprava se zaradi trenja med uporabo pregreva. V okviru naloge je razvita celostna rešitev, ki vključuje avtomatizacijo in programiranje HMI plošče za enostavno upravljanje testne naprave. S tem bodo lahko uporabniki naprave učinkovito in brez težav izvajali teste ter dosegli najbolj natančne rezultate. Programiranje PLC je izvedeno v TIA Portalu in krmilnikom Siemens.
Keywords: TIA Portal, Siemens, avtomatizacija, testna naprava, HMI
Published in DKUM: 13.11.2023; Views: 323; Downloads: 10
.pdf Full text (3,59 MB)

7.
Spletni portal za tekmovanje videoposnetkov uporabnikov
Tomo Barle, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu želimo predstaviti potek, razvoj in aktualno stanje spletnega portala, ki bo omogočal uporabnikom medsebojno tekmovanje videoposnetkov v najrazličnejših aktivnostih. Cilj je bil ustvariti konkurenčen spletni portal, ki bo zadovoljil potrebe uporabnikov. Za razvoj smo uporabili številne programske jezike in knjižnice, vključno z JavaScriptom, Reactom, Node.js in drugimi. Za varno, odzivno in zanesljivo shrambo videoposnetkov in ostalih vsebin smo se zanesli na tehnologije in orodja kot so PostgreSQL, Prisma, Express.js, Github in podobno. Za obdelavo izvorne kode, uporabniških videoposnetkov in oblikovanje spletnega portala smo uporabili programsko opremo Visual Studio Code, Vegas Pro, Adobe Photoshop in Figma. S pomočjo SWOT analize smo ocenili, da rešitev v celoti izpolnjuje zastavljene cilje, ki pa jih je mogoče še nadgraditi v prihodnosti.
Keywords: spletni portal, videoposnetek, tekmovanje, razvoj, orodja.
Published in DKUM: 08.11.2023; Views: 431; Downloads: 23
.pdf Full text (4,04 MB)

8.
Vodenje asinhronskega stroja s pretvornikom Siemens SINAMICS G120 : diplomsko delo
Žiga Romih, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno vodenje asinhronskega stroja s pretvornikom Siemens SINAMICS G120. Najprej sta predstavljeni uporabljena strojna in programska oprema, s pomočjo katerih smo izvedli eksperimentalno analizo. Podrobneje je predstavljen del programskega okolja Siemens Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal), ki uporabnikom omogoča nastavljanje pogonskega sklopa. V okviru okolja TIA Portal so predstavljeni postopki za izvedbo vodenja z metodo U/f in za izvedbo vektorskega vodenja, pri čemer je poudarek na avtomatizirani nastavitvi parametrov pretvornika. Predstavljeni rezultati eksperimentalne analize zajemajo primerjavo med odzivi pogonskega sklopa v primeru različnih načinov vodenja, ki jih pretvornik omogoča. Na koncu so podani še napotki za ročno prilagoditev parametrov regulatorja hitrosti za doseganje želene dinamike pogona v primeru vektorskega vodenja.
Keywords: Asinhronski stroj, Siemens Totally Integrated Automation Portal, SINAMICS G120, vektorsko vodenje, vodenje U/f.
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 320; Downloads: 38
.pdf Full text (4,86 MB)

9.
Krmiljenje didaktičnega modela procesne tehnike : diplomsko delo
Matjaž Pernek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Napredno krmiljenje sistemov zelo olajša delo v današnjih proizvodnjah, in posledično razlikuje odlična podjetja od dobrih. V diplomskem delu je opisan postopek krmiljenja didaktičnega sistema v procesni tehniki z različnimi pristopi krmiljenja. Opisane so osnove procesne tehnike, njene značilnosti, programiranje v programskem okolju TIA Portal, programiranje v lestvični obliki in s funkcijskimi bloki ter kreiranje uporabniškega vmesnika, ki se uporablja za nadzor in upravljanje sistemov. V diplomskem delu je predstavljen pristop h krmiljenju didaktičnega sistema, ki bo naslednjim generacijam študentov omogočal lažje razumevanje krmiljenja v proizvodnjah.
Keywords: Procesna tehnika, PLK, TIA Portal, avtomatizacija
Published in DKUM: 09.10.2023; Views: 412; Downloads: 50
.pdf Full text (11,36 MB)

10.
Pobiranje izdelkov iz gibajočega se transporterja z robotom ABB : diplomsko delo
Sebastijan Mlinarević, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen program za učinkovito pobiranje izdelkov s premikajočega se transporterja z uporabo robota ABB IRB 1200. Za razvoj programa je bilo uporabljeno simulacijsko okolje RobotStudio, medtem ko se je hitrost traku in interval prihajanja komadov krmilila z uporabo programa TIA Portal. Logiko pobiranja izdelkov smo implementirali programsko. Pri tem smo uporabili tudi program SIMIT, ki je omogočil povezavo med TIA Portalom in RobotStudio. Rezultati so pokazali, da robot ABB IRB 1200 uspešno pobira izdelke s premikajočega se transporterja v simulacijskem okolju. Ta raziskava prispeva k optimizaciji industrijskih procesov in povezovanju med različnimi avtomatiziranimi sistemi.
Keywords: RobotStudio, TIA Portal, SIMIT, ABB IRB 1200, programiranje, simulacija
Published in DKUM: 05.10.2023; Views: 499; Downloads: 29
.pdf Full text (3,34 MB)

Search done in 0.4 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica