| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 158
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Digitalizacija poslovnega procesa za naročilo in nakup prevoza : diplomsko delo
Tim Mori, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo v teoretičnem delu poudarili, kaj je pomen in namen digitalizacije poslovnih procesov, predstavili korake digitalizacije poslovnega procesa ter opisali grafično notacijo BPMN (Business Process Model And Notation) za modeliranje poslovnih procesov. Pri izdelavi naloge smo si zastavili cilj, da bi z digitalizacijo poslovnega procesa naročilo in nakup prevoza podjetju Avtoprevozništvo Topler omogočili, da bi postalo konkurenčno ostalim sorodnim podjetjem na trgu. Na osnovi analize poslovnega procesa in izdelanih modelih poslovnega procesa (AS – IS in TO – BE) s pomočjo notacije BPMN v orodju Signavio smo razvili spletno rešitev za uporabnike, ki želijo naročiti prevoz. Rešitev ponuja različne možnosti uporabe neregistriranim uporabnikom – gostom in registriranim uporabnikom, kateri lahko na enem mestu opravijo vse korake, od povpraševanja za prevoz do nakupa prevoza. Hkrati pa spletna rešitev podjetju ponuja lažji način za pregled rezervacije prevozov. Po izdelavi končne rešitve smo s končnimi uporabniki preverili še uporabnost rešitve.
Keywords: Grafična notacija BPMN, Signavio, digitalizacija, spletni portal, prenova poslovnih procesov
Published in DKUM: 14.12.2022; Views: 375; Downloads: 71
.pdf Full text (1,76 MB)

2.
Delna avtomatizacija linije za sestavo bencinskih filtrov : diplomsko delo
Klemen Rajter, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja novo montažno linijo, katero smo izdelali v podjetju AUTOTECH d.o.o.. Na tej liniji se bodo sestavljali novi filtri različnih velikosti. Spoznali bomo delovanje linije in proces sestave filtrov. Poglobili se bomo v zasnovo krmilja s pomočjo Siemensovega krmilnika serije S7-1200 in njegovimi razširitvami, osnove komunikacije PROFINET, ki jo uporabljamo za komunikacijo med napravami ter v PLK program napisan v namenskem programu TIA portal. Opisali bomo glavni manipulator, robot ABB za manipulacijo sestavnih delov po napisanem robotskem programu v programskem okolju Robotstudio ter ostale uporabljene komponente, katere pripomorejo k lažji in kvalitetni sestavi sestavnih delov do željenega polizdelka. Za lažjo nastavitev parametrov in upravljanje z linijo je bil po meri izdelan tudi uporabniški vmesnik.
Keywords: Robot ABB, TIA portal, montažna linija
Published in DKUM: 25.11.2022; Views: 417; Downloads: 54
.pdf Full text (2,58 MB)

3.
Avtomatizacija in vodenje laboratorijskega pasterizatorja : diplomsko delo
Aleš Sinkovič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje postopek avtomatizacije in vodenja laboratorijskega pasterizatorja, namenjenega analizi toplotne obdelave živila za namen pasterizacije. Stroj je bil za lastno uporabo razvit in izdelan v slovenskem podjetju Petek Proces d.o.o., ki se primarno ukvarja z izdelavo tunelskih pasterizatorjev in ki takšen stroj potrebuje za kreiranje pasterizacijskih temperaturnih režimov raznih napitkov in živil. Osnovna naloga laboratorijskega pasterizatorja je gretje oziroma hlajenje produkta po v naprej določenem temperaturnem režimu. Slednje je doseženo s temperaturno regulirano vodo, katera s pomočjo črpalke cirkulira iz internega bazena na pršilne šobe, se razprši po analiziranem produktu in steče nazaj v bazen. Za temperaturno regulacijo se s pomočjo regulacijskih ventilov v procesno cirkulacijo dozira hladna, sveža voda ali v zalogovniku pripravljena vroča voda. Krmiljenje se izvaja na Siemens 1500 krmilniku, s katerim se upravlja preko Siemens HMI uporabniškega vmesnika. V nalogi je najprej opisana tehnika pasterizacije in njena vloga v prehrambni industriji. Na podlagi procesne sheme in električnega načrta so opisane posamezne komponente stroja, njihova funkcija in medsebojna relacija. V drugem delu so v obliki logičnih tabel, besedila in funkcijskih ter procesnih diagramom opisane operacijske in krmilne zahteve ter njihova implementacija v programskem okolju TIA portal. V zadnjem delu so predstavljene in med seboj primerjane različne metode pridobivanja parametrov PID regulatorjev. Za namen ugotovitve, katera metoda je najprimernejša za opisano aplikacijo, so vse testirane na praktičnem primeru.
Keywords: Avtomatizacija, vodenje, pasterizacija, TIA portal, PLK.
Published in DKUM: 21.11.2022; Views: 341; Downloads: 38
.pdf Full text (5,00 MB)

4.
Zagon in načrtovanje testiranja mejnih karakteristik lesnoobdelovalnega stroja Europlan 600 4V+4F-S60 : diplomsko delo
Žan Majhenič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen zagon lesnoobdelovalnega stroja Europlan 600 4V+4F-S60. Predstavljen je postopek priprave stoja, torej posamezni koraki, ki se izvedejo pri zagonu stroja. Največji poudarek je na delu, ki ga izvede programer. Opisani bodo koraki, po katerih se zgleduje programer, ter programska oprema, ki jo uporablja. Ta programska oprema je Lenze Easy Starter. Prav tako je opisana posebnost, ki jo je stranka želela na tem stroju, to je vlaženje desk. Po končanih korakih mora biti stroj funkcionalen in sposoben dosegati parametre, ki jih zahteva kupec.
Keywords: skobeljni stroj, PLC, Tia Portal, Lenze Easy Starter, zagon stroja
Published in DKUM: 08.11.2022; Views: 2261; Downloads: 27
.pdf Full text (3,87 MB)

5.
Analiza in spremljanje porabe energije pri obratovanju strojev izdelanih po meri : diplomsko delo
Erik Oder, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen sistem, ki omogoča analizo in spremljanje porabe energije pri obratovanju strojev, izdelanih po meri. Sistem je sestavljen iz omenjenih komponent, s katerimi so izvedene meritve in zapis podatkov. Rezultate meritev smo preko krmilnika zapisali v podatkovne bloke, kjer smo podatke obdelali in jih kasneje prikazali na prikazovalniku. Prikazali smo 4 različne podatke, in sicer dejansko, dnevno, tedensko in mesečno porabo, dejansko porabo smo prikazali tudi grafično. Do vseh podatkov smo na prikazovalniku lahko dostopali s pomočjo prehodnih gumbov.
Keywords: Stroji izdelani po meri, programirljivi logični krmilnik, prikazovalnik, TIA Portal, analiza in spremljanje porabe energije.
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 123; Downloads: 36
.pdf Full text (3,59 MB)

6.
Nadgradnja simulacijskega modela proizvodnje linije s Siemensovim krmilnikom : diplomsko delo
Zala Slapnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana nadgradnja simulacijskega modela proizvodne linije podjetja Staudinger GmbH z industrijskim krmilnikom podjetja Siemens. Vzpostavitev komunikacije med krmilnikom in modelom se izvaja v programskem okolju TIA Portal V16 na operacijskem sistemu Windows 10. Pred nadgradnjo strojne in programske opreme je bil model voden z virtualnim krmilnikom ProConOS WIN RT. Programiranje in izvajanje programa se je izvajalo s programskim okoljem Multiprog 4.8. Najsodobnejši operacijski sistem, na katerem je delovala programska oprema za zapisovanje programa, je bil Windows 7. Model proizvodnje linije je sestavljen iz štirih plošč. Vsaka od plošč je povezan s komunikacijskim vmesnikom podjetja Phoenix Contact, ki za komunikacijo s krmilnikom uporablja Modbus TCP/IP komunikacijo. Siemensovi krmilniki serije 1200 in 1500 za privzeto vrsto komunikacije ne uporabljajo Modbus TCP/IP, vendar je kljub temu to komunikacijo možno vzpostaviti z namembnimi programskimi bloki. Vsak komunikacijski vmesnik potrebuje dva programska bloka, s čimer dosežemo dvosmerno komunikacijo. Ker se konfiguracije posameznih blokov med sabo le malo razlikujejo, je podrobneje predstavljena konfiguracija le enega para blokov.
Keywords: Modbus TCP/IP, industrijsko omrežje, komunikacijski vmesnik, TIA Portal V16, S7-PLCSIM Advanced
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 141; Downloads: 21
.pdf Full text (8,22 MB)

7.
Izdelava digitalnega dvojčka proizvodne linije v okolju NX Mechatronics Concept Designer : diplomsko delo
Taja Pec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na postopku razvoja digitalnega dvojčka proizvodne linije v programskem okolju NX Mechatronics Concept Designer, ki omogoča virtualno simuliranje in napovedovanje obnašanja fizičnih procesov. V nalogi je predstavljen podroben postopek zasnove digitalnega dvojčka danega fizičnega modela proizvodne linije podjetja Staudinger GmBH. Na kratko sta opisana uporabljena programska okolja S7-PLCSIM Advanced in TIA Portal, ki sta bila potrebna za vzpostavitev povezave digitalnega dvojčka z zunanjo signalizacijo. Na koncu je priložen program, ustvarjen v programskem okolju TIA Portal, ki omogoča ciklično potovanje izdelka po proizvodni liniji.
Keywords: digitalni dvojček, NX MCD, Siemens, TIA Portal, PLCSIM Advanced
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 144; Downloads: 37
.pdf Full text (5,08 MB)

8.
Izdelava grafičnega vmesnika za parametrizacijo in uporabo različnih funkcijskih blokov mehke logike v Siemens TIA portalu : diplomsko delo
Aljaž Grm, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so prikazani prenos, nastavitve in uporaba STEP7 orodja za razvoj aplikacij mehke (fuzzy) logike v TIA portalu. Namen je prenesti blok iz starejših sistemov v novejše, saj so obstoječa orodja že zastarela in jih v novejših sistemih Windows ne moremo več uporabljati. Najprej je bilo potrebno funkcijski in podatkovni blok migrirati v TIA portal ter s testiranjem poiskati lokacije kamor se zapisujejo parametri v podatkovnem bloku. Nato smo ustvarili grafični vmesnik namenjen parametrizaciji fuzzy bloka neposredno v podatkovni blok DB30. Delovanje fuzzy blokov v TIA portalu, smo primerjali z delovanjem fuzzy blokov, ki so bili namensko razviti v predhodnih magistrskih delih in testirani na laboratorijskih procesih, kot sta regulacija pretoka zraka in regulacija nivoja vode v dveh ločenih posodah.
Keywords: grafični vmesnik, TIA portal, podatkovni blok DB30, funkcijski blok FB30, mehki regulator
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 157; Downloads: 22
.pdf Full text (5,89 MB)

9.
Razvoj krmilnega programa zalogovnika plastičnih pladnjev za plastenke
Matic Kostevc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil razvoj krmilnega programa za zalogovnik plastičnih pladnjev za plastenke. Zalogovnik je potreben za zalaganje proizvodne linije s plastičnimi pladnji, ki vstopajo zloženi in morajo prihajati ven po eden. Program je bil razvit v programskem okolju TIA PORTAL 15.1 in realiziran s krmilnikom Siemens S7-1500. Program je bil napisan tako, da je bil zalogovnik lahko krmiljen v avtomatskem in ročnem načinu, za katerega je moral biti ustvarjen uporabniški vmesnik na modulu HMI. Zalogovnik je po končanju naloge deloval v skladu s predpisanimi parametri.
Keywords: avtomatizacija, Siemens PLK, Tia Portal, frekvenčni pretvornik, uporabniški vmesnik, indukcijski senzor, ventil, fotocelica
Published in DKUM: 30.09.2022; Views: 187; Downloads: 0

10.
Načrtovanje, izdelava in avtomatizacija elektro-pnevmatske stiskalnice
Žiga Štern, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Osrednji cilj diplomske naloge je bil izdelati realen model elektropnevmatske stiskalnice. Naloga zajema načrtovanje, izdelavo in avtomatizacijo naprave. Za izvajanje delovnih gibov smo uporabili tri pnevmatske valje, ki so krmiljeni s tremi elektromagnetnimi ventili. Lego pnevmatskih valjev nadzorujemo z magnetnimi stikali. Za delovanje celotnega procesa smo uporabili programabilni logični krmilnik, ki zajema podatke in jih po vnaprej določenem algoritmu obdela ter izvaja proces. Celotna naprava je sestavljena iz več podsistemov in zajema področja mehanike, pnevmatike in elektrike.
Keywords: Solidworks, TIA Portal, FluidSim, PLC, SIEMENS SIMATIC S7-1200, elektro-pnevmatski sistem
Published in DKUM: 19.09.2022; Views: 172; Downloads: 49
.pdf Full text (4,20 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica