| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
Značilnosti voda v Celjski kotlini v obdobju od leta 2004 do 2009
Karmen Paulin, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so prikazane značilnosti voda v Celjski kotlini po DSPIR modelu, evropsko priznanem modelu za spremljanje stanja okolja. Na osnovi zbranih podatkov in terenskega dela so prikazani: gonilne sile, obremenitve, stanje, vplivi in odzivi. Raziskovalni del diplomskega dela je obsegal zbiranje in obdelavo podatkov, saj smo želeli ugotoviti, kaj se dogaja z vodnimi viri v Celjski kotlini v zadnjih letih (trendi) ter analizirati predloge, ki smo jih pridobili glede upravljanja z vodami v naslednjem desetletju. Glavni rezultat diplomskega dela je prikaz trendov stanja voda na osnovi zbranih podatkov in terenskih primerjav ter analiza ukrepov, ki se pripravljajo za ravnanje z vodami v naslednjih letih. Glede na klimatske spremembe, veliko poplavno ogroženost Celja ter slabo kvaliteto podtalne vode in tekočih voda nas je zanimalo, kako bodo odgovorni upravljali z vodnimi viri v prihodnje. Dosedanji ukrepi namreč niso ustrezni, kar tudi kaže sedanje stanje. Zanimalo nas je tudi, kako so upoštevane geografske značilnosti Celjske kotline pri načrtovanju upravljanja z vodami.
Keywords: DPSIR, Celjska kotlina, Mestna občina Celje, vodni viri, poplave, Savinja, kakovost voda, okoljski cilji
Published: 13.08.2009; Views: 3465; Downloads: 447
.pdf Full text (5,18 MB)

3.
JAVNO DOSTOPNA GIS ORODJA ZE PREUČEVANJE VODA IN POPLAV V SLOVENIJI
Anja Fošnarič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Znanost in njena praktična uporaba sta odločilna za razvoj sleherne dejavnosti. Vse hitrejši ritem življenja in vedno večje število informacij nam narekujeta, da imamo v čim krajšem času na voljo veliko število različnih podatkov. Za dokumentiranje in analize prostorskih podatkov imamo danes na razpolago geografske informacijske podatke, ki pa jih inženirji pri svojem delu še vedno premalo uporabljajo. Mnogo prostorskih podatkov je javno dostopnih v digitalni obliki preko spletnih portalov (npr. Atlasa okolja pri ARSO) ali v obliki podatkovnih slojev, ki so nastali v okviru raznih evropskih iniciativ in/ali projektov (Eurowaternet Slovenija). V diplomskem delu so sistematično obdelani javno dostopni digitalni kartografski podatki o vodah in poplavah v Sloveniji. Zbrani so z namenom, da se prikaže možnost obstoječih podatkovnih virov za nadaljnje analize voda in poplav. Iz razpoložljivih podatkov je bil oblikovan GIS sistem, ki v kombinaciji z ostalimi javno dostopnimi digitalnimi geografskimi podatkovnimi sloji tvori dober pripomoček za nadaljne analize voda in poplav v Sloveniji. Na praktičnih primerih so prikazana poplavna območja Haloz in Slovenskih goric ter kako lahko z uporabo opisanih orodij natančno in objektivno določimo območje možnega poplavljanja ob dolgotrajnejših nalivih, obenem se lahko bistveno zmanjšajo morebitni stroški in poveča učinkovitost izogibanja poplavam.
Keywords: poplave, izogibanje poplavam, geografski informacijski sistem (GIS), Atlas okolja, Eurowaternet-Slovenija
Published: 19.10.2009; Views: 2853; Downloads: 361
.pdf Full text (3,18 MB)

4.
5.
Sodelovanje slovenske vojske v sistemu zaščite reševanja v primeru Železnikov : magistrsko delo
Vladimir Gašper, 2010, master's thesis/paper

Abstract: V nalogi je predstavljen povzetek katastrofalnega poplavnega dogodka dne 18. septembra 2007 in sodelovanje Slovenske vojske v sistemu zaščite in reševanja na območju prizadetih krajev v dolini Selške Sore. V nalogi je tako predstavljena analiza izjemnega padavinskega dogodka, ki je bil na podlagi merjenj spoznan za najhujšega v zadnjih stotih letih. Izredna moč vode je udarila na območju, kjer česa takšnega do sedaj niso bili vajeni, zato so bile tudi posledice zelo hude, celo s smrtnimi žrtvami. Ker so bila celotna območja odrezana od sveta in ker prebivalcem Civilna zaščita ni mogla dovolj hitro in učinkovito pomagati, so bile med drugim aktivirane tudi enote Slovenske vojske. Hitra pomoč vojakov je imela zelo velik psihološki učinek, ljudje so spoznali, da v nesreči niso ostali sami.
Keywords: Slovenska vojska, poplave, Civilna zaščita, analiza dogajanja, Železniki
Published: 03.09.2010; Views: 2644; Downloads: 327
.pdf Full text (1,07 MB)

6.
Hudourniki Poljanske in Selške Sore
Sabina Šifrar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava hudournike Poljanske in Selške Sore. V delu je pojasnjeno delovanje hudournikov ter njihove značilnosti. Osrednji del raziskave v diplomskem delu se je nanašal na vrednotenje dejavnikov, ki ključno vplivajo na stopnjo hudournosti. Rezultati kažejo, da je prav kombinacija množine padavin skupaj z nakloni in lastnostmi podlag (kamninske, pedološke, vegetacijske) ključna za stopnjo hudournosti. Ker se moč njihovih vplivov po območjih – porečjih spreminja, ima to za posledico bolj, srednje in manj hudourna porečja. S primerjavo značilnosti porečij se je potrdilo, da imajo hudourniki Selške Sore večjo hudournost od hudournikov Poljanske Sore. Ugotovitve o pomenu vpliva dejavnikov so se ponovno potrdile preko pregleda ekstremnih situacij cikličnih dogajanj v hudournike. Pokazalo se je, da pri ekstremnih vremenskih situacijah manjkajo prilagoditve na tovrstne pojave. Z namenom zbiranja dodatnih podatkov o hudourniških vodotokih so bili podani predlogi monitoringa za izbrane lokacije.
Keywords: hudournik, Sora, Selška Sora, Poljanska Sora, tekoče vode, erozija, akumulacija, poplave, monitoring.
Published: 26.10.2011; Views: 1783; Downloads: 138
.pdf Full text (19,09 MB)

7.
Sodelovanje Slovenske vojske pri zaščiti in reševanju - študija primera poplav 2010 : diplomsko delo
Anja Tertinek, 2012, bachelor thesis/paper

Abstract: Sodelovanje Slovenske vojske pri zaščiti in reševanju - študija Zakon o obrambi narekuje, da je vojsko in obrambna sredstva mogoče uporabiti za zaščito, reševanje in pomoč, če razpoložljive sile in sredstva ne zadoščajo za nujno reševanje in pomoč in če vojska ni nujno potrebna za reševanje obrambnih nalog. Slovenska vojska sodeluje v Sistemu zaščite in reševanja v skladu z zakonom, z njeno organiziranostjo, opremljenostjo in usposobljenostjo. O uporabi Slovenske vojske v Sistemu zaščite in reševanja odloča vlada v nujnih primerih pa minister za obrambo ali načelnik generalštaba na predlog poveljnika Civilne zaščite. 16. 9. 2010 je Slovenijo zajela vodna ujma, ki je trajala vse do 20. 9. 2010. Poplavljenih je bilo 124 občin v Posavju, na Dolenjskem, v Zasavju, Ljubljani ter na severu in jugu Primorske. Poplavljenih je bilo več kot 7000 objektov, tudi številna podjetja, približno 30.000 hektarjev kmetijskih površin, poškodovanih je bilo 70 mostov, številne ceste in druga infrastruktura ter telekomunikacijsko omrežje. Pri odpravljanju posledic poplav je bilo aktivnih 10.000 reševalcev. Civilna zaščita, gasilci in ostali reševalci niso imeli dovolj sredstev na razpolago, zato so bile aktivirane tudi enote Slovenske vojske. Ta se je dejavno vključila v odpravo posledic poplav 18. 9. 2010 in sodelovala vse do 27. 9. 2010, ko ni bilo več potreb za njeno pomoč. Pripadniki in pripadnice slovenske vojske so sodelovali z ostalimi reševalci in si prizadevali hitro in učinkovito pomagati ljudem, ter odpraviti posledice poplav. Slovenska vojska je na ogroženih območjih delovala tudi z različnimi motornimi vozili in vozili za dekontaminacijo terena. V 10 dneh sodelovanja so pripadniki Slovenske vojske očistili in odpeljali več ton materiala. Ves čas delovanja so vojaki ravnali po načrtu Vihra. Ta opredeljuje delovanje SV pri zaščiti in reševanju ob naravnih in drugih nesrečah, s ciljem načrtnega, pravočasnega, kvalitetnega in racionalnega delovanja enot SV. Prebivalci so pomoč vojakov sprejeli pozitivno, ter jim bili hvaležni za opravljeno delo. Uresničevanje vojaške etike se namreč ne konča s tem, ko vojaki slečejo vojaško suknjo, temveč se začne preden jo oblečejo. Vse vrednote Slovenske vojske izhajajo iz domoljubja, kot tudi temeljne vrednote, da je treba pomagati ljudem v težavah in stiski.
Keywords: vojska, poplave, zaščita, reševanje, študije primerov, diplomske naloge
Published: 28.03.2012; Views: 1785; Downloads: 227
.pdf Full text (651,37 KB)

8.
Ekonomska ocena posledic poplav na vodotokih : diplomsko delo
Lea Pogorevc, 2008, undergraduate thesis

Keywords: ekonomske analize, ocenjevanje, okolje, vodotoki, poplave, škoda
Published: 28.05.2012; Views: 1114; Downloads: 41
.pdf Full text (1,22 MB)

9.
10.
Vodnogospodarski ukrepi varstva pred poplavami
Eva Reberc, 2012, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava vodnogospodarske ukrepe za zaščito pred visokimi vodami. Najprej so opisane osnovne značilnosti poplav in določanje poplavne ogroženosti. V nadaljevanju sledijo gradbeni protipoplavni posegi (regulacije, nasipi, zadrževalniki visokih voda, lokalne preusmeritve). V zadnjem delu je opisan praktični primer analize in ocene načrtovanih ukrepov ob nastopu poplav.
Keywords: poplave, poplavna ogroženost, vodnogospodarski protipoplavni ukrepi
Published: 04.09.2012; Views: 1518; Downloads: 214
.pdf Full text (1023,37 KB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica