| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRIMERJAVA MED KONVENCIONALNO PARENTERALNO ANALGEZIJO IN "PATIENT CONTROLLED" ANALGEZIJO
Darko Kokot, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Akutna pooperativna bolečina po operativnem posegu lahko prizadene vsakega pacienta in vpliva na njegovo fizično, psihično in duševno stanje. Učinkovitost lajšanja bolečine je odvisna od pacienta samega, zdravnika in medicinske sestre. Danes obstajajo številni pristopi k zdravljenju bolečine vendar niti ena metoda ni popolna. V diplomskem delu smo opisali in primerjali dve metodi, ki veljata za zelo učinkoviti v procesu lajšanja bolečine V slovenskem prostoru je se še vedno najbolj uporabljena konvencionalna parenteralna analgezija, v tujini pa se je pokazala kot učinkovitejša in bolj razširjena metoda analgezije, pri kateri pacient aktivno sodeluje pri lajšanju bolečine »patient controlled analgezija« (PCA). Namen diplomske naloge je predstaviti, opisati in primerjati ti dve metodi, in ugotoviti katera je najučinkovitejša, ima manj slabosti in stranskih učinkov. V diplomskem delu smo opisali in definirali kaj je bolečina, mehanizme bolečine, akutno pooperativno bolečino, konvencionalno parenteralno analgezijo in »patient controlled analgezijo«, se poglobili in raziskali njihove prednosti in slabosti ter jih primerjali. Ugotovili smo, da se je v številnih raziskavah »patient controlled analgezija« pokazala kot metoda, ki ima več prednosti od konvencionalne parenteralne analgezije.
Keywords: Bolečina, pooperativna bolečina, zdravljenje bolečine, konvecionalna analgezija, »patient controlled« analgezija.
Published: 22.10.2015; Views: 918; Downloads: 133
.pdf Full text (555,48 KB)

2.
Psihološki vidiki pooperativne bolečine
Monika Marinović, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Za razumevanje in učinkovito lajšanje pooperativne bolečine je potrebno razumeti, kakšno vlogo imajo psihološki dejavniki, ki vplivajo na doživljanje bolečine. Glavni cilj pri lajšanju pooperativne bolečine je zmanjšati odmerek zdravila in posledično zmanjšati stranske učinke, a še vedno zagotoviti ustrezen terapevtski učinek. Multidisciplinaren timski pristop je osnova za načrtno in sistematično lajšanje bolečine. Kako se posameznik odziva na pojav bolečine, je odvisno od starosti, okolja, preteklih izkušenj, pričakovanj in domnev. Glasbena terapija lahko prispeva k pomiritvi pacienta in preusmeritvi pozornosti, kar pozitivno vpliva na zmanjšanje krvnega tlaka in frekvence dihanja. V diplomskem delu smo predstavili pooperativno bolečino in mehanizem nastanka bolečine, opisali psihološke faktorje in glasbo kot nefarmakološki način lajšanja pooperativne bolečine. S pregledom domače in tuje literature ter pregledom elektronskih virov smo si odgovorili na postavljeni raziskovalni vprašanji in ugotovili, da so pozornost, anksioznost oz. tesnoba, spomin, določene naučene reakcije in pričakovanja najpomembnejši psihološki faktorji, ki vplivajo na posameznikovo spoprijemanje z bolečino, ter da glasba pomirjajoče in sproščujoče deluje na pacienta, kar pozitivno vpliva na vitalne funkcije.
Keywords: bolečina, pooperativna bolečina, psihologija bolečine, psihološki faktorji bolečine, glasbena terapija, nefarmakološke metode
Published: 26.09.2014; Views: 1396; Downloads: 270
.pdf Full text (188,14 KB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica