| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vrednotenje javnih naročil s stališča ponudnika : diplomsko delo univerzitetnega študija
Helena Porenta, 2005, undergraduate thesis

Keywords: javno naročilo, ponudnik, naročnik
Published: 31.03.2008; Views: 2518; Downloads: 176

2.
3.
4.
ODLOČITVENI MODEL ZA IZBIRO POTROŠNIŠKEGA POSOJILA
Simona Srebotnjak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje imajo želje in potrebe, zadovoljitev le-teh pa je skoraj vedno povezana s finančnimi sredstvi. Če so naše želje večje od sredstev, ki jih premore naša denarnica, potem nam ostane le ena rešitev, namreč, da si preostanek denarja izposodimo. Ko ugotovimo, kako visoko posojilo si glede na svoj prihodek sploh lahko privoščimo, je čas, da se odločimo za vrsto posojila, ki je najprimernejše za uresničitev naših želja. Že v osnovi jih namreč ločimo na kratkoročna (največ eno leto) in dolgoročna ter gotovinska in namenska. Ker večina bank ponuja kredite tako komitentom kot nekomitentom, ni nujno, da posojilo najamemo prav pri svoji banki. Tokrat bom raziskavo opravila v okviru diplomskega dela, kjer bom v nadaljevanju podrobneje predstavila kratkoročna in dolgoročna posojila, ter izbrala najprimernejšega ponudnika potrošniškega posojila med izbranimi bankami s pomočjo večparameterskega odločitvenega modela.
Keywords: - odločanje - večparametrski odločitveni model - potrošniški kredit - izbira ponudnik
Published: 03.12.2009; Views: 1432; Downloads: 105
.pdf Full text (623,88 KB)

5.
PREDLOG ZA UREDITEV EKOLOŠKE APARTMAJSKE ENOTE Z LASTNO SONČNO ELEKTRARNO
Rok Toplak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je sestavljeno iz petih poglavij. V prvem poglavju, uvodu, smo opisali osnovni problem, namen, zelo pomembne cilje, iz katerih izhaja vsebina naloge, trditve, predpostavke ter omejitve in metode raziskovanja, ki so pripomogle k izdelavi naloge. V drugem poglavju, ki je teoretična osnova diplomskega dela, smo ugotavljali smernice sodobnega turizma in njegovega vpliva na okolje. Podrobneje smo se posvetili varovanju okolja, pridobivanju energije iz alternativnih virov, predvsem iz sončne energije, ki je po strateških načrtih za prihodnost v ospredju. Tretje poglavje se seli preko državne meje v Avstrijo, na avstrijsko vinsko cesto, kjer smo opisali ponudbo treh vzorčnih ponudnikov. Raziskali smo, kakšne bi bile možnosti sodelovanja z njimi in z ostalimi ponudniki na obravnavanem območju. V četrtem poglavju, zadnjem delu naloge, smo zajeli naše zamisli za razvoj vzorčnega EKO-apartmaja sredi neokrnjene narave. Naši načrti temeljijo na okolju prijaznem delovanju, zato smo našo enoto povezali s solarnimi sistemi in sončno elektrarno, kar pomeni, da apartma pridobiva lastno energijo iz obnovljivih virov. V tem poglavju smo naredili tudi SWOT analizo, ki nam je potrdila upravičenost zamisli za takšen projekt.
Keywords: Ključne besede: turizem, ekoturizem, okolje, narava, obnovljivi viri energije, sončna energija, trajnostni razvoj, fotovoltaika, okolju prijazna, destinacija, ponudnik, ponudba, Avstrija, avstrijska vinska cesta, Kozjak, Duh na Ostrem vrhu, wellness.
Published: 24.05.2010; Views: 1914; Downloads: 176
.pdf Full text (2,04 MB)

6.
POSTOPEK S KONKURENČNIM DIALOGOM
Alen Bernard, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji sta bila na podlagi Direktive 2004/18/ES in Direktive 2004/17/ES sprejeta dva zakona, ki urejata področje javnega naročanja. V Zakonu o javnem naročanju je bil kot novost urejen tudi konkurenčni dialog, kot postopek oddaje javnega naročila, ki je uvedel na področje oddaje javnih naročil bistveno spremembo v primerjavi s prejšnjimi ureditvami, in sicer je pri oddaji javnega naročila z njegovo pomočjo naročniku in potencialnim ponudnikom v fazi priprave razpisne dokumentacije omogočeno, da med seboj sodelujejo, kar je bilo dotlej nedopustno. V drugem, na novo sprejetem zakonu, ki ureja oddajo javnih naročil na področju gopodarske infrastrukture, Zakonu o javnem naročanju na vodnem, energetskem, trasnportnem področju in področju poštnih storitev konkurenčni dialog ni urejen, vendar ga je vseeno mogoče uporabiti vedno, kadar so podane predpostavke za izvedbo postopka s pogajanji po predhodni objavi. Konkurenčni dialog lahko naročnik uporabi v primeru oddaje posebno zahtevnih javnih naročil, ko brez ustreznih informacij ali rešitev, pridobljenih od potencialnih ponudnikov, ne more opredeliti tehničnih, pravnih ali finančnih elementov predmeta javnega naročila ter pod pogojem, da ni mogoče uporabiti odprtega ali postopka s predhodnim ugotavljanjem sposobnosti in da je merilo za izbiro najugodnejšega ponudnika ekonomsko najugodnejša ponudba.
Keywords: konkurenčni dialog, postopek, javno naročilo, razpisna dokumentacija, komuniciranje, Zakon o javnem naročanju, kandidat, ponudnik, naročnik
Published: 14.12.2009; Views: 3540; Downloads: 254
.pdf Full text (370,71 KB)

7.
IZBIRA ERP- REŠITEV
Gregor Recelj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so najprej predstavljene definicije rešitve ERP (angl. Enterprise Resource Planning) nekaterih avtorjev. Sledi opis značilnosti in razvoja rešitev ERP. Predstavljene so rešitve ROP (angl. Reorder Point), rešitve MRP (angl. Material Requirements Planning), rešitve MRP II (angl. Manufacturing Resource Planning) do rešitev ERP, ki predstavljajo štiri stopnje razvoja sistemov za načrtovanje in kontrolo proizvodnje. Prav tako so v diplomski nalogi navedene nekatere prednosti rešitev ERP pred neintegriranimi rešitvami, kot tudi slabosti rešitev ERP. Opisan je postopek opredelitve zahtev in trije najpogostejši pristopi izbire rešitve ERP, to so pristop podrobnih zahtev, pristop ključnih zahtev in pristop dokaz koncepta. Nato sledi poglavje z opisom kriterijev, ki se najpogosteje uporabljajo v projektih izbire rešitev ERP. Na koncu so predstavljeni kritični dejavniki uspeha (KDU) izbire rešitve ERP.
Keywords: rešitev ERP, značilnosti, prednosti, slabosti, izbira, ponudnik, projekt, zahteve, RFI, RFP, pristop podrobnih zahtev, pristop ključnih zahtev, pristop dokaz koncepta, kriteriji, KDU
Published: 08.06.2010; Views: 3130; Downloads: 319
.pdf Full text (489,67 KB)

8.
UVAJANJE ELEKTRONSKEGA IZMENJAVANJA RAČUNOV MED ORGANIZACIJAMA IJS IN MIKRO+POLO d.o.o.
Bernard Rjavec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava uvajanje elektronskega izmenjavanja računov med organizacijama Mikro+Polo in Institutom »Jožef Stefan« (IJS). V njem izhajamo iz obstoječega stanja, ki je zaradi trenutnega klasičnega načina poslovanja precej dolgotrajno. Podjetje Mikro+Polo nastopa v vlogi dobavitelja, ki izdaja račune svojemu partnerju, tj. proučevani organizaciji IJS. Le-ta nastopa kot kupec, ki prejema račune in izvršuje plačevanje računov. Glavni cilj organizacij je nemoten in avtomatiziran potek izdajanja in prejemanja elektronskih računov. Za rešitev problema uvedemo testno okolje v sistemu EBA, v katerem si organizaciji izmenjujeta elektronske račune. V začetnem delu naloge opredelimo pomembnejše vidike za varno in zanesljivo izmenjavo elektronskih računov. Ti zajemajo opredelitev elektronskega poslovanja in elektronskega računa, tehnološka izhodišča in standarde za izmenjavo podatkov, področje zagotavljanja varnosti, ki temelji na uporabi digitalnega potrdila, elektronsko arhiviranje in zakonsko ureditev e-računov. V nadaljevanju se lotimo podrobne analize problemskega stanja in analize obstoječih procesov izdajanja in prejemanja računov, navajamo spoznanja za možne rešitve problema ter se v okviru predlagane rešitve lotimo še preoblikovanja procesov in povezav. Rezultat je prototipna rešitev, tj. podroben grafičen prikaz, opis ter analiza procesov izdajanja in prejemanja elektronskih računov, poleg tega pa tudi slikovni prikaz delovanja nekaterih ključnih funkcij in nastavitev v programski aplikaciji EBA.
Keywords: elektronsko poslovanje, elektronski račun, digitalni podpis, digitalno potrdilo, ponudnik e-storitev, proces izdajanja e-računov, proces prejemanja e-računov.
Published: 16.05.2012; Views: 1239; Downloads: 101
.pdf Full text (1,78 MB)

9.
JAVNA NAROČILA V UKC MARIBOR
Patricia Cvetko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Javna naročila so in tudi v prihodnje bodo igrala pomembno vlogo. Področje javnih naročil ni novost, zato bi sklepali, da ga je s pomočjo dolgoletnih izkušenj moč obvladovati – kar pa ni res. Naročniki se namreč srečujejo s številnimi težavami, med katerimi je potrebno izpostaviti predvsem povečanje raznolikosti in zahtevnosti javnih naročil v zadnjih letih. Za ponudnike pa predstavljajo izzive predvsem vse večja pričakovanja naročnikov o višji kakovosti ponujenih izdelkov in storitev ter nenehen konkurenčni boj. Trenutno ureja to področje Zakon o javnem naročanju ( ZJN-2 ), vendar je samo vprašanje časa, kdaj bo spet prišlo do kakšnih sprememb v zakonodaji. Za boljše obvladovanje področja javnih naročil je najboljši »recept« tisti, ki vsebuje sestavine, kot so npr. centralizacija izvajanja javnih naročil, povečana kontrola izvajanja nabav, jasno opredeljene odgovornosti akterjev izvedbe javnih naročil itd. Da se javno naročanje izvaja zakonito skrbi za to Državna revizijska komisija. Ponudniki namreč velikokrat najdejo »luknje« pri postopkih oddaje javnih naročil in vložijo zahtevke za revizijo.
Keywords: javna naročila, naročnik, ponudnik, Zakon o javnem naročanju, Državna revizijska komisija, zahtevek za revizijo
Published: 04.12.2012; Views: 1356; Downloads: 205
.pdf Full text (1,59 MB)

10.
VIRI FINANCIRANJA IN POSTOPEK IZVEDBE JAVNEGA NAROČILA GRADENJ
Janja Piko, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diploma podaja pregled nad financiranjem in potekom izvedbe javnega naročila gradenj na nivoju občine, ki je delni investitor naložbe. Opisuje potek sofinanciranja s strani lastnih sredstev občine ter postopek pridobivanja nepovratnih evropskih in državnih sredstev. Prav tako predstavlja razpisno dokumentacijo s priloženimi splošnimi obrazci. Lažji predstavi celotnega procesa pa služijo diagrami poteka na primeru financiranja in izvedbe javnega naročila gradnje »Ureditve mestnega jedra Prevalj«, ki ga je izvedla Občina Prevalje.
Keywords: javno naročilo, javni razpis, investitor, naročnik, ponudba, ponudnik, izvajalec, financiranje, sofinancerska sredstva
Published: 26.07.2012; Views: 1469; Downloads: 186
.pdf Full text (3,39 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica