| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
UVAJANJE OTROK V VRTEC
Maja Rojnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Uvajanje otrok v vrtec je predstavljena raziskava o težavah otrok ob vstopu v vrtec, ki je bila izvedena s pomočjo anketnega vprašalnika. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike med trajanjem težav ob vstopu v vrtec in spolom ter starostjo otroka, številom sorojencev, otrokovimi izkušnjami z varstvom, ločitvami otroka od matere, strahovi in pomisleki staršev, pripravo otroka na vstop v vrtec ter osebo, ki pripelje in odpelje otroka v vrtec. V raziskavo je bilo vključenih 85 staršev, ki so vpisali svoje otroke v vrtec v obdobju med septembrom in decembrom 2009. Otroci so bili ob vstopu v vrtec stari od 11 mesecev do 5 let in 3 mesece. Anketne vprašalnike so izpolnili starši otrok, ki so obiskovali vrtce Polzela, Braslovče, Trnava in Šempeter. Rezultati so pokazali, da ni značilnih razlik v trajanju težav ob vstopu otroka v vrtec glede na otrokov spol, pripravo otroka pred in ob vstopu v vrtec ter osebo, ki pripelje in odpelje otroka iz vrtca. Ugotovljena pa je bila značilna povezanost med trajanjem težav ob vstopu otroka v vrtec in starostjo otroka, številom sorojencev, otrokovimi izkušnjami z varstvom, ločitvami otroka od matere ter pomisleki staršev.
Keywords: uvajanje otrok v vrtec, težave ob vstopu v vrtec, izkušnje z varstvom, priprava na vstop v vrtec, ločitve otroka od matere, pomisleki staršev
Published: 24.12.2010; Views: 2447; Downloads: 749
.pdf Full text (333,97 KB)

2.
POMISLEKI STARŠEV O CEPLJENJU PREDŠOLSKIH OTROK
Lea Serdinšek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Starši so tisti, ki odgovarjajo za svoje otroke. Tako je tudi o odločanju obveznega cepljenja predšolskega otroka. Diplomsko delo obravnava starše predšolskih otrok, njihove pomisleke glede obveznega cepljenja, morebitne reakcije na cepiva, informiranost staršev o cepljenju. Predstavljen je koledar obveznega cepljenja predšolskih otrok, bolezni protim katerim cepimo, stranski učinki, svobodno odločanje staršev o cepljenju. Z raziskavo smo želeli ugotoviti ali imajo starši pomisleke o obveznem cepljenju svojega otroka, ali so z informacijami na sistematskem pregledu zadovoljni, katere pomisleke imajo in ali so se pri njihovem otroku pojavili stranski učinki in kateri. Raziskovalna metodologija: Uporabljena je kvantitativna metoda dela. Kot raziskovalni instrument smo za zbiranje podatkov uporabili anketni vprašalnik. Anketo smo izvedli med starši predšolskih otrok v centralnem parku Ptuj. Dobljene podatke smo statistično obdelali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel, ter rezultate ponazorili v obliki grafov. Rezultati: Ugotovili smo, da se straši predšolskih otrok še vedno v veliki meri odločajo za obvezno cepljenje njihovih otrok, vendar pa odstotkih necepljenosti narašča iz leta v leto. Starši imajo pomisleke, vendar ne v veliki meri. Predvsem se bojijo stranskih učinkov cepljenja. Le-teh ni veliko, če pa se pojavijo, sta to predvsem vročina in lokalna oteklina. Z informacijami pediatra in medicinske sestre so zadovoljni. Sklep: Starše je potrebno informirati o tvegnjih, ki se lahko pojavijo, če bi odstotek necepljenih otrok naraščal. Svoje otroke moramo zaščititi. Medicinska sestra ima pri tem zelo pomembno nalogo. Na starše mora delovati vzgojno-izobraževalno, saj ima zelo veliko stika z njimi. Je strokovna, samostojna in mora imeti na svojem delovnem mestu veliko znanja in izkušenj.
Keywords: Predšolski otrok, cepljenje, stranski učinki, pomisleki staršev.
Published: 20.08.2015; Views: 1483; Downloads: 220
.pdf Full text (1,16 MB)

Search done in 0.02 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica