| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pojavnost verbalnega in neverbalnega nasilja med poukom na razredni stopnji osnovne šole
Anja Mlakar, 2020, master's thesis

Abstract: V teoretičnem delu magistrske naloge so predstavljene splošne značilnosti medvrstniškega nasilja. Predstavljene so različne vrste medvrstniškega nasilja in njihovi udeleženci. Prav tako je predstavljena vloga šole, zaposlenih in učiteljev. Na koncu teoretičnega dela sta opisani opazovalna metoda in intervju, ki smo ju vključili pri empiričnem delu. V empiričnem delu sta najprej predstavljeni analizi ček liste in polstrukturiranega intervjuja. V nadaljevanju je predstavljena raziskava o pojavnosti verbalnega in neverbalnega nasilja, ki je bila izvedena v šolskem letu 2019/20. Zanimalo nas je, v kolikšni meri in pri katerem predmetu se neverbalno in verbalno nasilje pojavlja najpogosteje in najmanj pogostov določenem razredu in koliko različnih oblik nasilja se pojavi. Zanimalo nas je tudi, kako so oblika učne ure, zaporedje, čas učne ure in dan tedenskega opazovanja povezani s pojavnostjo neverbalnega in verbalnega nasilja pri pouku.To bomo primerjali z zaznavami učitelja, kdo je po njihovem mnenju običajno povzročitelj in žrtev nasilja ter kako se razlikujejo naša opažanja z zaznavanji učiteljev. Zanima nas, kateri so po učiteljevi oceni tisti dejavniki, ki pripomorejo k nastanku nasilja v šoli in kateri ga pomagajo preprečevati nasilje v šoli, ter ali učitelj pri pouku opazi neverbalno in verbalno vrstniško nasilje in kako v danem trenutku reagira. Rezultati analize opazovanja s ček listami so pokazali, da se neverbalno in verbalno nasilje pojavljata vsak dan, najpogosteje pri predmetu Glasbena umetnost, v obliki vedenja, nesramnih gest in vzdevkov. Omenjena opažanja se niso ujemala z rezultati intervjujev učiteljev o njihovih zaznavah pojavljanja nasilja med poukom. Največ nasilja se pojavlja pri frontalni obliki in na koncu učne ure, kar se le delno ujema z rezultati analize intervjujev. Najpogostejši izvajalci in žrtve nasilja so fantje. Rezultati analize intervjuja so pokazali, da so učitelji različnih mnenj glede dejavnikov, ki preprečujejo ali vzpodbujajo nasilje. Učitelji menijo, da v večini primerov opazijo nasilje med poukom, kadar se le-to zgodi.
Keywords: medvrstniško nasilje, verbalno nasilje, neverbalno nasilje, ček lista, polstrukturirani intervju
Published: 28.07.2020; Views: 205; Downloads: 62
.pdf Full text (822,14 KB)

2.
Doživljanje staršev otrok, obolelih za rakom: socialne predstave o bolezni
Ives Zemljarič, 2020, master's thesis

Abstract: Kadar za rakom zboli otrok ali mladostnik, je bolezen še posebej obremenjujoča za starša; negotovost glede uspeha zdravljenja pa vztraja še leta po diagnozi. Dosedanje raziskave na tem področju se večinoma osredotočajo na posameznika ali družino, medtem ko zanemarjajo socialno-psihološki vidik, kot so socialne predstave o bolezni in nekatera druga z zdravljenjem povezana prepričanja. Namen magistrskega dela je raziskati, kako je izkušnja zdravljenja raka oblikovala predstavo staršev obolelih otrok o bolezni ter kako je oblikovala doživljanje sebe in vsakdanje funkcioniranje po koncu zdravljenja. Cilj raziskave je dobiti vpogled v doživljanje bolezni in tako razumeti, kako se starši z njo soočajo. Izbrali smo kvalitativni pristop, in sicer metodo interpretativne fenomenološke analize, ki analizo usmerja k celostnemu razumevanju doživete izkušnje. Napravili smo 10 polstrukturiranih intervjujev s starši, katerih otroci so se v mladostništvu zdravili zaradi raka. Po koncu kodiranja smo opredelili 76 kod, ki smo jih razvrstili v 12 kategorij, in opredelili štiri nadredne teme: Bolezen rak kot grožnja, Boj za preživetje, Opora starša pri obvladovanju bolezni in Sprememba kot proces, ki smo jih na koncu integrirali s preteklimi spoznanji. Predvidevamo, da bomo s celostnim razumevanjem izkušnje staršev za rakom obolelih otrok prispevali k oblikovanju ustreznih preventivnih ukrepov za ohranjanje psihičnega blagostanja tudi več let po koncu zdravljenja.
Keywords: starši, rak pri otrocih in mladostnikih, socialne predstave o bolezni, interpretativna fenomenološka analiza, polstrukturirani intervju
Published: 19.02.2020; Views: 461; Downloads: 128
.pdf Full text (2,18 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica