| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
ANIMACIJE IZBRANIH POGLAVIJ IZ ELEKTRONIKE NA SPLETNIH STRANEH
Uroš Kašca, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava izdelavo spletne strani z avtorskim orodjem Macromedia Flash za lažje razumevanje snovi iz izbranih poglavij iz elektronike. Podrobneje so predstavljeni koraki izdelave spletne strani ter animacij. Uporaba animacij omogoča sprotno nastavljanje parametrov ter spreminjanje njihovih vrednosti ali lastnosti kar predstavlja lažje razumevanje izbranega dela poglavja. Rezultat diplomske naloge je spletna stran, narejena za objavo na svetovnem spletu.
Keywords: macromedia flash, večpredstavnost, animacija, učilo, osnove elektronike, polprevodniki
Published: 21.10.2009; Views: 1505; Downloads: 112
.pdf Full text (1,16 MB)

4.
FOTOVOLTAIČNI MATERIALI
Marko Budler, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Fotovoltaika je veda, ki preučuje pretvorbo sončne energije v električno s pomočjo polprevodnikov, pri katerih pride do fotovoltaičnega efekta. Njen pomen narašča sorazmerno s pomanjkanjem fosilnih goriv in stroški le-teh, zato je vsakršno udejstvovanje na tem področju pomembno. V nalogi smo preučili fotovoltaične materiale, ki se uporabljajo v sončnih celicah, njihove karakteristike pa v primerjalni analizi razvrstili v več sklopov. Ugotovili smo, da se lastnosti fotovoltaičnih materialov razlikujejo. Poleg komparativnih metod smo z anketnim vprašalnikom preverili poznavanje inovacij in tehnologije sončnih celic. Izkazalo se je, da ljudje vedno bolj natančno pojmujejo opredelitve s področja terminologije invencijsko-inovacijskega managementa, prav tako pa so vedno bolj informirani na področju solarne tehnologije.
Keywords: fotovoltaika, fotovoltaični materiali, polprevodniki, dopiranje, okoljski vplivi, inovacije, agenti spreminjanja, mnenjski vodje, difuzija novosti
Published: 14.05.2013; Views: 933; Downloads: 130
.pdf Full text (1,91 MB)

5.
EKONOMSKA IN ENERGETSKA UČINKOVITOST LED RAZSVETLJAVE
Peter Damiš, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavano področje LED diod in iz njih izdelanih LED svetil, ki omogočajo racionalno porabo električne energije za razsvetljavo v primerjavi s klasičnimi žarnicami z volframovo nitko, katerih izkoristek je majhen, življenjska doba pa kratka. V teoretičnem delu magistrske naloge je tako predstavljen princip delovanja LED svetil in njihovega osnovnega elementa LED diode. Pozornost raziskave v magistrskem delu je bila usmerjena k polprevodniškim materialom in nastanku p-n spoja, ki je ključen za fotoefekt v svetilih. Predstavljene so prednosti LED diod, ki odtehtajo njihove slabosti, ki so v začetni fazi bile predvsem povezane z agresivnim občutkom dajanja svetlobe in vplivom na človeški vid. Na podlagi pridobljenih podatkov je prikazano, da se cena LED svetil že več let znižuje, hkrati pa se z ekonomijo obsega znižuje njihova prodajna cena. V nadaljevanju je predstavljen problem svetlobnega onesnaževanja, ki je vsak neposreden ali posreden vnos umetne svetlobe v okolje. Svetlobno onesnaženje je posledica prevelikega števila svetil javne razsvetljave in drugih svetlobnih virov, ki negativno vplivajo na ljudi in živali. Posebne omembe je vreden tudi ugoden finančni vidik vgradnje LED svetil v primerjavi s konvencionalnimi svetili. Ugotovitve raziskave potrjujejo, da se lahko z zamenjavo obstoječih svetil z novejšimi LED svetili zmanjša efekt svetlobnega onesnaženja, hkrati pa se racionalizirajo stroški v podjetjih, kar je prikazano v aplikativnem delu.
Keywords: LED svetila, diode, svetlobno onesnaženje, polprevodniki, p-n spoj
Published: 27.02.2014; Views: 1595; Downloads: 393
.pdf Full text (2,92 MB)

6.
Schottkyjeva bariera
Dean Korošak, Bruno Cvikl, 1998, review article

Abstract: V drugem delu prispevka opisujemo transportne lastnosti stika kovine in polprevodnika. V začetku je podan pregledni opis različnih mehanizmov prenosa naboja v idealni Schottkyjevi diodi. V nadaljevanju je opisan transport naboja v neidealnem stiku z vmesno kontrolno plastjo, ki nastane pri nanašanju z metodo CIS. Dodatni transport naboja v takšnih Schottkyjevih heterostrukturah lahko povzroči kontinuum elektronskih stanj, ki se pojavi na meji med urejenim in neurejenim delom polprevodnika. Opisan je vpliv takšnega transporta naboja na tokovno karakteristiko diode.
Keywords: vakuumska tehnika, površine, kovine, polprevodniki, tanke plasti, curek ioniziranih skupkov
Published: 10.07.2015; Views: 815; Downloads: 19
URL Link to full text

7.
Schottkyjeva bariera
Dean Korošak, Bruno Cvikl, 1998, review article

Abstract: The description of the metal semiconductor contact in the framework of the general model incorporating the interfacial control layer between the metal and the ordered semiconductor is given. Special attention is given to the iCB Schottky structures for nonzero acceleration voltage featuring the disordered interfacial control layer characterized by the metal atoms incorporated into the semiconductor lattice and the DIGS continuum. The expression for the Schottky barrier height variation in ICB structures is given.
Keywords: površine, kovine, polprevodniki, tanke plasti
Published: 10.07.2015; Views: 637; Downloads: 29
URL Link to full text

8.
Simulacija delovanja tranzistorja
Aleš Budna, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavljamo simulator delovanja bipolarnega tranzistorja. V ta namen najprej predstavimo osnove elektronike in polprevodnikov. Sledi analiza že obstoječih simulacij delovanja tranzistorja, iz katerih izvirajo ideje za izboljšave. Ugotovitve na podlagi teoretičnih osnov in analize obstoječih rešitev so vplivale na zasnovo računalniške simulacije delovanja tranzistorja. V zasnovi rešitve so podane smernice in principi delovanja simulatorja. Zadnji del diplomskega dela zajema opis implementacije računalniške simulacije. Predstavljena so orodja, tehnologije in metode dela, s katerimi je simulacija nastala. V samem zaključku je podana še analiza končnih rezultatov simulacije.
Keywords: bipolarni tranzistor, polprevodniki, računalniška simulacija, simulator, spletna aplikacija
Published: 24.10.2017; Views: 681; Downloads: 75
.pdf Full text (3,52 MB)

9.
Polprevodniški sistem za brezkontaktni prenos energije
Marin Holi, 2018, diploma project paper

Abstract: V okviru svojega projekta sem se lotil načrtovanja cenenega in preprostega sistema za brezkontaktni prenos energije polnjenje nizke moči, ki omogoča zanesljivo in varno delovanje polnilnih postaj ter kljub temu omogoča študijo vplivov kot so občutljivost na neporavnanost med navitjema, vpliv elektromagnetnih motenj in slabši izkoristek. Izdelani in ovrednoteni so simulacijski modeli sistema, dimenzionirane elektromagnetne in elektronske komponente, načrtovano je vodenje in na koncu izveden še preizkus delovanja. Sistem vsebuje oddajniško in sprejemniško navitje, vezani v resonančna tokokroga. Kot stikalno elektronsko vezje je uporabljen tranzistorski mostič.
Keywords: brezkontaktni prenos energije, polprevodniki, DC/DC pretvornik, resonančni pretvornik, vodenje, regulacije
Published: 05.02.2019; Views: 345; Downloads: 36
.pdf Full text (2,62 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica