| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv polnilnih postaj za električna vozila na razdeljevalno omrežje
Rok Menih, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljeno obstoječe razdeljevalno omrežje. Opisana je priprava modelov elementov omrežja, vodov, transformatorjev, bremen in proizvodnih enot, ki so uporabljeni pri simulaciji omrežja. Ustreznost sestavljenega modela omrežja je potrjena z meritvami v omrežju. Cilj naloge je ugotoviti, kakšne vplive ima delovanje polnilne postaje na razdeljevalno omrežje. Preverjeno je delovanje omrežja z vključeno polnilno postajo in brez nje. Primerjana sta napetostna profila omrežja z vključeno polnilno postajo in brez nje. Preverjena je tokovna obremenitev vodov glede na maksimalni dovoljeni tok vodnikov. Predstavljene so standardne rešitve in novejši koncepti, s katerimi je mogoče vplivati na obratovanje omrežja.
Keywords: polnilne postaje, električno vozilo, razdeljevalno omrežje, napetostni profil
Published in DKUM: 18.03.2019; Views: 756; Downloads: 145
.pdf Full text (3,39 MB)

2.
Pokritost slovenije s polnilnimi postajami za električne avtomobile
Mark Kmetec, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V Sloveniji, kot tudi po Evropi, se ljudje vedno bolj zavedajo pomena ohranjanja okolja in stremijo k ohranjanju narave. Električni avtomobili so ena od novosti, ki bi na dolgi rok lahko pomagale k boljši prihodnosti. Za njihovo nemoteno delovanje je ključnega pomena primerna infrastruktura, katere osrednjo vlogo predstavljajo polnilne postaje. Namen diplomske naloge je raziskati stanje pokritosti Slovenije z le temi. S pomočjo GIS analiz v programu ArcGIS smo analizirali območja, kjer polnilnih postaj primanjkuje. Njihovo pokritost smo primerjali tudi s sosednjima državama, Avstrijo in Hrvaško. Naše ugotovitve smo podkrepili z anketiranjem uporabnikov. Ti so bili za našo nalogo ključnega pomena, saj nas niso zgolj informirali o primanjkljaju postaj, marveč tudi o njihovi uporabi in pogostimi težava z njimi.
Keywords: električni avtomobili, polnilne postaje, ArcGIS, logistika, GIS
Published in DKUM: 27.02.2019; Views: 726; Downloads: 105
.pdf Full text (2,15 MB)

3.
4.
ORGANIZACIJSKI MODEL VPELJAVE ELEKTRIČNIH VOZIL V REPUBLIKI SLOVENIJI
Boštjan Perše, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Namen diplomskega dela je prikazati razvoj električnih vozil skozi zgodovino in vrsto težav, s katerimi se trg sooča pri uvajanju te dokaj nove tehnologije.
Keywords: električna vozila, polnilne postaje, baterije, infrastruktura, okolje
Published in DKUM: 22.05.2015; Views: 1177; Downloads: 195
.pdf Full text (2,04 MB)

5.
Vpliv logistične infrastrukture na uporabo električnih vozil v Sloveniji
Rok Jus, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na logistično infrastrukturo in pomembnosti le te na izvajanje logistične storitve. V okviru logistične infrastrukture smo se omejili na polnilne postaje za električna vozila, ki predstavljajo enega izmed osnovnih objektov, ki omogočajo množičnost uporabe električnih vozil. Podobno bi lahko rekli za bencinske črpalke za fosilna goriva, ki so ključnega pomena za množično odvijanje prometa z vozili na fosilna goriva. V teoretičnem delu naloge smo predstavili električna vozila ter njihove lastnosti in karakteristike. Prav tako smo predstavili polnilne postaje. Pregledali smo načine polnjenja, nivoje polnjena in tehnične karakteristike. Posvetili smo se tudi Evropskim projektom in direktivam na področju implementacije infrastrukture in sistemskega okolja za polnjenje električnih vozil. V raziskovalnem delu naloge smo najprej predstavili dejansko stanje električnih vozil in javnih polnilnih postaj v Sloveniji, nato pa smo s pomočjo ankete raziskali vpliv logistične infrastrukture v Sloveniji. Rezultati, ki smo jih analizirali in komentirali so nas pripeljali do zaključka, da logistična infrastruktura v veliki meri vpliva na uporabo električnih vozil v Sloveniji. Problem predstavlja predvsem nezadostno število informacij o polnilni infrastrukturi, načinu polnjenja, zagotavljanju varnosti pri polnjenju ter lokacijah javnih polnilnih postaj. V kasnejši fazi pa tudi o pomanjkanju javnih polnilnih postaj, predvsem takih, ki omogočajo hitro polnjenje. Na podlagi tega smo prišli do sklepa, da logistična infrastruktura pomembno vpliva na uporabo električnih vozil v Sloveniji.
Keywords: električna vozila, logistična infrastruktura, javne polnilne postaje
Published in DKUM: 30.01.2015; Views: 1255; Downloads: 143
.pdf Full text (1,25 MB)

6.
MODELIRANJE ODLOČITVENEGA ZNANJA PRI IZBIRI OPREME ZA OBRAČUNAVANJE PARKIRNINE
Tomaž Čarman, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga obravnava izbiro opreme za obračunavanje parkirnine in sistemov za polnjenje električnih vozil. Pri načrtovanju parkirnih sistemov za posamezno lokacijo je potrebno celostno upoštevati več vidikov, kot na primer: potrebe uporabnikov parkirišča, umestitev parkirišča v območje infrastrukture, način plačevanja parkirnine in podobno. V ta namen je bil razvit praktično preizkušen in kritično vrednoten model za izbiro opreme, ki je najprimernejša za konkretno lokacijo.
Keywords: znanje za odločanje, odločitveni model, parkirni sistemi, električna vozila, polnilne postaje, DEXi
Published in DKUM: 28.01.2015; Views: 901; Downloads: 72
.pdf Full text (3,87 MB)

7.
OSNOVNE TEHNOLOGIJE ELEKTRIČNIH VOZIL IN NJIHOVA UPORABNOST ZA PREMAGOVANJE KRAJŠIH VSAKODNEVNIH RELACIJ
Zoran Špringer, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v času, ko veliko govorimo o učinkoviti rabi energije in o obnovljivih virih. Za prevoz z osebnimi vozili porabljamo vedno več fosilnih goriv, zato se tehnologija električnih vozil vedno bolj razvija in omogočajo uporabo alternativnih virov energije. V diplomski nalogi predstavljam električna vozila. Opisujem tehnologije elektrokemičnih virov, električnih motorjev, arhitekture električnih pogonov, polnilne postaje in pametna omrežja. Predstavljam rezultate ankete o uporabi vozil v gospodinjstvih in primerjavo stroškov in izpustov med osebnimi vozili z motorjem na notranje izgorevanje in električnimi akumulatorskimi vozili.
Keywords: električna vozila, elektrokemični viri, polnilne postaje
Published in DKUM: 09.08.2013; Views: 2018; Downloads: 475
.pdf Full text (2,43 MB)

8.
Smiselnost nakupa električnega vozila
Luka Juteršek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Električna mobilnost postaja vedno bolj konkurenčna prevozom s konvencionalnimi vozili, za kar je zaslužen hiter tehnološki razvoj v zadnjih dveh desetletjih. Vsi večji proizvajalci avtomobilov že ponujajo ali pa napovedujejo prodajo svojega električnega vozila, zaradi česar lahko v prihodnosti pričakujemo pocenitev teh vozil, predvsem zaradi učinkov ekonomije obsega. Visoke in nestabilne cene naftnih derivatov čedalje bolj favorizirajo električna vozila, katera lahko polnimo na čedalje bolj razvejani mreži polnilnih postaj kot tudi doma, kjer je polnjenje ponoči zaradi cenejše nočne tarife še posebej ugodno. Prednost električnih vozil pred konvencionalnimi je tudi ničelnost emisij in posledično višja stopnja okoljevarstva. V diplomskem delu imamo namen predstaviti trenutno stanje na področju ponudbe električnih vozil pri nas, kot tudi prihajajoča vozila ter na podlagi analize raziskave predstaviti predlog rešitve in podati možnosti za nadaljnji razvoj in uveljavitev električnih vozil.
Keywords: električna vozila, visoke cene naftnih derivatov, emisije, polnilne postaje
Published in DKUM: 19.12.2012; Views: 1723; Downloads: 498
.pdf Full text (699,41 KB)

9.
VPLIV SONČNIH ELEKTRARN IN POLNJENJA ELEKTRIČNIH VOZIL NA ELEKTRIČNO OMREŽJE
Denis Duh, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vpliv sončnih elektrarn in polnjenja električnih vozil na električno omrežje, glede na prikazane različne napovedi njihovega povečanja. Opisan je različen vpliv harmonskih komponent na elemente električnega omrežja. Za namen izračuna vplivov harmonskih komponent na električno omrežje smo oblikovali simulacijski model električnih omrežij, polnilnih postaj in sončnih elektrarn v programskem orodju Matlab/Simulink. Iz rezultatov je razvidno, da so se pojavile harmonske komponente reda 5,7,11,13,17 itd., katere niso presegle standarda SIST EN 50160. Prav tako so rezulzati pokazali, da se je vrednost harmonskih komponent višala z večanjem števila sončnih elektrarn in polnilnih postaj.
Keywords: model sončne elektrarne, model polnilne postaje, model električnega omrežja, višje harmonske komponente, trifazni razsmernik, trifazni polnovalni usmernik, LCL filter
Published in DKUM: 28.08.2012; Views: 2447; Downloads: 293
.pdf Full text (3,69 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica