| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razvoj solarne polnilne postaje za električna kolesa : magistrsko delo
Nace Grudnik, 2023, master's thesis

Abstract: Zaradi trenutne energetske krize strokovnjaki priporočajo, da pričnemo še bolj varčevati z energijo in nas spodbujajo, da izrabljamo obnovljive vire energije. Razvoj in delovanje solarne polnilne postaje tako predstavlja priložnost za učinkovito izrabo sončne energije, brez potrebe po drugih virih in infrastrukturi. Kolesarstvo v Sloveniji postaja vse bolj popularno, tudi zaradi električnih koles, saj se lahko z njimi vozimo po reliefno bolj razgibanih terenih. Fizično manj sposobnim pa omogočajo, da prekolesarijo tudi zahtevnejše in daljše poti. Tako se uporaba motornih vozil manjša, trend e-mobilnosti pa je še dodatno povečal zanimanje za električna kolesa. V zaključni nalogi smo opredelili različne vrste električnih polnilnih postaj in analizirali trg takšnih izdelkov. Na podlagi te analize smo ustvarili tehnični zahtevnik in določili celoten električni sistem ter razvili konstrukcijo. Med uporabniki električnih koles smo izvedli anketo in ugotovili da, v primeru, če bi bilo na območju Slovenije postavljenih več javnih polnilnih mest, bi ljudje tam polnili svoje električno kolo. Dodali smo tudi predlog primernega poslovnega modela, ki ga priporočamo ob vzpostavitvi mreže solarnih polnilnih postaj. Zaključna naloga lahko služi kot izhodiščni elaborat za podjetje, ki namerava razviti solarno polnilno postajo ali temu podoben izdelek.
Keywords: električna polnilna postaja, električno kolo, sončna energija, anketa, poslovni model
Published in DKUM: 01.03.2023; Views: 558; Downloads: 91
.pdf Full text (9,48 MB)

2.
E-mobilnost na področju Elektra Ljubljana, d. d. : magistrsko delo
Ernest Pavlin, 2022, master's thesis

Abstract: Delo obravnava enega izmed korakov k trajnostnemu načinu življenja družbe, in sicer e-mobilnost. Le-ta omogoča blagodejne učinke na posameznika in okolje. Predstavili smo zakonodajo e-mobilnosti v Sloveniji ter opisali vrste električnih vozil in načine polnjenja. Predstavljeno je podjetje Elektro Ljubljana, d. d., vpliv množične elektrifikacije na distribucijsko omrežje ter načrti gradenj polnilnih postaj v prihodnosti. Opisana je vizija e-mobilnosti v Sloveniji. Prikazani so realni podatki javnih polnilnih postaj podjetja Elektro Ljubljana, d. d. Sledijo scenariji, kjer uporabniki naredijo različne razdalje z BEV in PHEV ter podatki polnjenj le-teh. V zadnjem podpoglavju so prikazani izračuni porabe in primerjava električnih osebnih BEV in PHEV od 2015 do 2021 v Sloveniji.
Keywords: elektromobilnost, polnilna postaja, električna vozila, porabljena električna energija
Published in DKUM: 12.01.2023; Views: 787; Downloads: 114
.pdf Full text (1,47 MB)

3.
Načrtovanje lahkega plovila na vodikovo gorivo
Filip Mlinarić, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je podana rešitev konstrukcije lahke večsedežne ladje s pogonom na vodikovo gorivo. Poleg konstrukcijske rešitve je v delu podana tudi polnilna naprava za vodik z uporabo sončne in vetrne elektrarne. Ekonomska analiza podaja izračun stroškov plovila za vodikovo gorivo.
Keywords: Lahko aluminijasto plovilo, vodik, polnilna postaja
Published in DKUM: 21.08.2017; Views: 1523; Downloads: 257
.pdf Full text (5,52 MB)

4.
UPRAVIČENOST GRADITVE HITRE POLNILNE POSTAJE ZA VOZILA NA ELEKTRIČNI POGON
Matjaž Godec, 2017, master's thesis

Abstract: Električna vozila so hitro razvijajoča tehnologija, ki predstavljajo potencialno trajnostno alternativo tradicionalnim vozilom z motorji notranjega izgorevanja. Z uporabo električne energije namesto fosilnih goriv, ta nova vozila zahtevajo nove sisteme infrastrukture, ki predstavljajo inovativne tehnološke investicije. Skozi magistrsko delo smo v empiričnem delu s pomočjo izdelave Načrta gradbenih konstrukcij za gradnjo dveh hitrih polnilnih postaj z večobdobno (dinamično) metodo IRR ugotavljali upravičenost graditev na mikrolokaciji. Za izdelavo kalkulacije stroškov investicije smo izdelali tehnično poročilo, projektantski predračun s popisom gradbenih del in grafične priloge. Z izvedenimi analizami trga EV, cenami električne energije, števila polnjenj na polnilnicah, kalkulacijo stroškov investicije, in predpostavljenimi prihodnjimi stroški in prihodki smo z metodo interne donosnosti izračunali upravičenost graditve hitrih polnilnih postaj, kar je predstavljalo osrednji del magistrskega dela. Kljub visokimi začetnimi vložki nam izračuni prikažejo rezultate, kateri niso upravičeni samo iz ekonomskega vidika, temveč tudi iz zasebnega.
Keywords: gradnja, gradbeništvo, ekonomska upravičenost, IRR, električna vozila, električna mobilnost, hitra polnilna postaja, ekonomska analiza, projektni menedžment
Published in DKUM: 01.02.2017; Views: 2360; Downloads: 247
.pdf Full text (2,97 MB)

5.
ZASNOVA UPORABE VODIKOVIH TEHNOLOGIJ ZA ŠPORTNO LETALIŠČE
Ines Aždajić, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljena zasnova polnilne postaje, namenjena uporabi vodika za športno letališče Maribor. Vodik v polnilni postaji bi pridobivali s pomočjo obnovljivih virov. Stroški postavitve polnilne postaje in pridelave vodika so z ekonomskega stališča zelo visoki, kar nakazuje na potrebne izboljšave v razvoju.
Keywords: polnilna postaja, letalo, športno letališče, vodik
Published in DKUM: 21.11.2016; Views: 1776; Downloads: 160
.pdf Full text (1,76 MB)

6.
Pregled in možnosti izboljšanja polnilnih priključkov električnih vozil
Gašper Koželj Zevnik, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V nalogi je zajeta problematika nekompatibilnosti polnilnih priključkov električnih vozil med različnimi znamkami in modeli električnih avtomobilov. V prvem delu naloge so predstavljene teoretične osnove polnjenja električnih vozil, in sicer polnjenje, delovanje akumulatorjev in polnilnih postaj, standardi, načini polnjenja ter tipi priključkov električnih vozil. V drugem delu naloge je izvedena raziskava na treh največjih tržiščih električnih avtomobilov z namenom ugotovitve kateri električni avtomobili, s katerimi tipi električnih priključkov, so bili v prodaji v zadnjih treh letih. Prav tako je zajet delež obstoječih javno dostopnih priključkov za vsako tržišče. V tretjem delu je predstavljen večparametrski odločitveni model, ki temelji na izsledkih raziskave in na podlagi katerega je osnovan predlog rešitve problema. Rešitev je v nalogi predlagana v obliki univerzalnega polnilnega priključka, poleg rešitve problema so podane še možne alternative. V zaključku je komentirana uspešnost rešitve in navedeni pogoji za uvedbo rešitve ter možnosti nadaljnjega razvoja.
Keywords: električni avtomobil, polnjenje, priključek, polnilna postaja, politika
Published in DKUM: 16.11.2016; Views: 1288; Downloads: 152
.pdf Full text (2,17 MB)

7.
PRIPRAVLJENOST EES NA ELEKTROMOBILNOST V SLOVENIJI
Jožef Peklar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Naloga predstavlja trenutno stanje razvitosti elektromobilnosti v Sloveniji, njeno ekonomsko upravičenost ter elektroenergetske zmožnosti sistema za popolno elektrifikacijo osebnega prometa. Namen naloge je opozoriti na energijsko odvisnost Slovenije in na področja v energetiki, v katerih se bo pojavilo največ problemov zaradi uvedbe elektromobilnosti. Podan je tudi finančni izračun uvedbe elektromobilnosti osebnega prometa Slovenije ter dejanske elektroenergetske zmogljivosti mesta Maribor za elektromobilnost.
Keywords: elektromobilnost, električni avto, polnilna postaja, električno omrežje, elektroenergetski sistem
Published in DKUM: 19.08.2016; Views: 2399; Downloads: 252
.pdf Full text (1,36 MB)

8.
Razvoj brezžične polnilne postaje
Mihael Miško, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja razvoj brezžične polnilne postaje za mobilne telefone ki izboljšuje brezžično polnjenje z uporabo magnetne indukcije. Prikazan je potek razvoja po razvojnih fazah. Pri reševanju konstrukcijskih problemov smo uporabili metodo možganske nevihte in lastne predhodne izkušnje. S pomočjo preračunov, meritev in eksperimentov smo prišli do konstrukcijsih rešitev, ki rešujejo obstoječe probleme brezžičnih polnilnih postaj po principu magnente indukcije – prekomerno segrevanje komponent in zmanjšano hitrost polnjenja. Izdelek smo oblikovali po oblikovnih smernicah podjetja Apple in izdelali delujoč prototip.
Keywords: Razvoj, faze razvoja, polnilna postaja, dodatki za mobilno telefonijo, brezžično polnjenje
Published in DKUM: 14.12.2015; Views: 1174; Downloads: 198
.pdf Full text (54,39 MB)

9.
Razvoj, konstrukcija in uvajanje polnilne postaje v podjetju Šumer d.o.o.
Domen Babič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem, za mala in srednje velika podjetja težkem času, ko je trg vse bolj zasičen z raznovrstnimi izdelki, je zelo težko priti do zanimive ideje za razvoj novega izdelka. Veliko idej za nov izdelek namreč zamre že v samem začetku procesa razvoja novega izdelka. Podjetja morajo ravno zaradi tega, vlagati veliko truda v razvoj takih izdelkov, ki bodo dolgoročno gledano, zadovoljevali potrebe odjemalcev in potrebe podjetja. Velika večina izdelkov je danes usmerjenih v individualne želje odjemalcev. V diplomskem delu je predstavljen postopek razvoja novega izdelka, ki je namenjen uporabnikom mobilnih aparatov. Predstavljen je celoten proces od zbiranja idej za nov izdelek, razvoja in konstruiranja izdelka, ter končno tudi do uvajanja izdelka na trg. Prav tako je predstavljen postopek hitre izdelave prototipov, s pomočjo katerega sem izdelek tudi izdelal. Rezultat mojega dela prikazuje, da je možno tudi brez večjih finančnih vložkov izdelati funkcionalen prototip izdelka in ga uspešno predstaviti.
Keywords: razvoj izdelka, konstruiranje, lastna cena, uvajanje na trg, hitra izdelava prototipov, inovacije, polnilna postaja.
Published in DKUM: 27.10.2015; Views: 1511; Downloads: 161
.pdf Full text (3,10 MB)

Search done in 5.41 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica