| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Twitter v Web 2.0: politično komuniciranje : diplomsko delo
Rok Salemovič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Prihod Spleta 2.0 in novih aplikacij je v marsičem spremenil način komuniciranja. Sprva je bil splet le politično orodje, ki je ponujalo možnosti za informiranje občinstva, čez čas pa se je začel uporabljati tudi za komunikacijo z občinstvom. Pri političnem komuniciranju gre predvsem za namere pošiljateljev, da bi vplivali na politično okolje. Storitve mikroblogiranja, kot je Twitter, naj bi imele potencial za povečanje politične udeležbe. Twitter je s svojim zmogljivim mehanizmom za širjenje informacij idealna platforma za politike in jim omogoča preprosto in hitro širjenje informacij ter političnega mnenja. Obamova zmaga na predsedniških volitvah leta 2008 v svetu političnega komuniciranja predstavlja zmago digitalnega nad analognim. Trump pa je s Twitterjem nedvomno vzpostavil novo metodo političnega komuniciranja. V diplomskem delu analiziramo politično komunikacijo slovenskih in ameriških politikov na Twitterju. V analizo smo vključili predsednika stranke SDS Janeza Janšo, predsednika RS Boruta Pahorja, nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obamo in trenutnega predsednika ZDA Joeja Bidena. Ugotovili smo, da najpogosteje Twitter uporablja Janez Janša, najmanj pa Barack Obama. Prav tako Janša tvite največkrat tudi obogati z dodatki, kot so ključniki, omembe, slike in povezave, najmanj pa Joe Biden, ki pa v svojih tvitih uporablja največ videoposnetkov med vsemi politiki, ki smo jih vključili v analizo. V okviru diplomske naloge smo pripravili tudi vprašalnik, ki smo ga posredovali v Kabinet predsednika RS, Boruta Pahorja in predstavili njegove odgovore. Na podlagi izvedene ankete smo ugotovili, da v Sloveniji politične vsebine na Twitterju spremlja 15 odstotkov vseh anketirancev, v ZDA pa 9.
Keywords: Twitter, Web 2.0, politično komuniciranje, splet
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 524; Downloads: 51
.pdf Full text (4,73 MB)

2.
Analiza medijskih vsebin v predvolilni kampanji v ZDA : diplomsko delo
Matic Mernik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je teoretična in empirična raziskava o vplivu in vlogi medijev v politiki in političnih kampanjah. Pregled literature zajema opredelitev medijev in politike s prikazom njune povezanosti. Prikažemo funkcije in vlogo medijev v političnih kampanjah. Politično komuniciranje predstavimo kot osrednjo točko političnega trženja in pojasnimo medije kot posrednike pri komuniciranju. Ovrednotimo vlogo konvencionalnih in sodobnih medijev ter pojasnimo pomen e-participacije. Aplikativni del diplomskega dela obravnava ameriške predsedniške volitve (2016). V začetku predstavimo ozadje volitev in ameriški volilni sistem. Analiziramo objave izbranih tiskanih medijev in objave obeh kandidatov na družbenih omrežjih. Predstavljeni so rezultati analiz, spoznanja celotnega dela pa diskutiramo v razpravi. Sklepno poglavje zaključujemo s predstavitvijo ključnih ugotovitev.
Keywords: mediji, politika, politično komuniciranje, predsedniške volitve, ZDA
Published in DKUM: 13.08.2019; Views: 1675; Downloads: 326
.pdf Full text (4,04 MB)

3.
Vpliv tvitov Donalda Trumpa na razumevanje njegove predsedniške kampanje : magistrsko delo
Simon Cigula, 2019, master's thesis

Abstract: Predsedniško kampanjo Donalda Trumpa v letih 2015 in 2016 marsikdo označuje za zgodovinsko. O njej je pisala večina svetovnih medijev, ti pa so še posebno pozornost posvetili Trumpovi rabi Twitterja, ki je predstavljala velik del njegove kampanje. V magistrskem delu so opredeljeni tako tradicionalni množični mediji kot tudi spletni mediji in družbena omrežja. Družbenemu omrežju Twitter je v magistrskem delu namenjena dodatna pozornost, ki je pripomogla pri analizi Trumpovih tvitov. Opredeljene so tudi komunikacijske in politične kampanje. Na podlagi teorije je drugi del magistrskega dela namenjen analizi vpliva Trumpovih tvitov, ki so tvorili sestavni del Trumpove predsedniške kampanje.
Keywords: Twitter, Donald Trump, predsedniška kampanja, komunikacijska kampanja, politično komuniciranje
Published in DKUM: 13.06.2019; Views: 1538; Downloads: 139
.pdf Full text (1,29 MB)

4.
Analiza nemško-slovenskega političnega diskurza na primeru Angele Merkel in Alenke Bratušek
Tinkara Pernat, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Na osnovi študija obstoječe sodobne literature in virov smo na temo politične retorike analizirali slovensko-nemški politični diskurz na primeru sedanje nemške kanclerke Angele Merkel in nekdanje slovenske premierke Alenke Bratušek. Pričujoče diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, in sicer na prvi, tj. teoretični del, kjer smo opredelili pojma politična retorika in politično komuniciranje. Dandanes politična retorika in politično komuniciranje predstavljata vir ogromne moči, saj glavnim političnim akterjem omogočata prepričevanje, argumentiranje in definiranje njihovih političnih programov v javnosti. Poudarili smo pomen novodobnih družbenih medijev pri oblikovanju javne podobe politične osebnosti v postmodernem predsedovanju in hkrati poskušali opredeliti pojem diskurz v sklopu političnega komuniciranja. Ker za razumevanje bistva političnega diskurza ne zadostujejo le verbalne komponente in vizualna podoba politične osebnosti, smo se osredotočili tudi na rabo retoričnih figur v javnih nagovorih obeh političark in predvsem pomenu prekomerne rabe osebnih zaimkov. Posvetili smo se tudi pomenu političnega komuniciranja za razvoj evropskega gospodarstva. Diplomsko delo smo izdelali na osnovi študija aktualne in relevantne literature ter z zbiranjem virov in dokumentacije. Zbrane podatke smo ustrezno uredili s pomočjo deskriptivne in komparativne raziskovalne metode.
Keywords: nemško-slovenska politična retorika, politično komuniciranje, diskurz, primerjalna analiza, medkulturnost, Angela Merkel, Alenka Bratušek
Published in DKUM: 31.08.2016; Views: 1714; Downloads: 129
.pdf Full text (1,34 MB)

5.
VLOGA NOVIH MEDIJEV V POLITIČNIH KAMPANJAH
Monika Šinjur, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomske naloge je vloga novih medijev v političnem komuniciranju. V ta namen diplomska naloga najprej podaja opredelitev ključnih elementov političnega komuniciranja in političnega marketinga. Drugi del diplomske naloge se ukvarja z mediji, kot glavnimi kanali distribucije političnih sporočil. Pri tem je izpostavljen predvsem internet in z njim povezane nove komunikacijske prakse. Slednje predstavlja analiza predsedniških kampanj dr. Danila Türka in Baracka Obame v analitičnem delu diplomske naloge.
Keywords: politično komuniciranje, predvolilne kampanje, komunikacijske strategije, internet
Published in DKUM: 20.09.2013; Views: 1858; Downloads: 200
.pdf Full text (2,16 MB)

6.
VPLIV SOCIALNEGA OMREŽJA FACEBOOK NA MODERNO POLITIČNO KOMUNICIRANJE
Miha Jurgec, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Osrednja tema naloge je vpliv socialnega omrežja Facebook na moderno politično komuniciranje. Diplomska naloga podaja opredelitev sistema političnega komuniciranja in opise različnih elementov, ki ga sestavljajo. Opisane so vloge političnih kampanj, političnih svetovalcev in nepredvidljiva naravo odnosov z mediji. Razložena je politika tržno naravnanega medija in njene glavne značilnosti. Del diplomske naloge se ukvarja z razlago Facebooka ter razlago uporabe v modernem političnem komuniciranju. Analiza se ukvarja z uporabo in vplivom, ki ga je Facebook imel na akcijo »Očistimo Slovenijo v enem dnevu«.
Keywords: Facebook, politično komuniciranje, politika, kampanje, splet
Published in DKUM: 30.03.2011; Views: 10142; Downloads: 639
.pdf Full text (1,29 MB)

7.
MARKETINŠKO KOMUNICIRANJE V POLITIKI
Marko Cej, 2010, final seminar paper

Abstract: Moj diplomski seminar obravnava področje marketinga v politiki in v povezavi s tem marketinškega komuniciranja v politiki. Ugotovil sem, da marketing v politiki izhaja iz ekonomskega marketinga in ima z njim veliko skupnega. Ustvariti želi političnega kandidata, ki bi ustrezal širši množici in ga skozi oblike marketinškega komuniciranja predstaviti potencialnim volivcem. Pri ekonomskem marketingu gre za podobno stvar, le da tukaj nastopa izdelek ali storitev, ki je narejena prav za določen segment potrošnikov in se predstavlja skozi enake kanale komuniciranja, kot v prejšnjem primeru. Če primerjam objekte oziroma subjekte, ki nastopajo v obeh primerih ugotovim, da lahko izdelek enačim z političnim kandidatom in njegovimi idejami, potrošnik je volivec, politična javnost je trg in dobiček so glasovi na volitvah. Pri obeh pojmih nastopa lojalnost in gradnja imidža. V nadaljevanju predstavljam politično oglaševanje in politično propagando. Enako kot pri produktnem oglaševanju, politično oglaševanje predstavlja izdelek (političnega kandidata) in navaja prednosti in sposobnosti le-tega. Kupci (volivci) se s tem izdelkom (političnim kandidatom in njegovimi idejami) poistovetijo in ga kupijo (volijo), dajo določeno vsoto denarja (na volilnem lističu obkrožijo kandidatovo ime). Politično propagando pa predstavljam kot pojem, ki je skozi zgodovino dobil negativen predznak. Značilen je predvsem za diktatorske in totalitarne režime, kjer je namen propagandne akcije, zavestno manipuliranje in vsiljevanje določenih idej, stališč in načel širši množici. Tako sem, kot primer uporabil prakso Sovjetske zveze z Leninom in kasneje Stalinom na čelu in Goebbelsom iz nacistične Nemčije. Zaključim s temo prvih tajnih volitev pri nas 1990, kjer prikažem pravo plakatno vojno opozicijskega Demosa in nepričakovano visoko priljubljenost »vaškega cirkusanta« Ivana Krambergerja, v tekmi za predsedniški stolček samostojne Slovenije.
Keywords: marketinško komuniciranje, marketinško komuniciranje v politiki, politika, marketing, marketing v politiki, orodja marketinškega komuniciranja, politično oglaševanje, politična propaganda.
Published in DKUM: 22.12.2010; Views: 2106; Downloads: 327
.pdf Full text (480,96 KB)

8.
Volilna kampanja za volitve v Evropski parlament 2009 : Uporaba interneta v namene političnega komuniciranja
Monika Hlevnjak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Uporaba interneta je postala eno najpomembnejših orodij političnega komuniciranja med politično in volilno kampanjo. V nalogi so predstavljeni teoretična izhodišča in obstoječe študije, ki se navezujejo na politično komuniciranje, najpogosteje uporabljene internetne tehnologije in storitve za namene politične kampanje ter značilnosti volitev v Evropski parlament, ki so imele potencialni vpliv na potek spletnega političnega komuniciranja med slovensko volilno kampanjo za Evropske volitve 2009. Slednjo smo preučevali z vidika spletne razširjenosti in izpolnjevanja spletnih političnih funkcij informiranja, dvosmerne komunikacije ter samopromocije in mobilizacije volivcev. Na podlagi pridobljenih podatkov smo ugotovili, da so volilna spletna mesta političnih strank in kandidatov v času kampanje za Evropski parlament delovala kot dodatna informacijsko-komunikacijska platforma s sicer raznoliko ponudbo, vendar brez dejanskih potencialov za vplivanje na uspešnost strank in njihovih kandidatov na volitvah.
Keywords: politično komuniciranje, volilna kampanja, internet, evropske volitve, spletna stran, Facebook
Published in DKUM: 17.11.2009; Views: 3519; Downloads: 432
.pdf Full text (995,56 KB)

Search done in 18.65 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica