| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Uporaba poligrafa v policijskih postopki[h] : diplomsko delo
Anja Komat, 2011, bachelor thesis/paper

Keywords: policija, policijsko delo, zaslišanje, poligraf, diplomske naloge
Published: 09.06.2011; Views: 1789; Downloads: 343
.pdf Full text (448,84 KB)

3.
Veljavnost ocenjevanja obraznih mikro izrazov : magistrsko delo
Urša Zupan, 2011, master's thesis/paper

Abstract:
Keywords: kazenski postopek, resnica, laži, odkrivanje laži, poligraf, telesna govorica, emocije, mikro izrazi, magistrska dela
Published: 04.01.2012; Views: 2065; Downloads: 313
.pdf Full text (1,24 MB)

4.
Načini obstrukcije poligrafskega testiranja
Blaž Zupančič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Poligrafska metoda je doživela svoj razcvet predvsem na kriminalistično– preiskovalnem področju, kjer je bila vseskozi del različnih polemik med njenimi zagovorniki in nasprotniki. V večini držav se je zasidrala v predkazenskem postopku, kjer jo preiskovalci uporabljajo kot orodje za usmerjanje svojih preiskav. V prvem tematskem delu diplomske naloge so predstavljeni osnovna terminologija, zgodovinski razvoj poligrafa in proces poligrafskega testiranja. Prav tako so omenjeni različni poligrafski testi in spomin kot pomemben element za razumevanje procesov, ki se dogajajo v človeku med poligrafskim testiranjem. Nato sta predstavljena slovenska zakonodaja v zvezi s poligrafom in njegov zgodovinski razvoj v Republiki Sloveniji. V tem poglavju je razvitost poligrafske metode v Republiki Slovenji primerjana še z drugimi državami, ponujen je tudi vpogled v nekatere dileme pravnega in etičnega vidika poligrafske preiskave. V drugem tematskem delu so najprej splošno prikazani nekateri načini obstrukcije poligrafskega testiranja, nato pa je podrobneje obravnavanih šest glavnih načinov obstrukcije: mentalna, fizična in psihološka obstrukcija, vpliv medikamentov in psihoaktivnih substanc, fizična izčrpanost in deprivacija spanja. Ti načini so testirani ter primerjani so njihovi vplivi na poligrafsko metodo. Vpliva deprivacije spanja in fizične izčrpanosti na poligrafsko metodo sta na koncu prikazana še s pomočjo izkustvene metode.
Keywords: poligraf, poligrafsko testiranje, analize, diplomske naloge
Published: 15.10.2015; Views: 576; Downloads: 106
.pdf Full text (2,98 MB)

5.
Zanesljivost in uporabnost poligrafa : diplomsko delo univerzitetnega študija
Tina Gužvić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Poligrafska metoda je splošno razširjena v več državah sveta, vendar je njena uporaba precej omejena, predvsem na predkazenski postopek. Z izjemo recimo Japonske, kjer se rezultati testiranja lahko uporabijo kot dokaz na sodišču, vendar pod izredno strogimi predpisi in pogoji. Že od samega začetka pa se bije bitka med pristaši in nasprotniki same metode, ki navajajo različne kritike na račun zanesljivosti, točnosti, veljavnosti, tudi etike ipd. V uvodnem delu diplomske naloge sem se posvetila zgodovini poligrafa oz. razvoju, predstavitvi osnovnih pojmov ter delovanju same naprave ter poteku poligrafskega postopka. Dotaknila sem se tudi vprašanja varanja ter novosti na področju odkrivanja laži, kjer prednjačijo »Brain fingerprinting«, »Voice stress analysis« ter metoda presojanja verodostojnosti izjav. Osrednji del sem posvetila uporabi doma in po svetu. Predstavila sem zgodovino razvoja poligrafske metode na naših tleh, zakonsko podlago z argumenti za in proti ter prikazala uporabo metode na odmevnem primeru Bojana Perića, kjer je bil zabeležen neuspeli poskus obrambe uveljavitve rezultatov poligrafskega testiranja kot dokaznega gradiva na sodišču. Na drugi strani pa sem kot protiutež predstavila uporabo metode v desetih državah s treh različnih celin. Svoje razglabljanje sem nadaljevala z zanesljivostjo metode, kjer sem predstavila različne študije, katerih izsledki se gibljejo med petdeset in skoraj sto procenti. Med seboj sem primerjala različne poligrafske tehnike, analizirala vpliv izkušenosti poligrafskih preiskovalcev na zanesljivost, prikazala razliko med laboratorijskimi in terenskimi preiskavami in ne nazadnje poligrafsko metodo primerjala z ostalimi preiskovalnimi metodami. Kot zadnje pa sem izpostavila nekaj dilem pri uporabi, predvsem povezanih z etiko.
Keywords: predkazenski postopek, forenzična psihologija, psihofiziološka preiskava, poligraf, poligrafska metoda, zanesljivost, diplomske naloge, uporaba
Published: 27.11.2013; Views: 1266; Downloads: 331
.pdf Full text (1,05 MB)

6.
Vprašanje zanesljivosti in problemi poligrafiranja
Tina Sunarić, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Poligrafiranje je metoda, ki se uporablja tako v kriminalistiki kot tudi na drugih področjih, ki niso obravnavana v nalogi. Metoda je znana tako rekoč po vsem svetu, čeprav je v večini držav uporaba močno omejena, izključno na predkazenski postopek ali pa se sploh ne uporabljajo na nobeni stopnji preiskav kaznivega dejanja. Zaradi nasprotujočih si mnenj, glede zanesljivosti, se po svetu razlikuje privrženost. Od primerov, kjer je uporaba poligrafa prepovedana, do držav, ki dopuščajo uporabo rezultatov tudi v samem kazenskem postopku. V sami nalogi so predstavljena dejstva in metode poligrafskega testiranja, na podlagi katerih si bralec lahko sam ustvari mnenje kot nasprotnik ali kot zagovornik uporabe omenjenih tehnik. Skozi nalogo ugotovimo, da se na tem področju ne vlaga trud v napredovanje in razvoj, s čimer pa menim, da bi se v veliki meri lahko presegle pomanjkljivosti, ki omejujejo uporabo. V uvodnem delu diplomske naloge je predstavljeno nekaj osnov same poligrafske naprave in potek poligrafskega testiranja kot tudi kratka zgodovina uporabe. Pozornost je posvečena tudi vprašanjem zanesljivosti rezultatov poligrafskega testiranja in prikazu izsledkov nekaterih študij, ki so preverjale zanesljivost te metode, katere vrednosti se raztezajo od petdeset do nad petindevetdeset odstotkov. Opisane pa so tudi različne dileme pri uporabi poligrafa, ki se delijo na strokovne dileme, ki se nanašajo na samo izvedbo postopka in vrednotenje rezultatov, ter na pravne dileme, ki se nanašajo na pravni status uporabe poligrafa. Za razumevanje, tako zagovornikov kot tudi nasprotnikov poligrafskega testiranja, je del naloge usmerjen v pregled posameznih tehnik poligrafskega testiranja in samih postopkov.
Keywords: diplomske naloge, poligraf, poligrafsko testiranje, zanesljivost, etične dileme
Published: 30.08.2019; Views: 133; Downloads: 17
.pdf Full text (1,04 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica