| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
PLANIRANJE PRODAJE V PODJETJU JOHNSON CONTROLS-NTU D.O.O.
Andreja Sušec, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje mora planirati in iskati nove priložnosti v okolju ter hkrati neprestano izboljševati procese interno v podjetju. Predpostavljam, da bodo v prihodnosti uspešna le tista podjetja, ki bodo svoje resurse znala optimalno planirati in razporejati. Podjetje Johnson Controls-NTU se je obdržalo na trgu navkljub zunajnim pritiskom (recesiji) in notranjim nesoglasjem, zaradi kakovosti in inovativnih pristopov k poslovanju (vitka proizvodnja, metoda Kanban za zmanjšanje medfaznih zalog, metoda 5S, projekti CI –continious improvement …). Če podjetje ne bi dosegalo napovedanih planov prodaje, ne bi bilo več zanimivo za vlagatelje in se ne bi obdržalo na trgu vse do danes.
Keywords: Prodaja, planiranje, planiranje prodaje, stopnja pokritja, marža.
Published: 02.11.2011; Views: 1480; Downloads: 256
.pdf Full text (2,11 MB)

4.
EKONOMSKA ANALIZA ENOPOLNEGA SN IZOLIRANEGA PODNOŽJA VAROVALK VOH 01
Matej Pogladič, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaščita distribucijskih transformatorjev je najpogosteje izvedena s pomočjo taljivih varovalk. Dosedanja podnožja in varovalke niso izolirane, kar predstavlja šibko točko transformatorske postaje. V diplomskem delu so predstavljene osnovne značilnosti uporabe enopolnih SN izoliranih podnožij varovalk VOH 01 in rešitev. V ekonomski analizi je opisana upravičenost podražitve zaščite transformatorja ter koristi za kupca in proizvajalca teh podnožij. Izvedena je tudi analiza praga pokritja z izračunom praga pokritja stroškov in izračunom ciljnega dobička.
Keywords: ekonomska analiza, podnožje varovalke, zaščita, transformator, taljiva varovalka, strošek, prag pokritja
Published: 27.09.2011; Views: 1651; Downloads: 131
.pdf Full text (2,79 MB)

5.
Teselacije z GeoGebro
Andreja Pečovnik Mencinger, Matej Mencinger, 2012, published scientific conference contribution

Abstract: Prispevek je namenjen predvsem učiteljem matematike v osnovnih in srednjih šolah. V gradivu je predstavljena ena od možnosti dela z nadarjenimi dijaki v obliki matematične delavnice. Predstavljen je program GeoGebra -tj. program za dinamično geometrijo ter njegova uporabna vrednost pri obravnavi teselacij. V prispevku najprej obdelamo teoretične in zgodovinske osnove teselacij in Geogebre. V nadaljevanju s pomočjo programa Geogebra prikažemo primere dinamične teselacije ravnine.
Keywords: teselacije, GeoGebra, dinamična geometrija, pokritja ravnine
Published: 01.06.2012; Views: 1365; Downloads: 89
URL Link to full text

6.
EKONOMSKI VIDIKI POSLOVNIH ODLOČITEV V TRANSPORTNEM PODJETJU
Ivan Planinc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo definira in obravnava stroške (cestnega) transportnega podjetja kot pomemben element poslovnega odločanja. V teoretičnem delu opredeljujemo značilnosti izvajanja transportnih storitev na področju mednarodnega transporta, posebna pozornost pa je namenjena identifikaciji in klasifikaciji ključnih stroškov transportnih storitev. V aplikativnem delu predstavljamo model in postopek izračuna stroškov transportnih storitev cestnega transportnega podjetja. Na osnovi primerjalne analize treh konkretnih primerov možnih poslovnih priložnosti izbranega transportnega podjetja izberemo iz ekonomskega stališča najbolj optimalno poslovno odločitev.
Keywords: cestni transport, stroški, struktura stroškov, transportno podjetje, točka pokritja, prodajna cena, poslovna odločitev
Published: 26.11.2012; Views: 1050; Downloads: 199
.pdf Full text (3,33 MB)

7.
DINAMIČNO UGOTAVLJANJE STROŠKOV IN PRODAJNIH CEN V CESTNEM TOVORNEM TRANSPORTU
Klemen Konrad, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opredeljuje in proučuje stroške (cestnega) transportnega podjetja kot osnovo za poslovno odločanje. Posebno pozornost smo namenili identifikaciji in klasifikaciji ključnih stroškov transportnih storitev. Posvečamo se metodam kalkulacije in obračuna stroškov na različne načine. Posebej obravnavamo načine dinamičnega spremljanja in razporejanja stroškov. V zadnjem delu naloga oblikuje orodje za dinamično spremljanje stroškov. Z razvitim orodjem smo predstavili razliko med dinamičnim in klasičnim spremljanjem stroškov, kot podlago za poslovno odločanje. Proučili smo tudi stroške tovornih vozil različnih emisijskih razredov in proučili upravičenost investicije v novo vozilo.
Keywords: Stroški, transportno podjetje, dinamika stroškov, kalkulacija prodajnih cen, točka pokritja, poslovno odločanje, investicije
Published: 24.06.2014; Views: 908; Downloads: 225
.pdf Full text (1,25 MB)

8.
UVAJANJE NOVE STORITVE V PODJETJU
Miha Maček, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil razviti in uvesti novo storitev v podjetje Uroš Maček, s. p., ki bi mu pomagala ustvariti večji dobiček. Katero storitev bi obstoječe stranke in znanci najraje videli kot novo dejavnost omenjenega podjetja, smo ugotavljali s pomočjo anketnega vprašalnika. Anketiranje se je izvajalo v času od januarja do aprila 2014. Anketo smo razdelili med devetindvajset obstoječih strank podjetja. Iz rezultatov ankete izhaja, da bi anketirani zaradi hitrega in kakovostnega dela podjetja v preteklosti najraje videli, da bi podjetje uvedlo premontažo in uravnoteženje pnevmatik. Za namene investiranja so bila sredstva omejena na 3500 EUR. S pomočjo različnih izračunov smo ugotovili, da uvedba nove storitve v podjetje v obdobju enega leta ni smiselna, bo pa smiselna v daljšem časovnem obdobju, in da bo investicija pokrita v zastavljenem roku treh let. Na osnovi vseh ugotovitev so se v podjetju odločili novo storitev uvesti že v letu 2014.
Keywords: Uroš Maček, s. p., obrt, obrtno dovoljenje, storitev, izračun ROI, točka pokritja
Published: 03.07.2014; Views: 785; Downloads: 90
.pdf Full text (1,06 MB)

9.
Prirejanja v dvodelnih grafih
Maja Burič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Prirejanja v dvodelnih grafih je razdeljeno na tri dele.Prvo poglavje opisuje osnovne pojme v teoriji grafov. Na kratko so predstavljene tiste osnovne definicije in lastnosti grafov, ki so potrebne za lažje nadaljno razumevanje snovi. Podrobneje so obravnavani dvodelni grafi in njihove lastnosti. Dokazan je izrek, ki karakterizira dvodelne grafe kot tiste grafe, ki nimajo lihih ciklov. V drugem poglavju sta predstavljeni definiciji prirejanja in pokritija. Zapisane in slikovno ponazorjene so definicije prirejanja in pokritja, kar je pomembno za celotno obravnavo diplomskega dela. V tretjem in najpomembnejšem poglavju povežemo vso prejšnjo snov v celoto in razložimo celotno temo diplomskega dela. Dokažemo dva najpomembnejša izreka o dvodelnih grafih; Königov izrek o moči največjega prirejanja v dvodelnem grafu in Hallov izrek, ki podaja potreben in zadosten pogoj za obstoj prirejanja, ki pokrije enega izmed obeh delov dvodelne particije. Ta dva izreka sta za lažje razumevanje tudi predstavljena na primerih. Diplomsko nalogo zaključimo s posledicami, ki sledijo Hallovemu izreku in njihovimi dokazi.
Keywords: dvodelni grafi, prirejanja, pokritja, Hallov pogoj
Published: 23.07.2015; Views: 811; Downloads: 62
.pdf Full text (2,37 MB)

10.
Optimizacija pranja delov v farmacevtski industriji
Matic Dobrajnščak, 2016, master's thesis

Abstract: V proizvodnji zdravil so zahteve po čistem okolju in opremi na zelo visokem nivoju. Posledica hitrega tehnološkega razvoja so tudi novi procesi in tehnologije zagotavljanja čistoče. Čiščenje je proces odstranjevanja snovi, s katerimi zagotavljamo proizvodnjo kakovostnih zdravil. V poslovnem procesu podjetja prihaja do zavestnega uničevanja koristnih stvari z namenom, da v proizvodnem procesu dobimo v zameno še koristnejše proizvode ali kake druge učinke. Za ugotavljanje uspešnosti poslovanja podjetja je potrebno poznati to trošenje poslovnih prvin oziroma tako imenovanih inputov in ugotoviti višino njihove porabljene vrednosti. V magistrskem delu bomo s pomočjo zbranih podatkov naredili tehnološko in stroškovno analizo dveh pomivalno-dezinfekcijskih naprav proizvajalca Belimed, ki obratujeta v proizvodnih prostorih farmacevtskega podjetja. Gre za primerjavo obstoječega pomivalnega stroja z novim, ki ga je podjetje kupilo nedolgo nazaj. Skozi nalogo bomo stroškovno ovrednotili vse poslovne prvine, ki se porabljajo v obeh pomivalnih ciklih. Tako bomo stroškovno ovrednotiti en celotni pomivalni cikel in analizirali, ali se investicija nabave in inštalacije novega pomivalnega stroja povrne. Primerjali bomo tudi tehnologijo pomivanja obeh strojev, določili pomivalno delovno kapaciteto obeh naprav ter predstavili prednosti in slabosti delovanja omenjenih strojev. Glavni cilj je stroškovna kalkulacija in primerjava tehnologije pranja dveh pomivalno-dezinfekcijskih naprav proizvajalca Belimed.
Keywords: stroški, tehnologija pomivanja, poslovne prvine, prag pokritja, proizvodna kapaciteta, pomivalno-dezinfekcijska naprava
Published: 22.08.2016; Views: 475; Downloads: 52
.pdf Full text (3,73 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica