| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Rekurzivna delitev modelov linearne regresije za oceno zanimivosti asociativnih pravil v različnih časovnih obdobjih
Goran Hrovat, 2018, doctoral dissertation

Abstract: Zanimivosti asociativnih pravil ali pogostih množic postavk se lahko skozi čas spreminjajo. Prav tako je lahko njihova zanimivost različna za različne skupine (npr. skupine ljudi). V doktorski disertaciji je predstavljen nov algoritem za določanje zanimivosti asociativnih pravil in množic postavk v različnih časov¬nih obdobjih. Algoritem odkriva skupine pacientov, ki se glede na trend zanimivosti asociativnega pravila statistično značilno razlikujejo. Rezultat algoritma je odločitveno regresijsko drevo, katerega povezave predstavljajo različne skupine pacientov, listi pa prikazujejo grafe z zanimivostmi asociativnega pravila ali množice postavk v različnih časovnih obdobjih. Pokazali smo tudi, da podpora pogoste množice postavk vpliva na kompleksnost zgrajenega regresijskega drevesa. Za demonstracijo smo uporabili elektronske zdravstvene zapise, zbrane v obdobju 15 let, ki predstavljajo odpuste pacientov iz različnih bolnišnic v Združenih državah Amerike. Predstavljeni algoritem predstavlja v tem primeru uporabno vrednost za bolnišnice, zavarovalnice, raziskovalne in ostale institucije, saj jih lahko odkrito znanje vodi do novih spoznanj in optimizacije poslovanja.
Keywords: podatkovno rudarjenje, mere zanimivosti, asociativna pravila, podpora odločanju, regresijsko dre-vo, linearna regresija, elektronski zdravstveni zapis
Published in DKUM: 12.07.2018; Views: 1951; Downloads: 134
.pdf Full text (17,46 MB)

2.
3.
4.
5.
RAZVOJ IN UPORABA AHP IN ANP ODLOČITVENIH MODELOV ZA ANALIZO TURISTIČNE DEJAVNOSTI NA KMETIJI
Tanja Dergan, 2014, master's thesis

Abstract: Raziskava zajema teoretično in praktično predstavitev metod AHP – analitičnega hierarhičnega procesa in ANP – analitičnega mrežnega procesa. Na podlagi razvitega odločitvenega orodja za analizo turistične dejavnosti na kmetiji in pridobljenih podatkov želimo oceniti najustreznejšega ponudnika oz. turistično kmetijo, ki bo maksimalno zadovoljila predhodno definirane kriterije. Rezultati raziskave bodo natančno pokazali prednosti in s tem tudi slabosti posameznih obravnavanih turističnih kmetij. Raziskava bo največjo pomoč nudila potencialnim uporabnikom AHP in ANP metod pri razvoju odločitvenih modelov, na drugi strani pa tudi neposredno podporo potrošnikom, ki se odločajo počitnice preživeti na turistični kmetiji. Z obravnavanjem le-teh smo prišli do končnih rezultatov, ki pa so bili tako v AHP kot tudi v ANP modelih enaki. V vseh razvitih modelih je bila kot najboljša ponudnica turistične dejavnosti ocenjena turistična kmetija IV, ki je s svojo pestro ponudbo dosegala najboljše rezultate.
Keywords: AHP – analitični hierarhični proces / ANP – analitični mrežni proces / podpora odločanju / turistična kmetija
Published in DKUM: 01.12.2014; Views: 2386; Downloads: 240
.pdf Full text (6,01 MB)

6.
Podpora odločanju pri upravljanju procesov oskrbovalne verige : magistrsko delo
Mitja Tizaj, 2006, master's thesis

Keywords: oskrbovalna veriga, podpora odločanju, upravljanje
Published in DKUM: 04.06.2012; Views: 1714; Downloads: 51

7.
MODEL IZBIRE CELOVITE PROGRAMSKE REŠITVE V PODJETJU ISKRAEMECO D.D.
Mateja Škaper, 2011, master's thesis

Abstract: Vedno večja konkurenčnost na trgu in trenutne gospodarske razmere zahtevajo od podjetja neprestano prilagajanje novim tržnim razmeram in hitre odzive na zahteve kupcev. V podjetju pogosto pride do situacije, ko poslovni procesi zaostajajo za potrebami podjetja, to pa vodi v neučinkovito poslovanje. Informacijska rešitev Baan ERP ne podpira vseh poslovnih potreb podjetja, zato naj bi jo nadomestili s sodobno, tehnološko ustrezno in sprejemljivo celovito programsko rešitvijo, ki naj bi v prihodnje zagotavljala informacijsko podporo menedžmentu, analitikom in uporabnikom rešitve. V magistrski nalogi je prikazan odločitveni model izbire celovite programske rešitve. S pomočjo upravljanja odločitvenega znanja, ki temelji na izdelanem odločitvenem modelu, bi spodbudili inovativnost in ustvarjalnost odločitvene skupine ter pripomogli k utemeljeni in pravilni odločitvi pri izbiri primerne celovite programske rešitve.
Keywords: Celovita programska rešitev, podpora odločanju, odločitveni model, sistem DEX.
Published in DKUM: 07.02.2012; Views: 2193; Downloads: 243
.pdf Full text (1,79 MB)

8.
SPLETNI SISTEM ZA PODPORO VEČKRITERIJSKEMU ODLOČANJU
Taj Pelc, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo razvili prototipni spletni sistem za podporo večkriterijskemu odločanju ODESYS, ki temelji na izvirni metodi večparameterskega odločanja. V nadaljevanju smo predstavili teoretične osnove, ki so podlaga za njegovo delovanje. Predstavimo tudi uporabniško izkušnjo in zmožnosti sistema, skozi proces reševanja hipotetičnega odločitvenega problema.
Keywords: podpora odločanju, spletni sistem, večkriterijsko odločanje, Abacon, Kepner-Tregoe
Published in DKUM: 25.11.2010; Views: 2312; Downloads: 150
.pdf Full text (1,69 MB)

9.
RAZVOJ MODELA ZA PODPORO ODLOČANJU PRI PLANIRANJU INFRASTRUKTURE E-POSLOVANJA
Miran Šik, 2009, master's thesis

Abstract: V nalogi je z uporabo metod sistemske dinamike razvit model za podporo odločanju pri planiranju IT infrastrukture s posebnim poudarkom na okolja z elektronskim poslovanjem. Raziskane so vzročno posledične povezave med investicijami v IT in doseganjem dobička. Model je razdeljen na tri podsisteme. Sestavljeni model je pokazal vpliv investicij v infrastrukturo na povečanje dobička preko povečane starteške prožnosti, boljše kvalitete in razpoložljivosti infrastrukturnih servisov, učinkovitosti poslovnih procesov ter dejstvo, da povečevanje števila e-poslovnih modelov vpliva na pobude za investiranje. S stališča razvitega modela so najmanj raziskane funkcije medsebojnih vplivov spremenljivk in izkazalo se je, da bi njihovo boljše poznavanje, bistveno pripomoglo k izboljšanju kvalitete modela, kar je eno od priporočil naloge.
Keywords: sistemska dinamika, model, podpora odločanju, investiranje v IT infrastrukturo, e-poslovanje
Published in DKUM: 16.07.2009; Views: 3368; Downloads: 272
.pdf Full text (915,50 KB)

10.
Search done in 1.51 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica