| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 49
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Razvoj sistema za spremljanje porabe protimikrobnih zdravil
Tom Bajec, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Za magistrsko nalogo smo izdelali podatkovno skladišče ter avtomatski poročilni sistem. S tem smo rešili težave pri odzivnosti aplikacije in pridobivanju rezultatov, saj hranimo več milijonov zapisov. Izdelali in opisali smo ustrezen podatkovni model, podatkovno OLTP in OLAP-bazo ter ELT-proces. Napisali smo podatkovne poizvedbe in skripte v SQL-T jeziku. Izdelali smo poročila, ki temeljijo na klasifikaciji WHO ATC/DDD. V nalogi smo podrobno opisali, kaj WHO ATC/DDD klasifikacija je in kako se izračunava. Opisali smo, na kakšen način oziroma katero metodo smo uporabili pri izgradnji sistema. Podatkovno skladišče smo uporabili kot vir podatkov. Prikazali smo tudi način uporabe podatkovnega rudarjenja. Prototipni informacijski sistem, ki omogoča izračunavanje po WHO ATC/DDD klasifikaciji smo poimenovali Anbico. Uporabljali smo orodja, ki nam jih nudita programska paketa MS SQL 2012 in Visual studio 2013.
Keywords: podatkovno skladišče, avtomatski poročilni sistem, informacijski sistem Anbico, prototip
Published: 27.02.2017; Views: 853; Downloads: 91
.pdf Full text (7,32 MB)

2.
IZGRADNJA PODATKOVNEGA SKLADIŠČA V PODJETJU INFOSYS
Matej Žlof, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času se soočamo z vedno večjim številom podatkov. Analize morajo biti narejene v najkrajšem možnem času, saj je ravno čas bistven v boju za konkurenčnost, kjer je kupec kot uporabnik vedno bolj zahteven. Če v podjetju želijo oblikovati kupčeve navade, je dobro imeti kvalitetno izdelano bazo podatkov. V diplomski nalogi smo predstavili podjetje, ki nudi programe in programsko opremo širšemu krogu podjetij, njihova ponudba pa vključuje tudi celotno podporo njihovim programom in sistemom. Naredili smo podatkovno skladišče, predstavili tehnologijo za analizo podatkov v podatkovnem skladišču in naredili nekaj primerov analiz. Podatkovna skladišča so odlična osnova za izračun ključnih kazalnikov poslovanja podjetja. Glede na podatke prodaje določenih izdelkov, lahko podjetje na podlagi dnevne in mesečne analize spremlja kupčeve navade. Predstavili smo model poslovanja, kjer lahko podjetje preko baze v katero se vnašajo podatki dobi profil kupca in njegovih nakupovalnih navad. Glede na program zvestobe (v obliki kartic zvestobe) lahko tako podjetje oblikuje profil kupca in mu ponudi izključno izdelke, ki so zanj zanimivi.
Keywords: Podatkovno skladišče, kupec, izgradnja, podatkovne baze, podatki
Published: 21.09.2016; Views: 1015; Downloads: 132
.pdf Full text (1,68 MB)

3.
PROBLEMI IN REŠITVE RAZVOJA IN POSTAVITVE VEČJIH PROGRAMSKIH SISTEMOV V PODATKOVNEM SKLADIŠČU BLAGOVNEGA POSLOVANJA
Danijel Prah, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je raziskati in prikazati potek načrtovanja, razvoja in implementacije postavitve večjih računalniških sistemov in njihovih rešitev v podatkovnem skladišču blagovnega poslovanja. V uvodu bodo predstavljeni sistemi in rešitve, ki so trenutno v uporabi ter problemi, zaradi katerih bo potrebno razmišljati o prenovi sistemov. V nadaljevanju bodo predstavljeni postopki in načrti za pripravo novih sistemov in rešitev. V zadnjem delu diplomskega dela pa je prikaz njihove postavitve in implementacije v produkcijo.
Keywords: podatkovno skladišče, etl, poslovno obveščanje, dinamične kocke
Published: 08.09.2016; Views: 608; Downloads: 56
.pdf Full text (3,08 MB)

4.
IZDELAVA ANALITIČNEGA OGRODJA ZA POSLOVNO OBVEŠČANJE PO MERI UPORABNIKA
Miroslav Malek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo orodje DecideHub in tehnologije, ki so bile uporabljene pri njegovem razvoju. Z njegovo pomočjo želimo pokazati, da lahko z združitvijo različnih tehnologij implementiramo orodje, ki lahko rešuje kompleksne korake pri gradnji podatkovne strukture za opravljanje poslovnih analiz. To so koraki, ki vključujejo korake vse od izbire vira podatkov, gradnje podatkovnega skladišča, prenosa podatkov do pretvarjanja podatkov v ustrezno obliko za prikaz v poslovnih poročilih. Na začetku smo bolj osredotočeni na teoretični del, kjer želimo predstaviti pomen in osnove poslovne inteligence ter njen razvoj skozi čas. V nadaljevanju pa s pomočjo različnih razvojnih tehnologij in programerskih vzorcev prehajamo vedno bolj na praktične primere, kjer pretvorimo principe in korake poslovne inteligence v tehnične implementacije.
Keywords: poslovna inteligenca, podatkovno skladišče, poslovna analiza, poročanje, .NET, SQL strežnik, WPF, programiranje.
Published: 08.09.2016; Views: 702; Downloads: 67
.pdf Full text (2,97 MB)

5.
UPORABA OLAP PRIPOMOČKOV PRI ODLOČANJU NA PRIMERU VEČJE BANKE
Binela Žibert, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Odločanje je temelj poslovnega vsakdana in v veliki meri vpliva na uspešnost poslovnih sistemov. V diplomskem delu pojasnjujemo vedno bolj pomembno vlogo informacijske tehnologije in poslovnega obveščanja v procesu odločanja. V organizacijah s slabše razvitimi informacijskimi sistemi je analiziranje podatkov oteženo in časovno zamudno. Analize prihajajo v roke končnega prejemnika običajno prepozno in zaradi tega služijo le preverjanju poslovnih odločitev, ne pa pomoči pri samem odločanju. Učinkovit sistem poslovnega obveščanja si lahko zagotovimo z izgradnjo podatkovnih skladišč, vpeljanimi ETL procesi za čiščenje in integracijo podatkov ter z uporabo OLAP tehnologije. To so osnovni gradniki poslovnega obveščanja. Takšen sistem nam omogoča predstavitev podatkov na jasen in pregleden način, kar nas posledično pripelje do koristnih informacij, ki so podlaga za odločanje. OLAP rešitev je primerna za analize in raziskovanje velike količine podatkov, njihovih medsebojnih povezav in pregled le-teh z različnih vidikov. V zadnjem delu diplomske naloge uporabnost OLAP pripomočkov prikažemo na primeru bančnega kontrolinga.
Keywords: poslovno obveščanje, ETL, podatkovno skladišče, OLAP
Published: 28.06.2016; Views: 500; Downloads: 51
.pdf Full text (1,57 MB)

6.
Obdelava in priprava podatkovne kocke OLAP
Gregor Povhe, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo prikazuje obdelavo in pripravo podatkov, pridobljenih iz več različnih ERP sistemov, tako da so primerni za OLAP kocko. Problem takšnih podatkov iz več virov je v tem, da jih je potrebno obdelati in uvoziti v enotno podatkovno skladišče. Cilj diplomske naloge je bila izvedba OLAP kocke, ki je potrebna za analizo podatkov. Podatke iz različnih ERP sistemov smo predelali, očistili in nato uvozili v podatkovno skladišče. V različnih delih ETL procesa smo podatke obdelovali z različnimi metodami, dokler niso bili primerni za uvoz v podatkovno skladišče. Iz podatkovnega skladišča je bila nato narejena OLAP kocka. Podatki, pridobljeni iz OLAP kocke, so bili stestirani v vrtilni tabeli in primerjani z vhodnimi podatki pred obdelavo in pripravo za uvoz v podatkovno skladišče. Podatki iz OLAP kocke so bili nato primerni za nadaljne analize.
Keywords: OLAP kocka, ETL proces, podatkovno skladišče, priprava podatkov
Published: 28.06.2016; Views: 2015; Downloads: 203
.pdf Full text (1,10 MB)

7.
Testiranje sistema za poslovno obveščanje
Mojca Gros, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Raziskava obravnava testiranje sistemov za poslovno obveščanje. Posebnost testiranja sistemov za poslovno obveščanje je, da poleg kakovosti programske opreme obravnava tudi kakovost podatkov. V raziskavi so predstavljene značilnosti standarda ISO/IEC/IEEE 29119, ki opisuje tehnike testiranja, primerne za različne metode razvoja programske opreme. Metoda razvoja programske opreme lahko pomembno vpliva na način in napredek testiranja sistema za poslovno obveščanje. Standard predlaga osnutke testirne dokumentacije, ki jo je možno uporabiti na celotnih projektih ali posameznih aktivnostih v procesu testiranja programske opreme. V raziskavi je razvit model testiranja sistemov za poslovno obveščanje, ki zajema predlog postavitve okolja testiranja in definicijo vlog testerjev v procesu testiranja. Predlagane so testirne procedure z definiranimi merili za posamezno proceduro. Osnutki dokumentov, ki so skladni s standardom ISO/IEC/IEEE 29119, so izdelani okviru te raziskave. Testirne procedure, merila in testirna dokumentacija so integrirani v življenjski cikel razvoja sistema. Predlagani model testiranja skrajša čas odkrivanja in odpravljanja napak v zgodnjih fazah razvoja sistema, kar poveča učinkovitost testiranja. Ocenjujemo, da smo s takim pristopom zmanjšali prenos logičnih napak v nadaljnje faze razvoja sistema za poslovno odločanje. Testerji sistema za poslovno obveščanje morajo imeti tehnične kompetence, dobro morajo poznati procese v poslovnem okolju, vsebino in pomen podatkov. Vključevanje poslovnih uporabnikov v zgodnje fazah testiranja sistema izboljša kakovosti podatkov, hkrati pa uporabniki lažje razumejo delovanje rešitve. Testiranje sistemov za poslovno odločanje, ki aktivno vključuje uporabnike, poveča njihovo zaupanje v delovanje programske opreme in v pravilnost podatkov.
Keywords: sistem za poslovno obveščanje, podatkovno skladišče, kakovost podatkov, testiranje programske opreme, ISO/IEC/IEEE 29119
Published: 03.06.2016; Views: 840; Downloads: 70
.pdf Full text (2,15 MB)

8.
RAZVOJ POROČANJA POKALKULACIJ V PODJETJE STILLES D.O.O.
Marko Vouk, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Naloga obravnava spremembo procesa poročanja o pokalkulacijah v konkretnem podjetju Stilles, d. o. o, Sevnica, ki se pretežno ukvarja s hotelskim inženiringom. Podan je pregled primerov iz drugih industrijskih panog, ki ravno tako uporabljajo pokalkulacije za pridobitev pravih podatkov o porabi virov za projekte. Kratko je predstavljeno konkretno podjetje iz lesnopredelovalne industrije. Razvit je model procesa od ideje do zaključka projekta. Podan je kratek pregled značilnosti podatkovnih skladišč. Opisana je izboljšava procesa pokalkulacij, ki obsega postopek ETL, testiranje podatkovnega skladišča in uvedbo sprememb v podjetje. Spremenjen način izdelave pokalkulacij kaže, da je proces hitrejši, zahteva manj človeškega napora in da so pridobljeni podatki natančnejši. Glavna slabost izboljšanega procesa pa je, da kljub velikemu napredku še vedno ni možno povezati vseh MS Excelovih tabel v podatkovno skladišče.
Keywords: pokalkulacija, podatkovno skladišče, postopek ETL, Power Pivot
Published: 23.12.2015; Views: 836; Downloads: 29
.pdf Full text (1,84 MB)

9.
10.
Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica